četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Ibraland bez Ibre – selekcija Švedske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM ŠVEDSKE

FIFA rang lista: 18. mesto

Websajt saveza: https://www.svenskfotboll.se/landslag/herr/

Posle povlačenja Zlatana Ibrahimovića 2016-te godine i jako lošeg nastupa na Evropskom prvenstvu, delovalo je da će Švedska dugo vremena stvarati tim koji će se vratiti na veliku scenu, međutim dolazak selektora Anderssona na klupu, doneo je stvaranje sjajno organizovanog tima, koji navijači sa zadovoljstvom gledaju, a rezultat na SP 2018-te i plasman u ¼ finale vratile su veru u to da će tim nastaviti da igra ulogu ,,nezgodnog rivala’’ za sve protivnike. Ovo je njihovo šesto vezano prvenstvo Evrope, a najbolji plasman imali su na domaćem terenu 1992. godine kada su bili treći, uz to još jedan plasman u ¼ finale. Podatak da će se Ibrahimović vratiti u tim posle pet godina od povlačenja, zagolicao je maštu navijačima, da bi mogli da doguraju i dalje u odnosu na 2018-tu, ali slavnog Zlatana ipak nećemo gledati na najvećoj kontinentalnoj smotri, ali to ne znači da će se Švedska predati i da neće pokušati da ostvari veliki rezultat.

Raspored na takmičenju:

14.jun Španija (Sevilja)  19.jun Slovačka (St.Petresburg)  23.jun Poljska (St.Petresburg)

SELEKTOR:

Spomenuli smo Janne Andersson-a u uvodu, trenera koji je 2015-te godine sa timom Norrkopinga osvojio titulu u Švedskoj, iako tom timu niko nije davao prevelike šanse za to, jer su se samo godinu dana ranije borili za opstanak u ligi. Sa tim rezultatom preuzeo je i selekciju Švedske posle razočaravajućeg Eura 2016-te i odmah dao svoj pečat igri selekcije, odličan plasman na 7. mestu na svetu, da bi potom osvojio i svoju grupu Lige Nacija i zabeležio plasman u A grupu Lige Nacija. Trener koji voli disciplinu u igri i koji je realan u pogledu svih mana i vrlina svojih igrača, pa samim tim to i koristi u stvaranju taktike i stila igre.

Može se reći da Švedska već tradicionalno nastupa u formaciji 4-4-2, mada se ona dosta u igri transformiše s obzirom na to da li tim napada ili se brani, pa ćemo videti i postavke 4-4-1-1 i 4-3-3. Svaki igrač u sistemu mora da ispuni određene zadatake u defanzivi, što timu daje čvrstinu. Odlična taktička obučenost i priprema od strane selektora čine ovaj tim neprijatnim rivalom, koji uz malo sreće, uvek može da ugrozi i najjače protivnike, vrlo često će to biti brzom tranzicijom i prebacivanjem lopte u polje rivala, ali svakako da imaju kvalitet i da mirnije grade napade, što će zavisiti i od kvaliteta rivala.

SASTAV TIMA:

Golmani: Trenutno ulogu prvog golmana ima K. Nordfeldt iz turskog Genclerbirligia, koji prednost ima pre svega zbog činjenice da je standardan u svom klubu, bio je četvrti najbolji ocenjeni igrač tima koji je ispao iz lige, a bio i drugi najgori po broju primljenih golova, čak 76. Tu su i  Karl Johan Johnsson iz FC Copenhagena i Robin Olsen, rezervni golman Evertona, koji bi možda mogao da se vrati na mesto prvog golmana, mada manjak mečeva u klubu je protiv te odluke. Svakako najbolji golman selekcije koji je imao važnu ulogu na Svetskom prvenstvu i ostvarenom rezultatu tima.

Odbrana: Godinama je glavni igrač odbrane bio iskusni Andreas Granqvist, koji je i sada u timu, ali nije više standardan, sada igra u Helsingborgu i u timu je pre svega zbog liderskih kvaliteta koje poseduje. Dvojica standardnih štopera su Filipa Helander iz šampionskog sastava Rangersa, kao i Victor Lindelof. Helander je član generacije fudbalera Švedske koja je osvojila Euro za selekcije do 21 godine (2015-te godine), a on je izabran u idealni tim, štoper je koji voli da rizikuje i da čita protivničku igru, što ponekad ume da bude opasno po tim. Nikada nije izgubio meč igrajući u domaćim takmičenjima za Rangers. Sa njim u tandemu je i štoper Manchester Uniteda – Victor Lindelof, štoper u kog selektor ima veliko poverenje i za koga kaže da je ,,jedan od najboljih štopera na svetu u ovom trenutku’’. Sa ovom konstatacijom ne bi se složili mnogi navijači slavnog engleskog kluba, zajedno sa Helanderom igrao u šampionskom timu iz 2015-te pa se odlično poznaju i dopunjuju. Kada nastupa za Švedsku uvek daje 100% i generalno igra mnogo bolje nego za klub, iako je ove sezone sakupio 29 nastupa. Tu su još i Pontus Jansson iz Brentforda.

Bočni defanzivci: Mikael Lustig, član Aik-a, godinama je nezamenljiv član odbrane na poziciji po desnom boku, sakupio je 89 nastupa uz 6 golova, godinama je nastupao u Seltiku sa kojim je osvojio 8 titula. Pouzdan u  defanzivnim zadicima, a zbog visine izuzetno koristan u skok igri. Tu je kao zamena iz Newcastla – Emil Krafth, koji nije bio standardan u svom klubu, ali odlična zamena, spreman je da doprinese timu, pre svega sjajnom taktičkom obučenošću.

Sa leve strane je Ludwig Augustinsson iz Werdera, teška sezona za klub koji je ispao iz lige, ali odlična za ovog igrača koji je bio najbolje ocenjeni igrač tima i drugi asistent ekipe. Izuzetno opasan prilikom ubacivanja u završnicu napada svog tima, poseduje odličan centrašut koji je važno oružje u igri švedskog tima.

Sredina terena: Iako ima već 35 godina i dalje je nezamenljiv u timu, igrač AIK-a, Sebastian Larsson, nekadašnji član Arsenala, Birminghema, Sunderlenda i Hull City-a, koji poseduje izuzetan prekid po kome je poznat, zabeležio je 127 mečeva za tim uz 9 golova, poseduje veliku agresivnost i izražen pobednički mentalitet, predvodnik je tima i neko ko uživa veliko poštovanje mlađih saigrača. Tu je i Albin Ekdal iz Sampdorije, svojevremeno je važio za jednog od najtalentovanijih igrača u mladom timu Juventusa, ali nikada se nije dokazao u ovom timu. Odličan u kontroli veznog reda, bio je standardan u svom timu ove sezone i dao mnogo veći doprinos defanzivno nego ofanzivno. Tu je i Kristoffer Olsson iz ruskog Krasnodara, ovaj centralni vezni još jedan je član tima iz mladog tima 2015-te godine, može se reći da je on igrač koji diktira tempo u ovoj selekciji i od čije će igre dosta zavisti i protok lopte, ne zaboravlja ni defanzivne zadatke, pa je idealan igrač za sistem igre kakav forsira selektor Andersson.

Na bočni veznim pozicijama, situacija je takođe jako dobra, po desnoj strani napada imamo iskusnog Viktor Claesona, inače izvođača svih prekida u ruskom Krasnodaru, vrlo prodornog igrača koji igra u oba pravca i poseduje jako dobar centrašut i dribling, uz jako dobru završnicu. Tu je i ekstratalentovani igrač Juventusa – Dejan Kuluševski, ove sezone 34 meča za tim uz 3 gola i 4 asistencije, pre toga sjajne partije u Parmi. Visok, fizički jak igrač koji je upotrebljiv na više pozicija u timu. Poseduje veliku brzinu koju često koristi, ne zanemaruje ni defanzivne zadatke pa je uvek jedan od igrača u timu sa najviše pretrčanih kilometara, svakako budućnost ove selekcije.

Tu je i  igrač Leipziga – Emil Forsbeg, koji će delovati po levoj strani veznog reda, u sezoni 2016/17 bio je u idealnoj postavi Bundeslige, kao i prvi asistent ovog takmičenja. Ove sezone drugi je strelac svog tima sa 7 golova u ligi uz 4 asistencije, mnogo više je igrao na mestu klasičnog napadača, pre svega zbog činjenice da je defanzivno dosta lošiji, nego ofanzivno. Spomenućemo i tamnoputog Ken Semu, člana sjajne generacije Ostersundsa, a sada igraća Watforda, može da igra po oba boka u veznom redu sa dosta uspeha.

Napad: Klasična ,,devetka’’ i igrač koji pogađa iz svih pozicija, poznat po konverziji velikih šansi, Marcus Berg iz Krasnodara, predvodiće napad selekcije. On je i najbolji strelac od pozvanih igrača sa 23 gola na 84 meča. Glavni kvalitet je odlična skok igra i prijem lopte, što omogućava timu pomeranje ka napred, opasan je u protivničkom kaznenom prostoru odakle ne bira mesto za upućivanje udarca, 2009. godine bio je najbolji strelac na Evropskom šampionatu do 21 godine, sa 7 golova na 4 utakmice. Tu je još jedan veliki talenat Alexander Isak iz Real Sociedada, najmlađi strelac u istoriji švedskog tima, šesti je strelac španske Primere ove sezone sa 17 golova. Odlično se uklapa sa Bergom, jer je igrač potpuno različitih karakteristika, pre svega poznat po brzini, velika je opasnost u kontranapadima i kada ima veliki prostor iza leđa odbrane protivnika, zamera mu se slabija pas igra i defanzivni doprinos. Tu su još i Robin Quaison iz Majnca i Jordan Larsson iz Spartak Moskve.

OČEKIVANJA od selekcije:

Lepo upakovan tim u kojem se zna uloga svakog igrača, uz nekoliko sjajnih mladih talenata i nekoliko prekaljenih asova, sigurno će biti neprijatan rival za sve timove u grupi, očekujemo da ukoliko budu na visini svoje forme mogu do prolaska u drugi krug takmičenja, a ukoliko se sreća osmehne ili eksplodira neko od dvojca Isak – Kulusevski, mogli bi i do mesta među top osam selekcija Evrope. Svakako vrlo zanimljiva selekcija za gledanje i pored dosta šablonizovanog sistema igre koji imaju.

Podaci za kladioničare:

  • Švedska nije odigrala nerešeno na prethodnih 15 mečeva (9 pobeda i 6 poraza)
  • Na 10 od prethodnih 11 mečeva prolazila je igra 12&0-3 gola

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje