četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Gordi Albion, mogu li konačno?! – selekcija Engleske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM ENGLESKE

FIFA rang lista: 4. mesto

Websajt saveza: https://www.thefa.com/England/

Veliki favoriti na svakom takmičenju, međutim mnogo puta do sada su razočarali kako svoje navijače, tako i fudbalske analitičare koji ,,Gordom Albionu’’ iznova daju ulogu jedne od najjačih selekcija. Prethodni selektori poput Kapela, Hodžsona i Alardyce-a su kao najveću zamerku isticali činjenicu da u Premijer ligi igra svega 30-ak procenata Engleza, pa je samim tim nebitna činjenica da je to možda i najjača liga na svetu. U današnjoj situaciji, selektor Southgate ima drugi problem, kako da ubaci u tim sve igrače koji to zaslužuju, jer na određenim mestima zaista ima puno kvaliteta, a mnogi igrači su prošli kroz mlađe selekcije Engleske koje su u periodu od 2017-te na ovamo ostvarili velike uspehe na takmičenjima mlađih reprezentacija. Što se tiče rezultata iz prošlosti jedno treće mesto davne 1968. godine i polufinale 1996. godine kada su bili domaćini takmičenja i dalje su najveći dometi ove selekcije, koja će morati da pruži maksimum kako bi konačno stigla do same završnice turnira i dokazala da ima igrače kadre da ostvare ovaj rezultat. Četvrto mesto na Svetskom prvenstvu 2018-te u Rusiji deluje kao dobra polazna tačka.

Raspored na takmičenju:

13.jun Hrvatska (London)  18.jun Škotska (London)  22.jun Češka Republika (London)

SELEKTOR:

Nekadašnji reprezentativac Gareth Southgate je na čelu ove selekcije. Posle menadžerske faze na klupio Midlsboroa i mlade selekcije Engleske, gde i nije ostvario zapažene rezultate, dolazi na klupu seniroske selekcije u septembru 2016-te godine, a na prvom narednom takmičenju ostvario je zapažen rezultat, zauzimanjem 4. mesta na Svetskom prvenstvu, posle poraza od Belgije 2:0 u meču za 3. mesto. Poznat je kao trener na čiji rad javnost teško može da utiče, što se i vidi iz činjenice da nije popustio pod pritiskom da pozove mladog Alexander – Arnolda, igrača Liverpula, jer smatra da trenutno ima boljih desnih spoljnih igrača u timu. Slično je i sa kapitenom Aston Vile – Jack Grealish-em.

Geret Southgate: Stil igre tima, konkurencija na desnom beku, Grealish i još puno zanimljivih tema!

Southgate nije neko ko robuje formacijama i smatra da je fudbal fluidna igra gde nije moguće držati stabilnu formaciju tokom većeg dela meča. Ono što je izvesno je da će u grupnoj fazi najverovatnije igrati u formaciji 4-3-3, dok bi u nastavku takmičenja mogli da vidimo i formacije 3-5-2 i 3-4-3. Uloga svih igrača je jasna, ali je sloboda u kreativnom delu dosta izražena, pa ćemo često videti Kane-a, da kao napadač dolazi duboko po loptu, dok će povremeno veznjaci završavati iza leđa odbrane koristeći prostor koji se otvori. Sa druge strane, izuzetno ofanzivno orijentisani spoljni igrači daju uvek opciju više na boku što je još jedan od kvaliteta. Možemo reći da je prekid iz kornera ili slobodnih udaraca takođe velika snaga ovog tima, jer su opasni kako u skoku tako i iz direktnih udaraca na gol.

SASTAV TIMA:

Golmani: Godinama je selekcije Engleske na papiru imala odlične golmane, koji su ,,prodavali’’ tim na najvećim smotrama. Sećamo se svi Davida Simana, potom Harta… Danas Engleska ima golmane koji brane u ekipama koje nisu u top timovima Premijer lige, ali se može reći da svako na svoj način doprinosi kvalitetu tima. Za mesto prvog golmana ravnopravno će konkurisati golman Evertona Jordan Pickford i golman Manchester Uniteda – Henderson. Pickford je golman koji je poznat po odličnom igrom nogama i što može da učestvuje u igri, izuzetno je ekscentričan pa vrlo često i bez potrebe pokušava da reaguje atraktivno. Ove sezone, 39 primljenih golova na 29 mečeva za tim, uz 8 mečeva bez primljenog gola (plus 6 utakmica u Ligi Nacija za Englesku). Sa druge strane na startu kvalifikacija je Pickford izostao zbog povrede, a ulogu startnog golmana je imao Pope, koji će sada izostati zbog povede.

Odbrana:

Što se tiče centralnih defanzivaca, možemo reći da je nekoliko različitih defanzivaca u opticaju za dve ili tri štoperske pozicije. Najpre tu je štoper Mancherster City-a – John Stones, igrač koji timu donosi stabilnost pre svega u pas igri iz odbrane, što pokazuje i statistika iz ove sezone, preko 80 paseva po meču od čega 93 posto tačnih. Uz to poseduje jako dobre tehničke karakteristike za defanzivca pa je i to jedan kvalitet više, pored sjajne defanzivne igre i skoka. Tu je i najskuplji defanzivac današnjice, igrač Manchester Uniteda – Harry Maguire, pre svega izuzetno jak i stabilan u duelu, sjajnog defanzivnog i ofanzivnog skoka, pa je uz Stones-a velika pretnja i kod prekida svog tima. Poseduje izuzetne liderske sposobnosti, ali svakako da ima i mana u igri koji dolaze do izražaja pre svega kod okretnosti i brzine. Tokom kvalifikacija i mečeva kasnije, priliku na štoperskim mestima dobijali su i štoper Wolvsa – Conor Coady, a potom i iz Aston Ville – Tyron Mings.

Bočni defanzivci: Jedno od mesta gde je selektor na slatkim mukama, svakako je mesto desnog beka, gde je konkurencija paklena, ali se već i nazire odluka ko će imati prednost. Tu su sledeći igrači, Kyle Walker iz Manchester City-a, Kieran Trippier iz Atletiko Madrida, Trent Alexander Arnold iz Liverpoola-a i Reece James iz Chelsea. Sva četvorica igraa će igrati, a ide i  mladi igrač Liverpula za koga je selektor rekao da je mlad i da je budućnost selekcije, Walkera selektor može da koristi i kao trećeg štopera u sistemu sa tri odbrambena igrača. Walker je najiskuniji igrač od pomenutih, sjajnih fizičkih karakteristika, koji može da odigra na više mesta, Trippier donosi izuzetan prekid, što je i pokazao na neki prethodnim mečevima, dok je Reece James po stističkim parametrima trenutno u gotovo svim kategorima slabiji od Arnolda, naročito onih koje se tiču ofanzive, ali je defanzivno kvalitetniji i to je verovatno razlog zašto bi imao prednost, ako je bude imao.

Sa leve strane je situacija donekle jasnija, prednost ima igrač Chelsea – Ben Chilwell, ove sezone četvrti najbolje ocenjeni igrač tima i treći asistent sa 5 nameštenih golova u ligi, moderan levi bek koji može da igra kako u formaciji sa tri štopera, tako i u formaciji sa četiri igrača u poslednjoj liniji tima. Tu je i Luke Shaw iz Manchester Uniteda.

https://www.youtube.com/watch?v=UZa3fN-RADc

Sredina terena: Engleska ima mlad vezni red koji već sada može da se pohvali sa dosta kvalitetnih utakmica u nogama. Mesto zadnjeg veznog trebalo bi da bude rezervisano za 21-godišnjeg Declan Rice-a iz West Ham-a, u prošloj sezoni bio je jedan od igrača sa najviše uspešnih startova prema protivničkim igračima, takođe izuzetan je u postavljanju i čitanju napada protivnika, pa je dosta važan igrač za defanzivu svog tima. Vrlo često pravovremeno postavljanje omogućava mu da lako preseče paseve protivnicima, odličan je u zonskoj odbrani upravo zbog tog kvaliteta kod postavljanja. Ofanzivno je odlična opcija za pas zbog odličnog otvaranja i kretnje bez lopte, kvaliteti koje mora da razvija su kreativnost i igra ka napred, ali svakako i bez toga u timu koji ima sistem, on ima jako bitnu ulogu, a kreaciju i ofanzivu ostaviće drugim saigračima. Kada smo kod kreativnosti, za nju je u timu zadužen Mason Mount – igrač od 22 godine koji nastupa za Chelsea i ove sezone je najbolje ocenjeni igrač tima. Ove sezone je za svoj tim i selekciju odigrao ukupno 60 mečeva, uz 12 golova i 7 asistencija. Konstantna je opasnost po gol rivala, voli da se kreće u međuprostorima, a najbolje na mestima između krilnog i centralnog prostora odakle svojom kreativnošću može da napravi velike probleme odbrani svakog rivala. Odlličan u kretnji sa loptom i bez nje, igrač je od čijeg će učinka dosta zavisiti i učinak čitavog tima u napadu. Za treće mesto u veznom redu konkurisaće Jordan Henderson iz Liverpool-a ukoliko se u potpunosti oporavi od povrede, igrač sjajne taktičke obučenosti, koji je veliki radnik na terenu i koji timu donosi mirnoću i stabilnost u veznom redu. U slučaju da ne bude dostigao željeni nivo forme nabliži tome da ga zameni je Kalvin Phillips iz Leeds Uniteda, igrač koji je čitavu karijeru proveo u ovom klubu i ima nadimak ,,Pirlo iz Yorkshira’’. Sličnog profila kao Henderson, igrač je koji može da odigra i ofanzivno i defanzivno sa dosta uspeha, a tokom ove sezone nastupao je čak i na mestu štopera. Ward-Prowse iz Southemptona bi takođe mogao da bude jedna od opcija, kao i mladi igrač Dortumunda – Jude Bellingham. Jessie Lingard igrač na pozajmici iz Manchester Uniteda u West Ham-u takođe bi mogao da se nada pozivu zbog sjajne polusezone u ovom timu.

https://www.youtube.com/watch?v=gx_2v9WuNmY

Krilni napadači  i napad tima:  Po krilnim pozicijama Engleska ima zaista puno talenta. Igrač koji je ostvario puno benfita zbog odlaganja Eura i sada bi mogao da ima bitnu ulogu je Phil Foden igrač Manchester City-a, koji je odigrao odličnu sezonu i pokazao da sa pravom već sada u 20 godina može da bude igrač koji doprinosi timu, poseduje sjajne brzinske i tehničke sposobnosti, naročito dribling u punom trku, pa bi mogao da bude vrlo neprijatan za protivnike, naročito ukoliko iskoristi kvalitet ostalih saigrača kao svoju snagu. Tu je i njegov saigrač Raheem Sterling, odigrao je već 61 meč za nacionalni tim i postigao 14 golova, ali nijedan još uvek na velikom turniru, neverovatna brzina, eksplozivnost i agilnost, biće zanimljivo pratiti da li će to uspeti tokom ovog takmičenja, jer će biti vrlo važno da on da maksimalan doprinos kako bi Engleska ostvarila svoje ciljeve. Tu je i još jedan izuzetno talentovani mladi krilni igrač Jadon Sancho  iz Dortmunda, koga stručnjaci opsuju kao izuzetno tehnički nadarenog igrača, neverovatne brzine, koji često koristi širok spektar driblinga u situacijama jedan na jedan. Treći je najbolje ocenjeni igrač Bundeslige, a ove sezone je za klub i nacionalni tim odgirao 50 mečeva, uz čak 19 golova i 15 asistencija.

https://www.youtube.com/watch?v=xijUh_ASm_k

I u samom napadu Engleska ima dosta rešenja, prva zvezda tima je kapiten selekcije – Harry Kane, u trenutku pisanja teksta još uvek igrač Totenhema, ali od sledeće sezone najverovatnije nekog drugog tima. Najbolje ga opisuje rečenica nekadašnjeg menadžera Totenhema – Davida Pleat-a, da je Kane ,,staromodni tip napadača po svojoj konstituciji, koji lako reševa sve situacije na polovini rivala’’. Za svoj klub je do sada odigrao 240 mečeva i postigao čak 165 golova. Tu je i ove sezone sjajni Calvert – Lewin, igrač Evertona koji je 2018-te proglašen za najboljeg mladog igrača Engleske. Ove sezone postigao je 16 golova u ligi i peti je strelac lige, sjajan je u skok igri, ali se dobro snalazi i sa loptom u nogama. Tu su i Olie Watkins iz Aston Ville i Marcus Rashford iz Manchester Uniteda.

OČEKIVANJA od selekcije:

Čini se da je samopouzdanje selekcije ,,Gordog Albiona’’ na izuzetno visokom nivou, ali gledajući istoriju to može da promeni samo jedna utakmica zbog izuzetnog pritiska koji pravi britanska javnost. Puno talenata na svim pozicijama, ali i nekih vrlo iskusnih i kvalitetnih igrača koji godinama igraju na vrhusnkom nivou. Upravo bi ta sinergija iskusnih i igrača željnih dokazivanja poput Fodena, Mounta, Sancha, Ricea i ostalih mogla da odvede ovaj tim najmanje do polufinala takmičenja, ali… Kod Engleza uvek ima ali…

Podaci za kladioničare:

  • Na 9 od prethodnih 11 mečeva prolazila je igra NG
  • Na 8 od 11 mečeva prolazila je igra 2-5 gola
  • Na prethodnih 14 mečeva na domaćem terenu, Engleska je pobedila 13 (sve mečeve u grupi igraju u Londonu)

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje