subota, 09. decembra 2023.

t1x2.net

spot_img

EHF EURO 2022: Selektor Hrvatske poziva na oprez protiv Crne Gore

Nakon Francuske i Srbije odnosno Ukrajine, pred hrvatskom seniorskom muškom reprezentacijom su novi izazovi u Budimpešti. Čekaju je najmanje četiri nova suparnika u drugom krugu Europskog prvenstva koje zajednički organiziraju Mađarska i Slovačka. Prva reprezentacija s kojom igramo jedno je od najugodnijih iznenađenja natjecanja. Riječ je dakako o Crnoj GoriNakon toga slijede Danska, Island i na kraju Nizozemska.

Vjerojatno ne postoji reprezentacija koja je imala više problema u pripremnom razdoblju od Crne Gore. Čak i više od Hrvatske, a to je dosta teško nadmašiti. Gotovo da nije bilo igrača i člana stručnog stožera koji nije bio zahvaćen COVIDOM 19.

Pa ipak, uspjeli su sve to preživjeti i pored  Danske, Sjeverne Makedonije i Slovenije proći među12 najboljih reprezentacija Europe. Pri tome su prva dva susreta bili bez izbornika Zorana Roganovića na klupi. Tu je zadaću odradio njegov bivši suigrač, a sada pomoćnik Draško Mrvaljević.

Desetkovana koronom, Crna Gora je na startu prvenstva poražena od svjetskih prvaka Danaca 30:21. Ali je zatim dobila Sj. Makedoniju 28:24, te na kraju šokirala Sloveniju s 33:32 i poslala je kući. Ukupno 16 igrača koristila je u ta tri susreta. Neke od najvećih zvijezda još su pod korona mjerama, ali nije isključeno da se netko u posljednji trenutak ne priključi baš u susretu protiv Hrvatske.

Svi oni koji barem malo prate njemačku Bundesligu znaju koliko je dobar vratar Nebojša Simić. U tri nastupa do sada skupio je 22 obrane, što je za jednu obranu više od oba naša čuvara mreže Ivana Pešića i Mate Šunjića kojeg smo uz sve to, jučer izgubili zbog pozitivnog nalaza.

Najbolji crnogorski strijelci nakon prvoga kruga su dva Vujovića – Branko, desni vanjski (Lomza Vive Kielce, od sljedeće sezone na posudbi u Hannover-Burgdorfu kao zamjena za našeg Ivana Martinovića koji odlazi u Melsungen), je dao 20 pogodaka iz 30 pokušaja, što je 67 posto, a Miloš lijevo krilo (Fuchse Berlin) je s istom realizacijom postigao 14/21 pogodaka. To je više od trećine svih postignutih pogodaka (82) reprezentacije.

Crnogorskom igrom dirigiraju dva iskusna srednjaka, Vasko Ševaljević (Saran Loiret Handball) (6/14) i Božo Anđelić (Ferencvaroš TC) (12/16). Tu je još i mladi, jako talentirani Radojica Čepić (19 godina). Još jedan igrač iznimno je bitan za tu reprezentaciju. Riječ je o kružnom napadaču Nemanji Grboviću (CSA Steaua), 12/21 u tri susreta.

Uspiju li se oporaviti Stefan Vujović, Miloš Božović i Stefan Ćavor, Crna Gora bi mogla biti težak zalogaj za sve u drugom krugu. Sve su to redom igrači koji nastupaju za europske velikane. Imaju dosta iskustva, i odličnog trenera.

Zato naši dečki moraju biti vrlo oprezni. Tu ekipu drži euforija, puna je samopouzdanja, nakon prave COVID 19 kalvarije koju je prošla i živi svoje najljepše dane na velikoj sceni. Takvi su vrlo opasni, za svakog protivnika, ali i za sebe.

Ovo im je peti nastup na europskim prvenstvima. S dvije pobjede iz Debrecena dostigli su ukupni učinak iz 18 susreta prije toga. S tom reprezentacijom smo tri puta igrali do sada na europskim smotrama. Uvijek u prvom krugu. U Norveškoj 2008. godine pobijedili smo 34:26 (Vori 9, Kapisoda 7). Šest godina poslije u Danskoj 27:22 za Hrvatsku (Čupić 6, Ševaljević 9). I konačno prije dvije godine u Austriji bilo je 27:21 (Cindrić 6, Grbović 6).


Izvor: Rukomenti savez Hrvatske

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje