petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Poslednja šansa generacije! – selekcija Belgije (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM BELGIJE

FIFA rang lista: 1. mesto

Websajt saveza:  https://www.rbfa.be/en/homepage-b

Poslednja šansa generacije da ostvari snove svih ljudi u Belgiji i konačno se domogne šampionskog mesta na jednom takmičnju. Selekcija Belgije posle uspostavljanja sistema u nacionalnim okvirima godinama je ubirala plodove tok rada, proizvodeći izuzetno kvalitetne igrače koji su sa pravom u najvećim klubovima Evrope, nosioci igre. Ono što je problem jeste činjenica da osim toga što su potajni favoriti na svakom takmičenju od 2014-te godine, nikako ne uspevaju da odu do samog kraja i osvoje neko veliko takmičenje, ali se svakako ne može reći da nemaju rezultate, 2014-te godine četvrtfinale Svetskog prvenstva, potom četvrtfinale na Evropskom šampionatu i poslednji najznačajniji rezultat treće mesto na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Videćemo da li je ovo godina, kada će Belgija ispisati najsjanije stranice svoje istorije i da li će prevazići drugo mesto iz 1980-te i treće iz 1972. na Evropskim prvenstvima.

Raspored na takmičenju:

12.jun Rusija (St.Petersburg)  17.jun Danska (St.Petersburg)  21.jun Finska (St.Petersburg)

SELEKTOR:

Španac Roberto Martinez, ostvario je rezultat na prošlom Svetskom šampionatu kakav su i očekivali od njega, što mu je donelo produžetak ugovora i nastavak rada sa selekcijom. Po mnogima idealan trener po stilu koji forsira za tim Belgije, tokom svoje karijere predvodio je sa dosta uspeha Vigan, Svonsi, dok se epizoda u Evertonu može smatrati nedovršenom, iako je tim igrao jako dobro, ali sa puno uspona i padova. Smatra se za trenera čiji timovi vole posed, a veliku ulog u njegovom radu ima i psihologija, koju je studirao i završio još za vreme igračke karijere, pa mu je i to veliki plus u karijeri i koristi mu dosta u radu. Do sada ima skor 42 pobede, 8 remija i samo 4 poraza kao selektor Belgije.

Ogroman broj tehnički nadarenih igrača koji nastupaju u jakim ligama i takmičenjima, omogućava selektoru Martinezu da primeni svoj omiljeni stil igre gde je posed u potpunosti u nogama njegovih igrača, iz tog poseda selekcija gradi svoje napade i konstatno predstavlja opasnost po protivničke odbrane. Najčešće korišćena formacija je 3-4-1-2, gde poslednja linija započinje napade svog tima, bočni igrači imaju potpunu slobodu da što češće odu u završnicu, formirajući trouglove i četvrouglove sa centralnim veznim i ofanzivnim veznim fudbalerima, suština igre je brza razmena paseva i što češće ulaženje sa velikim brojem igrača u finalnu trećinu terena.

SASTAV TIMA:

Golmani: Selektor Martinez je na poziciji golmana potpuno bezbrižan (kao da na ostalim pozicijama nije), jer ima mogućnost kombinovanja dva izuzetna golmana u vidu Thibaut Courtois, golmana Real Madrida, a tu je i nekadašnji golman Liverpula, a sada Klub Briža – Simon Mignolet. Dešava se da ih i rotira u zavisnosti od protivnika, ali svakako da prednost ima Courtois, više puta biran za najboljeg golmana u različitim anketama, FIFA golman 2018-te godine, prvi golman španske Primere u sezoni 2019/20.

https://www.youtube.com/watch?v=qqdfOEgAris

Odbrana: Vrlo često su povrede u ovom delu tima koštale Belgiju boljih plasmana na takmičenjima, godinama je Kompani bio taj koji je bio glavni igrač odbrane, ali sada odbrana Belgije deluje brutalno, tu su Toby Alderweireld iz Totenhema, Jan Vertonghen iz Benfike, Thomas Vermaelen iz Visel Kobea (nekad igrač Barselone), Jason Denayer iz Liona. Svakako da svi ovi igrači nude dosta kvaliteta i pre svega iskustva, ali su svi osim Denayera vrlo skloni povredama, kako u prošlosti kada su bili mlađi, tako i sada kada su svi od reda stariji od 32 godine. Definitivno deo tima koji u slučaju da ostanu zdravi može da donese veliku stabilnost timu, defanzivno su kompletni igrači koji mogu i da se dopunjuju, a i poznaju se jako dobro jer dugo vremena igraju zajedno, dok ofanzivno takođe možemo očekivati njihov dopirinos, kako u organizaciji napada, tako i u skok igri kod prekida. Spomenućemo i Dedryck Boyatu iz Herte koji je još jedna jako kvalitetna opcija sa klupe.

Bočni defanzivci: Sam stil Beligije podrazumeva igru wing bekova, koji su ,,vlasnici’’ čitave strane terena na kojoj igraju, a od kojih se očekuje dosta ubacivanja u završnicu napada svog tima. Svi se sećaju koliko su partije Thomas Meunier-a bile značajne za rezultat na SP, kada je zabeležio gol i 2 asistencije, ali i bio konstantna opasnost po prostor koji je ostajao po desnom boku, usled pomeranja linija tima protivnika koje su inicirali ofanizvni vezni igrači. Meunier bi trebalo da igra po desnom boku, iako partije ove sezone u dresu Dortmunda nisu na nivou koji se može očekivati od ovog igrača, dok u reprezentaciji uvek igra na najvišem nivou. Treba očekivati da i na ovom šampionatu svojim kretnjama bez lopte unosi dosta problema u redove protivničkih odbrana po desnoj napadačkoj strani Belgije.

Sa kontra strane, postoje dve opcije, nešto defanzivnija je kada igra fudbaler Lestera – Timothy Castagne, dok je ofanzivnija i češća varijanta sa Torganom Hazardom, fudbalerom Dortmunda i mlađim bratom mnogo poznatijeg Edena. Problem za T. Hazarda je činjenica da je ove godine  igrao zaista malo u Dortmundu, svega 15 mečeva u sezoni što je premalo da uđe u neku konstantnu formu, sjajan u svim teničkim elementima, odličnog driblinga i kreativnosti, ali i dalje dosta slab u defanzivnim zadacima, što prolazi protiv slabijih rivala, ali može da napravi problem kada se igra protiv selekcija koje su kvalitetne po desnom boku. Svakako da izbor nije loš i da će Martinez i ovde moći da kombinuje.

https://www.youtube.com/watch?v=ND21BQsHj9U

Sredina terena: Dolazimo do dva mesta gde je selekcija Belgije dosta jaka, na mestu centralna dva igrača najčešće ćemo videti kombinaciju Tielemans – Witsel ili Tielemans – Dendoncker. Tielemans je igrač Lestera koji je ove sezone treći najbolje ocenjeni igrač svog tima, koji je doprinosio kako golovima i asistencijama, tako i pre svega balansom koji daje svom timu, odlična kretnja između linija tima, vraćanje po loptu, pravovremena rešenja i vizija, krase ovog igrača. Sa druge strane igranje Witsela ili Dendonckera u paru sa njim, omogućava da se sakriju mane ovog omalenog veziste kao što su duel igra i nešto slabija defanziva, ali se u tom slučaju to i ne vidi toliko, uz to i Witsel i Dendoncker su igrači koji takođe imaju jako dobre tehničke kvalitete i umeju da koriste prostor i pas, tako da čine idealne igrače za stil igre belgijskog tima. Tu je i mladi igrač Milana – Alexis Saelemaekers od koga se tek očekuje da doprinese igri tima.

Možda i najjači deo selekcije Belgije, nalazi se na ofanzivnim veznim pozicijma, gde ćemo najpre istaći igrača Mančester Sitija i jednog od najboljih igrača današnjice, Kevina De Bruynea, zamenika kapitena u timu, nećemo posebno pisati o njegovim kvalitetima, jer su svima poznati, 66 golova i 106 asistencija na 260 mečeva za Mančester Siti, dovoljno govore o tome kakav je ovo igrač, od njegove forme i igre, zavisiće i rezultat Belgije kao tima. Sa njim iza napadača u tandem treba očekivati Dries-a Mertensa, igrača koji je i ove sezone odigrao jako dobro za Napoli i koji svojom brzinom, driblingom i odličnom kretnjom može dosta da donese timu pred golom rivala. Naravno tu je i legendarni Eden Hazard, kao jedan od opcija za ovo mesto, a moglo bi da se desi da upravo on bude taj igrač koji će svojom motivacijom i željom da se dokaže da nije još za otpisivanje bude ta prevaga koja će doneti timu dodatnu energiju.

Treba spomenuti igrače poput Praeta iz Lestera, Chadlia iz Basaksehira, Carrasco-a iz Atletiko Madrida, zaista odličan izbor i puno mogućnosti za Martineza.

https://www.youtube.com/watch?v=t3UEUIwvDjs

 

Napad: Kada na 69 mečeva za Inter postignete 44 gola, a uz to vratite i titulu ovom italijanskom gigantu, jasno je da ste jedan od najboljih napadača na svetu – Romelu Lukaku je upravo taj igrač i neko ko zaokružuje sjajno ovaj tim Belgije. Fizička snaga u kombinaciji sa brzinom i sjajnom tehnikom su nešto što ovom igraču omogućava da bude opasan u svakoj situaciji, trentuno je u izuzetnoj formi, a ukoliko je održi biće glavna zvezda Evropskog šampionata. Leandro Trossard iz Brajtona, Christian Benteke iz Kristal Palasa, Jérémy Doku iz Rena, Michy Batshuayi iz Kristal Palasa su samo još neke od opcija kada Lukakua treba odmoriti ili kada treba osvežiti napad tima.

https://www.youtube.com/watch?v=aKLg0mx89gQ

 

OČEKIVANJA od selekcije:

Od stvaranja ove selekcije igrača Belgije, tim je rastao iz takmičenja u takmičenje i trenutno je sigurno jedan od najjačih sastava na čitavom svetu. Za mnoge igrače ovo će biti poslednja prilika da se okite titulom na reprezentativnom nivou kada se radi o Evropskim šampionatima, pa smo mišljenja da će baš zbog toga biti dodatno motivisani. Ukoliko svi ostanu zdravi i u formi, smatramo Belgiju jednim od najvećih favorita za osvajanje šampionata ove godine.

Podaci za kladioničare:

  • Na 5 prethodnih mečeva prolazila je igra GG , a samo jednom nije bilo tri i više gola
  • Na 9 od 14 prethodnih mečeva ovog tima bilo je 3+, a svaki put 2+

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje