utorak, 23. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Bundesliga – najava sezone 2017/2018 (drugi deo)

U prvom delu najave Bundeslige za sezonu 2017/2018 obuhvatili smo šest timova, a toliko će biti i u ovom drugom delu, kao i u završnom, trećem delu koji sledi.

AUGZBURG

Naziv stadiona: Augsburg Arena
Grad: Augzburg
Kapacitet: 30.660 mesta
Godina osnivanja: 1907. godina
Menadžer: Manuel Baum

Tim Augzburga je proslogodišnje izdanje Bundeslige završio za njih solidnom 13. mestu, jer je to pozicija koja osigurava opstanak u elitnom rangu takmičenja.

U ovoj sezoni u redovima Augzburga nećemo gledati: kapitena ekipe, Pola VerhegaHalila Altintopa koji je otišao u Slaviju Prag i Dominik Kohra koje je prešao u Bajer Leverkuzen. Sa druge strane u klub su stigli: ofanzivno krilo Marsel Heler, vezista Rani Kedira, golman Fabijan Gifer i venecuelanski napadač, Serhio Kordova.

Strateg Manuel Baum je na pripremnim utakmicama sa ovim timom imao praktično polovičan učinak, sa skorom od četiri ostvarena trijumfa uz tri pretrpljena poraza.

Augzburg bi i ove sezone trebao pre svega da se bori za opstanak, čime bi i prevashodni cilj uprave kluba bio ostvaren.

HOFENHAJM

Naziv stadiona: Rhein-Neckar-Arena
Grad: Hofenhajm
Kapacitet: 30.150 mesta
Godina osnivanja: 1899. godina
Menadžer: Julijan Nagelsman

Jedno od najprijatnijih iznenađenja protekle sezone, bio je tim Hofenhajma koji je dosta neočekivano uspeo da osvoji četvrtu poziciju na tabeli (koja vodi u kvalifikacije za Ligu Šampiona), a nakon žreba „prepreka“ za plasman u grupnu fazu ovog takmičenja imaće u vidu engleskog tima, Liverpula.

Mladi trener na klupi ovog tima, Julijan Nagelsman (30) je odlično uklopio sastav Hofenhajma, koji je iza Bajern Minhena imao drugu najbolju odbranu u ligi, a četvrti sastav prvenstva kada su u pitanju postignuti golovi.

Klub su tokom leta napsutili: centralni defanzivac Niklas Šule i fudbaler sredine terena Sebastijan Rudi koji su pojačali ekipu Bajern Minhena, veznjak Pirmin Švegler i ofanzivno levo krilo, Marko Terazino. Klub je doveo pojačanja u vidu: Serža Gnabrija (stigao na pozajmicu iz Bajern Minhena), vezista Florijan Griliš, defanzivac Niko Šulc, stigao je i Havard Nortvajd iz Vest Hem Junajteda, štoper Džastin Hogma.

Hofenhajm nije igrao mnogo utakmica do sada tokom pripremnog perioda, svega pet, na kojima su ostvarili tri pobeda uz dva zabeležena poraza.

Ove sezone će ekipi Hofenhajma biti znatno teže, jer će ostali timovi ulaziti u susrete protiv njih dosta respektabilnije, a i sigurno će nastupati na evropskoj sceni (što donosi veći broj utakmica i manje vremena za odmor između njih) u zavisnosti od ishoda dvomeča protiv Liverpula, Liga Evrope ili Liga Šampiona.

RB LAJPCIG

Naziv stadiona: Red Bull Arena
Grad: Lajpcig
Kapacitet: 42.959 mesta
Godina osnivanja: 2009. godina
Menadžer: Ralf Hasenhutl

Najveće iznenađenje za sezonu 2016/2017 u Bundesligi je bila zasigurno ekipe, Lajpciga. Tim koji je u prošloj sezoni bio novajlija u eltinom rangu takmičenja uspeo je da bude najveći konkurent „Bavarcima“ u borbi za tron, te su tako na kraju osvojili drugo mesto i obezbedili direktno učešće u Ligi Šampiona.

Iako je Lajpcig imao odličnu finansijsku podršku od strane glavnog sponzora, Red Bula, malo ko je očekivao da će već u prvoj sezoni imati veliki uspeh i biti bolje plasiran čak i od Borusije iz Dortmunda. Imali su treću najbolju odbranu i treći najefikasniji napad u prvenstvu. Najbolji pojedinci bili su Timo Verner sa 21. postignutim golom i Emil Forsberg sa 19 asistancija.

Iz kluba si otišli: Rani Kedira u Augzburg, napadač David Selke. Što se dolazaka tiče, ekipu su pojačali: defanzivac Ibrahima Konate, krilni napadač Bruma, veznjak Konrad Laimer, golman Ivon Mvogo, napadač Žan-Kevin Augustin iz PSŽ-a. Do sada Lajpcig je odradio dobar prelazni rok, jer su doveli izuzetno mlade i perspektivne igrače koji mogu da „eksplodiraju“ u narednim sezonama.

Odigrali su tek po koju prijateljsku utakmicu, gde su imali skor od tri ostvarena trijumfa i jednog neuspeha.

Videćemo kako će se  utakmici u Ligi Šampiona odraziti na igre ovog tima u nacionalnom šampionatu, ali i pored toga Lajpcig bi trebao na kraju nove sezone da bude plasiran među prva 3-4 tima na tabeli.

HAMBURGER

Naziv stadiona: Volksparkstadion
Grad: Hamburg
Kapacitet: 57.000 mesta
Godina osnivanja: 1887. godina
Menadžer: Markus Gisdol

Nemački velikan koji u svojim riznicama ima i trofej namenjen najboljem timu Evrope, Hamburger već nekoliko godina „tavori“ pri dnu tabeli i bori se za opstanak u prvenstvu. Pretprošle sezone su u baražu zadržali prvoligaški status, dok su minule sezone u poslednjem kolu u direktnom okršaju sa Volfzburgom izbegli baraž. U svakom slučaju nimalo dobre sezone za ovaj klub i njegove fanove.

Kklub su do sada napustili: levi bek Matijas Ostrzolek, napadač Mihael Gregorič, dok su tim pojačali: napadač Andre Han iz Borusije Mehegladbah, golman Julijan Polersbek, holandski defanzivac Rik van Drongelen, štoper Bjarne Toelke.

Na pet susreta koliko je sastav trenera, Markusa Gisdola odigrao u ovom pripremnom periodu do sada ostvarili su skor od po dve pobede i poraza uz jedan remi.

Svakako da bi uprava, a i navijači kluba voleli da ove sezone ne strepe do poslednjeg kola za opstanak u eliti, već da njihov tim bude bezbeden kada se budu igrala poslednja prvenstvena kola u predstojećoj sezoni.

BORUSIJA DORTMUND

Naziv stadiona: Signal Iduna Park
Grad: Dortmund
Kapacitet: 81.359 mesta
Godina osnivanja: 1909. godina
Menadžer: Piter Boš

Popularni „Milioneri“ su protekle sezone više vodili brigu o „borbi“ sa ekipom Hofenhajma za mesto koje direktno vodi u Ligu Šampiona, nego što su bili u konkurenciji za šampionski naslov. Posle Bajerna iz Minhena bili su drugi najefikasni tim lige, zajedno sa ovim klubom i ekipa koja je na svom terenu osvojila najveći broj bodova, ali su dosta slabe igre na strani Borusije Dortmund uslovile da ovaj tim ne bude pravi „takmac“ za naslov prvaka.

BVB su toko letnjeg prelaznog roka do sada napustili: defanzivac Matijas Ginter i veznjak Sven Bender, dok su sa druge strane stigli: napadač Maksimilijan Filip, francuski mladi defanzivac Dan-Aksel Zagadu i vezista Mahmud Dahud, a i sa pozajmice je stigao i sprski defanzivac Neven Subotić. Možda i najveće „pojačanje“ za ovaj tim predstavlja ostanak gabonskog napadača, Pjer-Emerik Obamejanga (najbolji strelac minule sezone – 31 pogodak) koji iako je bio pred transferom u Kinu, najverovatnije ostaje u redovima „Milionera“. Problem se pojavio oko maldog francuskog fudbalera, Osmana Dembelea koji je zbog nediscipline privremeno otstranjen iz prvog tima, a navodno sam igrač pokušava da „izboksuje“ transfer u Barselonu, koja je nakon odlaska Nejmara u potrazi za novim fudbalerom, a upravo Dembele se dovodi u vezu sa ovim timom..

Borusija Dortmund je u uveriti nove sezone, tačnije u Superkupu Nemačke, na svom terenu pretrpela poraz od Bajern Minhena nakon jedanaesteraca (2-2 posle 90 minuta igre, 4-5 penal serija u korist „Bavaraca“)

„Četa“ Pitera Boša nije briljirala tokom prijatelskih susreta, gde su imali veći broj porazna nego pobeda (iako su od jačih timova igrali samo protiv Milana).

Borusija Dortmund uvek ima velike ambicije, pa tako i ove godine u kojoj će pokušati da budu najveći konkurent „Bavarcima“ za šampionski tron, a u najmanju ruku neka od prva tri mesta na tabeli na kraju sezone.

MAJNC 05

Naziv stadiona: Opel Arena
Grad: Majnc
Kapacitet: 34.034 mesta
Godina osnivanja: 1905. godina
Menadžer: Sandro Švarc

Jedan od „stabilnijih“ nemačkih prvoligaša, jeste tim Majnca, koji je ipak odigrao slabiju sezonu nego predhodnih godina, jer su okončali sezonu na 15. poziciji (tik iznad mesta koje vodi u doigravanje za opstanak u ligi).

Iz tima su do sada otišli: Bojan Krkić koji je bio na pozajmici iz Stouka, napadač Džon Kordoba, golman Jonas Losl, brazilski napadač Andre Silva. Sa druge strane, klub je doveo: rumunskog fudbalera Aleksandru Maksima, mladog, levog beka Marin Šverka, Viktora Fišera, napadač Kenana Kodra i francuskog defanzivca Abdu Dialoa.

Ekipe trenera Sandra Švarca je dobro igrala na prijateljskim susretima sa skorom od svega jednog poraza i remija, uz čak četiri trijumfa.

Majnc i ove sezone ne bi trebao da ima problema oko obezbeđivanja prvoligaškog statusa, te da sam kraj sezone dočekaju potpuno rasterećeni, be zvelikih šansi za nešto više.

NAPOMENAPrelazni rok je još uvek aktuelan, odnosno sve do 31. avgusta u ponoć, tako da su mogući i vrlo verovatni novi odlasci i dolasci u samim timovima.
Ovo je bio drugi deo predstavljanja bundesligaških timova, sledi finalni, treći deo u kojima će takođe biti analizirano preostalih 6 timova u Prvoj ligi Nemačke za sezonu 2017/2018!

Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici za još vesti https://www.facebook.com/sportskenovosti.net/

 

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje