petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

ABA: Ko ide u Plejof? Zanimljiva završnica!

Počeo je foto-finiš trke za plasman u plej-of

Pred nama je foto-finiš ABA lige i drama u borbi za plej-of biće neizbežna. Možda i do poslednjeg kola.

Svi „jadranski“ timovi odigrali su svoje u Evropi i zaključno sa neslavnim oproštajem Crvene zvezde od Evrolige i trijumfalnim rastankom Igokee sa FIBA Ligom šampiona, svi učesnici borbe za plej-of sada su fokusirani isključivo na najvažniju trku.

Od minulog vikenda pa do kraja meseca, pet najuspešnijih timova ABA lige boriće se za plasman u plej-of, gde neće biti mesta za jednu od ovih pet ekipa:

Budućnost 20-3
Crvena zvezda 19-3
Igokea 19-5
Cedevita Olimpija 17-5
Mornar 17-7

Pročitajte ko će igrati protiv koga, ko je za sada jedini „overio“ plasman, a kome su preostale utakmice „biti ili ne biti“.

BUDUĆNOST

U ovom trenutku Budućnost je u najboljoj poziciji iz više razloga. Pre svega, jedina je teoretski izborila plasman u plej-of, a uz to se sama pita za osvajanje prvog mesta, koje će doneti i prednost domaćeg terena u polufinalu i u eventualnom finalu.

Tim Dejana Milojevića je sam gospodar svoje sudbine i ako pobedi u preostale dve utakmice prvi put će imati pol-poziciju u plej-ofu od sezone 2015/16. O tome koji derbiji očekuju Podgoričane ćemo u nastavku, jer će to biti utakmice protiv direktnih konkurenata u borbi za vrh, koja je i dalje otvorena.

ZVEZDA

Iako su Igokea i Crvena zvezda izjednačeni u broju pobeda, tim Dejana Radonjića odigrao je dve utakmice manje, a uz to je u nedelju ostvario jako važnu pobedu protiv „igosa“ u međusobnom duelu. Tim Drajana Bajića bio je nadomak drugog trijumfa protiv Beograđana ove sezone, ali je favorit u završnici uspeo da se izvuče iz teške situacije i da zadrži korak za Budućnošću.

Dok crveno-beli vrebaju kiks Podgoričana i šansu da ih preskoče na tabeli, imaće pred sobom derbije protiv Cedevite Olimpije u sredu i nedelju, a potom i susrete protiv Krke i Zadra, u kojima ne bi smeli da sebi dopusti kikseve. „Pobeda protiv Igokee nam je važna jer smo bliži drugom mestu u plej-ofu„, rekao je Radonjić u nedelju.

IGOKEA

Iako je Bajić u „Pioniru“ rekao da njegov tim nema imperativ, sigurno će žaliti za trijumfom protiv Zvezde kojim je mogao da praktično „overi“ svoje učešće u doigravanju. Tim koji je najprijatnije iznenadio ove sezone imaće težak posao u narednom kolu, jer će gostovati Budućnosti u „Morači“ bez svog ponajboljeg igrača Edina Atića, sa „rovitim“ Džekijem Karmajklom i bez šutera Stivena Greja, koji zbog registracije neće imati pravo nastupa.

„Igosi“ će potom u poslednjem kolu igrati protiv Mornara, a taj meč mogao bi Baranima da znači sve ili ništa, zavisno od toga šta urade u nedelju protiv Budućnosti. Sa druge strane, ekipi iz Laktaša ne ide u prilog to što je izgubila od Mornara u prvom delu sezone i to će biti dodatni motiv da Bajić i ekipa pripreme taj susret kao meč godine.

CEDEVITA OLIMPIJA

Pobedom u Crnoj Gori u nedelju, slovenački tim potpuno je otvorio trku za plej-of. Sastav Jurice Golemca ove nedelje imaće dvomeč protiv Zvezde, a potom će gostovati Ciboni i dočekati Megu.

Ljubljančani će uz to sa velikim interesovanjem pratiti meč Mornara i Budućnosti, u kojem bi trijumf Podgoričana mogao da ih „pogura“ u doigravanje i da im omogući da se do kraja bore samo za što bolju startnu poziciju, a ne za sam plasman. U tom slučaju on više ne bi bio upitan.

MORNAR

Bez dileme, Barani su u najtežoj situaciji od pet timova, iako se i dalje sami pitaju o svojoj sudbini. Trener Mihailo Pavićević ambiciozno je pre sezone najavljivao da će Mornar pucati na najveći plasman, ali su povrede Džejkoba Pulena i Ajzeje Vajtheda tokom sezone poremetile ritam tima, a onda su došli i bolni porazi.

Kad se približio kraj sezone i povećao značaj utakmica, Mornar je počeo da pada iz neuspeha u neuspeh, pa je gubio u nizu prethodnih nedelja od Partizana, FMP-a i Cedevite Olimpije. Zato sada mora da pobedi Budućnost u nedelju, da bi zadržao glavu iznad vode i da bi u poslednjem kolu igrao protiv Igokee „biti ili ne biti“ utakmicu.

Naravno. Mornarova eventualna pobeda protiv Budućnosti odabrala bi i Zvezdu, koja bi u tom slučaju uz perfektan učinak do kraja mogla da preuzme prvo mesto.

Pročitajte koje utakmice čekaju učesnike borbe za plej-of (neke će se i preklopiti), kao i parove poslednjeg kola ABA lige.

Sreda, 14. april

Crvena zvezda – Cedevita Olimpija 18
Budućnost – Igokea 20

Nedelja, 18. april

Mornar – Budućnost 17
Cedevita Olimpija – Crvena zvezda 17

Utorak, 20. april

Krka – Crvena zvezda 18.30
Cibona – Cedevita Olimpija 20.30

Parovi poslednjeg kola, 26/27. aprila

Borac – Cibona
Zadar – Crvena zvezda
Igokea – Mornar
Cedevita – Mega
FMP – Krka
Partizan – Split
Budućnost – Primorska 20:0


Izvor: Arenasport

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje