petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Dinastija Šmajhel, Eriksen i novi talenti – selekcija Danske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM DANSKE

FIFA rang lista: 10. mesto

Websajt saveza:https://www.dbu.dk/

Crveno – beli tim sa severa Evrope, svoje najbolje rezultate ostvario je od 1984. do 1992. godine, kada su i osvojili trofej prvaka Evrope, mnogi znaju da su na prvenstvo otišli tako što je selekciji Jugoslaviji zabranjeno učešće zbog sankcija koje su uvedene, a kao zamena došli su do titule najbolje selekcije u Evropi, braća Laudrup, golman Šmajhel, vodili su tim do najsjajnije stranice u fudbalskoj istoriji ove zemlje. Tim koji je uvek neugodan na takmičenjima, naročito zbog discipline i prepoznatljivog stila igre, gde kolektiv obično izbaci pojedinca koji se istakne na određenom meču. Slično poput Švajcaraca tim su koji može da iznenadi i najjače selekcije Evrope, a biće jako zanimljivo videti da li će na ovom šampionatu, zablistati neki novi Laudrup, Larson ili neko drugi, velika prednost u grupnoj fazi biće to što će sve mečeve igrati na domaćem terenu u Kopenhagenu.

 

Raspored na takmičenju:

12.jun Finska (Kopenhagen)  17.jun Belgija (Kopenhagen)  21.jun Rusija (Kopenhagen)

SELEKTOR:

Kasper Hjumland je trener za koga se može reći da je prošao sve faze u razvoju karijere, krenuo je iz mlađih kategorija Lyngby-a i postepeno išao do prvog tima, pre nego što je prešao na viši nivo i mesto asistenta u Nordsjelandu, a potom je preuzeo i seniorski tim sa kojim je osvojio prvu titulu ovog kluba prvaka Danske. Usledio je prelazak u Majnc, sjajan početak sezone i osam mečeva bez poraza, ali i potom slabija serija rezultata usled čega je usledio otkaz i povratak u Nordsjeland na čijoj klupi je ostao do dolaska na mesto selektora Danske 2019-te godine, do sada je ostvario skor 8 pobeda, 1 remi i 2 poraza.

Standardna formacija koju selektor Hjumland koristi je 4-2-3-1, gde su spoljni igrači oni koji se pojavljuju često i u završnici napada, centralni vezni igrači su ti koji daju balans u igri i ritam, ali se od njih teško može očekivati neočekivano, čitava igra Danske deluje dosta šablonizovano i čini se da u svakom trenutku svaki igrač zna svoju ulogu kako u odbrani, nešto kreativniju ulogu ima Eriksen koji ima ulogu ,,desetke’’, a ima potpunu slobodu u kreiranju napada, preko brzih bočnih napadača, kao i napadača Winda.

SASTAV TIMA:

 

Golmani:  Baš kao i ,,zlatno doba’’ danskog fudbala, među stativama je Šmajhel, ali ovog puta Kasper, odlični čuvar mreže engleskog Lestera, koji je jedan od predvodnika ove selekcije, do sada je zabeležio 63 meča tokom kojih je čak 35 puta ostao nesavladan, po izboru FIFA bio je proglašen za trećeg najboljeg golmana na svetu 2018-te godine. Njegove zamene su Jonas Lössl iz Midtjilanda i Frederik Rønnow iz Šalkea.

Odbrana: ,,Šef odbrane’’ je isksuni štoper Milana – Simon Kjaer, igrač koji je nastupao za devet kluba u šest zemelja i na taj način prikupio dovoljno iskustva, kapiten tima koji je do sada odigrao čak 105 mečeva iako ima svega 32 godine. Sjajno pozicioniranje na terenu, čitanje igre rivala, agresivnost i odlučnost u duelu čine ga liderom odbrane i jednim od lidera čitavog tima, ono što je njegova mana u odnosu na top štopere sveta, jeste činjenica da pas i vizija igre nisu njegove jače strane, što se traži danas od elitnih štopera, ali svakako i dalje ne menja činjenicu da će defanzivno igrati jako dobro. Njegov par u centralnom delu odbrane je Andreas Christiansen, fudbaler Čelzija, iako ove sezone nije odigrao standardno tokom čitave sezone, igrač je koji uliva veliko poverenje svojim trenerima, a nekadašnji trener Čelzija – Antonio Konte, rekao je za njega da imponuje njegova zrelost, obzirom na godine i da bi mogao vremenom da se razvije u lidera ekipe koji će biti i kapiten tima. Brži od svog kolege iz odbrane, a posebno se ističe čitanjem igre i pozicioniranjem u igri što mu omogućava da nadoknadi situacije kada je u duelima sa fizički dominantnijim napadačima. Tu su još i Jannik Vestergaard, fudbaler Sautemptona, koji bi timu mogao da donese novu dimenziju kod skok igre i prekida, jer sjajno igra glavom, što je i normalno za momka koji je visok 199cm.

Bočni defanzivci: Po levoj strani trebalo bi da vidimo igrača koji je inače desni bek – fudbaler Atalante – Joakim Maehle, koji je ovog zimskog prelaznog roka pojačao tim iz Bergama i odmah se nametnuo kao standardan igrač, sjajne brzinske karakteristike i urođena snaga koja mu pomaže da se neograničen broj puta ubaci u napad tima su njegovi kvaliteti, ali ono što je problem jeste defanziva, duel i skok igra, što u određenim situacijam može da bude problem za tim. Tu je i Nikolai Boilsen, svojevremeno igrač koji je stigao do Ajaksove akademije, ali je najveći domet imao igrajući za njegov sadašnji tim FC Kopenhagen.

Sa suprotne strane je igrač koji je po profilu vezni fudbaler, Daniel Wass, inače standardni igrač Valensije, za koju je ove sezone nastupio čak 35 puta (doduše i 10 mečeva kao desni spoljni igrač odbrane uz 8 igrača za nacionalni tim na istoj poziciji), sjajno izvođenje prekida, pas i kretnja bez lopte mu upravo omogućavaju da bude koristan na više pozicija u timu, svega 0.3 centaršuteva je nešto što mu ne ide u prilog i što bi moglo da ograniči učinak sa desne strane tima, iako je ovaj prosek veći kada igra za nacionalni tim. Tu je i Jens Stryger Larsen, fudbaler Udinezea, igrač koji za ovaj klub igra od 2017-te.

Sredina terena:

Dve centralne vezne pozicije rezervisane su za dva fudbalera koji igraju u top timovima i top ligama, to su Thomas Delaney iz Borusije Dortmund i Pierre-Emile Højbjerg, ove sezone nezamenjiv u timu Totenhema. Ukoliko bi hteli da opišemo Delaney-a u dve rečenice, on je igrač koji je ključni za svoj tim (klub i nacionalni tim) u veznom redu, veoma oprezan i precizan kada ima posed lopte i igrač koji diktira ritam svog tima, uz sjajno pozicioniranje prilikom defanzivne igre tima i koji će vratiti mnogo lopti u posed svog tima, u tandemu sa Hojbjergom, Thomas će biti nešto ofanzivnije orijentisan prilikom napada tima. Za razliku od njega Hojbjerg je klasičan ,,ball winning’’ vezni igrač, onaj koji će pretrčati kilometre i zatvoriti sve rupe u odbrani svog tima, naročito će se isticati defanzivnim startovima i presingom u poslednjoj trećini svog tima. U napadu nudi sigurnu opciju za pas, ali je svestan svojih limita pa će uvek odložiti pas do kvalitetnijih veznih igrača i ponuditi novu opciju za pas. Tu su i Mathias Jensen iz Brentforda i Jens Jønsson iz Kadiza.

https://www.youtube.com/watch?v=dZr3gixZ0E0

Igrač oko koga se sve okreće u timu je fudbaler Intera – Christian Eriksen, ,,čarobnjak u kopačkama’’ i čovek sa neverovatnim pregledom igre koji naročito dobro igra kada zna da je vođa na terenu. Eriksen je kompletan igrač, ali ako treba istaći neke ključne kvalitete, oni su kreativnost, vizija, tehnička perfekcija i kretnja bez lopte u međuprostorima. Od forme ovog igrača zavisiće umnogome i igra čitavog tima, a na posletku i rezultat na turniru.

Napad i krilne pozicije: Bočne napadačke pozicije rezervisane su za fudbalera Barselone i jednog od najosporavanijih igrača Martin Braithwaita i fudbalera Lajpciga – Yussuf Poulsena. Braithwait-ovi kvaliteti koji se mogu istaći su brzina i kretnja bez lopte, ali činjenica da je na specijalizovanim sajtovima među najlošije ocenjenim igračima Barselone ove sezone, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da je postigao svega 2 gola uz 2 asistencije na 26 mečeva koje je odigrao. Sa druge strane tu je i Yussuf Poulsen, igrač koji sezonama igra jako dobro za svoj tim, ali pre svega je kao i Braithwait – pre svega opcija sa klupe, ove sezone je 13 puta počeo mečeve dok je 12 puta ušao sa klupe, a učinak od 5 gola i 4 asistencije i nije tako loš. Za ovog igrača pre svega važi da je u fizičkom smilu ,,zver’’, urođena snaga, prirodna spremnost, agresivnost i dosta kretnje u prostoru bez lopte idealno se slažu sa vizijom Eriksena i to je jedan od načina na koji Danska ugrožava svoje rivale. Tu je i jedan od najvećih talenata Danske, Skov Olsen koji bi mogao da bude prijatno iznanđenje na turniru ukoliko dobije veću šansu u timu. Slično kao i Mikkel Damsgaard iz italijanske Sampdorije, momak koji je ove sezone odigrao 35 mečeva za ovaj italijanski tim, postigao je 2 gola uz 4 asistencije, a posebno ga izdvaja izuzetan dribling, prosečno je beležio 1,5 driblinga po meču u Seriji A.

Što se tiče samog napada, prvi izbor za sada deluje fudbler FC Kopenhagena – Jonas Wind, koji do sada po mnogima nije u potpunosti iskoristio svoj talenat zbog čestih povreda, ali sa 22 godine svakako da i dalje ima puno mogućnosti za napredak. Sličnih karakteristika poput mnogo popularnijeg Norvežanina – Halanda, visok 190 cm, odličan u skok i duel igre, ali i jako dobrih tehničkih karakteristika, što timu svakako daje opciju više u igri. Posebno se ističe sjajnim pozicioniranjem u finalnoj trećini – gde vrlo često zbog toga lako dobija duele sa fizički dominantnim defanzivcima. Njegova zamena trebalo bi da bude Kasper Dolberg koji ima jako dobru sezonu u francuskoj Nici.

OČEKIVANJA od selekcije:

Jedan od timova koje bi moglo da bude zanimljivo gledati, zbog mnoštvo različitih igrača i talenata koje imaju u timu, malo timova može da se pohvali igračem poput Eriksena, a smatramo da će mnoge oduševiti i talenat i igra Wind-a i Skov Olsena. Uz ostatak tima koji je dobro vođen i koji zna svoju poziciju u sistemu igre i izvršava je izuzetno disciplinovano, realno je da Danska prođe u drugi krug takmičenja, a u zavisnosti od žreba, mogli bi da ih vidimo i u top osam timova na takmičenju. Svakako da bi ključni meč mogao da bude protiv Belgije, koja im i ne leži kao rival, ali svakako da Danska ima kvaliteta da iznenadi i ovog favorizovanog rivala.

Podaci za kladioničare:

  • Na 6 od prethodnih 9 mečeva prolazila je igra 3+ , a na 8 od 9 prolazila je igra 2+.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje