četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Viktorija Plzen – protivnik Partizana u nokaut fazi Lige Evrope!

Danas je održan žreb za 1/16 finala Lige Evrope, a šampiona Srbije, ekipa Partizana za protivnika je dobila trenutno proplasiranu ekipu Češke Republike, Viktoriju Plzen. U narednim redovima teksta saznajte više o istoriji i sadašenjem sastavu ovog tima.

 

VIKTORIJA PLZEN

Stadion: Doosan Arena (kapacitet: 12.500)

ISTORIJA: Viktorija Plzen je klub koji je svoju snagu počeo da pokazuje tek u 21.veku, kada je klub i počeo da osvaja trofeje u domaćim okvirima. Do sada su osvojili 4 titule prvaka Češke Republike (2010/11, 2012/13, 2014/15, 2015/16), jedan kup (2010. godine protiv Jabloneca 2:1 – što je i bio njihov prvi trofej u istoriji) i dva Superkupa Češke Republike.

EVRO KUPOVI: Prvi put bili su učesnici grupne faze Lige šampiona u sezoni 2011/12 i u grupi sa Barselonom, Bate Borisovom i Milanom, ostvarili učinak od 1-2-3, remizirali su na domaćem terenu sa Bateom i Milanom, dok su protiv Belorusa slavili u gostima.

U sezoni 2013/14 posle savšrenih kvalifikacija i 6 pobeda, dožveli su pet veznih poraza u grupi sa ekipama Bajern Minhen, Mančester Siti i CSKA Moskva, da bi u poslednjim kolu savladali Moskovljane.

Najveći uspeh ostvarili su u sezoni 2011/12 kada su posle ispadanja iz Lige šampiona u okviru Lige Evrope, stigli do 1/8 finala. U 16/1 finala su izbacili italijanski Napoli, sa dve pobede 3:0 na gostovanju i 2:0 na domaćem terenu, da bi potom ispali od Fenerbakčea poraz na domaćem terenu 1:0 i remi u Istanbulu 1:1.

SEZONE 2017/18 u EVROKUPOVIMA: Najpre su ispali u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od FCSB (eks Steaua) u Rumuniji su remizirali 2:2, da bi potom na domaćem terenu bili poraženi 1:4. Morali su da odigraju 4.rundu kvalifikacija za Ligu Evrope gde su bili bolji od kiparkse AEK Larnake, pobeda na domaćem terenu 3:1 i remi na strani 0:0.  U grupnoj fazi žreb ih je ponovo spojio sa ekipom FCSB, švajcarskim Luganom i izraelskom Hapol Beer Ševom, u grupi su ostvarili skor 4-0-2 uz gol razliku 13:7. 

Poraženi su ponovo od FCSB ovog puta na gostovanju 3:0, da bi se revanširali na svom terenu 2:0. Protiv Lugana su takođe bili polovični, poraz na gostovanju 3:2, pobeda na svom terenu 4:1. Protiv Hapoela su zabeležili obe pobede 3:1 na domaćem terenu i 0:2 na gostovanju.

TRENER: Ekipu predvodi domaći stručnjak i trener koji je ovom klubu i doneo prve trofeje u istoriji, 54-godišnji Pavel Vrba. Ovaj stručnjak je u svojoj karijeri predvodio Plzen u periodu od 2008 do 2013 godine i ostvario neke istorijske rezultate, osvojio kup Češke (prvi trofej u istoriji kluba), a potom i dve titule 2011. i 2013. godine. Pet godina uzastopno proglašavan je za najboljeg trenera Češke Republike od 2010 do 2014-te godine. Posle odlaska iz kluba predvodio je reprezentaciju Češke Republike od 2014-te do 2016-te, potom jedan kratak period tim Anžija iz Mahčkale da bi se ponovo vratio u ,,svoju“ Viktoriju Plezen na početku sezone 2017/18. Njegov tim igra u formaciji 4-2-3-1 , gde bekovi idu dosta visoko, dok igra tima u mnogome zavisi od spone Hrošovski- Kopič.

TIM VIKTORIJE PLZEN U SEZONI 2017/18: 

Golmani: O kvalitetu golmana ovog tima dovoljno govori podatak da su do sada na 16 prvenstvenih mečeva primili svega 5 pogodaka. Ono što je interesantno jeste činjenica da je u prvenstvu standardan Kozačik, dok je sve mečeve u evrokupovima branio Hruška. Oba golmana su preko 190cm, Kozačik je sakupio 27 nastupa za nacionalni tim Slovačke, a branio je za dva najveća Češka kluba, Spartu i Slaviju.

ODBRANA: Na mestu levog bek u ekipi Plzena, standardan je Limbersky, igrač koji je do sada odigrao 17 mečeva, postigao 1 gol i zabeležio 3 asistencije. Za nacionalni tim Češke sakupio je 40 nastupa uz 1 gol. Sa 34 godine najiskusniji je igrač odbrane. Njegova zamena je 23 godišnji Haval.

Što se tiče desne strane odbrane tu je standardan Reznik, koji je jedan od igrača sa najviše minuta u timu, kako u prvenstvu tako i u Evropi. Sakupio je i 5 asistencija, što pokazuje i njegove ofanzivne sposobnosti.

Štoperski par je najčešće u sastavu Tomaš Hajek i Lukaš Hejda, iako je tu i iskusni Hubnik, pa u zavisnosti od protivnika trener rotira, najčešće Hajeka i Hubinka. Hajek je 186 cm visoki štoper i zajedno sa Hejdom od 191 cm predstavlja veliku prepreku za visoke lopte protivnika, za razliku od iskusnog Hubnika koji ima 29 nastupa za nacionalni tim i 3 sezone nastupa u Herti iz Berlina, ova dvojica igrača nisu igrali za reprezentaciju. Ono što se u nekim utakmicama u Evropi pokazalo kao njhov veliki problem jesu lopte u dubinu kada ostane veliki prostor iza njih, tj. kada njihov tim napada i nalaze se daleko od gola.

SREDINA TERENA: Vezni red Plzena najčešće igra u formaciji sa 5 igrača, od kojih su dvojica centralnih veznih igrača i trojica ofanzivnih veznih fudbalera. Jedno od mesta centralnih veznih gotovo sigurno je rezervisano za Slovaka, Hrošovskog, igrač koji je visok svega 172 cm, prava je radilica u veznom redu i neko od koga kreće dosta akcija, prava je spona između odbrane i ofanzive tima, što pokazuje broj i isigurnost njegovih pasova prosečno uputi 57 dodavanja tokom meča sa sigurnošću od 85,6 % tačnih dodavanja, za nacionalni tim Slovačke odigrao je 18 mečeva. Drugo mesto obično pokriva Horava, obično je nešto ofanzivnije orjentisan od Hrošovskog, a u Ligi Evrope je postigao 2 gola i zabeležio 1 asistenciju, procenat njegovih prezicnih dodavanja je još bolji 88,6%. Za nacionalni tim Češke Republike je sakupio 10 nastupa uz 3 gola. Tu su još i Hrvat, Živulić koji poseduje izuzetan udarac desnom nogom i Čermak, koji je često znao sa klupe da unese živost u ovaj deo tima.

Hrošovsky (crevno-plavi dres) uvek uz najopasnije vezne igrače protivnika!

Ofanzivniji vezni igrači i ono što je najjači deo ovog tima, čini trojka od Kopič, Kolar i Petržela.

  • Jan Kopič je defitivno srce tima ako se pogleda ofanzivni deo, igrač koji sve vidi i ima savršen pas i tajming za njega. Često ume da bude i atraktivan, a podatak da je do sada u sezoni na 26 mečeva, postigao 8 golova i zabeležio 9 asistencija, dovoljno govori o njemu. U Ligi Evrope prosečno ima 2,5 šuta po utakmica i 2,2 pasa koji stvore šansu svojim saigračima. Standaradn je reprezentativac Češke za koju je sakupio 9 nastupa uz 3 gola.
Jan Kopič
  • Ništa manje važan igrač je i levokrilni napadač Daniel Kolar, često rotira mesta sa Kopičem i odlično funkcionišu i sarađuju. Ove sezone na 25 mečeva, 6 golova i 3 asistencije za ovog sjajnog igrača koji je sakupio 23 nastupa uz 2 gola za nacionalni tim Češke. On je i najčešće fauliran igrač svog tima.
Kolar
  • Poslednji u ovoj trojci igrača je iskusni 34-godišnji Milan Petržela, 19 puta reprezentativac Češke Republike. Uz Kopiča je igrač koji stvori najviše šansi svojim saigračima tokom utakmice, prosečno 1,8 šansi po meču. Ove sezone ima učinak od 24 utakmica, 3 gola i 4 asistencije.

Tu su još i levokrilni napadač Vaclav Pilar, nekada jako važan šraf u timu Plzena ali ne tako dobar posle povratka iz Volfsburga i Frajburga gde je proveo od 2013-2015 godine. Malo utakmica ostavilo je posledice na ovog inače jako dobrog krilnog igrača. Tu je i desnokrilni napadač Zeman koji ulazi sa klupe, ali je i tako zabeležio 2 asistencije, igrač je koji menja ritam meča.

NAPAD: Plzen igra sa jednim klasičnim napadačem i za razliku od prvenstva gde je ove sezone neprikosnoven Krmenčik koji je do sada u svim takmičenjima ove sezone na 20 mečeva postigao 16 golova i zabeležio 7 asistencija, u Ligi Evrope, češće je igrao Slovak, Bakoš koji je postigao i 4 gola na 7 utakmica. Tu je i Rezniček koji ove sezone na 17 mečeva ima učinak od 2 gola i 1 asistencije.

Krmenčik

Krmenčik je odličan napadač sa odličnom kretnjom i tehnikom i odličnim udarcem sa obe noge. Napadač je koji se najbolje snalazi u 16m i koristi svoju snagu da sebi izgradi što bolju poziciju. Prosečno ima 2,8 šuta po meču.

NAJVEĆE VRLINE: Veliko sampouzdanje koje je ovaj tim stekao dobrim rezultatima, ofanzivna igra oba spoljna igrača koja omogućava ostalima da imaju više slobode i prostora u ofanzivi. Sjajni individualni kvaliteit Kopiča i Kolara. Velika snaga u poslednjem delu terena Krmenčika koju on vešto koristi.

NAJVEĆE MANE: Nešto sporija centralna dva defanzivca (bez obzira ko ih od trojice navedenih igrača igra) koja su najveće probleme imala sa dubinskim loptama iza njihovih leđa. Česta ubacivanja bekova otvaraju dosta prostora po bokovima. Nešto slabija skok igra centralna dva vezna fudbalera.

PREDNOSTI PARTIZANA: Najveću prednost Partizan bi mogao da ostvari ubacivanjem igrača sa boka iza leđa odbrane Plzena (Tošić i Janković), naročito ukoliko Tavamba uspe da izvuče jednog od centralnih defanzivaca Plzena jako visoko. U defanzivi, uloga defanzivnog veznog igrača mora biti da u potpunosti onemogući slobodu u igri Kopiču, što Everton ukoliko ostane u Partizanu i može da uradi.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje