petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Botasu pobeda u Austriji, Norisu prvi podijum u karijeri

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobednik je trke za Veliku nagradu Austrije. Finac je na stazi „Red bull ring“ došao do osme pobede u karijeri, a iza sebe na podijumu je ostavio Šarla Leklera iz Ferarija i Landa Norisa u Meklarenu.

U prvih deset su se našli još Luis Hamilton, Karlos Sajnc, Serhio Peres, Pjer Gasli, Esteban Okon, Antonio Đovinaci i Sebastijan Fetel.

Tok trke:

Da će trka biti turbulentna i puna neizvesnosti moglo se naslutiti i pre njenog početka. Naime, čelnici Red Bula su se žalili na potez Luisa Hamiltona tokom kvalifikacija, kada Britanac nije usporio uprkos istaknutoj žutoj zastaviti. Rezultat svega jeste kazna za Hamiltona i pomeranje na peto mesto.

Trka je sa sobom donela mnogo uzbuđenja. Sigurnosno vozilo je na stazu izlazilo na stazu tri puta, a viđeno je čak devet odustajanja.

Veliko razočarenje je doživeo Maks Ferštapen koji je iskoristio kaznu Hamiltona i startovao kao drugi, ali njegova trka nije dugo trajala. Mladi Holanđanin je doživeo peh sa agregatom, te je trku završio već u devetom krugu.

Botas je imao punu kontrolu, ali onda su počeli da se ređaju incidenti. Prvo je izleteo Kevin Magnusen, kvar kod Džordža Rasela, a onda  je odustao i Kimi Raikonen kome je otpao točak. Hamilton nije uspeo da iskoristi sigurnosno vozilo, a kasnije je i sam učestvovao u incidentu sa Aleksanderom Albonom. Došlo je do kontakta između njih dvojice, a direkcija trke je pokazala Hamiltonu pet sekundi kazne, što je značilo da Hamilton neće pobediti.

Svu ovu zbrku u samom finišu trke su iskoristili Šarl Lekler i Lando Noris. Lekler je pametno promenio pneumatike i na svežim gumama uspeo da se domogne drugog mesta iako se tokom većeg dela trke mučio. Ipak, junak trke je bez ikakve sumnje Lando Noris koji je u poslednjem krugu odvezao perfektno, te je uspeo da nadoknadi zaostatak u odnosu na Luisa Hamiltona i domogne se plasmana na podijum.

Šampionat Formule 1 se nastavlja već sledećeg vikenda kada se vozi trka za Veliku nagradu Štajarske na „Red Bull ringu“.


Fotografija je preuzeta sa: https://www.formula1.com/en.html

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje