petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga (Rusija): Dve najpopularnije moskovske ekipe vode borbu za povratak na vrh!

CSKA Moskva – Spartak Moskva

Danas od 16 časova i 30 minuta na programu je jedan od najatraktivnijih i najpopularniji derbija ruskog istočnoevropskog fudbala, tzv. “Moskovski derbi“, u kojem će se na stadionu “VEB Arena“ u Moskvi sastati moskovski CSKA i moskovski Spartak, prošlosezonski vicešampion i šampion Rusije.

Rivalstvo ove dve ekipe doseže još do 1922. godine kada su ove dve ekipe, pod imenima OLLS i MKS igrale finale prvenstva Moskve. Iako je dobio na popularnosti tek nakon raspada Sovjetskog Saveza večiti derbi između CSKA i Spartaka oduvek je bio pun tenzija, kako na terenu tako i na tribinama, a svakako da je reč je jednom od najvećih rivalstava u ovom delu Evrope. Do danas je odigrano ukupno 182 utakmice gde smo mogli da vidimo čak 79 pobeda “plavo-crvenih“ i 67 pobeda “crveno-belih“, kao i tek 36 remija.


CSKA Moskva

CSKA je u poslednjih nekoliko kola jednostavno postao žrtva izostanka prvog golmana Igora Akinfejeva zbog čega je među stative stao neiskusni golman Ilja Pomazun i u samo 2 utakmice primio 3 gola, iako da odbrambena linija ove ekipe nije bila na visokom nivou bio bi savldan bar još toliko puta. Sve u svemu, nakon poraza od Rubina (1:2) kada su oba gola primili do 15. minuta, Moskovljani su uspeli da slave nad Tosnom i tako sa 9 bodova (3 pobede i 2 poraza) stanu na 5. poziciju. Svakako da taj plasman ni malo nije zadovoljavajuć pogotovo zbog činjenice da imaju isti broj bodova kao i sedmoplasirana Ufa, ali sigurno da je svima lakše kada znaju da za 3. pozicijom zaostaju samo 1 bod. Iako ih već za 3 dana očekuje gostovanje švajcarskim Jang Bojsima u okviru plej-ofa Lige Šampiona, derbi je trenutno prioritet i nema sumnje da će dati sve od sebe da iznenade večitog rivala. Iako kod prvog golmana Igora Akinfejeva postoje neke šanse da se danas pojavi na terenu, sve je realnija opcija da će među stativama stajati i ovaj put Ilja Pomazun.

Očekivani sastav (3-5-2): Akinfejev (Pomazun) – Ignaševič, V. Berezucki, Vasin – Ščenikov, Golovin, Vernblum, Dzagojev, Fernandes – Vitinjo, Čalov


Spartak Moskva

Spartak je nakon katastrofalnog starta nekako uspeo da se stabiliše i slavi nad Krasnodarom, ali već u sledećem kolu usledio je katastrofalan poraz od Zenita, rezultatom čak 5:1. Nakon te utakmice svakako da je bilo “ribanja“ i od rukovodstva i od navijača što je, može se reći, predstavljalo neku vrstu motivacije za poslednju odigranu utakmicu u kojoj su kod kuće slavili nad tulskim Arsenalom sa 2:0. Spartak je tom pobedom uspeo da dođe do svog osmog boda nakon 5 odigranih kola, a dosta loša stvar po njih je da se nalaze na tek 8. poziciji što je sam centar tabele i to sa učinkom od 2 pobede, 2 remija i 1 poraza. Svakako da će ovaj derbi njima biti izuzetno važan s’ obzirom da bi pobedom bar delom vratili “kredit“ kod navijača, te očekujemo dosta snažnu borbu sa njihove strane. Za današnju utakmicu glavnom treneru neće biti dostupan napadač Luis Adriano (4 nastupa, 2 gola) koji je zbog direktnog crvenog kartona na utakmici protiv Zenita kažnjen sa 2 meča suspenzije. Takođe, neće biti ni centralnog veziste Andreja Timofejeva (4 nastupa) koji zbog povrede kolena na utakmici protiv Arsenala pauzira bar 6 meseci. Svakako da treba očekivati i eventualni odmor prvog golmana Artjoma Rebrova koji se praktično obrukao protiv Zenita, te bi kao njegova zamena trebao da nastupi Aleksandr Selihov koji se odlično pokazao protiv Arsenala.

Očekivani sastav (4-1-2-3): Rebrov (Selihov) – Kombarov, Boketi, Taski, Ješčenko – Fernando – Glušakov, Pašalić – Promes, Ze Luiš, Samedov


Poslednjih 5 međusobnih utakmica:

30.04.17 PL CSKA Moskva Spartak Moskva 1 : 2 (1 : 1)
29.10.16 PL Spartak Moskva CSKA Moskva 3 : 1 (1 : 0)
06.03.16 PL CSKA Moskva Spartak Moskva 1 : 0 (1 : 0)
14.08.15 PL Spartak Moskva CSKA Moskva 1 : 2 (1 : 2)
17.05.15 PL Spartak Moskva CSKA Moskva 0 : 4 (0 : 3)

Prognoza:

Samim tim što je reč o velikom derbiju veoma je teško prognozirati konačan ishod ove utakmice. Svakako da golova ne bi trebalo da izostane, s’ obzirom da su velike šanse i da CSKA i Spartak na teren izađu sa rezervnim golmanima. Dok se Selihov (Spartak) na prošloj utakmici odlično pokazao, Pomazun (CSKA) je praktično poklonio pobedu Rubinu i jedan pogodak Tosnu, ali sada je reč o utakmici u koju će obe ekipe ući sa maksimalnom snagom te bi golmani trebali imati najviše posla. Svakako da šanse da na teren izađu prvi golmani ekipa itekako postoji, ali mislimo da je ogromna motivacija i sa jedne i sa druge strane i to bi moglo da predstavlja problem po svakog čuvara mreže. CSKA pred Ligu Šampiona sigurno na ovoj utakmici traži samopouzdanje što bi naravno rešio pobedom protiv svog današnjeg rivala, dok sa druge strane Spartak mora da popravlja situaciju na tabeli i da juri sam vrh, a gradski rival u plavo-crvenom dresu možda i je i najnepoželjnija opcija za to.

Naša prognoza rezultata – 1:1

GG @1,70 (obe ekipe postižu bar jedan gol na utakmici)


Svaki predlog predstavlja lično mišljenje urednika i šanse za prolazak nisu 100% sigurne. Ukoliko prepišete to radite na sopstvenu odgovornost, a mi Vam želimo svu sreću.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje