Serie A 2017/18 2.deo (Sredina tabele)

0

Što se ovog dela najave tiče, ovde se nalazi 10 ekipa koje su po svemu do sada prikazanom kroz istoriju skoro pa stabilni prvoligaši i od njih se očekuje da izbore opstanak i ove sezone, od prve 3 ekipe iz ovog dela najave očekuje borba za izlazak u Evropu dok ostale ekipe generalno gledano imaju veoma male šanse za visok plasman. Mada ko zna, uvek neka ekipa od koje se to ne očekuje može da iznenadi, kao Atalanta prošle sezone.

AC Fiorentina 

Stadion: Artemio Franchi
Grad: Firenca
Kapacitet: 43.147 mesta
Godina osnivanja: 1926.godina
Menadžer: Stefano Pioli


Fiorentina je prošlu sezonu završila na 8.mestu Serie A, što je ujedno bio njihov najlošiji plasman u proteklih 7 godina. Navijači su imali velike ambicije ove sezone, pošto je liga proširena i čak četri ekipe idu u Ligu Šampiona ali sportski direktor Pantaleo Corvino je mislio drugačije pa je Fiorentina rasprodala gotovo sve što je vredelo u ekipi, napunila klupsku kasu i dovela dosta talentovanih igrača koji će kasnije opet biti prodati. Klub su napustili golman Ciprian Tatarusanu koji je prešao u Nantes za 3 miliona, zatim vezisti Jospip Iličić u Atalantu za 5.5 miliona, Matias Vecino u Inter za 24 miliona, Borja Valero takođe u Inter za 5.4 miliona, štoper i nekadašnji kapiten Gonzalo Rodriguez se vratio u Argenitnu, napadač Nikola Kalinić je prešao u Milan za 25 miliona, kao i njihov najboji igrač Federico Bernardeschi koji je pojačao Juventus za 40 miliona evra. Od pojačanja vredi spomenuti dolazak štopera Victor Hugo-a iz Palmeirasa za 7 miliona, talentovanog napadača Giovanni Simeone-a iz Genove za 15 miliona, vezista Torina Marco Benassi koji je plaćen 10 miliona i talentovani štoper Nikola Milenković iz Partizana koji je plaćen 5 miliona. Takođe došlo je do smene trenera gde je Stefano Pioli zamenio Paulo Sousu i očekuje se i promena formacije i prelazak u formaciju sa jednim napadačem.

Fiorentina(4-2-3-1): Sportiello – Tomović, Astori, Victor Hugo, Maxi Oliveira – Badelj, Sanchez – Cristoforo, Saponara, Chiesa – Babacar

Atalanta Calcio

Stadion: Atleti Azzuri d`Italia
Grad: Bergamo
Kapacitet: 21.300 mesta
Godina osnivanja: 1907.godina
Menadžer: Gian Piero Gasperini


Atalanta je bila najveće iznenađenje prošle sezone, igrali su odličan fudbal i potpuno zasluženo izborili Ligu Evrope ali ova sezona će za njih biti daleko teža i oni najoptimističniji navijači se ne nadaju prevelikom uspehu. Kao i Fiorentina, prodali su nekoliko veoma bitnih igrača iz prošle sezone a postoji velika šansa da ostanu bez još jednog igrača do kraja prelaznog roka. Veoma dobre partije Andree Conti-a i Frank Kessie-a nisu prošle nezapaženo od strane brojnih Evropskih klubova, ali je Milan bio najkonkretniji i doveo dvojac Atalante u svoje redove. Takođe veoma talentovani Roberto Gagliardini je kupljen od strane Intera još u januaru, a moguće je da će Leonardo Spinazzola preći u Juventus godinu dana ranije od ugovorene pozajmice, dok će sledeće sezone njegovim stopama krenuti i štoper Mattia Caldara. Što se dolazaka tiče, došao je vezista Juventusa Riccardo Orsolini od kojeg se očekuje da eksplodira i da ovo bude njegova sezona, nakon dve godine u Engleskoj u tim se vratio defanzivni vezista Marten de Roon, doveden je vezista Josip Iličić iz Fiorentine za 5.5 miliona i desni bek Genka Timothy Castagne za 6 miliona.

Atalanta(3-4-3): Berisha – Toloi, Caldara, Masiello – Castagne, Cristante, Freuler, Spinazzola – Iličić, Gomez, Petagna

Torino FC

Stadion: Olimpico Grande Torino
Grad: Torino
Kapacitet: 27.958 mesta
Godina osnivanja: 1906.godina
Menadžer: Siniša Mihajlović


Ukoliko ekipa Torina ne popravi igru u odbrani, onda je igranje u Evropi i dalje nerealna misija za njih. Prošlu sezonu su završili na 9.mestu ali su imali ubedljivo najlošiju gol razliku od ekipa iz gornjeg dela tabele sa čak 66 primljena gola. Otišao je golman Joe Hart nakon završene pozajmice a umesto njega je doveden iskusni Salvatore Sirigu koji je prošle sezone branio za Osasunu, a doveden je još jedan igrač Osasune, Alex Berenguer koji igra na poziciji desnog krila. Nakon veoma dobrih partija u dresu Torina prošle sezone Iago Falque je otkupljen u celosti od Rome za 6 miliona, a doveden je i vezista Juventusa Thomas Rincon za 8 miliona, kao i super talentovani štoper Lyanco Vojnovic iz Sao Paula za 7 miliona. Veoma su pametno poslovali ovo leto, zadržali su kostur ekipe i pojačali pozicije koje su bile kritične prošle sezone, ukoliko zadrže napadača Andreu Belotti-a i poprave igru u odbrani, mesto koje vodi u Evropu je sasvim realan domet ove ekipe.

Torino(4-2-3-1): Sirigu – Zappacosta, Lyanco, Moretti, Barreca – Baselli, Rincon – Falque, Ljajić, Berenguer – Belotti

AC Sampdoria

Stadion: Luigi Ferraris
Grad: Đenova
Kapacitet: 36.600 mesta
Godina osnivanja: 1946.godina
Menadžer: Marco Giampaolo


Sampdoria nema prevelikih ambicija ove sezone, glavni cilj ove ekipe jeste da postane stabilan prvoligaš, da ukoliko je moguće slave u gradskom derbiju protiv Genove i da sezonu završe na boljoj poziciji od 11.mesta koje su osvojili prošle sezone. Klub su napustili veoma dobri Luis Muriel koji je prešao u Sevillu za 20 miliona, zatim Milan Skriniar u Inter za 30 miliona, Bruno Fernandes u Sporting za 10 miliona, od zvučnijih imena koja su došla u klub vredi spomenuti dolazak ofanzivnog veziste Gaston Ramireza iz Middlesbrougha za 9 miliona, talentovanog Dawid Kownackog iz Lecha za 4 miliona i napadača Gianluca Caprari-a iz Pescare za 15 miliona.

Sampdoria(4-3-1-2): Puggioni – Bereszynski, Silvestre, Simić, Murru – Barreto, Torreira, Linetty – Alvarez – Caprari, Quagliarella

US Sassuolo

Stadion: Mapei stadium
Grad: Sassuolo
Kapacitet: 23.717 mesta
Godina osnivanja: 1920.godina
Menadžer: Cristian Bucchi


Po našem mišljenu Sassuolo je ove sezone daleko bliži donjem delu tabele i borbi za opstanak nego borbi za Evropu. Pošlu sezonu su završili na 10.mestu sa 49 osvojena boda, a ove sezone će im biti daleko teže. Ostali su bez trenera, pošto je Eusebio Di Francesco preuzeo Romu, a sa sobom poveo i najboljeg strelca Sassuola prošle sezone napadača Gregoire Defrela i vezistu Lorenzo Pellegrini-a a postoji velika verovatnoća da do kraja prelaznog roka klub napusti i Domenico Berardi, što bi bio veliki udarac za ovaj klub. Novi trener Cristian Bucchi sigurno nema toliko iskustva kao Di Francesco i očekuje ga veoma teška sezona. Doveli su talentovanog štopera iz Rome Riccardo Marchizza koji bi sa iskusnim Acerbi-em trebalo da čini štoperski tandem. Vratili su Falcinelli-a iz Crotonea i od njega se očekuje da bude adekvatna zamena. Nedostatak iskustva i dužina klupe mogu da budu problem za ovu talentovanu ekipu Sassuola.

Sassuolo(4-3-3): Consigli – Lirola, Marchizza, Acerbi, Peluso – Duncan, Magnanelli, Sensi – Berardi, Politano, Matri

Genoa FC

Stadion: Luigi Ferraris
Grad: Đenova
Kapacitet: 36.600 mesta
Godina osnivanja: 1893.godina
Menadžer: Ivan Jurić


Igrački gledano, jedna zaista veoma kvalitetna i talentovana ekipa, ali i veoma nezahvalna za prognozu jeste Genoa, koja se prošle sezone spasila ispadanja samo zahvaljujući tome što su ostale ekipe bile lošije od njih. Možda najveći problem ove ekipe jeste nekonstantnost i nedostatak iskustva, pošto je zaista čudno da savladate Juventus 3:1 i Milan 2:0 a da nakon toga izgubite od Pescare sa čak 5:0, od ekipe koja do tog meča nije imala nijedan ligaški trijumf. Problematične pozicije su zakrpljene dolascima defanzivaca Ervin Zukanovića iz Rome i Luce Rossettini-a iz Torina za 2 miliona, vezistom Andrea Bertolaci-em iz Milana i napadačem Gianluca Lapadule iz Milana, kao i problematični argentinac Ricardo Centurion koji je plaćen 4 miliona. Što se odlazaka tiče, klub su napustili Danilo Cataldi kojem je istekla pozajmica, štoper Ezequiel Munoz je prešao u Leganes za 2 miliona, iskusni Mauricio Pinilla se vratio u domovinu u Uni de Chile, a talentovani Giovanni Simeone je prešao u Fiorentinu za 15 miliona.

Genoa(3-4-1-2): Perin – Biraschi, Rossettini, Zukanović – Lazović, Veloso, Bertolaci, Laxalt – Rigoni – Lapadula, Goran Pandev

Chievo

Stadion: Marc`Antonio Bentegodi
Grad: Verona
Kapacitet: 39.371 mesta
Godina osnivanja: 1929.godina
Menadžer: Rolando Maran


Ekipa koja od kada je 2008 godine ušla u Serie A, igra možda i najsporiji i najdosadniji fudbal za gledanje ali ono što daje rezultate ne treba menjati. Postoji izreka da ukoliko bi pala atomska bomba jedino što bi preživelo jesu bubašvabe i Chievo, što dovoljno govori o rezultatima Chieva u prošlosti. Bezbroj puta su se našli u opasnoj zoni i u donjem delu tabele, ali su uvek vezivali par dobrih rezultata koji su ih spašavali a nije isključeno da tako nešto vidimo i ove sezone. Ono što je problem za ovu ekipu, jesu godine pošto je prosek godina 29.2 i to ih svrstava u sam vrh Serie A pa su odlučili da malo podmlade ekipu i da dovedu igrače koji mogu da ubrzaju igru, pa je tako doveden Luca Garritano iz Cesene za 1 milion, napadač Alejandro Rodriguez iz Cesene, talentovani levi bek Pawel Jaroszynski iz Cracovia Krakow i napadač Manuel Pucciarelli iz Empoli-a za 3.8 miliona. Ostali su bez De Guzmana koji se vratio u Napoli, bez veziste Izco-a koji je otišao u Crotone, i veteran Nicolas Spolli koji je prešao u Genovu.

Chievo(4-3-1-2): Sorrentino – Depaoli, Dainelli, Cesar, Cacciatore – Castro, Radovanović, Garritano – Birsa – Inglese, Pucciarelli

Bologna FC

Stadion: Renato Dall`Ara
Grad: Bolonja
Kapacitet: 38.279 mesta
Godina osnivanja: 1909.godina
Menadžer: Roberto Donadoni


Još jedna ekipa, kojoj je sredina tabele krajnji domet jeste ekipa Bologne. Oni su prošlu sezonu završili na 15.mestu sa 41 osvojenim bodom i kada se na prvi pogleda njihov tim na prvi pogled, to deluje kao ekipa koja po imenima može da se uključi u borbu za Evropu, ali to u stvarnosti nije tako i to je ekipa koja je složena kao kula od karata, gde ukoliko se neko od startnih 11 povredi ili zaradi suspenziju sve počinje da se raspada. Odbrana je ostala gotovo ista kao i prošle sezone i tu nema promena, sredina terena je pojačana dovođenjem Andree Poli-a iz Milana koji bi trebalo da učvrsti igru na sredini koja je bila problematična prošle sezone i koja je zavisila od raspoloženja Saphir Taidera i Adam Nagy-a. Najveći problem Bologne prošle godine jeste bio napad koji je postigao svega 40 golova na 38 odigranih utakmica, gde čak na 14 utakmica nisu postigli gol. Njihov napadački trio Ladislav Krejči, Mattia Destro i Simone Verdi deluju veoma dobro i garantuju borbu za visok plasman, ali samo kada su svi zajedno na terenu, ukoliko samo jedan izostane, izostaje i igra Bologne, zbog toga je doveden iskusni Rodrigo Palacio koji bi trebalo da svojim iskustvom pomogne ekipi ove sezone.

Bologna(4-3-3): Mirante – Torosidis, Helander, Gastaldello, Mbaye – Donsah, Poli, Taider – Verdi, Krejči, Destro

Udinese Calcio

Stadion: Dacia Arena
Grad: Udine
Kapacitet: 25.144 mesta
Godina osnivanja: 1896.godina
Menadžer: Luigi Delneri


Udinese je već godinama stabilan prvoligaš i od njih je teško očekivati da se nađu u borbi za opstanak, ali isto tako nisu dovoljno kvalitetni kako bi se uključili u borbu za Evropu, pa je neka zlatna sredina njihov realan domet ove sezone. Prošlu sezonu su završili na 13.mestu zbog veoma neefikasnih mečeva koje su odigrali i to je ujedno bio i njihov najveći problem, prosipanje bodova protiv objektivno slabijih protivnika. Što se odlazaka tiče, klub je nakon isteka pozajmice napustio napadač Duvan Zapata koji se vratio u Napoli, Emmanuel Badu je prešao u Bursaspor, defanzivac Felipe u SPAL, Thomas Heurtaux u Veronu, vezista Bruno Fernandes u Sampdoriju za 7 miliona. Što se pojačanja tiče, doveli su Riad Bajića koji je postigao 17 golova prošle sezone za Konyaspoor i koji može da igra u veznom redu i kao napadač, zatim su doveli levog beka Giuseppe Pezzellu iz Palerma za 4.5 miliona, napadača Kevin Lasagnu za 4.5 miliona iz Carpi-a, vratili Emanuel Insua sa pozajmice iz Racinga, vezistu Panagiotis Kone-a iz Granade, doveli su štopera Anderlechta Bram Nuytinck za 3.2 miliona i vezistu Valon Behrami-a iz Watforda. Može se reći da su dodatno ojačali tim u odnosu na prošlu sezonu i mi smatramo da su poprilično sigurni ove sezone, barem što se opstanka tiče.

Udinese(4-4-2): Schuffet -Widmer, Danilo, Wague, Samir – De Paul, Balić, Hallfredsson, Jankto – Thereau, Lasagna

Cagliari

Stadion: Sardegna Arena
Grad: Kaljari
Kapacitet: 16.233 mesta
Godina osnivanja: 1920.godina
Menadžer: Massimo Rastelli


Cagliari, ima zaista velike ambicije u narednom periodu tačnije od 2019-te kada bude završena izgradnja novog Sant’Elia stadiona koji će povećati posetu na utakmicama i finansijski ojačati klub. Ono što je Juventus uradio 2011-te godine, kada su otvorili svoj stadion i samim tim je porez daleko manji i zakup za korišćenje stadiona nestaje i klub finansijski jača. Do tada, treba da se potrude da ostanu u društvu najboljih a kvaliteta za to imaju, što govori i njihova pozicija iz prošle sezone kada su sezonu završili na 12.mestu sa 15 bodova viška u odnosu na mesta koja vode u niži rang. Imali su nekoliko značajnih odlazaka ove sezone, možda i najveći odlazak jeste odlazak veterana Marco Boriello-a koji je prešao u SPAL a koji je postigao 16 golova prošle sezone, takođe otišla su trojica defanzivaca Nicola Murru u Sampdoriu, Bruno Alves u Rangers i Mauricio Isla u Fenerbahce, kao i odlasci Davide Di Gennaro u Lazio i Dario Del Fabra u Juventus. Iako su ostali bez nekoliko bitnih igrača doveli su adekvatne zamene pa su u klub stigli levi bek Senna Miangue, ikusni štoper Marco Andreolli iz Intera, takođe iskusni vezista Luca Cigarini iz Sampdorie i vezista Paulo Farago koji je imao odličnu sezonu u Novari. Sa pozajmice je vraćen i Duje Cop koji bi trebalo da ima veću minutažu odlaskom Boriella.

Cagliari(4-3-2-1): Cragno – Padoin, Pisacane, Andreolli, Miangue – Barella, Cigarini, Ionita – Joao Pedro, Sau – Cop

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here