četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Nekada Nedved, Poborski i Rosicki, a danas… – selekcija Češke Republike (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM ČEŠKE REPUBLIKE

FIFA rang lista: 40. mesto

Websajt saveza: https://facr.fotbal.cz/

Od samostalnosti 1992. godine selekcija Češke Republike je tim koji je bio gotovo redovan učesnik Evropskih prvenstava, a samo jednom Svetskog, a dva najbolja rezultata bila su 1996. godine kada su stigli do drugog mesta, izgubivši finale od Nemačke, da bi 2004. u Portugalu osvojili 3. mesto. Na prošlom takmičenju 2016-te godine, poražavajući rezultat i tek 21. mesto i ispadanje u grupnoj fazi. Vrednost ovog tima verovatno nije na nivou timova Nedveda, Poborskog, Pavela Kuke, Bergera, Rosickog, Čeha, Kolera, ali svakako da ima svoj stil igre, koji se pokazao vrlo neprijatnim za neke velikane u skorijoj prošlosti. Uz to solidni rezultati sa mlađim selekcijama i rad u njima, uvek iznedre nekog jako dobrog igrača, a klubovi poput Slavije, Plzena i Sparte, pravili su iskorake u evrokupovima, što je doprinosilo podizanju iskustva domaćih igrača igranjem protiv najboljih igrača sveta. Da li će se kockice poklopiti ovog puta za Češku ostaje da se vidi, ali svakako da su svi u zemlji svesni kvaliteta Engleza i Hrvata sa kojima su u grupi.

Raspored na takmičenju:

14.jun Škotska (Glasgow)  18.jun Hrvatska (Glasgow)  22.jun Engleska (London)

SELEKTOR:

Posle razočaravajućih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, tim je preuzeo trener Jaroslav Šilhavý, koji je u svojoj karijeri predvodio gotovo sve najveće klubove Češke, poput Plzena, Libereca, Slavije, Jabloneca i Čeških Buđevica. Uz sve to je u periodu od 2001-2009. godine bio asistent mnogim selektorima u tom period na klupi ove selekcije, a jedan od njih je i Karl Bruckner od koga Šilhavy sam kaže da je dosta učio. Osvojio je i dve titule sa Liberecom i Slavijom. Još jedna zanimljivost vezana za njega, tiče se igračkih dana jer je igrač koji je i dalje rekorder po broju mečeva u ligi Čehoslovačke – 465 odigranih mečeva.

Tim Češke igra u formaciji 4-2-3-1, gde su uloge među igračima u potpunosti podeljene, a upravo po rečima selektora, napadači moraju da učestvuju u odbrani, dok igrači odbrane moraju da učestvuju u napadu tima, pa se vrlo često vidi visok presing na polovini protivnika. U izgradnji napada Češka se oslanja na igru kratkih paseva. Problem za tim upravo dolazi i činjenice da igraju dosta visoko pa često budu pretrčani od protivnika, naročito jer u odbrani nemaju kvalitet na top nivou.

SASTAV TIMA:

Golmani: Redovno je Češka imala jako dobre golmane, sećamo se svi Petera Čeha, Peter Koube, a sada je na golu član španske Sevilje, Tomáš Vaclík, pre toga četiri sezone član Bazela. Odlične partije 2018-te godine donele su mu nagradu najboljeg igrača Češke Republike. Ono što je problem to je činjenica da je ove godine bio rezerva u svom timu i branio na svega 4 meča. Tokom martovskih kvalifikacija branio je na dva meča, dok je jednom golu branio Jiri Pavlenka iz Werder Bremena, 196 cm visoki golman, branio je standardno u klubu koji će se boriti za opstanak, ali svakako još jedna solidna opcija na golu tima.

Odbrana: Verovatano i najslabija linija tima, štoperski tandem selekcije Češke, Ondrej Čelustka, fudbaler Sparte iz Praga ima zacementirano mesto u startnoj postavi, deo je mlade selekcije Češke koja je 2011-te osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, poseduje jako dobar tajming za ulazak u duel igru, snažan štoper za koga se može reći da ne poseduje naročitu pas igru, kao ni kreativnost, pa nećemo videti puno ulaznih pasova iz odbrane od ovog igrača. Da nije kazne koje je UEFA izrekla igraču Slavije, Kudeli, zbog rasizma u meču protiv Rendžersa, najverovatnije bi ovaj igrač igrao u tandem sa Čelustkom, ali se čeka odluka žalbene komisije, pa nije izvesno da li će ovaj igrač uopšte ići na EP, što je nova nevolja za selektora. U slučaju da njega ne bude bilo, mesto štopera, mogao bi da popuni Jakub Brabec, iz Plzena. Član selekcije do 19 godina koja je igrala finale na šampionatu Evrope za igrače do 19 godine (2011. godine), za njega se takođe ne može reći da je elitni štoper, ali će doprineti dosta u skok igri i za razliku od svog kolege iz poslednje linije, ima dosta bolji pas, pa ćemo ponekad videti i dijagonalne lopte upućene od Brabeca ka krilnim napadačima tima. Kao opcija ovde je i kapiten Bristol City-a, Tomas Kalas. Ekstratalentovani David Zima iz Slavije, takođe bi mogao da se nađe u timu.

Bočni defanzivci: Najjače mesto u defanzivi tima je svakako pozicija desnog beka, koju pokriva ove sezone sjajni Vladimir Coufal iz West Hama. Poseduje veliku agresivnost i brzinu, drugi je asistent svog tima sa 6 asistencija ove sezone, odlično se uklapa u stil igre selektora Češke, jer voli razmenu paseva i uvek će kretnjom ponuditi sebe kao opciju za dodavanje, činjenica da se pojavljuje u napadu svog tima ne umanjuje to da je odličan u obavljanju defanzivnih zadataka, velika snaga selekcije Češke. Njegova zamena je igrač Hoffenhaima – Pavel Kaderabek.

Sa leve strane trebali bi da vidimo Jan Boril-a iz Slavije Prag, kapiten ovog tima koji je poznat po svojim liderskim sposobnostima, čitavu karijeru proveo je u domaćoj ligi, a problem za tim moglo bi da predstavlja činjenica da je sklon pravljenju faulova, u Ligi Evrope ove godine čak 2,4 faula prosečno po meču.

Sredina terena: Jedan od igrača koji je svakako obeležio sezonu u Premier ligi Engleske, Tomas Soucek iz West Ham-a, verovatno trenutno jedan od najboljih igrača u skoku u Evropi, sjajnih fizčkih karakteristika, koji je pokazao da je velika opasnost iz drugog plana. Sa pozicije centralnog veznog igrača najbolji je stralac tima sa 10 golova, a zabeležio je i 5 asistencija. Odličan i u defanzivi, pa ne bi trebalo da čudi da tokom leta promeni sredinu i ode u neki veći klub u Engleskoj, jer je partijama to u potpunosti zaslužio. Najčešće je igrao u tandemu sa igračem Spartaka iz Moskve – Alex Kral-om, još jednim igračem za koga interesovanje pokazuju timovi iz Engleske. Dosta sličnih karakteristika kao i Soucek, može da odigra na više mesta u timu, odličan u kraćenju protivničkih napada, sjajnim čitanjem igre i postavljanjem na terenu, odlično menja stranu preciznim dijagonalama, pa će brzina igre time dosta zavisiti i od njegovog prenosa lopte. Antonin Barak iz Verone, 190cm visoki centalni vezni takođe bi mogao da ima svoju ulogu, baš kao i Tomas Holeš iz Slavije, koji je ove sezone prekomandovan na mesto defanzivnog veznog, a doveden je kao zamena za Coufala na mestu desnog beka.

Mesto ,,desetke’’ iza napadača rezervisano je za jednog od najboljih igrača Češke – Vladimira Daridu iz berlinske Herte, ovaj omaleni igrač, neko je ko protivnicima može da napravi puno problema u međuprostoru sjajnim ubacivanjem i kretnjom bez lopte, uz to odličan je u kreaciji, a poseduje i sjajnu tehiku, pa bi mogao da bude glavno oružje tima kada se radi o ofanzivi. Sa 6 asistencija prvi je asistent svog kluba ove sezone.

Što se tiče krilnih pozicija, spomenućemo trojicu igrača koji bi trebali da ,,naslede’’ veličine kakve su Pavel Nedved i Karel Poborski, koji su proslavili ove pozicije igrajući za Češku. To su Borek Dockal, Jakub Jankto i Lukas Masopust. Borek Dockal odlično se snalazi u saradnji sa Daridom, najčešće deluje po desnoj strani i dosta često ćemo ga videti da ulazi u sredinu kako bi otvorio prostor Coufalu, odlično razume igru, poseduje sjajnu igru jedan na jedan, uz sve to fenomenalan je izvođač slobodnih udaraca, što će svakako selekcija Češke znati da iskoristi. Sa iste strane terena deluje i Lukas Masopust, član Slavije iz Praga. Sa suprotne strane trebalo bi da vidimo još jednog sjajnog izvođača prekida, Jakub Jankto-a, igrača italijanske Sampdorije. Momka koji je Slaviju napustio kao tinejdžer i otisnuo se u Italiju, gde je već nastupao za nekoliko timova poput Udinezea i Askolija, ove sezone odigrao je 34 meča, uz 6 golova i 3 asistencije i treći je strelac tima. Može da odigra na više mesta u veznom redu, poseduje odličan udarac, a nisko težište mu omogućava da lako menja pravac kretanja i koristi jako dobar dribling, defanzivna igra je nešto što mora da popravi.

Napad: Mnogo su u Češkoj očekivali od Patrika Schick-a igrača Bayer Leverkusena, ali su ga pre svega povrede sprečile da nesporni talenat pretoči u još bolji kvalitet. Ipak 29 mečeva ove sezone i 9 golova (drugi strelac tima) nagoveštaj su da bi u nekoj od narednih sezona mogli da vidimo ono što nismo tokom njegovog boravka u Romi. Tu je i snažni napadač PAOK-a, Michael Krmenčik, dugo vremena napadač Plzena iz perioda kada je ovaj tim beležio najbolje rezultate, fizički izuzetno snažan igrač, koji je prava napast u protivničkom kaznenom prostoru, ove godine mala minutaža kako u Klub Brižu čiji je igrač, tako i na pozajmici u Grčkoj. Matey Vydra iz Burnley-a je takođe neko na koga se računa.

Igrač koji bi mogao da oduševi na Evropskom prvenstvu je 18-godišnji Adam Hlozek iz Sparte Prag, definitivno najtalentovaniji igrač Češke i jedan od najtalentovanijih napadača u generaciji igrača rođenih 2002. godine. O kakvom se talentu radi govori i podatak da je za Spartu debitovao sa 16 godina i da sada sa 18 godina ima učinak od 70 mečeva i 21 gola za svoj tim, najmlađi je strelac u istorji češke lige. Svakako igrač koga smo morali da istaknemo zbog njegovog talenta za koji se nadamo da će biti u potpunosti razvijen, napadač je koji može da daje golove i da kreira za druge, za njegove godine poseduje neverovatnu smirenost i sigurnost u šansama, a posebno se ističe odličnom kretnjom i čitanjem mana protivničke taktike što ističu svi fudbalski stručnjaci.

OČEKIVANJA od selekcije:

Da selekcija Češke ima kvalitetnije defanzivce pričali bi o timu koji bi mogao da bude zaista prijatno iznenađenje na takmičenju, nekoliko zaista odličnih i tehnički potkovanih veznih igrača, kao i izvođača prekida, uz ove sezone sjajnog Souceka i ekstratalentovanog Hlozeka, mogli bi da predstavljaju zanimljiv tim za gledanje, naročito za neutralne navijače, ali u ovakvom sastavu odbrane ne očekujemo da mogu do plasmana u narednu rundu, osim ukoliko se desi da dođu do jednog od četiri najbolja treća mesta i tako odu u narednu fazu takmičenja, gde će im po nama biti i kraj takmičenja u najboljem slučaju.

Podaci za kladioničare:

Na 36 od prethodnih 37 mečeva selekcije viđen je samo 1 remi

Na 8 od prethodnih 10 mečeva tima prolazila je igra 12&0-3 gola

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje