četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Nastanak SVETSKOG PRVENSTVA kao takmičenja (deo 5.) – FRANCUSKA 1938.

PRVI DEO o nastanku SVETSKOG PRVENSTVA bio je dosta čitan, kao i njegov nastavak od pre par dana DRUGI DEO. Potom smo se vratili u 1930-tu godinu i Mundijal u Urugvaju, gde je po prvi put igrala i reprezentacija Jugoslavije, sledeće prvenstvo koje smo vam predstavili odigralo se u Italiji 1934-te godine, a danas je došao red na SP 1938. u Francuskoj koje se odigralu u predvoriju svetskog rata:


Politička i ekonomska situacija u Evropi i svetu nije pogodovala fudbalu pred treće Svetsko prvenstvo 1938.godine koje se odigralo u Francuskoj, u Španiji je besneo građanski rat, dok je Nemačka na čelu sa Hitlerom sve glasnije ispoljavala svoje osvajačke pretenzije zbog čega na kraju selekcija Austrije nije igrala na prvenstvu iako je izborila učešće. Nekoliko igrača tog tima pripojeno je timu Nemačke, dok je najbolji igrač tima Matias Sindelar odbio da igra u ovom ujedinjenom timu, kasnije je početkom januara 1939-te pronađen otrovan u svom stanu u Beču.

Najbolji igrač Austrije, Sindelar, odbio da igra za ujedinjeni tim Nemačke i Austrije, kasnije otrovan u svom stanu!

Pred samo prvenstvo žreb je odražan tako što je unuk Žila Rimea, Iv Rime izvlačio parove, a sistem takmičenja je još jednom bio nokaut faza, poslednji put na Svetskim prvenstvima se od početka igralo tako. Selekciju Austrije nije zamenio niko, tako da je Švedska odmah završila u četvrtfinalu, selekcije Argentine i Urugvaja su drugo prvenstvo zaredom bojkotovale takmičenje, dok Španija nije igrala zbog rata u ovoj zemlji. Što se tiče timova koji su učestvovali, van Evrope su igrali samo Kuba, Brazil i Holandska Indija (danas Indonezija). Selekcija Jugoslavije nije se plasirala na takmičenje jer je u dvomeču poražena od Poljske (4:0 poraz u Varšavi, i pobeda na domaćem terenu 2:0).

Ono što je obeležilo 1/8 finala jeste činjenica da su čak 5 od 7 odigrani mečeva (jedan nije odigran), otišlo u produžetke posle kojih su dve čak i ponovljene zbog pravila da posle produžetaka u slučaju remija nema penala već novog meča narednog dana. Umesto 10 i po časova koliko je trebalo da se igra, igralo se punih 15 sati.

U prvi mečevima dva velika iznenađenja desila su se u mečevima Švajcarska – Nemačka jer je Švajcarska posle ponovljenog meča (1:1) bili bolja i slavila 4:2, dok je Kuba izbacila Rumuniju posle drugog meča (prvi meč 3:3) i pobede 2:1. Još jedna senzacija izbegnuta je zahvaljujući sudiji Beraneku, koji je u meču Norveška – Italija poništio regularan gol Norvežana, pa su Italijani u produžetku slavili 2:1.

Najzanimljivije mečeve četvrtfinala odigrale su Čehoslovačka i Brazil, posle prvog meča bilo je 1:1, a ovaj meč ostao je upamćen po tome što je legendarni golman Planička doživeo prelom ruke sa kojim je branio do kraja meča, kasnije posle lečenja je utvrđeno da se mora povući iz fudbala. Bez njega je u ponovljenom meču slavio Brazil 2:1.

Nemci pred meč sa Švajcarskom!

U mečevima polufinala sastale su se selekcije Italije i Brazila, a zanimljiva situacija se desila kada je dosuđen penal za Italijane. Naime, Đuzepe Meaca je preuzeo na sebe odgovornost da šutira penal, ali dok je trčao ka lopti pukao mu je lastiš na šorcu, rukom je uspeo da ga zadrži, šutira i postigne gol, koji je odveo Italiju u finale. U drugom meču Mađarska je lako slavila protiv Švedske 5:1.

U finalu su se na stadionu u Parizu sastale selekcije Italije i Mađarske, Italijani su odbranili titulu prvaka sveta pod vođstvom istog selektora Vitorio Poza. U finalu su po dva gola postigli Kolausi i Piola.

Italija – šampioni 1938.
Trener Vitorio Pozo, dvostruki osvajač SP sa Italijom!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje