subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Da li će češki vicešampion uspeti da se revanšira Rostovu i tako izbori prolaz dalje?

U četvrtak uveče, od 21 čas i 5 minuta, očekuje nas poslednji nalet revanš utakmica 1/16 finala ovosezonske Lige Evrope. Jedna od tih utakmica odigraće se na stadionu “Dženerali-Arena“ u Pragu, između češke Sparte i ruskog Rostova iz istoimenog grada na obali reke Don.

Rostov deklasirao Spartu na domaćem terenu i sada mirno očekuje revanš utakmicu, koja će se odigrati u Pragu

Prva utakmica između ove dve ekipe odigrana je pre tačno nedelju dana na stadionu “Olimp-2“, a sav plen ubedljivom pobedom od 4:0 odnela je domaća ekipa Rostova. S’ obzirom da najtrofejnija češka ekipa nije uspela da postigne gol u Rostovu, bez sumnje, predstoji im veoma težak zadatak kod kuće, naravno, ukoliko ovo takmičenje uopšte shvataju ozbiljno.

Sparta iz Praga u ovaj meč ulazi sa određenom dozom šansi, iako im veliki broj medija ne daje ni malo nade za prolaz. Za povratak iz tog velikog minusa od 4 gola itekako im može pomoći odlična forma kada igraju na svom terenu. Kao domaćini poslednji put su poraženi pre nešto manje od pola godine, tačnije 25. septembra, od gradskog rivala Slavije iz Praga u ligi. Nakon toga zabeležili su 5 pobeda u češkom šampionatu,  3 pobede u okviru grupne faze Lige Evrope i 4 pobede i 3 remija na pripremnim utakmicama. “Železna Sparta“ je u plej-of ovog takmičenja stigla sa liderske pozicije u grupi K, gde su pored izraleske Hapoel Ber Ševe, engleskog Sautemptona i italijanskog Intera uspeli da skupe 12 obdova i zabeleže 4 pobede i 2 remija. Sa sto-procentnim učinkom na svom terenu postali su jedan od najboljih domaćina grupne faze ovosezonske Lige Evrope, a važno je napomenuti i da su postigli 6 i primili samo 1 gol u 3 odigrane utakmice. Glavni trener Zdenek Ščastni za susret sa ruskom ekipom na raspolaganju neće imati povređenog vezistu Martina Frideka (13n/2g/4a), štopera Davida Brezinu (16n/1g/0a), koji je u prvom delu sezone nastupao na pozajmici za slovačku Senicu, i desnog beka Ondreja Zahustela (11n/0g/0a). Krilni napadač Tiemoko Konate (6n/1g/0a) se takođe neće pojaviti na terenu, s’ obzirom da je u prvoj utakmici zaradio indirektan crveni karton.

“Selmašima“, kako glasi popularan nadimak Rostova, ovo će biti idealna prilika da eventualnim prolaskom u 1/8 finala inkasiraju 750 hiljada evra iliti skoro 49 miliona rubalja, koja s’ obzirom na alarmantno finansijsko stanje ovog premijerligaškog kluba itekako mnogo znači. Bez ikakve sumnje, Rostov je uz Krasnodar postao jedan od ruskih heroja 21. veka, ali uzimajući u obzir kvalitet ekipa protiv kojih su igrali, ekipa sa obale Dona sigurno je nešto “voljenija“ u odnosu na “Bikove“. Oni su svoj prolazak u plej-of Lige Evrope izborili zauzimanjem 3. pozicije u grupi D tokom grupne faze Lige Šampiona, gde su bitku vodili protiv nemačkog giganta Bajerna iz Minhena, dominantne španske ekipe Atletika iz Madrida, kao i protiv člana holandske “Velike Trojke“, PSV-a. Sa najelitnijim evropskim klupskim takmičenjem očigledno nisu imali sreće, ali sa zabeleženom pobedom, uz dva remija i tri poraza, te skupljenih 5 bodova uspeli su da preteknu PSV i sa 3. pozicije izbore plasman u Ligu Evrope. Iako su proglašeni za ekipu sa dosta lošim defanzivnim redom (12 primljenih golova), odličan utisak ove ekipe predstavlja samo ubedljiv poraz u prvoj utakmici protiv minhenskog Bajerna, kada su primili čak 5, a pritom nisu uspeli da postignu niti 1 gol. Defanizvna formacija Navas – Granat – Mevlja igra zaista na visokom nivou, ali nespretnost cele ekipe za gostujuće utakmice uzela je danak. To će verovatno predstavljati problem i u ovoj revanš utakmici, s’ obzirom da im je prvi susret sa Spartom do sada jedini zvanični nastup u 2017. godini, ali zbog toga što će Ivan Danilijanc dosta izmešati sastav, što je i sasvim očekivana odluka ukoliko uzemo u obzir da prolećni deo sezone u Rusiji počinje za tačno nedelju dana. Iskusni moldavsko-austrijski stručnjak će za predstojeći susret imati na raspolaganju sve ključne igrače prvog tima, ali čisto sumnjamo da će ih danas i upotrebiti.

Sve u svemu, naše mišljenje je da će ova utakmica bezuslovno pripasti domaćoj ekipi, ekipi Sparte iz Praga. Za to postoji nekoliko razloga, ali najbitnija su sledeća dva. Praška Sparta igra zaista odlično kod kuće, a zabeleženi rezultati čak i nisu pravo merilo njeihovog kvaliteta s’ obzirom da se  ne orijentišu preterano na ofanzivu i osiguravanje pobede preko enormnog broja golova. Sa druge strane, ubedljiva pobeda u prvoj utakmici ostavlja treneru Rostova opciju da odmori veliki broj ključnih igrača te ih tako spremi za prolećni deo sezone i bitku za vrh tabele u okviru ruske Premijer Lige, gde trenutno zauzimaju tek 7. poziciju. Kvota na pobedu domaće ekipe iznosi čak 2,10 (kladionica Sekabet), a ako uzmemo u obzir sveopšta stanja unutar klubova to je čist “value bet“.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici za još vesti https://www.facebook.com/sportskenovosti.net/

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje