četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga – najava sezone 2017/2018 (3.deo)

Treći deo najave nove sezone u engleskoj Premijer Ligi odnosi se na 5 ekipa imenovanih po abecednom redu, tj. na ekipe Mančester Junajteda, Mančester Sitija,Njukastla,Sautemptona i Stouka.


Mančester Junajted

Naziv stadiona: Old Trafford
Grad: Mančester
Kapacitet stadiona: 75.643 mesta
Godina osnivanja: 1878. godina
Menadžer: Žoze Murinjo

Mančester Junajted je odigrao još jednu sezonu u kojoj u domaćem prvenstvu nije oduševio svoje pristalice, zauzevši tek 6. mesto sa skorom 18-15-5 uz gol razliku 54:29 (imali su drugu najbolju odbranu u ligi). Na domaćem terenu napravili su mnogo kikseva što ih je i koštalo bolje plasmana, 8 pobeda i 10 nerešenih mečeva uz samo 1 poraz slabo je za tim koji pretenduje na najviše rezultate. U gostima odlična skor 10-5-4. Na samom kraju sezone Mančester Junajted je ipak uspeo da izbori učešće u Ligi šampiona ove godine tako što je osvojio Ligu Evrope, savladavši u finalu holandski Ajaks.


TRANSFERI:

(pojačanja) Ekipa je tokom prelaznog roka pojačana dolaskom tri odlična igrača, u svakoj liniji tima po jedan. Odbrana je pojačana dolaskom štopera Vitora Lindelofa iz Benfike, vezni red jači je za Nemanju Matića koji je stigao iz Čelzija, dok je napad pojačan najboljim strelecem Evertona i jednim od najboljih strelaca lige, Romelom Lukakuom koji je plaćen 84,7 miliona evra. Sa pozajmica su se vratili desni bek Guilermo Varela iz Frankfurta i ofanzivni vezni igrač Adres Pereira koji je bio u španskoj Granadi.


(odlasci igrača): Jedan od igrača od koga se puno očekivalo Adnan Januzaj napustio je klub i prešao u redove Real Sosijedada. Legenda kluba i dugogodišnji član Mančestera, Vejn Runi otišao je u redove Evertona. Od ostalih odlazak treba spomenuti dvojicu igrača koji su otišli na pozajmice, to su levi bek, Kameron Bortvik Džekson u Lids, kao i golman Sam Džonston. Zlatanu Ibrahimoviću je istekao ugovor sa klubom i on je slobodan u izboru novog kluba.


PRIPREMNI PERIOD:

Tokom pripremnog period Mančester Junajted je odigrao 7 pripremnih mečeva, a pre samo par dana i Super Kup Evrope protiv Real Madrida gde je doživeo poraz 2:1. U pripremnim mečevima pobedili su 5 puta (La Galaski 5:2, Real Solt Lejk 2:1, Mančester Siti 2:0, Valerenga 0:3 i Sampdorija 1:2) odigrali su nerešeno protiv Real Madrida 1:1, dok su doživeli i jedan poraz od Barselone 1:0.


ZAKLJUČAK:

Mančester Junajted već dve sezone ne uspeva da završi takmičenje u top 3 tima na tabeli, trener Žoze Murinjo je tokom ovog prelaznog roka nastvio da gradi tim od prošle sezone, napadače koji su već u ozbiljnim igračkim godinama zamenio je dolaskom Romela Lukakua što se čini kao odličan potez, uz starosedeoce koji su već u timu i odbranu koja se dokazala prošle godine i bila druga najbolja u ligi, možemo očekivati i napredak u igrama ovog tima.

NAŠA PROGNOZA: od 3. do 6.mesta


Mančester Siti

Naziv stadiona: Etidah stadion
Grad: Mančester
Kapacitet stadiona: 55.097 mesta
Godina osnivanja: 1880. godina
Menadžer: Pep Gvardiola

Već sezonama jedan od najboljih timova koji svoje uspehe gradi na dovođenju najkvalitetnijih igrača iz drugih timova Englese i najboljih igrača top 5 liga. I tokom ovog prelaznog roka Mančester Siti je akcenat stavio odstranjivanje nepotrebnih igrača koji su opterećivali budžet, a ni su pružali dovoljno na terenu, i dovođenje pravih zamena naročito na deficitarnim pozicijama, kao i svake godine ambicije kluba će biti vezane za najviši plasman, ali i uspeh u Ligi šampiona koji im izmiče svake godine. Prošlu sezonu završili su sa skorom 23-9-6 na trećem mestu tabele, postigli su 80 golova, a primili svega 39. Na domaćem terenu su imali skor 11-7-1, dok je na gostovanjima on bio 12-2-5.


TRANSFERI: 

(pojačanja): Bilo je dosta trošenja novca u ovom klubu tokom prelaznog roka, najskuplje pojačanje predstavlja Benjamin Mendi, levi bek šampiona Francuske, Monaka. Na suprotnoj strani odbrane stilgi usu Kajl Voker iz Totinhema i Danilo iz Real Madrida. Vrednost transfera ova tri beka je 138,5 miliona evra. Pozicija golmana pojačana je dolaskom Edersona iz Benfike koji je plaćen 40 miliona evra. Pozicija centralnog veznog igrača jača je za Brazilca, Douglasa Luic-a koji stiže iz Vasko da Game. Dok je napad i pozicije u ofanzivnom delu veznog reda pojačane dolaskom jednog od najboljih igrača Monaka, Bernarda Silve.


(odlasci igrača): Mančester Siti napustilo je dosta igrača, napadač Kalechi Iheanacho prešao je u redove Lestera za 27,7 miliona evra. Levokrilni napdača Nolito i desnokrilni napdač Jesus Navas pojačali su redove španske Sevilje. Enes Unal, novi je napadač Viljareala, dok je Aaron Mooy, centralni vezni igrač otkupljen od strane Hadersfilda gde je prošle sezone igrao na pozajmici. Fernando je prešao u redove Galatasaraja, levi bek Aleksandar Kolarov pojačao je Romu, dok je centralni vezni fudbaler Ntcham prešao u Seltik. Golman Džo Hart prosleđen je na novu pozajmicu u redove Vest Hema. U timu više nisu ni Gael Kliši, levi bek koji je prešao u redove turskog Basaksehira, kao i desni bek Bakari Sanja koji još uvek nema klub. Zabaleta je prešao u redove Vest Hema. Ruben Sobrino napadač prešao je u Alaves, dok je vezni igrač Bruno Zakulini novi igrač Verone.


PRIPREMNI PERIOD:

Tokom pripremnog period Mančester Siti je odigrao pet utakmica, a zabeležio je 4 pobede protiv ekipa Votforda 5:0, Real Madrida 1:4, Totinhem 3:0 i Vest Hem 3:0, poraženi su od gradskog rivala Mančester Junajteda 2:0.


ZAKLJUČAK:

Svakako da su ambicije Mančester Sitija vezane za osvajenje šampionske titule, ekipa je doživela promene, naročito što se tiče defanzivnih bočnih pozacija gde su gotovo sve novi igrači, što se tiče ofanzive tima, ona je do sada pokazala da svakom timu može da postigne nekoliko pogodaka, a imena De Brujnea, Silve, Sanea, Sterlinga, Aguera, Bernarda Silve i Gabriela Žesusa garancija su da će Siti i ove sezone igrati atraktivan i napdački fudbal. Ukoliko ih zaobiđu povrede, ovaj tim može do šampionskog pehara ove sezone.

NAŠA PROGNOZA: od 1. do 3.mesta


 Njukastl Junajted

Naziv stadiona:St.James’ Park
Grad: Njukastl
Kapacitet stadiona: 52.338 mesta
Godina osnivanja: 1892. godina
Menadžer: Rafa Benitez

Tim koji je prošle sezone nastupao u drugom rangu engleskog fudbala, Championshipu iz kojeg se posle samo jedne sezone provedene u njemu opet vraća u Premier ligu. Ostvarili su skor od 29-7-10 (85:40), zauzevši prvo mesto, imali su najbolji napada lige i najbolju odbranu zajedno sa drugoplasiranim Brajtonom. Na domaćem terenu su imali skor 15-3-5, dok je na gostovanjima on bio 14-4-5.Rafa Benitez uspeo je da vrati pobednički mentalite u ovaj klub, a tim koji je u dobroj meri sačuvan garancija je da će navijači i ove sezone gledati svoj klub u izadnjima kojima će moći da se ponose.


TRANSFERI: 

(pojačanja): Najskuplje pojačanje je desnokrilni napadač Noriča i mladi reprezentativac Engleske, Jacob Murphy. Takođe na istom mestu je otkupljen reprezentativac Gane od Čelzija, Kristijan Atsu koji je i prethodne sezone igrao odlično u Njukastlu. Štoper španskog Eibara, Floria Lejune pojačaće konkurenciju u defanzivi. Dok je mesto desnog beka jače za Havijera Mankilja iz Atletiko Madrida. Vezni red pojačan je dolaskom na pozajmicu igrača Borusije Dortmund, Mikel Merina, dok se iz francuskog Sent Etijena vratio reprezentativac Senegala, Henri Saive gde je bio na pozajmici, kao i Sliem De Jong iz PSV-a i Emanuel Rivier iz Osasune.

(odlasci): Najviše novca uprava Njukastla zaradila je prodajom Florana Tuvijana, koji je otkupljen od Marseja gde je igrao na pozajmici. Ostali igrači koji su otišli takođe nisu umali bitnu ulogu u timu, to su: Daril Marfi (napad, u Not.Forest), Sami Ameobi (napad, u Bolton), Vurnon Anita (vezni, u Lids), Haris Vučkić (vezni, u Tvente), Joan Gufran (napad, i Goztepe), Kevin Mbabu (odbrana, u Jang Bojs), na pozajmice su poslati: Mats Sels (golman, u Anderleht), Lubomir Satka (odbrana, u Dunajsku Stredu), Adam Armstrong (napad, u Bolton), Ivan Toni (napad, u Vigan).


PRIPREMNI PERIOD:

Tokom pripremnog period Njukastl Junajte odigrao je šest mečeva i preikazao jako dobru igru u većini mečeva, ostavarili su 4 pobede ( Harts 1:2, Bradford 0:4, Volfsburg 1:3 i Verona 0:2), 1 remi ( Preston 1:1), 1 poraz (Majnc 1:2)


ZAKLJUČAK:

Njukastl Junajted svakako je tim koji po svojoj tradiciji, armiji navijača i značaju za engleski fudbal svakako zaslužuje mesto u najjačem rangu takmičenja. Ekipa nije pretpela značajne promena, a čak je i pojačana na mestima na kojima je menadžer Rafa Benitez smatrao da za to ima potrebe, pored nekoliko iskusnih igrača, u ovom timu ima dosta mladih igrača koji ukoliko se kockice poklope mogu da eksplodiraju u vrate Njukastl na staze stare slave kada je redovno igra evro kupove, ipak strah od Premier lige i neigranje u istoj godinu dana mogli bi da sputaju ovaj tim, ali svakako smatramo da se neće naći u borbi za opstanak.

NAŠA PROGNOZA: od 11. do 14. mesta


Sautempton

Naziv stadiona:St.Mary’s Stadion
Grad: Sautempton
Kapacitet stadiona: 32.384 mesta
Godina osnivanja: 1885. godina
Menadžer: Mauricio Pelegrino

Ekipi Sautemptona svake godine se prognozira lošiji plasman iz razloga što prodaju najbolje igrače koji su prethodne sezone bili nosioci igre, ali menadžer ovog kluba i skauting služba uvek uspeju da dovedu dostojene zamene koje će kasnije opet prodati za mnogo više novca. Prošlu sezonu Sautempton je završio na 8.mestu sa skorom 12-10-16 i gol razlikom 41:48. Na domaćem terenu, na stadionu St.Mary’s imali su skor 6-6-7, dok su na gostovanjima imali skor 6-4-9. Pred ovu sezonu u klub je stigao novi menadžer Mauricio Pelegrino, koji je prošle sezone predvodio španski Alaves do finala Kupa Španije.


TRANSFERI: 

(pojačanja): Sautempton nije previše bio aktivan na transfer pijaci u ovom prelaznom roku, stigao je centralni vezni igrač Juventusa, Mario Lemina, koji je plaćen 17 miliona evra, dok je štoper Jan Bendarek stigao iz Leh Poznanja za 6 miliona evra.

(odlasci): Od igrača koji su donekle bili bitni za tim otišli su samo napadač Jay Rodrigez u Vest Bromvič Albion, dok je desni bek Kuko Martina otišao u Everton. Tim su napustili i Lojd Isgorv (levokrilni napadač, prešao u Barnsli), Martin Kaseres (desni bek i štoper, prešao u Veronu), dok je pozajmica istekla golmanu Move Hasenu koji se vratio u Nicu.


PRIPREMNI PERIOD:

Period adaptacije ekipe na novog menadžera protekao je u promenljivoj formi, ekipa je najpre remizirala na dva meča protiv Sent Galena 0:0 i Brentforda 2:2, potom su zabeležili pobedu nad Sent Etijenom 0:3, pa doživeli poraz od Augsburga 0:4, da bi pripreme završili novom pobedom nad Seviljom 2:0. Konačan skor na pripremama 2-2-1 (7:6).


ZAKLJUČAK:

Ono što može da bude velika prednost Sautemptona u odnosu na prethodne sezone jeste to što niko od nosilaca igre nije napustio klub i što se svi igrači odlično poznaju, otvoreno pitanje predstavlja transfer štopera Van Dajka kojeg žele mnogi veći klubovi, a njegovim odlaskom tim bi bio dosta oslabljen. Očekujemo da napadač Gabijadini nastavi sa uspešnim igrama koje je prikazivao prošle sezone, a da će Dušan Tadić i dalje biti glavni paker tima.

NAŠA PROGNOZA: od 8. do 11. mesta


Stouk Siti

Naziv stadiona:Bet365 Stadion
Grad: Stouk
Kapacitet stadiona: 27.932 mesta
Godina osnivanja: 1863. godina
Menadžer: Mark Hjuz

Još jedan tim za koji se može reći da je pred početak svake sezone već viđen kao siguran u sredini šampionata, tim koji je poznat po čvrstoj igri, sa puno igrača sa ,,ostrva“ i možda jedan od retkih timova koji gaji stil približan tradicionalnom ,,ostrvskom fudbalu“. Prošlu sezonu zavšrili su na 13. mestu sa skorom 11-11-16 uz gol razliku 41:56. Na domaćem terenu imali su skor 7-6-6, dok je na gostovanjima on bio 4-5-10.


TRANSFERI:

(pojačanja): Možda i najbitini pojačanje jeste dolazak na pozajmicu štopera Čelzija, Kurta Zume, koji će imati priliku da pokaže svoj puni potencijal. Iz Hala je stigao levi bek Džoš Timon. Vezni igrač WBA, Daren Flečer, pojačaće vezni red tima. Kamerunac, Erik Maksim Čupo Moting stigao je iz redova Šalkea, a pojačaće ofanzivni deo tima. Sa pozajmica su se vratili napadač Bojan Krkić (Majnc), Joselu (La Korunja) i štoper Filip Volšeid (Volfsburg).

(odlasci): Godinama nosioci igre ovog tima i reprezentativci Republike Irske, napadač Džonatan Volters i defanzivni vezni Glen Vilen nisu više u klubu, oni su otišli u Barnli, odnosno Aston Vilu. Još jedan važan šraf u timu prethodnih sezona, levokrilni napadač Marko Arnautović, prešao je u redove Vest Hema. Otišli su i desni bek Bardsli (u Barnli), golman Bakman (u Votford) i napadač Varing (u Trenmer).


PRIPREMNI PERIOD:

Stouk je u pripremama za novu sezonu odigrao čak 9 prijateljskih mečeva i zabeležio skor 4-1-4. Pobedili su ekipe Ksamaksa 1:0, Amijena 1:0, Boltona 1:2 i Lajpciga 1:2, remizirali su jednom sa Jang Bojsom 2:2. Poraze su doživeli od ekipa Monaka 4:2, Šefild Junajteda 2:1, Krua 1:3 i Sent Paulija 4:2.


ZAKLJUČAK:

Kao što smo već rekli jedan od timova koji je gotovo izvesno član ,,zlatne sredine“, pripremni period nije prošao najbolje jer su zabeleženi porazi od timova koji nastupaju u nižim rangovima od Premijerligaškog, a odlazak Arnautovića mogao bi da otupi oštricu napada koja i do sada nije bila savršena. Iako tim iz prošle sezone osim tri odlaska nije pretrpeo bitne izmene,ukoliko im se desi lošiji start prvenstva to bi moglo da utiče da Stouk i nema mirnu sezonu kao prethodnih godina

NAŠA PROGNOZA: od 14. do 17. mesta


Nadamo se da smo vam predstavljanjem ovih pet timova približili dešavanja u njima pred start nove sezone i da će vam to olakšati kako gledanje tako i prognoziranje mečeva ove lige.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje