petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Vulvsi, priča koja traje.

Da li će i koliko potrajati bajka Vulvsa?

Formula uspeha bila je prosta. Prosle godine kada je Piter Kenjon, nekadašnji izvršni direktor Čelsija i Mančaster Junajteda, a sada svojevrsna fudbalska lutalica pristupio Engleskom drugoligašu Vulverhemptonu sa predlogom da kineski konsulat FOSUN otkupi ovaj klub, imao je jasan cilj kako bi obe strane mogle da budu zadovoljne.

FOSUN bi kupio klub spreman da se upusti u trku za plasman u Premier Ligu, klub sa ogromnom navijačkom bazom, prepoznatljivim brendom, dobrim profitom i što je najvažnije – ponosnom tradicijom. Jer, istorija Vulvsa je duga i bogata ali klub je poslednjih godina više gledao unazad nego napred.

Vulverhempton je reprezentativni primerak uspavanog fudbalskog džina. Trostruki prvak Engleske iz 50-ih godina prošlog veka koji je od 1992. godine do danas samo dva puta igrao u Premier Ligi. Drugi period završio se 2012. godine, a samo godinu dana kasnije Vulvsi su još jednom ispali, ovog puta iz Čempionšipa u treću ligu.

Od povratka medju drugoligaše 2014. godine, sezone su bile dobre, ali ne i spektakularne niti blistave. Retko su dostizali vrh u toj diviziji. „Postali smo osrednji klub. Nismo dovoljno dobri!“ primetio je prvotimac Konor Kaudi, jedan od ključnih fudbalera u periodu tranzicije.

Kenjon je našao rešenje i za taj problem. Za FOSUN, cena od 50 000 000 evropskih novčanica, koju je istakao tadašnji vlasnik Vulvsa Stiv Morgan, bila je samo kap u okeanu. Ni novac za trošenje na transfer pijaci nije bio problem, kao ni privlačenje fudbalera koji bi transformisali klub u ozbiljnog konkurenta za vrh Čempionšipa.

Fosunova glavna karta po tom pitanju bila je bliska veza koju su uspostavili i cementirali partnerstvom u Šangaju još u januaru 2016. godine sa čovekom za koga nema ko nije čuo u svetu fudbala. Kinezi su obezbedili Vulvsima pare, ali su im podarili i pomoć najboljeg svetskog agenta Žorža Mendeša.

Nastaviće se…

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje