petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Luis Enrike u misiji povratka na staze stare slave – selekcija Španije (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM ŠPANIJE

FIFA rang lista: 6. mesto

Websajt saveza: https://www.sefutbol.com/

Selekcija Španije jedan je od najdominantnjih timova 21. veka, što su i pokazali osvajanjem tri uzastopna velika takmičenja Evropskog prvenstva 2008, Svetskog prvenstva 2010. i još jednog šampionata Evrope 2012-te godine, a svi se sećamo koliko je to izgledalo dominantno i sa kojom lakoćom su Španci igrali. Odlaskom nekih od glavnih igrača tog tima u penziju poput Xavi-a, Puyola ili igrača koji su zbog godina sada van tima, poput Inieste, došlo je do smene generacija u timu, koji je na naredna tri velika takmičenja, dva puta takmičenje završavao u grupnoj fazi i jednom u 1/8 finala, što je posle ,,zlatnog doba“ zaista šok za navijače ove selekcije, ali se nadaju da bi mogli da se pomere sa mrtve tačke na ovom prvenstvu i pokažu da su i dalje među najboljim svetskim selekcijama.

Raspored na takmičenju:

14.jun Švedska (Sevilja)  19.jun Poljska (Sevilja)  23.jun Slovačka (Sevilja)

SELEKTOR:

Nije lako napraviti rezultat posle trenerskih veličina kakvi su Luis Aragones i Vicente del Bosque, ali deluje da je bivši reprezentativac Španije i trener koji je predvodio Barselonu do nekoliko velikih trofeja – Luis Enrique , čovek koji bi mogao da vrati slavu Španiji. Poznat je kao trener koji nikada ne odustaje od svojih zamisli, kao neko ko je vrlo temeljan, što pokazuje i činjenica da je na njegovom prvom spisku bilo čak 74 igrača, a gotovo nikad nema istih 11. Morao je da pauzira na klupi Španije, zbog smrti njegove devetogodišnje ćerke, a rezultat na ovom šampionatu svakako će posvetiti njoj.

Iako se tim dosta rotira, formacija Španije ostaje 4-3-3, gde se traži maksimalan posed lopte i brz protok uz konstantan presing na sve linije protivnika, nije to više tika-taka, ali i dalje dosta podseća na ovaj stil igre, ponekad čak i bez klasičnog napadača, što nije nešto što već nismo videli od španskih timova. Posed neće biti problem, ali ono što mora da se reši jeste konverzija poseda u veći broj šansi i ono što je još bitnije, a ponekad nedostaje Španiji, pretvaranje šansi u golove.

SASTAV TIMA:

Golmani: Odličan izbor ima selektor Luis Enrike između stativa, a zanimljivo deluje odluka da prvi golman selekcije bude prvi čuvar mreže Atletiko Bilbao-a – Unai Simon, koji je ulogu u klubu preuzeo kada je Kepa otišao u Chelsea. Simon je sa mlađim selekcijama Španije već osvajao neka takmičenja i tada je bio prvi golman, kombinacija visine i brzine je nešto što je retko koji golman u Španiji imao pre njega i to je njegov veliki kvalitet, posebno je dobar u kontroli svog kaznenog prostora prilikom prekida rivala. Tu su i Robert Sanchez iz Brightona, kao i golman Manchester Uniteda – David de Gea.

https://www.youtube.com/watch?v=PdUhWw1uDH4

Odbrana: Deluje da će odbrana posle godina i godina dominacije Serhia Ramosa u ovom delu tima, morati da potraži novog lidera, jer slavnog igrača Real Madrida nema zbog povrede. Ono što je novost, jeste da je igrač Manchester City-a – Aymeric Laporte promenio sportsko državljanstvo i igraće za Španiju, tj. debitovaće na ovom takmičenju, što može da bude veliko pojačanje, odnosno zamena za Ramosa. Laporte je bio nezadovoljan time što nije dobio poziv da igra za Francusku, za koji je nastupao u svim mlađim selekcijama i to bio kapiten svakog mladog tima Francuske za koji je nastupao, on je štoper koji je odličan u oba smera i sigurno će biti veliko pojačanje za ovaj tim. Tu je i njegov mladi, 20-godišnji klupski kolega Eric Garcia, koji je bio starter na tri meča u martovskim kvalifikacijama, što je  vrlo zanimljivo s obzirom na činjenicu da je ovo godine odigrao svega 12 mečeva za Manchester City, od čega je samo 6 u Premijer ligi. Za njega se kaže da na terenu izgleda zaista zrelo i iskusno iako je mlad, poseduje odličan pas i sjajno čitanje igre, ali za sada se kao problem javlja slabija fizička snaga i brzina, što može da bude problem kada tim igra visoko, iako ponavljamo inteligencijom uspeva da nadoknadi ostale fizičke atribute, koje će se svakako vremenom poboljšati. Tu je i štoper Leeds-a, Diego Llorente, koji je nastupio 15 puta u drugom delu sezone, dok je u prvom delu pauzirao dosta zbog povrede prepona, dok je i u drugom delu imao povredu tetive, pa dosta zanimljivo deluje da se Luis Enrike opredelio za njega s obzirom na broj povreda ove sezone. Tu je i Pau Tores, štoper Villareala, koji je ove sezone četvrti najbolje ocenjeni igrač tima, ali kod Luis Enrique-a, ima prednost zbog njegove odlične kontrole lopte pa može da odigra iz poslednje linije, što i govori podatak da je u okviru Lige Nacija, na 6 mečeva za Španiju, prosečno odigravao 105 paseva po meču, sa čak 95% uspešnosti.

Bočni defanzivci: Sa leve strane sjajna dvojica igrača, Jordi Alba iz Barselone i Jose Gaya iz Valencie. Alba je tehnički nadaren igrač, koji je vrlo mobilan i ofanzivno nastrojen, voli da učestvuje u igri i ima odličan pregled igre i centrašut. Ove godine odigrao je 35 mečeva u ligi, uz 3 gola i 5 asistencija, što je daleko od njegovih najboljih sezona u Barseloni, za koju nastupa od 2012-te godine. Jose Gaya drugi asistent Valensije u ligi sa 7 asistencija, fizički sličnih karakteristika kao i Alba, ali nešto bolji u obavljanju defanzivnih zadataka.

Sa desne strane, jedini klasični desni bek (koji u klubu igrao i na mestu štopera i to više mečeva ove sezone nego na svojoj poziciji) je César Azpilicueta, fudbaler Chelsea, ove sezone odigrao je 41 meč u svim takmičenjima za svoj klub, uz po 1 gol i 1 asistenciju, pouzdan igrač, koji donosi iskustvo, miran pas i veliku dozu agresivnosti, što ga često košta žutih kartona.

Sredina terena: Jak vezni red, koji je sačinjen od igrača najvećih klubova, na mestu defanzivnog veznog prednost je u poslednje vreme imao Rodri, igrač Manchester City-a, u odnosu na iskusnog Sergia Busquetsa. Rodri važi za mlađu verziju Busquetsa po stilu igre, jedan je od najstandardnijih igrača u šampionskom timu Engleske, poseduje veliku sigurnost prilikom pas igre, uvek je prvi u obavljanju defanzivnih zadataka. O Sergiu Busquetsu nećemo trošiti reči, član slavne trojke (Busquets, Xavi, Iniesta), odigrao je 122 meča za nacionalni tim i svakako da će imati lidersku ulogu u ovom timu.

Ofanzivnije orijentisani igrači u veznom redu su Thiago Alcantara (Liverpool), godinama jedan od najboljih igrača Bajerna iz Minhena, koji poseduje sjajnu kreaciju i kretnju u veznom redu. Zanimljivo je da je on Brazilac i da njegov rođeni brat nastupa za selekciju ,,karioka’’, dok se Thiago opredelio za zemlju u koju je stigao sa 14 godina i gde je napravio svoju karijeru. Tu je i fudbaler koji je dosta doprineo osvajanju titule prvaka Španije, njegovom Atletico Madridu – Marcos Llorente, inače drugi asistent cele lige sa 11 asistencija, uz koje ima i 12 golova. Njega u nacionalnom timu, selektor koristi povremeno i kao desnog beka, iako to nije njegova pozicija. Šesti je najbrži igrač lige, a uz to poseduje i odličnu fizičku snagu, visinu, ali i defanzivne kvalitete, jedan od najboljih box to box veznih igrača današnjice. Tu su još i Koke (Atletico Madrid), Ruiz (Napoli), Pedri Gonzales (Barcelona).

https://www.youtube.com/watch?v=QI4Sejjz9yE

Napad:  Ofanzivna trojka selekcije dosta se rotira, a spomenućemo pre svih najboljeg strelca među sadašnjim igračim Španije, Alvara Moratu iz Juventusa koji je na 39 mečeva dao 19 golova za svoj nacionalni tim. Ove sezone igrao je jako dobro u Seriji A, gde je uz status drugog strelca tima sa 11 golova, bio i drugi asistent ekipe sa 9 asistencija, često je osporavan, ali svakako da može da bude vrlo koristan ukoliko se njegova uloga prilagodi sistemu igre tima i njegovim vrlinama i kvalitetima. Tu je i igrač Villarreal-a, Gerard Moreno, koji je imao glavnu ulogu u svom timu tokom ove sezone, drugi je strelac lige i prvi strelac Lige Evrope sa ukupno 30 golova, radi se o napadaču koji se najbolje snalazi poludesno između protivničkih linija tima, poseduje izuzetnu kreativnost za napadača, odličan dribilng, kao i razoran udarac, uz to sjajno izvodi penale, ove sezone bez promašaja. Mana mu je slabije korišćenje desne noge. Pozicije bočnih napadača pokrivaće Dani Olmo, nekada zvezda Dinamo Zagreba, sada član Lajpciga, član je idealnog tima Evropskog prvenstva za mlade selekcije 2019-te godine, odlične vizije, driblinga i završnice. Mikel Oyarzabal iz Real Sociedada takođe je u timu, on je kapiten svog kluba, u kojem je od početka karijere, drugi je strelac svog tima i prvi asistent, poseduje neverovatan spektar driblinga koje vrlo često koristi uz levu aut liniju svog napada. Spomenućemo i mladog igrača Manchester City-a – Ferran Torres-a, koji je sa Španijom do 17 i do 19 godina bio prvak Evrope, važi za jednog od najtalentovanijih napadača Evrope, koji je već počeo da ostvaruje pristojne brojke u dresu šampiona Engleske. Uz mesto krilnog napadača, može da odigra i na mestu ,,lažne devetke’’ koja se često koristi u igri selekcije Španije. Po stilu igre dosta podseća na legendarnog Hoakina. Poseduje eksplozivnost i brzinu, uz kreativnost i sjajnu tehniku, njegova prednost u odnosu na ostale brze igrače je visina, pa je odlična meta i u skok igri. Tu su i Sarabia iz PSG-a, kao i Adama Traore iz Wolvsa.

OČEKIVANJA od selekcije:

Sjajno odrađene kvalifikacije za Euro u ne baš lakoj grupi, mogle bi da se nadograde na ovom prvenstvu, iako je početak kvalifikacija za SP u martu doneo prilično muke za tim, remi sa Grčkom, pobedu u poslednjim minutima protiv Gruzije, ali i pored toga Španija je igrala i dominirala. Deluje da kada bi Luis Enrique, malo više poverenja poklonio jednom timu, tačnije kada bi imao standardniji tim, to moglo da izgleda još efikasnije i bolje, a upravo činjenica da je malo igrača imalo standardnu ulogu i da ih je selektor menjao s obzirom na trenutnu formu, može da bude i najveći problem kada se budu sastajali sa bolje uigranim, a dovoljno kvalitetnim timovima. Grupa nije teška i očekuje se da Španija prođe dalje, a dalji plasman zavisiće od toga sa kim će dalje ukrstiti, može se desiti da im prvo mesto u grupi donese težeg rivala (npr. treću selekciju grupe F), a da u slučaju da budu drugi imaju lakši par u prvom meču nokaut faze. Puno je upitinika, ali svakako da Španci imaju ekstra talentovan tim, koji će po nama tek na nekom od narednih takmičenja dostići svoj pun potencijal.

Podaci za kladioničare:

  • Na 5 od 6 prethodnih mečeva prolazila je igra GG
  • Na 6 od 6 prethodnih  mečeva prolazila je igra 1-3&1-3

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje