petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Da li će se Novak vratiti na stari nivo?

Juče smo bili svedoci još jednog bolnog poraza Novaka Đokovića. Ne boli toliko taj poraz koliko boli činjenica da se nekada najspremniji igrač na planeti potpuno raspadne na terenu. Novaku Đokoviću je fizička sprema bila jedan od glavnih aduta i razlog zašto je tako dugo dominirao svetskim tenisom. Žalosno je bilo gledati kako Novak Đoković gubi dah protiv 109. igrača sveta, i skraćuje poene usled nedostatka kondicije.
Sve to nam nameće jedno jednostavno pitanje koje glasi da li će se Novak ikada vratiti na stari nivo?

Ako mene pitate ja mislim da može i hoće. Jedna od pozitivnih stvari koje sam juče video jeste da problem sa laktom više ne postoji. Đoković je jako dobro servirao, i generalno dobro igrao dok je imao snage. Problem leži ( barem po meni) u stručnom štabu. Radek Štepanek koliko god bio dobar igrač, on ne može biti trener igraču kao što je Novak Đoković. Pre svega on nema taj autoritet koji će uticati na Novaka, i po meni on više služi za dobru atmosferu u timu nego li za neko unapređenje Novakove igre. Andre Agasi koliko god bio veliki igrač čini se kao da je ovaj posao sa Novakom shvatio olako. Dolazak na svaki treći turnir na kom Novak nastupa neće doneti ništa dobro. Novaku je potreban tim koji će stalno biti uz njega bez obzira na rezultate. Setite se samo da Novakovi rezultati nisu bili bajni ni kada je Boris Beker postao deo njegovog tima, ali kasnije su zajedno ispisali istoriju. Takođe, možemo se prisetiti kako su Marijan Vajda i Miljan Amanović bodrili Novaka tokom svih turnira. To je bila prava konekcija na relaciji igrač stručni štab, a ovo sto rade Štepanek i Agasi je čist marketing.

Druga stvar koja je jako bitna je strpljenje. Novakov povratak će biti dug i ne tako lak kao što mnogi očekivaju. Jako je teško biti strpljiv kada ste Novak Đoković, jer ste nekada bili najdominatniji igrač na svetu kome je sve polazilo za rukom. Sada želite sve to nazad, ali ne ide baš tako lako. Tu su naravno i mediji koji će vršiti dodatni pritisak na svaku vašu lošu partiju, a mogu misliti šta će biti posle svakog poraza.
Sve su ovo stvari koje itekako utiču na igrače ma koliko oni bili psihološki jaki i stabilni.

Svaki početak je težak, a ovo jeste novi početak za Novaka. Sve je u njegovim rukama i sve zavisi od njega samog. Fizička sprema se da nadoknaditi i ona će doći kroz igranje mečeva, a ono što je najbitnije je da on bude zdrav. Porazi su sastavni deo karijere svakog sportiste i njih će biti još mnogo. Ako su Rodžer Federer i Rafael Nadal uspeli da se vrate na staze stare slave u trenucima kada su ih svi otpisali, onda sigurno može i Novak Đoković.

Nama jedino što preostaje jeste da se naoružamo strpljenjem i sačekamo velikog šampiona kakav Novak jeste pa da ponovo gledamo epske mečeve sa Federerom i Nadalom.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje