sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Gigs, 3.mesto i uvek nagazna mina – selekcija Velsa (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM VELSA

FIFA rang lista: 17. mesto

Websajt saveza: https://www.faw.cymru/en/

Dugo je selekcija Velsa bila u senci svojih suseda na britanskom ostrvu, a onda je samo jedno učešće na prošlom Evropskom prvenstvu bilo dovoljno da postanu selekcija o kojoj se priča i koja se izbegava kao rival, pre svega zbog činjenica da su neatrakitivan rival koga je izuzetno teško pobediti. Dugo je Vels čekao na veliko takmičenje u eri Rajana Gigsa, koji je najbolji igrač u istoriji ove zemlje, ali kada je to dočekao, zvezda selekcije bio je Geret Bejl, koji je pravi predvodnik ove selekcije, koja će opet imati puno neutralnih navijača uz sebe zbog stila igre koji je izuzetno direktan i borben.

Raspored na takmičenju:

12.jun Švajcarska (Baku)  16.jun Turska (Baku)  20.jun Italija (Rim)

SELEKTOR:

Iako je uspeo da ostvari rezultat i plasira se na Evropsko prvenstvo, smatramo da je trenutno najslabija karika ovog tima upravo selektor Rajan Gigs, kome je ovo prvi samostalan posao u trenerskoj karijeri. Kao igrač imao je fenomenalnu karijeru u Mančester Junajtedu, ali da bi bio cenjen i u trenerskom poslu treba da protekne još puno vremena i mečeva. Za sada je svoju selekciju predvodio na 24 utakmice, ostvario je 12 pobeda, uz 4 remija i 8 poraza i gol razliku 32:21. Zbog pojavljivanja pred sudom u Britaniji, morao je da otkaže dolazak na EURO, a selekciju će predvoditi Rob Page, selektor mlade selekcije do 2019-te godine.

Formacija koju koristi Rajan Gigs je uz blage varijacije, 4-2-3-1, gde se igra bazira na dosta napada po boku, bekovi idu visoko i dosta napada završava se centaršutevima koji traže visokog Moora u srcu 16m, ali sa druge strane opasan je i Bale koji se odlično kreće i ima dobar tajming za skok. Uz to mladići poput Wilsona, Brooksa i Jamesa, takođe svojim brzinskim kvalitetima umeju da iznenade odbrane rivala iz drugog plana, problem tima jeste ne tako kvalitetna odbrana, kao i dosta problema u branjenju prekida što se i može primetiti gledajući njihove poslednje mečeve. Alternativa je formacija 3-4-3 koja je implementirana u martovskim kvalifikacijama sa dva wing beka, kao i izuzetno brzim i kreativnim napadom.

 

SASTAV TIMA:

Golmani: Na mestu golmana je iskusni 34-godišnji Wayne Hennessey, golman Kristal Palasa, koji ove sezone ima problema sa nastupima, tj. nije u prvom planu. Tokom kvalifikacija i Lige Evrope branio je gotovo sve mečeva, golman sa velikim iskustvom u dresovima Vulverhemptona i Kristal Palasa. Njegova zamena, a možda i prvi golman usled slabije forme Hennessey-a, je golman Danny Ward iz Lestera, koji takođe nema takmičarskih utakmica usled jake konkurencije u svom timu, dugo godina član Liverpula, ali bez prave šanse u ovom slavnom klubu.

Odbrana: Talentovani igrač Čelzija, na pozajmici u Šefild Junajtedu, Ethan Ampadu igrač je koji na ovoj poziciji ima ogromno poverenje selektora Gigsa, odigrao je većinu mečeva za vreme selektora Gigsa, sa svojih 20 godina, zabeležio je već 20 mečeva. Ono što karakteriše ovog igrača jeste neverovatna sigurnost za njegove godine, hrabrost u igri, ali i mogućnost da započne napade svog tima stabilnim pasom i pravovremenim rešenjima za otvaranje napada, svakako da još dosta ima da uči i napreduje, nedostatak iskustva, nešto slabija igra glavom i fizička snaga su nešto na čemu treba još da radi. Tu je i igrač Bornmuta – Chris Mepham, takođe mlad igra sa 23 godine, odličan u skok igri i predviđanju igre rivala, ali i dalje ne na top nivou štopera, voli da odigra sigurne kratke paseve i tako razvije napad svog tima, kao velika mana javlja se činjenica da često ulazi u nepotrebne faulove, neretko i u opasnoj zoni po svoj gol. Tu je i igrač Totinhema- Joe Rodon, kojem će najveći problem biti nedostatak takmičarskih mečeva, skauti ga opisuju kao vrlo požrtvovanog štopera, koji ima veliku hrabrost, odličan odraz i igru glavom, ali mu zato fali koncentracije i poboljšanje tehničkih karakteristika, njegova prednost može da bude činjenica da je svestan svojih mana i da se trudi da ih prikrije u igri što jednostavnijim rešenjima. Dete Arsenala – James Lawrence, koji trenutno nastupa u nemačkom St. Pauliju, mogao bi takođe da ima zapaženu ulogu, naročito ako se Gigs opredeli za formaciju sa tri štopera.

Bočni defanzivci: Na desnoj strani mesto je rezervisano za igrača Svonsija – Connor Robertsa, koji je najstandardniji defanzivac u selekciji Velsa, dosta prodora i pojavljivanja u završnici, urođena trkačka snaga, eksplozivnost i brzina krase ovog igrača, ali svakako da nije bek koji se može pohvaliti centaršutom i igrom jedan na jedan, što složićete se pravi razliku između vrhunskog i solidnog bočnog igrača.

Sa leve strane je verovatno i najpoznatije ime u defanzivnom redu selekcije Ben Davies iz Totenhema, takođe činjenica da nije standardan u timu može da bude problem, ali svakako da to neće uticati na njegov status u nacionalnom timu, odličan u oba pravca, jako dobar u duel igri i čitanju igre protivnika, pojavljuje se u završnici svog tima i ima solidan centaršut, velika prednost je i činjenica da uspešno može da odigra na poziciji levog štopera, što je igrao u nekoliko navrata u Totenhemu ove sezone. Tu je i Neco Williams, igrač Liveprula koji je ove sezone imao neke minute u ovom velikanu, usled dosta povreda u defanzivi, a selektor Gigs ga pre svega vidi kao levog wing beka, u formaciji sa tri štopera.

Sredina terena: Može se reći da selektor Gigs ima veoma mlad vezni red, osim Aarona Ramseya iz Juventusa, tu je od iskusnijih igrača još samo Joe Allen iz Stokua, koji ove sezone igra jako slabo i doveo je u pitanje svoj nastup na prvenstvu, o Ramsey-u, ne treba trošiti puno reči, odličan box to box vezni igrač, koji može da pokrije više pozicija u veznom redu, čovek zadatka koji uz jako dobru defanzivu poseduje i solidne napadačke kvalitete, naročito kada se radi o kretnji bez lopte i ubacivanju u ,,leđa’’ protivnika. Tu je i 23-godišnji David Brooks, igrač Bornmuta, gde igra sa dosta uspeha ove sezone, zabeležio je 6 asistencija uz 5 golova, odličan pregled igre i pas u prostor, uz jak šut sa distance nešto je što karakteriše igru ovog momka, zamera mu se nedostatak agresivnosti i igra u defanzivi. Još dvojica igrača istog godišta (1997.) koji su tokom kvalifikacija pružili sjajne partije, igrači Mančester Junajteda – Daniel James i Kardif Sitija – Harry Wilson, velike radilice u veznom redu, igrači koji se odlično kreću i traže prostor između linija protivnika, sa jako dobrim driblingom i prodornošću. Wilson je jedan od najbolji igrača Kardifa i sigurno ga očekuje prelazak u neki ozbiljniji klub, ima odličnu kreativnost koja će značiti i nacionalnom timu, slična priča je i sa Jamesom, koji ove sezone ne dobija toliko šansi u redovima Junajteda, najbolje se snalazi uz desni bok, ali mu se zamera loša završnica i slaba igra u odbrani, što će morati da popravi ukoliko želi da ostane u top klubovima.

Napad: Nećemo ništa posebno reći ukoliko kažemo da je prva zvezda tima i najbolji igrač selekcije Velsa, igrač Totenhema, Gareth Bale, za koga se kaže da mu samo od volje i poverenja trenera zavisi da li će, ili neće, razbijati odbrane rivala, ima fenomenalan šut koji pokazuje i kod izvođenja slobodnih udaraca, odličan u igri jedan na jedan, a opasan i kod skoka, igra najčešće na poziciji krilnog napadača uz levu aut liniju, ali neretko se pojavljuje i na poziciji drugog napadača kada dolaze centaršutevi sa desnog boka. Forma mu ide uzlaznom linijom pa možemo očekivati da do Evropskog šampionata bude na svom vrhuncu. Pozicija klasičnog napadača rezervisana je za napadača Kardifa Kieffer Moore-a, tipičan ,,engleski tip’’ napadača, robustan, jako dobar u duel igri i skoku, svakako koristan igrač, ali daleko od top napadača kakvi postoje u drugim selekcijama, igra u dobroj formi i ove sezone je za svoj tim postigao 20 golova na 41 meču.

https://www.youtube.com/watch?v=74d3vt0G5G4

OČEKIVANJA od selekcije:

Jedan od timova koji predstavlja ,,nagaznu minu’’ za sve rivale na takmičenju, od Velsa svakako možemo očekivati borbenost i agresivnost na maksimumu, po nama nedostaje im iskustvo, naročito u poslednjoj liniji tima, gde je i top kvalitite diskutabilan, vezni red deluje zanimljivo, naročito jer ima par mladih igrača poput Wilsona, Brooksa i Jamesa. Uz Bale-a i Ramseya koji su već top igrači, ova selekcija može da se plasira u narednu fazu takmičenja, a u nokaut fazi, dosta će zavisiti i od ukrštanja i sreće, mada ponavaljamo Vels nikada ne treba otpisivati.

Podaci za kladioničare:

  • 13 od prethodnih 16 mečeva Velsa prolazila je igra 0-2 gola.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje