četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Danas je na programu veliki ruski derbi između CSKA i Zenita!

Od 14 časova i 30 minuta odigraće se jedna od najiščekivanijih utakmica u Rusiji, duel dve ekipe čije je višedecenijsko rivalstvo preraslo u jedan od najvećih derbija ovog dela Evrope. Dakle, utakmica u kojoj će se, na stadionu “VEB-Arena“ U Moskvi, sastati moskovski CSKA i Zenit iz Sankt Peterburga. Pre svega, verovatno vas je iznenadilo ime stadiona “VEB-Arena“, pa ćemo vam to pojasniti. Rukovodioci ovog moskovskog kluba pre nekoliko dana sklopili su saradnju sa VEB (Vnešekonombank), koja je otkupila prava za naziv stadion, te je njegovo ime “Arena CSKA“ promenjeno u “VEB-Arena“.

CSKA Moskva konačno počinje da se vraća u pravu šampionsku formu i po svemu sudeći teško da će Spartak uspeti da sačuva lidersku poziciju. Možda i najveće pojačanje tokom nedavno završenog zimskog prelaznog roka predstavlja dolazak fantastičnog beloruskog stručnjaka Viktora Gončarenka na mesto glavnog trenera, koje je ostalo prazno nakon odlaska dugogodišnjeg komandanta “Konja“ – Leonida Sluckog. Gončarenko je ubrzo nakon preuzimanja najvećeg ruskog kluba počeo da menja stil igre, koji sudeći po prikazivanju na pripremama odlično deluje na njegove fudbalere. Moskovljani su na pripremama u Turskoj odigrali ukupno 10 prijateljskih utakmica, a zabeležili su skoro pa stoprocetan učinak sa čak 8 pobeda i 2 remija. U tom periodu uspeli su da slave nad Volenom (3:0), Pjastom (2:0), Horsensom (4:0), LASK Lincom (1:0), Kartagenom (2:1), Sarpsborgom (3:1), Ufom (1:0) i Bodoom (3:0), dok su remizirali sa Viktorijom Plzenj (0:0) i Esbjergom (0:0), zbog čega su postali jedina neporažena ruska ekipa. Tokom zimskog prelaznog roka iz najvećeg moskovskog kluba otišli su centralni napadači Lasina Traore (21n/6g/1a) i Karlos Strandberg (15n/2g/1a), dok su novi igrači CSKA postali štoper Viktor Vasin (Ufa, istek pozajmice), centralni vezista Astemir Gordjušenko (CSKA II), levi krilni napadač Vitinjo (Internasional, istek pozajmice) i centralni napadači Fjodor Čalov (CSKA II) i Aron Olanare (Gvangzu R&F). Prolećni deo sezone dočekuju sa 3. pozicije, gde trenutno imaju 32 boda, a zabeležili su ukupno 9 pobeda, 5 remija i 3 poraza. Sa samo 11 primljenih golova dobili su titulu ekipe sa najboljom odbranom u ligi. Protiv Zenita na teren neće izaći ofanzivni vezista Roman Jeremenko (12n/4g/2a), koji je suspendovan zbog korišćenja kokaina, dok je defanzivni vezista Pontuš Vernblum (21n/0g/1a) pod upitnikom zbog lakše povrede.

Zenit iz Sankt Peterburga tokom ove zimske pauze ponovo je pokazao zašto slove za ubedljivo najbogatiji ruski klub. I onako kvalitetnu ekipu dodatno su pojačali dovođenjem fudbalera preko transfera vrednih i po nekoliko miliona evra, ali da li je to sve urodilo plodom ne možemo još uvek da kažemo – neka vreme pokaže. U redove kluba iz “Severne Prestonice“ stigli su golman Andrej Lunjov (Ufa, 3.5M €), levi bek Evgenij Černov (Zenit-2), štoper Branislav Ivanović (Čelsi, besplatno), desni bek Ibrahim Calagov (Krila Sovjetov, 400K €), defanzivni vezista Ernani Azavedo (Atletiko Paranaense, 8M €) i krilni napadač Johan Molo (Krila Sovjetov, 500K €). Sa druge strane, plavi dres Zenita od skora ne nose golman Mihail Keržakov (8n/-7g) i centralni vezisti Pavel Mogilevec (2n/0g/1a) i Aksel Vitcel (23n/1g/3a). Tokom zimskih priprema Zenit je odigrao 9 prijateljskih utakmica, a zabeležili su 4 pobede, 4 remija i 1 poraz. Trijumfovali su nad ekipom Čančun Jatai (5:2), Sohar U21 (14:1), Volerengom (1:0) i Legijom (2:0), remizirali su protiv Ajntrahta (0:0), Videotona (1:1), Odda (1:1) i Odensea (1:1), dok su poraženi od Sparte iz Praga (2:0). Drugi deo ruske Premijer Lige dočekuju sa 2. pozicije, jer su uzeli ukupno 35 bodova, a zabeležili su 10 pobeda, 5 remija i 2 poraza. Sa 33 postignuta gola postali su ekipa sa najboljim napadom u ligi.


Poslednjih 5 međusobnih utakmica CSKA i Zenita:

20.08.16 PL Zenit Petersburg CSKA Moscow 1 : 1 (1 : 1)
23.07.16 SK CSKA Moscow Zenit Petersburg 0 : 1 (0 : 1)
02.05.16 KUP CSKA Moscow Zenit Petersburg 1 : 4 (1 : 1)
03.04.16 PL Zenit Petersburg CSKA Moscow 2 : 0 (0 : 0)
12.09.15 PL CSKA Moscow Zenit Petersburg 2 : 2 (2 : 1)

Kvote: 2,60 | 3,20 | 2,65 (kladionica Sekabet)

Sve u svemu, veoma teška utakmica sa prognoziranje konačnog ishoda, samim tim što je derbi, a i reč je o dve veoma identične ekipe. Gončarenko radi odličan posao u CSKA i po svemu sudeći na kraju sezone doći će do titule ruskog šampiona, ali do maja meseca ima još nogo da se igra i svaka utakmica mora da bude prioritet, što je u jednom intervjuu iskusni Belorus i izjavio. Zenit se nakon ispadanja iz Lige Evrope mora brzo okrenuti ka domaćem šampionatu, gde od prvoplasiranog Spartaka zaostaju čak 5 bodova. Bez sumnje veliki pritisak je na treneru Mirči Lučeskuu, a to može da predstavlja dodatan problem jer ni igrači nisu navikli da igraju pod pritiskom.

Kao što smo već rekli, ovde je veoma teško favorizovati nekoga, pa je možda i najrealnija opcija nerešen ishod, koji se plaća kvotom 3,20. Ukoliko volite da rizikujete tačan rezultat 1:1 i kvota 6,10 predstavljaju pravi izbor za vas. Srećno!


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje