petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Bečki valcer po taktu Srba! – selekcija Austrije (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM AUSTRIJE

FIFA rang lista: 23. mesto

Websajt saveza: https://www.oefb.at/

 

Svega dva učešća na dva Evropska prvenstva i završetak takmičenja u grupnoj fazi takmičenja su najveći domet ove države iz centralne Evrope. Uz to uzeli su učešće na Svetskom prvenstvu 1998, i na ta tri turnira ostvarili su ukupno 4 remija i 5 poraza uz svega pet datih golova. Može se reći da je veliki priliv pre svega ekonomskih migranata doprineo tome da im tim ojača pre svega sa prostora Balkana, ali i nekih afričkih zemlja, pa je tim sastavljen od momaka čiji su preci živeli širom planete. Program ,,projekat 12’’ pokrenut 2009. godine od fudbalske federacije Austrije u kojem su ponudili najvećim talentima u zemlji specijalne treninge, doneli su velike rezultate, a samo neki od igrača koji su se razvili u ovom projektu su Dragović i Alaba, koji su nosioci igre tima. Uz to Salzburg je kao klub deo Red Bul grupe, pa je i kroz ovaj klupski sistem stasalo dosta igrača koji bi Austriji konačno mogli da donesu prvu pobedu na velikim takmičenjima još od 1990. godine.

Raspored na takmičenju:

13.jun Makedonija (Bukurešt)  17.jun Holandija (Amsterdam)  21.jun Ukrajina (Bukurešt)

SELEKTOR:

Veliki uticaj na fudbal u Austriji imali su treneri iz susednih zemalja, Nemačke i Švajcarske, a trenutno je selektor Franco Foda, Nemac koji je tim prezeo 2018-te godine. Pre toga dugo godine predvodio je Šturm iz Graza sa kojim je uspeo da osvoji i jednu titulu uz jedan kup. Vrlo zanimljiva priča veže se za njegov debi tokom igračkih dana u nemačkoj selekciji, kada je u Braziliji ulazio sa klupe dobio je ovacije od 30000 gledalaca, a tada je bio mlad anonimni igrač pa mu nije bilo jasno zašto dobija ovacije pored Matthausa i Klismanna, da bi mu potom objasnili da je njegovo puno ime portugalski izraz za seksualni odnos bez plaćanja. Na klupi selekcije Austrije ima učinak od 20 pobeda, 4 remija i 8 poraza.

Što se tiče formacije Austrija će igrati u već tradicionalnoj formaciji za njih 4-2-3-1, igra sa puno dobro doziranog presinga iz koga će vratiti dosta svojih izgubljenih poseda. Ono što im nedostaje u igri jeste kreativnost i igrač koji to poseduje, a da bi sa njim gotovo čitav tim dobio na kvalitetu više. Povrede i nedostatak utakmica za neke od glavnih igrača moglo bi da predstavlja dodatan problem.

SASTAV TIMA:

Golmani: Zanimljivo deluje činjenica da je prvi golman selekcije, prvi čuvar mreže LASK Linza, Alexander Schlager, nekada golman mlade selekcije Austrije. Ustalio se u poslednje vreme i na golu seniorske selekcije, a upravo je ovo mesto koje po nama nema preveliki kvalitet, iako je Schlager solidan golman. Nedostatak igre nogama koji je nešto što moraju da imaju moderni golmani, mogao bi da bude još jedan minus koji pišemo na konto ovog 23-godišnjaka. Tu su i Pavao Pervan, rezervni golman nemačkog Wolfsburga, što je i razlog zašto je izgubio mesto prvog čuvara u selekciji Austrije, a tu je i Heinz Lindner, golman Bazela.

Odbrana: Svakako da je glavni igrač tima, Aleksandar Dragović, momak poreklom iz Srbije i koji je u ovom prelaznom roku pojačao Crvenu Zvezdu. Njegove glavne odlike su sjajna skok igra koju sa dosta uspeha koristi kako u odbrani tako i u napadu, uz odlično postavljanje i čitanje igre rivala. Ovo je takođe možda i najveća mana, jer se dešava da pokušavajući da određene situacije reši ranije iskakanjem na protivničke napadače napusti svoju zonu odgovornosti i tako otvori prostor, što može da bude problem za tim. Ono što je verovatno problem jeste činjenica da u klubu ne igra dovoljno i da ni u jednoj od prethodne četiri sezone nije prebacio 18 odigranih mečeva. Njegov partner u centralnom delu odbrane trebalo bi da bude igrač Frankfurta – Martin Hinteregger, najbolji defanzivac ovog nemačkog kluba i jedan od najkonstantnijih defanzivaca Bundeslige. Ove sezone četvrti najbolje ocenjeni igrač Frankfurta, prvi u kategoriji startova u toku meča sa prosečno 2,7 po meču, drugi u timu po broju otklonjenih opasnosti pred golom sa prosečno 3 po meču. Karakteristično je, slično kao i kod Dragovića, da poseduje odlično čitanje namera rivala, pa se pravovremeno pozicionira i pre svega na taj način rešava napade rivala. U ovom delu tima treba spomenuti i još jednog igrača LASK Linca – Gernot Traunera.

Bočni defanzivci: Uz levu aut liniju trebalo bi izvesno da vidimo Andreasa Ulmera, 175 cm, omalenog igrača Salzburga. Ovaj iskusni igrač nikada nije napuštao Austriju, tako da mu se karijera razvijala ovde što je možda i osnovni razlog zašto ima neke limite u svojoj igri, pre svega u odlučnosti i brzini donošenja odluka kada se susretne sa kvalitetnijim rivalima. Na 28 odigranih mečeva ove sezone zabeležio je 3 asistencije.

Sa suprotne strane trebalo bi da vidimo igrača Borusije Menhengladbah – Stefana Lainera. Ove sezone odigrao je gotovo sve mečeve za svoj tim, ali se nije istakao značajnijim ofanzivnim i defanzivnim učinkom. Pre svega njegov osnovni kvalitet su eksplozivnost i brzina, uz urođenu fizičku snagu koja mu pomaže da se dosta puta ubaci u napad. Skok igra je nešto što oba spoljna igrača nemaju, a što može predstavljati problem prilikom određenih situacija u igri.

Sredina terena: Pozicija centralnog veznog igrača rezervisana je za Cristopha Baumgartnera, fudbalera nemačkog Hofenhajma, koji je ove sezone sjajno igrao za svoj tim. On je treći strelac tima sa 6 pogodaka, kao i treći asistent sa 3 uspešne asistencije. Igrač je koji uspešno igra na obe strane terena, mada mu se defanzivno zamera veliki broj faulova koje pravi i žutih kartona koje dobija, iako se mora reći da su to vrlo često pametni faulovi koji usporavaju igru rivala. Napadački učestvuje dosta, prosečno u ligi upućuje 2 udarca ka golu rivala. Biće glavni kreativac tima i neko od koga se očekuje da poveže redove ekipe. Sa njim u paru trebalo bi da vidimo još jednog igrača iz Bundeslige – Stefana Ilsankera, koji je tu pre svega zbog skok igre koju Baumgartner nema, dok je kod Ilsankera ona jedan od najvećih kvaliteta što se i podrazumeva s obzirom na 190 cm visine. Njegova uloga biće dosta defanzivnija i imaće pre svega obavezu da zaštiti leđa ofanzivnijim saigračima i da pokrije bočne pozicije prilikom pojavljivanja Ulmera i Lainera u završnici napada. Pre igračke karijere bio je kratko vreme i golman. Florian Grillitsch iz Hofenhajma takođe je opcija u centralnom delu veznog reda, baš kao i Xaver Schlager iz Wolfsburga. Takođe moramo spomenuti i kapitena tima Julian Baumgartlingera koji je još uvek neizvestan zbog povrede koju vuče, a svakako da bi bio jedan od važnijih igrača ako ipak ode na Euro.

https://www.youtube.com/watch?v=dpcsTumaaO0

Što se tiče levokrilne pozicije, nju bi trebalo da pokriva David Alaba, igrač Bajern Minhena (od naredne sezone Real Madrida) i neko ko ima najveći autoritet u timu. Drugi je strelac selekcije među aktivnim igračima sa 14 golova na 77 mečeva. Sa dve osvojene Lige šampiona i još mnogo trofeja iz Nemačke definitivno je najtrofejniji igrač Austrije svih vremena. Prodornost i sjajna fizička priprema su nešto što će levu stranu Austrije definitivno činiti najvećim problemom za sve protivnike.

Poziciju ,,desetke’’ u ovom timu bi trebalo da igra fudbaler Lajpciga – Marcel Sabitzer, koji je na deobi prvog strelca tima ove sezone sa 7 golova. Dosta je unapredio i igru u odbrani, pa je tokom boravka Mourinha u Totenhemu vrlo često pominjan kao želja ovog trenera. Igrač čije bi dobre partije mogle da doprinesu dosta selekciji Austrije, ali da i njega odvedu u neki još jači tim od Lajpciga.

Za mesto trećeg u ovoj liniji iza napadača ravnopravno konkurišu Michael Gregoritsch iz Augsburga i Valentino Lazaro iz Borusije Menhengladbah. Dva dosta slična igrača sjajnih ofanzivnih karakteristika, driblinga i prodornosti. Deluje da je Gregortisch nešto bolji finišer, dok je Lazaro igrač koji poseduje nešto bolje defanzivne kvalitete, pa je tako moguće da pokrije i mesto desnog beka.

Napad: Slično poput Švajcarske i u Austriji su napadači sa Balkana, prva zvezda tima uz Alabu i sigurno jedan od najboljih igrača je Marko Arnautović, trenutno član kineskog Shanghai Porta, a novu sezonu otvrio je sa 3 gola na 4 meča. Pominje se i njegov povratak u Evropu, iako malo ekipa može da mu ponudi finansijski ugovor kakav ima u Kini. Jedno vreme proglašavan za ,,bad boy-a Austrijskog fudbala’’ i igrač za koga se veže dosta kontroverzi vezanih za odlaske iz prošlih klubova koji uglavnom nisu bili prijatni. Izuzetno važan igrač čija bi top forma u mnogome pomogla selekciji Austrije. Odsustvo Arnatovića u potpunosti je iskoristio igrač Štutgarta i još jedan momak čiji su roditelji Srbi, Saša Kalajdžić, koji je u martovskim kvalifikacijama postigao 3 gola. Mnogi ga porede sa Haalandom zbog visine i pokretljivosti koju ima, a ove sezone je na 6. strelac Bundeslige sa 16 pogodaka, uz 5 asistencija. Očekuje se da tokom leta promeni klub, a među novim poslodavcima pominju se Juventus, Tottenham, Borussia Dortmund i RB Leipzig. Tu je i Adrian Grbić, fudbaler Loriana i prošle sezone prvi strelac druge lige Francuske u dresu Klermona.

OČEKIVANJA od selekcije:

Austrija je u grupi gde zaista možemo očekivati sve, Holandija nije bauk, dok je Ukrajina verovatno selekcija na istom nivou kao i Austrija, partije će dosta zavisiti i od toga da li će Arnautović dostići nivo forme koji se od njega očekuje, deluje da postoji neujednačenost između kvaliteta u linijama tima, pa tako pozicije golmana, bekova, ne deluju kao posebno kvalitetne i upravo će pronalaženje balansa između igrača različitog kvaliteta biti ključ da Austrija napravi iskorak i konačno se plasira u drugu rundu. Po nama će biti jedan od timova koji će proći u narednu rundu sa trećeg mesta, ali i da će to biti njihov maksimum na ovom prvenstvu.

Podaci za kladioničare:

Na 8 od 11 prethodnih mečeva prolazila je igra 3+, a na istom broju mečeva Austrija je primala najmanje 1 gol.

Austrija je na prethodnih 5 mečeva primila 9 golova.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje