subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Francuska LIGA 1 (najava sezone i predstavljanje timova) – 3.deo!

Treći deo predstvaljanja timova Francuske lige 1, donosi analize ekipe Meca, Monpeljea, Dižona i Kaena, nadamo se da su vam prva dva dela (PRVI , DRUGI) doneli dovoljno korisnih informacija o timovima do 13.mesta na tabeli.

MEC

Večiti kreator mladih afričkih fudbalera, naročito sa područija Senegala i Kameruna, ekipa Mec završila je prošlu sezonu u skladu sa očekivanjima, a uz to uspela je da krilnog napadača Ismaila Sar-a izbaci u orbitu i proda ga za 17 miliona evra. Mec je sezonu završio na 14.mestu sa skorom 11-10-17 i gol razlikom 39:72. Bili su tim sa najlošijom odbranom u celoj ligi. Na domaćem terenu imali su skor 7-7-5, a u gostima 4-3-12. Ekipu će i naredne sezone predvoditi isti trener.

Najbolji pojedinci prošle sezone: Napadač Cheik Diabate iako je odigrao ssamo 14 mečeva, bio je najbolji strelac tima sa 8 golova (imao i 1 asistenciju), Mevlut Erdinc (24/6/1) bio je drugi strelac tima, dok je treći strelac već pomenuti Ismail Sar (31/5/1). Najbolji asistent tima je defanzivac Ivan (27/0/5), dok je drugi ,,paker’’ ekipe veznjak Cohade (31/1/4). Treba napomenuti i učinak veznjaka Jouffre-a (20/4/2)

ODLASCI: Sva tri najbolja strelca tima napustila su ekipu, Diabate se vratio u Osmanlispor iz kojeg je i bio na pozajmici, isto kao i Erdinc u Hanover. Sar je prešao u redove Rena za 17 miliona evra. Otišao je i par defanzivnih veznih igrača Doukoure (29/0/1) u Levante, dok je Manđek (29/3/0) prešao u Spartu iz Praga. Štoper iz Argentine, Milan (22/1/0) otišao je u Verakruz, dok je levi bek Signorino (17/0/0) slobodan u izboru kluba.

POJAČANJA: Na poziciji defanzivnog veznog igrača stigao je Argentinac – Poblete (29/0) iz Kolona. Mesto golmana jače je za prvog golmana belgijskog Tubizea Beunardeau-a (30/0). Još jedan defanzivni vezni igrač stigao je iz Lorijana, to je Portugalac- Kafu (18/0). Mesto uz levu aut liniju u odbrani pojačao je igrač Valensijana, Niakhate (35/1). Napad koji je pretpreo i najviše izmena pojačao je napadač Sent Etijena, Goiom Roux (21/4), dok je iz senegalskog kluba Generation foot, stiglo dva 18-godišnja napadača, i to Gambijac Jallow i Senegalac Niane za kojeg se ljudi u klubu nadaju da će biti novi Sar, jer po svojim karakteristikama neodoljivo podseća na ovog igrača.

PRIPREMNI PERIOD: Odigrali su ukupno 6 mečeva, sa skorom 3 pobede (Saint Kolompa 2:1, Tubize 2:0 i Eupen 2:0), dve nešene utakmice (Standard 1:1 i Kristal Palas 1:1) dok su jednom poraženi od Oksera 1:4.

OČEKIVANJA: Veliki broj odlazaka važnih igrača u napadu i samo jedan igrač koji je stigao u najlošiju odbranu lige, nedovoljna su garancija navijačima Meca da će ovu sezonu moći mirno da gledaju. Napadači tim su nedovoljno iskusni i mladi, a osim Roux-a koji ima 29 godina, svi ostali napadači su između 18 i 23 godine starosti. Treba očekivati da tim Meca osvaja bodove na domaćem terenu, ali takođe i neke teške poraze na gostovanjima, očekujemo da ovaj tim zauzme neko od 15 do 18 mesta.

OČEKIVANA POSTAVA: Didillon, Asu-Ekoto, Biševac, Falete, Baliu, Poblete, Kafu, Nguete, Cohade, Jouffre, Roux


MONPELJE

Jedan od timova od koga su se očekivala možda i bolja izdanja prošle sezone, zauzeo je tek 15 mesto sa skorom 10-9-19 i gol razlikom 48:66 (imali su drugu najlošiju odbranu i 7.napad u ligi). Na domaćem terenu imali su skor 8-5-6, dok su u gostima imali skor 2-4-13. Pred ovo sezonu predsednik kluba Lui Nikolin preminuo je na svoj 74.rođendan, a on je bio jedan od osnivača kluba pre 43 godine. U njegovu čast igrači će nositi specijalno dizajnirane dresove u meču prvog kola, a i celu sezonu će pokušati da odigraju što bolje u njegovu čast. Trener tima je legnendarni fudbaler Monpeljea, Zakarian koji će zameniti Gaseta. Zakarian je od 1988 do 1998 nosi dres ovog kluba, a najveći uspeh u trenerskoj karijeri mu je osvajanje Druge lige sa Nantom 2007/08.

NAJBOLJI POJEDINCI PROŠLE SEZONE: Najbolji strelac tima bio je napadač iz Benina, Mounie (35/14 golova/3 asistencije), odmah iza njega bio je odlični vezni igrač koji će i ove sezone biti jedan od nosilaca igre Boudebouz (33/11/9) on je bio drugi strelc tima i prvi asistent. Napadač Ninga odigrao je svega 9 mečeva, ali je uspeo da dođe do trećeg mesta liste strelaca tima postigavši 5 golova uz 2 asistencije. Drugi ,,paker’’ tima je vezni igrač Sanson (20/3/6). Treba napomenuti da je u  veznom redu odlične partije pružao iskusin Stefan Sesnjon (27/2/2).

ODLASCI: Nije bilo puno odlazaka igrača iz Monpeljea, najvažniji je odlazak prvog strelca tima Mounie-a u Hadersfild. Od ostalih igrača otišli su desni bek Deplagne (19/0/0) u Troa i defanzivni vezni igrač Sylla (19/1/0) koji se vratio u Ren. Rezervni golman Jourdren (13/0) pojačao je Nansi.

POJAČANJA: Klub je zamenu za prvog napadača Mounie-a, našao u redovima Rena, odakle je stigao najbolji strelac ovog tima prošle sezone Giovani Sio (34/9). Napad je pojačan dolaskom mladog 19-godšnjeg Porsan-Clementa iz redova Marseja (22/5 u drugom timu Marseja). Odbrana je jača za štopera Rena, Mendeša (19/0) kao i desnog beka Oksera, Aguilara (30/0). Defanzivni vezni igrač Ahmata iz Groznog, Urugvajac Piriz (26/1) pojačaće vezni red.

PRIPREMNI PERIOD: Odigrali su 5 utakmica, skor 2-2-1 (pobede protiv Kleremona 2:0 i St.Etijena 1:0) nerešeno protiv Tuluza 1:1 i Liona 1:1 i poraz od Rodeza 0:1.

OČEKIVANJA: Novi trener i gotovo potpuno sačuvan tim u odnosu na prošlu godinu, mogu da donesu puno dobrih stvari ovom timu. U pripremnom periodu odigrali su neke odlične mečeva, a osim prvog meča nisu više nijednom poraženi. Jedini problem može da bude što odbrana nije pojačana dovođenjem nekog iskusnog igrača koji bi rešio probleme u defanzivi koji su prošle sezone bili i više nego očigledni, a napadači Sio,Ikone, Ninga uz Boudebouza mogu postići gol protiv svakog tima. Očekujemo opet mečeva gde će se igrati na gol više, a realan plasman ove sezone je od 9 do 12 mesta.

OČEKIVANA POSTAVA:  Lecomte, Rousssillon, Mendes, Congre, Mukiele, Sanson, Sessegnon, Berigaud, Boudebouz, Ikone, Sio


DIŽON

Mnogi su ovaj klub otpisali na početku prošle sezone ali su oni uspeli da sačuvaju prvoligaški status, najpre zahvaljući napdačkoj igri gde su često igrali sa dosta golova, imali su skor 8-13-17 uz gol razliku 46:58. Na domaćem terenu imalu su skor 7-6-6, a na gostovanjima 1-7-11 i tako bili najlošiji gost u ligi. Trener tima će biti isti kao i prošle sezone Olivije Dal Oglio. Oni su na domaćem terenu slavili protiv Liona 4:2, dok su sa Monakom i Marsejom odigrali nerešeno 1:1.

NAJBOLJI POJEDINCI: Napdač Diony bio je centralna figura tima jer je bio i najbolji strelac sa 11 golova i najbolji asistent sa 8 asistencija na 35 mečeva. Treba istaći i njegovog partnera u napadu Tavaresa (35/9/3), kao i veznog igrača Lees Malou (32/7/3 – trećeg strelca tima). Drugi asistent tima je veznjak Sammaritano (31/4 gola /4 asistencije), a dobar utisak ostavio je još jedan vezni igrač Abeid (28/3/2)

ODLASCI: Najbolji igrač tima Diony, otišao je u redove Sent Etijena i biće to veliki udarac za ovaj tim. Otišao je i veznjak Malou u Nicu. Štoper Abdelhamid (18/0/0) pojačao je Rems. Vezni igrač Bela (14/0/1) otišao je u Albaseta, dok je Martin (12/0/1) vraćen Lilu. Napadač Rivier (14/1/1) slobodan je u izboru novog kluba.

POJAČANJA: Odbrana je pojačana dolaskom dva štopera, Lautoa (21/1) stiže iz Lorijana, dok Yambare dolazi iz Bordoa (prošle sezone igrao za Anži i Apoel 19 mečeva uz 1 gol). U veznom redu stigao je defanzivni vezni fudbaler Masouema (25/0) iz FC Pariza. Dok je levokrilna pozicija pojačana dolaskom Slitija iz Llia (16/1). Najviše pojačanja stiglo je u napadu, Alžirac Said imaće ulogu da zameni Diony-a, prošle sezone odigrao je 25 mečeva uz 4 gola za Ren. Još jedan napadač stiže iz Lorijana, Jeanot (17/0), dok je sa pozajmice iz Kleremona, vraćen Senegalac, Thiaw (34/ 8 golova)

PRIPREMNI PERIOD: Tokom priprema Dižon je odigrao 6 mečeva, pobedili su 2 (Sošo 2:3 i Le Puy 0:2) remizirali su jednom (0:0 sa Strazburom), dok su tri puta poraženi (Nansi 1:2, St.Etijen 4:0, Burg 0:2)

OČEKIVANJA: Prošle sezone napadačka igra na domaćem terenu i Diony donele su Dižonu opstanak i novu prvoligašku sezonu. Posle odlaska ovog sjajnog igrača ali i Malou-a u Nicu, tim je dosta oslabljen a videćemo da li će pristigla pojačanja uspeti da nadomeste njihov odlazak. Jedno je sigurno, a to je da se filozofija igre neće menjati, ofanzivno i sa napdački na domaćem terenu ma ko da je protivnik. Očekujemo grčevitu borbu za opstanak od ovog tima, i plasman od 15 do 19 mesta.

OČEKIVANA POSTAVA: Reynet, Hadadi, Varault, Lautoa, Chafik, Sammaritano, Abeid, Balmont, Said, Jeanot, Tavares


KAEN

Ekipa koja je bila viđena u drugoj ligi, ali koja se nekako izvukla i za malo opstala u prvoj ligi. Ostvarili su skor 10-7-21 i gol razliku 36:65. Na domaćem terenu imali su skor 7-2-10, dok je na gostovanjima 3-5-11. Tim će i naredne sezone predvoditi Patris Garande.

NAJBOLJI POJEDINCI: Hrvatski napadač Santini bio je najbolji strelac tima prošle sezone sa 15 golova i 2 asistencija na 34 mečeva. Drugi strelac ekipe je napadač Rodelin (37/9/3) dok je treći mladi Karamoh (35/5/4) koji je i drugi asistent tima. Najbolji asistent tima je veznjak Bessat (37/0/6), a drugi Delaplace (33/0/4). Treba napomenuti i učinak veznjaka Fereta (25/2/3).

ODLASCI: Štoper Yahia (31/1/0) otišao je pošto mu je istekao ugovor sa klubom, kao i Ben Yusuf (17/0/0) koji je otišao u tursku Kasimpasu, Vezni red slabiji je za Makenga (17/0/0) koji je otišao u Nicu, kao i Adeotija (27/0/0) koji je novi igrač Oksera. Defanzivni vezni igrač Seube (20/0/0) penizionisao se, baš kao i centralni vezni igrač Stiv Malbranque (13/0/0).

POJAĆANJA: Mladi golmana Samba (1/0) stigao je iz Marseja. Odbrana je pojačana dolaskom Djiku-a iz Bastije (23/1). Vezni red jači je za bivšeg igrača Sent Trudena, Peeters-a (27/4/12 asistencija) i Sankoha iz Gengampa (17/0). Dok je N’Kololo vraćen sa pozajmice iz Lavala. Napad je pojačan povratkom sa pozajmice Kouakou-a iz Nima (28/8).

PRIPREMNI PERIOD: Odigrali su 5 mečeva (skor 2-1-2) pobede protiv Avranšesa 2:0 i Lorijana 2:1, nerešeno protiv Avra 1:1, porazi od Rena 1:2 i Anžea 0:1.

OČEKVANJA: Najveći deo tima iz prošle sezone ostao je na okupu što ne mora da predstavlja nikakvu garanciju za bolje rezultate, pojačanja koja su stigla nisu dokazani igrači na višem nivou ali mogu za nijansu da unaprede igru tima, naročito defanzivni vezi igrač Sanko, dok bi kreativnosti tima trebalo da doprinese Peeters koji je prošle sezone u Beligij imao 12 asistencija. Ukoliko se ne popravi defanziva tima, možemo očekivati iste rezultate Kaena kao i prošle sezone, a plasman će zavisti samo od toga da li će biti dovoljno lošijih timova od njih. Očekivani plasman 16 do 20 mesta.

OČEKIVANA POSTAVA: Vervoutre, Dabo, Da Silva, Djiku, Besat, Sankoh, Feret, Peeters, Bazile, Santini, Rodelin


Poslednji deo predstavljan ja timova Francuske lige 1, možete očekivati sutra, a on će obuhvatiti nove prvoligaše Strazbur, Amijen i Troa, kao i neke zanimljive statističke činjenice iz prošle sezone.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje