petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Liga Šampiona: Dinamo Kijev – Jang Bojs (najava utakmice)

Dinamo Kijev (Ukrajina) – Jang Bojs (Švajcarska)

Danas od 18 časova i 30 minuta u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona očekuje nas utakmica između ukrajinskog Dinama iz Kijeva i švajcarskog Jang Bojsa.

Utakmica će se odigrati na NSK Olimpijskom stadionu u Kijevu, najvećem ukrajinskom i drugom najvećem stadionu u Istočnoj Evropi nakon ruskog “Lužnjikija“, koji ima neverovatnih 70000 mesta za posetioce.  Otvoren je 1923. godine, ali je do danas nekoliko puta renoviran. Kao domaći stadion koristi ga kijevski Dinamo, kao i fudbalska reprezentacija Ukrajine.

Sudijsku četvorku sačinjavaju profesionalne sudije iz Švedske, predvođene 32-godišnjim Andreasom Ekbergom, koji ima ogromno iskustvo suđenja u Ligi Evrope i Ligi Šampiona. U okviru LE podelio je 36 žutih i 4 crvena kartona na 10 utakmica, dok je na 3 utakmice u LŠ podigao 7 žutih kartona.


Dinamo Kijev (Ukrajina)

Dinamo je nakon dve godine dominacije u Ukrajini tokom prošle sezone zauzeo tek 2. poziciju u Premijer Ligi osvojivši 67 bodova iz 32 utakmice sa zabeležnim skorom od 21 pobede, 4 remija i 7 poraza. S’ obzirom da Dinamo nije uspeo da postane šampion Ukrajine u prošloj sezoni glavni trener Sergej Rebrov podneo je ostavku pred kraj maja, a na njegovo mesto stupio je nekadašnji bivši selektor Belorusije i trener mlađih kategorija Dinama – Aleksandr Hackevič. Tokom priprema isprobavao je veliki broj taktika, ali su na kraju ostvareni rezultati bili i više nego odlični, s’ obzirom da su zabeležili pobede nad Vatensom (0:4), Krajovom (0:2), Insbrukom (0:3) i Spartom iz Praga (1:4), dok su jedini remi odigrali protiv Botošanija (1:1). Nakon toga u finalu Super Kupa Ukrajine pretrpeli su poraz od najvećeg rivala Šahtjora i to rezultatom 2:0. Ipak već na početku prvenstva Ukrajine tačnije u 2. kolu uspeli su da se revanširaju minimalnim trijumfom, a s’ obzirom da su pre toga slavili i nad Černomorecom Dinamo trenutno zauzima sam vrh tabele u Premijer Ligi. Tokom letnjeg prelaznog roka od važnijih igrača plavo-beli dres skinuli su levi bek Viktor Antuneš (28n/1g/0a), centralni vezista Valeri Fedorčuk (11n/1g/0a) i centralni napadač Oleksandr Hladki (11n/0g/0a), dok su sa druge strane u ekipu Dinama pristigli desni bek Tomaš Kenđora iz Leha i levi krilni napadač Oleg Gusjev kao slobodan agent.

Kao jedna od najkvalitetnijih ekipa u Istočnoj Evropi Dinamo je redovan član u evropskim takmičenjima, a njihovi najveći uspesi u bližoj prošlosti jesu dolazak do polufinala UEFA kupa u sezoni 2008-09 i plasmani u 1/4 finala Lige Evrope u sezonama 2010-11 i 2014-15. Sa druge strane u Ligi Šampiona najdalje su došli do 1/8 finala tokom sezone 2015-16. Takođe je zanimljiva činjenica da su u grupnoj fazi nekog evrospkog takmičenja učestovali tokom svake sezone od 2006. do 2016. godine.


Jang Bojs (Švajcarska)

Jang Bojs je u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Šampiona stigao kao drugoplasirana ekipa švajcarskog prvenstva tokom prošle sezone, kada su na 36 utakmica sakupili 69 bodova i pritom ostvarili učinak od 20 pobeda, 9 remija i 7 poraza. Nakon samo 20 dana od odlične sezone u domaćem šampionatu “Momci“ su zapoeči letnje pripreme gde su uspeli da slave samo nad Insbrukom (3:0), a pritom su pretrpeli poraze od Brajtenrejna (1:0) i Ahmata iz Groznog (1:4). Takođe, u sklopu priprema odigrali su i dve utakmice u Uhren Kupu gde su nakon penala pretrpeli poraz od Stouk Sitija, ali su zato uspeli da zabeleže trijumf nad ekipom Benfike. U tom takmičenju pored Stouk Sitija, benfike i Ksamaksa zauzeli su 2. poziciju. Nakon dvomesečne pripremne pauze, tj. pre samo 3 dana započelo je i švajcarsko prvenstvo, a Jang Bojsi su već u 1. kolu uspeli da savladaju šampiona Bazela i to neočekivano bez primljenog gola (2:0). Tokom ovog letnjeg prelaznog roka “crno-žuti“ su se rastali sa prvim golmanom Ivonom Mvogom (47n/-61g) koji je potpisao za Lajpcig, zatim sa levim bekom Janom Lecjaksom (43n/1g/8a) koji je pojačao zagrebački Dinamo, kao i sa Linusom Obekserom (9n/0g/0a) koji će u narednom periodu nastupati na pozajmici u Ksamaksu. Pored njih, štoper Alain Ročat (29n/1g/1a) prešao je u Lozanu, defanzivni vezista Denis Zakarija (34n/1g/2a) u Borusiju Menhengladbah, centralni vezista Milan Gajić (9n/1g/1a) obukao je dres Vaduca, desni krilni vezista Kvadvo Dua (14n/3g/0a) novi je član Vintertura, dok je centralni napadač Mihael Frej (41n/13g/6a – drugi strelac) sklopio saradnju sa Cirihom. Sa druge strane štoper Kasim Nuhu produžio je pozajmicu iz Majorke (25n/0g/0a), kao i desni bek Kevin Mbabu iz Njukasl Junajteda (27n/2g/4a), dok je Džordan Lotomba stigao iz Lozane (27n/1g/1a). Centralni vezista Djibril Sou kupljen je od Borusije Menhengladbah (20n/3g/4a), a stigli su i centralni napadači Žan-Ojer Nsame iz Servetea (31n/23g/5a – najbolji strelac) i Rodžer Asale (14n/6g/2a) koji je produžio pozajmicu iz Mazembea.

Jang Bojs takođe ima iskustva što se tiče igranja u evropskim takmičenjima, ali u odnosu na Dinamo oni nisu imali toliko uspeha. Najveći domet Jang Bojsa u Evropi jeste plasman u 1/16 finala Lige Evrope tokom sezone 2010-11 i 2014-15, a pored toga ukupno 4 puta učestovali su u grupnoj fazi tog takmičenja. Što se tiče Lige Šampiona, Jang Bojs je stigao najdalje do kvalifikacionog plej-ofa u sezonama 2010-11 i 2016-17.


Prognoza:

Svakako ne treba da čudi činjenica da je Dinamo danas apsolutni favorit i sigurno je da će sve osim pobede biti ravno čudu. Naravno, nema sumnje da Jang Bojs ima kvaliteta da iznenadi, ali jednostavni Kijevčani su trenutno uigraniji, pre svega jer se nisu menjali previše tokom letnjeg prelaznog roka, a i ukrajinsko prvenstvo (koje je svakako ubedljivo kvalitetnije od švajcarskog) već traje. Svakako da Dinamo mora da iskoristi prednost domaćeg terena već u prvoj utakmici i naravno da će odmah ići na ubedljivu pobedu što i nije toliko nerealan scenario. Mislimo da će već kod kuće ekipa Dinama iz Kijeva uspeti da dokaže o kakvom potencijalu se radi, ali sigurno je jedno – kvaliteta neće nedostajati. S’ obzirom da se radi o dve ofanzivne ekipe golovi takođe ne bi trebali da izostanu.

1 @1,55 (pobeda domaćina)

1&D2+ @1,85 (pobeda domaćina uz bar 2 postignuta gola)

3+ @1,75 (3 ili više golova na utakmici)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje