subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

NBA sećanja – Shaquille O’Neal

NBA sećanja je rubrika gde se vraćamo u stara vremena kroz priču, fotografiju i video snimke. Setićemo se najboljih partija kako igrača sa ovih prostora, tako i nezaboravnih partija NBA superzvezda.


Shaquille Rashaun O’Neal svima poznat pod nadimkom Shaq (iako ih ima još 20ak – Superman, Veliki Aristotel, Doktor, Veliki Maravich). Smatraju ga jednim od najboljih igrača u istoriji NBA.

Dok je nastupao za srednju školu u Teksasu, izgubio je samo jedan meč, a dobio 68. Zbog karakterističnog šuta često su ga poredili sa Kareem Abdul-Jabarom, zbog čega je i sam želeo da nosi broj 33. , međutim on je bio zauzet u ekipi koji ga ja uzela kao 1. pika na Draftu 1992. Shaq je tada u Orlando Magicu uzeo broj 32. koji je nosio kroz karijeru.

Top 10 poteza u dresu Orlando Magica


Igrao je za Orlando Magic, L.A. Lakerse, Miami Heat, Phoenix Sunse, Cleveland Cavaliers i Boston Celticse.

O’Neal je bio član Lakersa 8 godina (1996-2004), gde je osvojio i 3 titule u 3 sezone za redom, kada je imenovan i za najkorisnijeg igrača u sva 3 finala. Kao igrač LAL 7x je proglašavan All-Star igračem, a takođe je imenovan MVP-om regularnog dela sezone 2000. godine.

Top 10 poteza u dresu L.A. Lakersa


Bio je član Dream tima u Atlanti 1996, a četiri godine kasnije proglašen je MVP-om lige!
3x je bio šampion sa LAL i Kobe Brynatom, sa kojim se posvađao, da bi otišao na Floridu gde će sa Dwayne Wadeom osvojiti prsten 2006. godine.

Jednu sezonu proveo je u Finiksu gde je bio najefikasniji igrač lige, kao i MVP All-Star utakmice 2009 godine.

Sa LeBronom 2010. u Klivlendu osvaja prvo mesto u Istočnoj konferenciji, međutim gubi u polufinalu Plejofa.

U Bosotnu je 2011. je bila njegova  poslednja sezona kada ga je sprečila povreda.

Shaq je 7. igrač u NBA istoriji po broju postignutih poena – 28 596, a prvi po broju slomljenih tabli.

Top 10 Shaq-ovih poteza na All-Star utakmicama


Zaradio je 292. miliona dolara kroz NBA ugovore, a bio je najplaćeniji u ligi samo 3 godine. Kada je iz Orlanda prešao u Holivud, potpisao je najunosniji ugovor do tada vredan 120$ miliona na 7 godina.

Shaquille O’Neal je bio jedan od najdominantnijih igrača ove igre do 2011. godine kada se igrački penzionisao. Danas „The Big Aristotle“ uveseljava kao stručni komentator u par emisija, a najpoznatija je Inside Stuff sa komičnom rubrikom Shaqtin’ a Fool.


Za ranije članke iz kategorije NBA sećanja kliknite ovde. Ukoliko imate sugestije i želje za nekim igračem posebno, napišite u komentaru ispod teksta.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici za još više vesti iz sporta https://www.facebook.com/sportskenovosti.net/

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje