subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Atipična priča o velikom golmanu-Viliam Henri Fouk

Njegovo ime je Viliam Henri Fouk i rodjen je 1874.godine. Svoju golmansku karijeru započeo je kada mu je bilo 20 godina, a prvi klub čije je branio boje bio je Šefild Junajted.

Fouk se u matičnom klubu zadržao punih deset godina, a za to vreme osvojio je titulu Engleske i dva puta FA Kup.

Da je bio zaista poseban govori njegov lični opis, 193cm i 150kg. Zbog takve fizičke gradje dobio je nadimak „Fatty“.

Brojne su legende o njemu, a jedna kaže da je na specifičan način izrazio protest nakon jedne sudijske odluke.Šefild je u pomenutom meču imao prednost 1:0 do pred sam kraj meča, ali je golom iz ofsajda rival poravnao rezultat.Vidno iznerviran, junak ove priče se skinuo go do gole kože i pojurio prema sudijama. Arbitri su uplašeni ovim prizorom pobegli ka svlačionicama, a zvaničnici FA su jedva uspeli da ga ubede da se smiri i makar obuče donji veš.

Ali, verovali ili ne u to vreme Fouk je bio jedan od najboljih golmana na svetu, dok su se njegove odbrane dugo prepričavale. Iako je imao silnu masu, Englezi su ga opisivali kao veštog, mobilnog i veoma spretnog golmana.

Zbog toga, Fouk je prešao u Čelsi za celih 50 funti! Da, 50 funti, tada se jos uvek igrao fudbal iz ljubavi. Prelazak na Stanford Bridž ispostaviće se kao sjajan markentiški potez, jer stadion je uvek bio dupke pun. Dolazila je publika sa svih strana Londona samo da bi na delu videla Fouka.

Iako danas postoji ona maksima da je neki špic strah i trepet za protivničke golmane, ovde je situacija bila obrnuta. Svi su se plašili Fouka, pa su čelnici londonskog kluba smislili sjajan trik. Naime, za vreme utakmica, stajala su dva dečaka kako bi se stekao što impozantniji utisak njegove fizičke veličine.

Upisao je i jedan nastup za reprezentaciju Engleske protiv Velsa 1897. godine.

Preminuo je posle teške bolesti nedugo nakon okončanja fudbalske karijere u 42. godini.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje