petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Meksička liga: Najava sezone kroz razgovor za Cesar Hernadezom!

Kao što ste do sada i imali prilke da čitate najave Mađarske i Portugalske lige u ragovorima sa našim kolegama iz tih zemalja, potrudili smo se da pronađemo i sagovornika za Meksički šampionat, koji počinje 06.januara, utakmicom Puebla – Tigres. Razgovarali smo sa sportskim novinarom Cesar Hernandezom, koji prati aktivno dešavanja u ovoj ligi, tako da ćemo pokušaćemo da vam u narednih nekoliko pitanja približimo ovu sve atraktivniju ligu, naročito našim kladioničarima:

SN: Gospodine Hernandez, šta nam možete reći o Meksičkoj ligi uopšte:

CH:To je liga koja privlači sve više pažnje van Severne Amerike. To se dešava najviše zahvaljujući otvorenoj igri, odlično tehnički obučenim igračima i stilu igre sa visokim presingom koji se često forsira od strane svih timova u ligi. Takmičenje je veom zanimljivo, a počeli su da dolaze i iskusni i pozanti strani fudbaleri.

SN: Možete li da nam objasnite sistem Aperture i Clausure u Meksiku?

CH: Reddit Liga MX sajt odlično je ovo objasnio tako da ću ja uzeti njihov opis. Svaka godina je podeljena na dva dela, Aperturu i Clausuru. Svaka od ove dve sezone ima 17 kola. Na kraju svake sezone, najboljih osam timova igra plejof. U četvrtfinalu igraju prvi protiv osmog, drugi protiv sedomog i tako dalje. Svaki od duela igra se u dva meča. Revanš meč uvek se igra na stadionu tima koji je bolje plasiran u toku sezone. U slučaju nerešenog rezultata u četvrtfinalu i polufinalu, pobednika odlučuju golovi u gostima, a potom pobednika određuje pozicija na tabeli. U finalu postoje produžeci i potencijalno i penali, ako posle dva meča bude sve izjednačeno. Za sada nema nagrade za tim koji je prvi u regularnom delu sezone.

SN: Koji trener i ekipe su ofanzivno, a koje defanzivno orjentisane?

CH: Gotovo sve ekipe se trude da igraju otvoren i napadački fudbal.

SN: Šta je najveći problem Meksičikog fudbala?

CH: Ima puno problema u Meksičkom fudbalu (haha), ali najveći je ,,pacto de caballeros“ što je u prevodu ,,džentlmenski dogovor“. Ukratko evo objašnjenja, to je nepisano pravilo Meksičke lige koje prate svi vlasnici klubova. Kada igraču istekne ugovor, nije mu dozvoljeno da slobodno pređe u drugi tim u ligi (kao što je to svuda normalno). Umesto toga, dešava se situacija kao da mu ugovor ustvari nikada ne ističe, jer njegov klub i klub koji hoće da ga dovede moraju da se dogovore o igraču.

SN: Šta nam možete reći o prošlogodišnjem šampionu Čivas Gvadalahari?

CH: Čivas je jedini tim u ligi koji igra samo sa igračima iz Meksika, što ih posebno ističe. Bio je ovo miran transfer period za njih, ali me ne bi čudilo ni iznenadilo da se makar ušunjaju u plejof.

SN: Šta mislite o ekipi Tigres UNAL?

CH: Tigres, kao i Monterej, predstavljaju dva najmoćinija i najtalentovanija tima u ligi. Nisu pravili velike transfere tokom pauze, ali i sa rosterima koje imaju, neće im trebati pojačanja u njihovoj poteri za novom titulom. Mogu da kažem da će makar stiči do finala.

SN: Koji tim je bio najaktivniji tokom prelaznog roka?

CH: Najveće promene u timu desile su se u ekipi Santos Laguna. Oni su u fazi renoviranja tima, ali najvažniji igrači su i dalje tu i mogu im omogućiti dobru sezonu.

(#naš kolega Hernandez je za sajt ESPN, napisao kratak predgled svih timove prošle sezone pa o njima možete više pročitati na linku check out my ESPN article here).

SN: Koji tim ima najveće šanse za titulu ove sezone?

CH: Rekao bih da je to Monterej. Sve dok je glavni igrač, Aviles Hurtado zdrav, imaće šansu da nadomeste glad za titulom od prošle sezone, Hurtado je propustio veći deo prošle sezone.

Aviles Hurtado

SN: Timovi koji će po vašem mišljenju biti u borbi za opstanak?

CH: Quaretaro i Verakruz su dva glavna kandidata za ispadanje. Trenutno Quaretaro izgleda bolje pred početak sezone i možda može da izbegne ispadanja. Mislim da je Verakruz najbliži odlasku u niži rang.

SN: Koje su najinteresantija tradicionalna rivalstva u ligi?

CH: Ako pričamo o tradicionalnim rivalima, ima puno takvih duela. Clasico Nacional je največi meč, a sastaju se Čivas i Klub Amerika. Clasico Tapatio igraju ekipe Atlas i Čivasa. Dok je Clasico Regiomontano isto veliki meč, a igraju ga Tigres i Monterej. Evo još nekih: Clasico Joven (Klub Amerika vs Kruz Azul) i Clasico Capitalino (Club Amerika vs Pumas)

Chivas vs Club America je meč velikog rivaliteta!

SN: Da li svi timovi igraju na prirodnoj travi?

CH: Svi timovi koriste kao podlogu prirodnu travu, osim jednog, to je Club Tijuana. Oni imaju teren sa veštačkom travom.

SN: Na koje igrače bi trebalo da obratimo pažnju ove sezone?

CH: Keisuke Honda, Andre-Pierre Gignac, Aviles Hurtado, Dorlan Pabon, Gustavo Bou, Rogelio Funes Mori i Agustin Marchesin.

SN: Na koje mlade igrače treba obratiti pažnju?

CH: Mislim da je to pre svih Jonathan Gonzalez iz Montereja.

Jonthan Gonzalez, najtalentovaniji igrač Montereja i lige!

Nadam se da čete početi da gledate i aktivnije pratite ligu Meksika – Cesar Hernandez.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje