petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Pregled TOP 5 liga u Evropi!

Tokom vikenda na programu su nacionalna prvenstva širom Evrope, a mi Vam donosimo  kratak osvrt na najvažnija dešavanja u najkvalitetnijim šampionatima na Starom kontinentu, u tkz. TOP 5 ligama…

ENGLESKA – Premier League

Mančester Siti nije savladao na svom terenu Sautempton. U sredu su RB Lajpcigu „pospremili“ šest „komada“, a sada nijedan „Svetcima“. Može mnogo da ih „košta“ odsustvo visoko kvalitetnog centralnog napadača.

Arsenal nakon Noriča je ostvaru novu mininalnu pobedu, ovoga puta protiv Barnlija na strani. Mikael Arteta je barem za sada „siguran“.

Oprezno prvo poluvreme, a zatim demonstracija sile i suvog kvaliteta u nastavku. Tako se može opisati ubedljiva pobeda Čelzija na gostovanju protiv gradskog rivala, Totenhema (0:3).

Mančester Junajted „slavi“ Džesija Lingarda i Davida De Geu. Prvi je postigao pogodak za 1:2 u 90. minutu, dok je duboko u sudijskoj nadoknadi vremena španski golman odbranio penal iskusnom, Marku Noblu. Ipak, glavna tema posle meča jesu sudijske odluke (Martina Etkinsona na terenu i Darena Inglanda u VAR sobi) koji na samom kraju susreta nisu dosudili penal u korist „Crvenih Đavola“ nakon starta Kurta Zume nad Kristijanom Ronaldom (koji je uzgred postigao prvi gol svog tima), da bi nekoliko trenutaka kasnije dodelili jedanaesterac (sasvim opravdan) za londonsku ekipu. Tako, samo jedna njihova odluka mogla je da prouzrokuje da utakmica umesto 1:3 bude okončana rezultatom 2:2. Novo kolo i novi dokaz veoma lošeg „deljenja pravde“ na Ostrvu i pored „pomoći“ VAR-a.

Norič Siti ima 5 od 5, ali u negativnom smislu (poraza). Iako je sam početak prvenstva popularni „Kanarinci“ su već sada glavni kandidati za povratak u „Championship.

 

ITALIJA – Serie A

U derbiju kola „podela“ bodova u Torinu između Juventusa i Milana. „Stara Dama“ tako prvi put posle 60 godina nije ostvarila nijednu pobedu u prva četiri kola na startu sezone, dok su „Rosoneri“ odigrali veoma dobru utakmicu (posebno u drugih 45 minuta), iako su imali problema sa povredama. Mnogi su govorili da je – Kristijano Ronaldo problem „crno-belih“, ali se sada jasno vidi da to nije baš tako…Maksa Alegrija očekuje dosta posla…

Žoze Murinjo je krenuo zaista „silovito“ svoj mandat na klupi Rome, ali je ovog vikenda pretrpeo svoj prvi poraz kao trener rimskog kluba. Izgubili su na strani od Verone i to nakon preokreta, tkz. popularni prelaz „iz dvojke u keca“.

Empoli izgleda „ume“ da odigra samo protiv Juventusa. Druga vezana utakmica na svom terenu koju su „lagano“ izgubili, ovoga vikenda od Sampdorije sa ubedljivih 0:3. Mnogo toga moraju da „poprave“ u svojoj igri kako bi mogli da se nadaju opstanku u eliti.

Da je ova utakmica bila odigrana u nekim od ranijih sezona, nema dileme da bi Atalanta odnela ubedljivu pobedu iz Salerna, ovako samo skromnih 0:1 uz dosta problema protiv najslabije defanzive u ligi. Tim iz Bergama nije u „ritmu“, barem ne još uvek.

Aktuelni prvak je pokazao svu svoju „moć“ ovog vikenda, jer su na svom terenu sa ubedljivih 6:1 „pregazili“ Bolonju. Mnogi imaju dileme u vezi „Neroazura“, ali oni ističu svoju kandidatiru za odbranu naslova šampiona Italije.

 

ŠPANIJA – La Liga

Real Madrid je „izvukao“ pobedu u Ligi Šampiona protiv Intera, a sada su to ponovili na gostovanju kod Valensije. U 85. minutu utakmice na semaforu je stajao rezultat 1:0 u korist domaćina, ali su se onda „pojavili“ Vinisijus Žunior i Karim Benzema koji su svojim golovima doneli pobedu „Kraljevskom klubu“ i lidersku poziciju na tabeli.

Šampion – Atletiko Madrid „ne briljira“ na početku sezone i to je definitivno jasno. Imali su dosta sreće u susretima protiv Viljareala i Espanjola, ali sada to nije bio slučaj, jer su odigrali utakmicu bez golova na stadionu „Wanda Metropolitano“ protiv „borbenog“ Atletik Bilbaa. Napadač kluba iz oblasti Baskije – Injaki Vilijams odigrao je svoju 200. uzastopnu utakmicu u dresu ove ekipe u „La Liga“, bez da je propustio ijedan meč. Neverovatno!

Ima 35 godina, ali kako kažu „forma je trenutna, klasa je večna“, to važi za – Radamela Falkaa. Iskusnom Kolumbijcu je bilo potrebno samo 10 minuta (nakon ulaska sa klupe) da postigne svoj prvenac u dresu novog kluba, Rajo Valjekana. Svi pamtimo kako je „El Tigre“ rešetao mreže u Španiji dok je igrao za madridski Atletiko, a ove sezone imaćemo priliku sasvim sigurno da se podsetimo barem na deo njegove golgeterske „magije“…

 

NEMAČKA – Bundesliga

„Na zapadu ništa novo“ – Bajern Minhen je nastavio da „maltretira“ ostatak lige. Dok su u minulom kolu na strani slavili protiv RB Lajpciga 1:4 (u međuvremenu i u susretu sa Barselonom 0:3), sada su „pregazili“ na svom terenu novog bundesligaša, Bohum sa čak 7:0. Jednostavno ubedljivo su najbolji u Nemačkoj i to je to…

Barem za sada, Borusija Dortmund uspeva da postigne više golova nego što ih primi…Do kada će to biti tako ostaje nam da vidimo. Odbrana je zaista „porozna“, redovno primaju po gol ili dva, ali zato je Erling Haland prava „mašina“ za pogotke. Protiv Union Berlina je dao dva „komada“ (od koji je drugi zaista sjajan gol) i poravnanja sa Robertom Levandovskim na vrhu liste najboljih strelaca. Deluje da će ta „trka“ bidi mnogo uzbudljivija nego sama „borba“ za Bundesligu.

RB Lajpcig je trebao da bude minhenskom Bajernu najozbiljniji konkurent na naslov prvaka Nemačke, ali izgleda da od toga nema ništa. Promene na klupi, kao i u samom igračkom kadru, za sada zadaju dosta „muka“, jer imaju samo jedan trijumf u prvih pet kola.

„Vukovi“ su prekinuli svoju seriju pobeda na početku novog prvenstva, jer su odigrali samo 1:1 protiv Ajntraht Frankfurta. Za sada su na vrhu tabele bodovno poravnati sa „Bavarcima“, ali videćemo koliko mogu da ostanu u „trci“, posebno jer ove takmičarske godine nastupaju i u Ligi Šampiona.

 

FRANCUSKA – Ligue 1

Nica u prva četiri kola nije primila pogodak, ali jednostavno ovoga vikenda defanziva je „morala“ da popusti. Stoga, odigrali su izuzetno uzbudljiv susret sa Monakom i na kraju podelili „plen“ (2:2).

Paris Sen Žermen je uz mnogo problema zadržao svoj 100% učinak posle trijumfa nad Lionom (2:1). Gosti su poveli, ali su „Svetci“ preko Nejmara (penal) i Maura Ikardija (duboko u sudijskoj nadoknadi vremena) uspeli da preokrenu rezultat u svoju korist. Pritom, veoma iznenađujuće su bile dve stvari – Lionel Mesi nije izveo jedanaesterac (čime bi imao sjajnu priliku da postigne prvi gol u dresu novog kluba pred domaćom publikom), a trener ekipe – Maurisio Poketino je reprezentativca Argentine izveo iz igre na 15-tak minuta pre kraja meča, što sam Mesi nije prihvatio na očekivan način (odbio da se rukuje sa Poketinom)…

U susretu dve ekipe koje do ovog kola nisu imali nijednu pobedu St. Etijen – Bordo, trijumf su odneli popularni „Žirondinci“. Ujedno prva pobeda – Vladimira Petkovića na klupi Bordoa i „beg“ iz opasne zone…

Proslogodišnji šampion – Lil nastavlja sa „posrće“, ovoga puta minimalan poraz na strani protiv Lensa. Izgleda da – Fransoa Guvernek „nije dorastao zadatku“ i da je „Dogama“ potreban dosta iskusniji stručnjak.

Marsej – Ren 2:0. „Da ne ureknemo“ sjajan start nove sezone jedinog osvajača Lige Šampiona iz Francuske…Nek tako i nastave…

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje