petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Branilac titule prvaka Evrope – selekcija Portugal (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM PORTUGALA

FIFA rang lista: 5. mesto

Websajt saveza http://fpf.pt/

Selekcija Portugala dolazi na ovo takmičenje kao važeći šampion Evrope i na ovom turniru će braniti titulu osvojenu 2016-te godine u Parizu, kada su u finalu savladali domaćina Francusku. Mnogi su saglasni sa time da je selekcija sada i jača i da ima veću dubinu u sastavu nego što je to bilo tada, a da će selektor Fernando Santos biti na ,,slatkim mukama’’ kad god bira svoj tim. Tim sa najvećim zvezdama evropskog i svetskog fudbala, uz lik Kristijana Ronalda koji je i dalje tu i vođa je tima, Portugal svakako mora da juriša na najviši plasman.

Raspored na takmičenju:

15.jun Mađarska (Budimpešta)  19.jun Nemačka (Minhen)  23.jun Francuska (Budimpešta)

SELEKTOR:

Fernando Santos je najuspešnij selektor u istoriji Portugala, čovek koji je poznat po gvozdenoj disciplini i stavljanju rezultata ispred lepršavosti u igri. Uspehe je beležio i na klupskom nivou u Portu, AEK-u, Sportingu, dok je vodeći selekciju Grčke, stigao do ¼ finala na EURO 2012-te i do nokaut faze na SP 2014-te što je bio prvi plasman u nokaut fazu Grčke selekcije u istoriji. Na klupi selekcije Portugala, sedeo je 82 puta, zabeležio je 51 pobedu, 19 remija i 12 poraza. Osvojio je titulu prvaka Evrope 2016-te i Ligu Nacija 2018/19.

Selekcija Portugala, osvojila je titulu prvaka Evrope igrajući u formaciji 4-4-2, ali je vremenom ta formacija prešla u 4-3-3 i to je upravo formacija koju Santos najviše koristi. Stil igre se zasniva na brzoj razmeni paseva, gde je cilj da se maksimalno iskoristi kvalitet bočnih igrača, koji imaju dosta ofanzivnu ulogu, s tim da najčešće ne završavaju i jedan i drugi istovremeno u napadu svog tima, vezni red dijagonalnim pasevima teži da loptu brzo prebaci sa jednog dela terena na drugi i tako ostvari prenos igre ka finalnoj trećini. Akcije najčešće završavaju sa pet, a ponekad i čak 6 igrača, a različitost igrača omogućava da gol rivala ugrožavaju kako u skoku, tako i udarcima iz daljine i ubacivanjem iz drugog plana. Ofanzivni korneri su takođe snaga ovog tima, dok slobodni udarci mogu da budu ukoliko Kristijano Ronaldo prepusti njhovo izvođenje nekom drugom igraču, mada je to teško očekivati.

SASTAV TIMA:

Golmani: Nezamenjiv između stativa je golman engleskog Wolverhamptona – Rui Patricio, zbog svoje sposobnosti da odigra kvalitetan pas, savršeno se uklapa u stil igre koji forsisra selektor Santoš, uz to jako dobar golman, sa sjajnim refleksima i  kontrolom svog kaznenog prostora, naročito kod ubacivanja iz prekida. Tu su još dva sjajna golmana, Anthony Lopes iz Lyona i Rui Silva iz Granade.

Odbrana: Na poziciji centralnog defanzivca Portugal ima kombinaciju jednog od najboljih štopera Premijer lige – Ruben Dias i jednog od dvojice prekaljenih veterana, to su 38-godišnji Pepe i 37-godišnji Jose Fonte. Ruben Dias imao je sjajnu sezonu u Manchester City-u, gde je uživao veliko poverenje trenera Gvardiole i igrao zaista puno mečeva, čak i kada su bile čuvene rotacije tima. Odličan u svim defanzivnim elementima, ali i igrač koji ima sposobnost da započne napad svog tima, pravovremenim rešenjima kroz pas igru. Iako već u godinama, Pepe je i dalje bitan šraf u igri Portugala, u mečevima sa Juventusom, kada je njegov Porto izbacio ,,Staru damu’’ iz Lige šampiona, Pepe je odigrao brilijantan meč i pokazao da na njega i dalje može da se računa, požrtvovan do krajnjih granica, uz veliko iskustvo koje poseduje svakako će biti neko na koga selektor Fernando Santoš može da se osloni. Slična je priča i sa godinu dana mlađim Jose Fonteom, čovekom koji je ove sezone osvojio titulu prvaka Francuske sa Lilom i neko za koga se kaže da je upravo on doneo stabilnost odbrani ovog tima, sakupio je puno iskustva igrajući za West Ham, Southempton i Crystal Palace koje će timu Portugala doneti kvalitet više.

https://www.youtube.com/watch?v=11tY2NSwthE

Bočni defanzivci: Po desnom boku trebalo bi da vidimo jednog od najboljih igrača Manchester City-a u ovoj sezoni, tačnije trećeg najbolje ocenjenog igrača tima – Joao Cancelo-a, igrača poznatog pre svega po sjajnim ofanzivnim kvalitetima, koji u timu koji dominira terenom mogu mnogo da koriste, posle dobrih partija u dresovima Juventusa i Intera i dva izbora u idealni tim Serije A, potpuno se adapirao na stil igre na Ostrvu, pa je ove sezone za svoj klub odigrao 43 meča u svim takmičenjima uz 3 gola i 5 asistencija, a prosečno je po meču beležio 1,6 ključno dodavanje saigračima, ali 1,3 udarca ka golu rivala što je izuzetan podatak za bočnog defanzivca. Njegova zamena je ekstra talentovani igrač Sportinga – Nuno Mendes, koji je na meti mnogih evropskih velikana. Tu je i Nelson Semedo iz Wolverhemptona.

Sa suprotne strane je Raphael Guerreiro, član Borusije Dortumund i igrač koji je rođen u Francuskoj, ali je odabrao da igra za zemlju svog porekla, poznat je po sjajnom izvođenju prekida i izuzetnom centrašutu. Ove sezone drugi je asistent Dortumunda sa 10 nameštenih golova svojim saigračima, a beleži čak 2 ključna pasa saigračima po meču, uz 1,4 udarac ka golu rivala.

Sredina terena: Ključ igre drži fudbale Manchester Uniteda – Bruno Fernandes, neverovatna kreativnost i vizija, kao i fantastičan pas, krase ovog veznog igrača. Ove sezone imao je neverovatno veliki uticaj na igru svog tima, treći je strelac lige sa 18 golova, takođe i treći asistent sa 12 asistencija, a četvrti je najbolje ocenjeni igrač Premijer lige Engleske. Prosek od 2,6 ključna dodavanja po meču ukazuju na to kolika je njegova vizija, dok 3,3 upućena udarca ka golu rivala pokazuju da je opasan i po gol, uz to odličan je izvođač penala i svih vrsti prekida. U veznom redu trebalo bi da  vidimo i Jose Moutinha, veteran iz redova Wolverhemptona, čoveka koji svojim kretnjama i pravovremenim rešenjima može mnogo da doprinese ritmu  igre svog tima, posle Ronalda, igrač je sa najviše nastupa za tim. Nešto defanzivniju ulogu u veznom redu trebalo bi da ima Danilo Pereira iz PSG-a, koji bi svojim spuštanjem ka štoperima trebalo da preuzima prve lopte i odatle ih distribuira ka kreativnijim veznim igračima ili bočnim igračima svog tima. Stabilan je u defanzivi i neko ko pokriva izlete svih ostalih igrača ka napred, pa je važan šraf u balansu između defanzivne i ofanzivne igre tima. Spomenućemo i jednog od najboljih igrača Sportinga ove sezone, Joao Palhinha, koji je imao sjajnu sezonu i najverovatnije će napustiti Portugal i otići u neku jaču ligu. Igrač je koji ima izuzetne defanzivne kvalitete i koji može da odmeni Danila na mestu defanzivnog veznog igrača. Spomenućemo još i Renata Sancheza iz Lila, koji je imao sjajnu sezonu u ovom timu i deluje da se vratio partijama koje su ga bacile na radar najvećim timovima Evrope. Tu je i Williiam Carvalho, iz Betisa, koji svojom sjajnom taktičkom pripremljenošću i kvalitetnom pas igrom, takođe može da doprinese veznom redu svog tima. Ruben Neves, još jedan član Wolvsa, takođe je na spisku.

https://www.youtube.com/watch?v=lyj725vlS8w

Napad: Jedan od najboljih igrača sveta svih vremena Cristiano Ronaldo i na ovom takmičenju će sa kapitenskom trakom predvoditi nacionalnu selekciju Portugala, motivisan je da postane igrač koji će biti tek drugi koji će kao kapiten odbraniti trofej prvaka Evrope. Ove sezone ponovo jako dobre partije u svom timu, prvi je strelac Serije A sa 29 golova, a za svoj nacionalni tim postigao je 103 gola na 173 mečeva. Tu je i Bernardo Silva, prvak Engleske sa Manchester City-em, može se reći plejmejker sa boka u selekciji Portugala, igrač prefinjene tehnike, sjajnog driblinga i idealnih rešenja u igri, ove sezone je na 26 mečeva postigao 2 gola uz 6 asistencija, nezamenjiv u nacionalnom timu, jer je odigrao gotovo sve mečeve u kvalifikacijama. Još jedan igrač koji je imao jako dobru sezonu, Diego Jota, potvrdio je svoj kvalitet u Livepool-u, ali i u dresu sa nacionalnim grbom gde je do sada izuzetno efikasan, na 12 mečeva postigao je 6 golova. Spomenućemo i drugog strelca Bundeslige – Andre Silvu, koji je ove sezone u Bundesligi postigao 28 golova za Eintracht Frakfurt i koji bi mogao da bude potencijalni diferencijal u selekciji Portugala. Za kraj treba spomenuti i Joao Felixa iz Atletico Madrida, igrača za koga se prognozira da bi mogao da zameni Ronalda u svakom pogledu.

https://www.youtube.com/watch?v=pB-Y51BMS20

OČEKIVANJA od selekcije:

Kada imate selekciju koja je aktuelni prvak Evrope, a u timu imate toliko kvalitetnih igrača koji su imali vrhunske sezone u top ligama Evrope, jedino što možete očekivati je borba za najviši plasman, a to su i naša očekivanja bez obzira na izuzetno tešku i zahtevnu grupu kakvu Portugal ima, kvalitet je tu, rotacija je fantastična, kao i selektor koji poznaje svoj tim i koji ima iskustvo u turnirskom vođenju tima.

Podaci za kladioničare:

  • Na 7 od prethodnih 11 mečeva prolazila je Portugal daje 2+ golova
  • Na 5 od 7 prethodnih mečeva prolazila je i igra koje nemaju sve kladionice u ponudi 0 golova do 15 minuta & 1+ golova do 45 minuta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje