četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

ABA: Crnogorsko polufinale donosi zanimljiv duel

U ponedjeljak, 3. maja, Budućnost VOLI i Mornar odigraće petu od potencijalnih trinaest međusobnih utakmica ove sezone: u ABA ligi, Evrokupu i domaćem prvenstvu i kupu. Barani ove sezone, nakon utakmica u Evrokupu i regularnom dijelu ABA lige, vode 3:1.

Zanimljiv je skor između dva ubjedljivo najbolja crnogorska kluba u posljednjih pet godina, otkako je i Mornar abaligaš. U ABA ligi Budućnost vodi 7:3, u šampionatu Crne Gore rezultat je neriješen 9:9, u kupu je Budućnost ubjedljiva, 4:0, a u „B“ grupi Evrokupa Barani su ove sezone dobili oba meča, 85:82 (poslije produžetka) u „Topolici“ i 84:78 u „Morači“. U septembru 2017. Mornar i Budućnost odigrali su u Baru polufinalni duel u Super kupu ABA lige i Podgoričani su slavili 82:65.

Dakle, u svim zvaničnim susretima u posljednjih pet godina Budućnost protiv Mornara vodi 21:14. Sudeći po tradiciji, ekipa koju sa klupe predvodi Dejan Milojević favorit je za plasman u finale plej-ofa ABA lige. Ali, reklo bi se – blagi…

Neki misle da će ovo polufinale biti okončano u dvije utakmice, ali mnogo je više onih koji vjeruju da će biti igrana majstorica. Svoje uvjerenje zasnivaju na činjenici da Barani i Podgoričani nijedno finale plej-ofa domaćeg prvenstva, koje se igra na tri pobjede, u posljednjih pet godina, nisu završili u tri utakmice. Budućnost je dva puta osvajala titulu poslije majstorice, odnosno pete utakmice, a Mornar je jedinu titulu državnog prvaka osvojio (2018) kada je u finalu savladao Budućnost 3:1. I u sezoni koja je prethodila ulasku Mornara u ABA ligu, 2015/2016, ove dvije ekipe sastale su se u finalu plej-ofa šampionata Crne Gore i rezultat je bio 3:1 za Budućnost. Prošle godine, zbog korone, završnica državnog prvenstva nije igrana.

Već duže vrijeme, na zadovoljstvo ljubitelja košarke, utakmice Mornara i Budućnosti jesu istinski praznik košarke ne samo u Crnoj Gori, nego i u Regionu. Vrcaju od ritma, efektnih poteza, emocija i neizvjesnosti. Ali, što je najvažnije, sve se odvija u granicama fer-pleja, bez prevelikog naboja i ljutitih pogleda. Takav odnos determinišu četvorica konstantnih ljudi u dva tabora, predsjednici klubova Dragan Bokan i Đorđije Pavićević, sportski direktor Budućnosti Gavrilo Pajović i trener Mornara Mihailo Pavićević. Njihovo dugogodišnje rivalstvo preraslo je u prijateljstvo, što duele između podgoričkog i barskog tima boji posebnom aromom, a sve na dobrobit crnogorske košarke.

Sead Šehović je ulogu favorita u polufinalnom okršaju sa Podgoričanima prepustio rivalu.

 

Nemanja Gordić je u plej ofu ABA lige odigrao mnogo mečeva u dresu Budućnosti, ali i protiv podgoričkog tima. Prvi put u karijeri imaće priliku da u doigravanju regionalnog prvenstva igra u dresu Mornara.

Za razliku od Šehovića i Gordića, Taj Smit nije dao nimalo pomirljivu izjavu. Centar „Ponosa Bara“ najavio je rat u polufinalnom okršaju sa Podgoričanim, krv i znoj.


Izvor: KK Mornar

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje