petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Оd sjaja do očaja – selekcija Turske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM TURSKE

FIFA rang lista: 29. mesto

Websajt saveza: https://www.tff.org/

Selekcija Turske je kao što i naslov kaže tim koji igra ,,od sjaja do očaja“, što su pokazali i rezultati u martovskim kvalifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo kada su savladali favorizovane Holanđane i Norvežane, ali su potom remizirali sa Letonijom i na to na domaćem terenu, takođe mnogi će se setiti mučenja protiv Andore u prošlom kvalifikacionom ciklusu i pobede u 90.minutu. Mnogo igrača koji su ponikli i rođeni u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, rado uzimaju državljanstvo svoje otadžbine i donose radnu etiku i kvalitete koji su stekli u klubovima tih zemalja. Ipak i pored toga mnogi smatraju da je nacija od gotovo 84 miliona stanovnika do sada imala premalo uspeha s obzirom na ulaganja i broj stanovnika. Kao što ste i mogli da zaključite talenat u ofanzivi nikada nije bio problem za Tursku selekciju, a tako je i danas kada u svom sasatvu imaju veterana Buraka Yilmaza koji igra sezonu života, Hakana Chalhanoglua, Yazicia, Unala, Tosuna i druge, imena defanzivaca takođe bi trebala da garantuju snažan bedem, ali jednostavno to nije tako, pa će biti interesantno videti kako će taj problem rešiti selektor Senol Guneš, koji je i najuspešniji selektor u istoriji Turske selekcije (3.mesto na Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. i godinu dana ranije 3.mesto na Kupu Konfederacija). Grupa sa Velsom, Italijom i Švajcarskom ne deluje kao nepremostiva prepreka, ali svakako da će morati da igraju na maksimumu svojih mogućnosti kako bi mogli da se plasiraju u drugu rundu takmičenja, gde su do sada bili dva puta, a 2008.godine na EP su zauzeli 3.mesto, a u timu su bili Arda Turan, Nihat Kahveči, Tunčaj Sanli, Karadeniz i drugi.

Raspored na takmičenju:

11.jun Italija (Rim)  16.jun Vels (Baku)  20.jun Švajcarska (Baku)

SELEKTOR:

Možda i najveća prednost ove selekcije, selektor Senol Guneš, legenda turskog fudbala, koji je ovu selekciju predvodio do trećeg mesta na Svetskom prvenstvu 2002.godine, što je i dalje najveći uspeh fudbala u Turskoj, uz to predvodio je timove poput Trabzona, Burse i Bešiktaša, osvajač je titula prvaka Turske 6 puta (4 sa Trabzonom i 2 sa Bešiktašom), uz tri kupa Turske, kao i dva puta treće mesto sa selekcijom Turske (na Svetskom prvenstvu i Kupu Konfederacija)

Senol Guneš, najuspešniji selektor u istoriji Turske!

Što se tiče formacije, selekcija Turske najčešće igra u formaciji 4-4-2, kao što je bilo i u vreme prvog mandata kada su i ostvareni veliki rezultati, takođe neretko dešavaju se i varijacije ove taktike u 4-1-4-1, kao i 4-4-1-1. Važnu ulogu u igri ima napadač Burak Yilmaz koji i pored toga što ima 35 godina igra sjajno, prekid je takođe jako oružije ove selekcije, koje fantastično izvodi igrač Milana, Hasan Čalhanoglu.

SASTAV TIMA:

Golmani: Prosto bi bilo nezamislivo da u timu nema nikog iz Trabzona, kluba za koji je selektor Senol Guneš baš vezan, tu je jako dobar golman ovog tima, 25-godišnji Ugurkan Čakir, koji se in na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, istakao sa nekoliko fantastičnih odbrana, za ovog golmana postoji interesovanje Čelzija i Liverpula, po pisanju više različitih medija (za više infomacija pročitajte skaut izveštaj na https://totalfootballanalysis.com/player-analysis/ugurcan-cakir-201920-scout-report-tactical-analysis-tactics), tu su i Mert Gunok iz Basaksehira i Altay Bayındır iz Fenera.

Odbrana: Možemo reći da Turska ima zaista jako dobar štoperski tandem u likovima dvojice igrača, Çağlar Söyüncü iz Lestera i Merih Demiral iz Juventusa, a tu je i igrač Liverpula koji je ove sezone stigao iz Šalkea- Ozan Kabak. Što se tiče Soyuncua ogroman kvalitet ovog igrača, duel igra gde je dobio 75% duela prošle sezone (poredeći sa Van Dajkom koji  je recimo tada dobio 69%) jasno govori u prilog tome da je snaga i agilnost ovog igrača na izuzetnom nivou, odlična igra glavom, kako u defanzivi tako i u ofanzivi gde je opasna meta kod prekida, ono na čemu bi mogao da poradi jeste pas igra i ulazni pas kod građenja akcija svog tima. I dok je igrao za Alanyaspor, Demiral je bio igrač koji je defanzivno pokazivao da je ,,zver’’, sjajno pozicioniranje, igra glavom, čitanje igre rivala su ogromni kvaliteti ovog defanzivca, koji bi mogli da ga kroz par godina podignu na nivo top 5 štopera na svetu, ono što ga takođe svrstava u ovu kategoriju jesu i solidni ofanzivni kvaliteti, sigurana pas igra (prosečno oko 60 pasova po meču, od čega svega 2% unazad, ali ipak i najveći broj sigurnih lateralnih dodavanja), pa čak i dribling koji je vrlo često koristio tokom sezone 19/20 u dresu Juventusa. Kabak je sjajna alternativa za pomenuti dvojac i momak koji svakako daje širinu na poziciji štopera. Tu je i igrač Sasuola za koga je interesovanje pokazivao londonski Arsenal – Keen Ayhan.

Bočni defanzivci: Odlične partije u jednom od najboljih timova francuske lige, Lilu, dale su gotovo sigurno startno mesto Zeki Celiku na poziciji desnog beka, koji se sjajno snalazi i kao wing bek prilikom igre tima sa tri defanzivca, agresivan na lopti i sklon presingu, što ga ponekad izbaci sa prirodne pozicije i može ponekad da donese probleme njegovom timu, ono što je prednost jeste odlična odbrana jedan na jedan, gde dobro koristi svoju brzinu i okretnost, ali i čitanje namere rivala na terenu, za razliku od toga nešto je slabiji kod skok igre i igre glavom. Ofanzivno odličan u prodoru, sa dosta ponavljanja uz desnu aut liniju čime opterećuje levu stranu odbrane rivala. Tu je i Mert Mulder, igrač Sasuola. Sa suprotne strane igraće igrač francuskog Avra – Umut Meraş, koji je verovatno i najslabija karika odbrane Turske, ali svakako igrač koji može da odgovori zadacima i odradi korektno svoj posao, ovog bivšeg igrača Burse karakterši dobre fizičke karakteristike koje se tiču brzine, eksplozivnosti i agilnosti, ali ostali kvaliteti su ipak na nivou solidnog igrača. Isksuni Caner Erkin iz Fenerabahčea biće najverovatnije njegova alternativa.

Sredina terena: Okay Yokuşlu, visoki vezni igrač WBA na pozajmici iz španske Selte i igrač koji daje balans sredini terena selekcije Turske, odličan u skok igri, igrač je koji ne voli da rizikuje i vrlo često donosi najracionalnije odluke u datom trenutku, po specijalizovanom sajtu za statistike Yokuslu je najbolje ocenjeni igrač WBA ove sezone, zaniljivo je da je odličan tehničar i jako dobar dribler s obzirom na visinu. Ozan Tufan je igrač koji je takođe bitan šraf u selekciji, treći po broju nastupa za nacionalni tim, ovaj igrač po mnogima nije ispunio sva očekivanja koja su imali od njega, jer je već sa 19 godina postao standardan član selekcije Turske, polivalentnost ovog igrača, tj. mogućnost da igra na mnogo pozicija njegov su najveći kvalitet, uz to, igrač je koji kreira šanse svojim saigračima, a ove sezone je na zabeležio 8 asistencija i 5 golova za Fenerbahče, gde je i kapiten tima. Bočne pozicije u veznom redu trebale bi da budu rezervisane za Kenan Karamana i Yusufa Yazicia. Kenan Karaman je dete iz emigrantske porodice, rođen u Nemačkoj, a čak je zabeležio jedan nastup za U18 selekciju ove zemlje, a potom prešao da igra za zemlju svojih predaka. Izuzetno visok za poziciju na kojoj igra (189 cm) karkateriše ga solidna brzina, dug korak i jako dobar dribling koji nekad i previše koristi, najčešće ulazi u prostor sa boka što ga vrlo često ostavlja u ofsajd pozicijama ukoliko ne dobije pravovremene pasove, a uz to s obzirom na visinu nije posebno opasan u skoku, trenutno nastupa za Fortunu Dizeldorf, za koju je ove sezone postigao 7 golova uz 2 asistencije. Yusuf Yazici je ove sezone ,,džoker“ trenera Lila, igrač koji je s obziro na broj mečeva koje je počeo ostvario odličan učinak i jedan je od bitnih šrafova u odličnoj sezoni ovog tima, za svega 9 startova u sezoni i čak 11 ulazaka sa klupe, sakupio je 7 golova i 4 asistencije, promena ritma, agresivnost u igri i odlična kretnja bez lopte su kvaliteti ovog igrača koji bi mogao da bude ključni igrač u nastojanju Turske da stigne do druge faze takmičenja. Ostali veznjaci koji vredi spomenuti su Cengiz Under iz engleskog Lestera, kome bi problem moglo da bude premalo takmičarskih mečeva ove sezone, potom Halil Akbunar koji je jedan od najboljih igrača Goztepa ove godine, Deniz Turuc i Mahmut Tekdemir iz prošlogodišnjeg šampionskog sastava Basaksehirspora, kao i Ifran Kahveci iz Fenerbahčea.

Ofanzivniju ulogu u veznom redu imaće igrač Milana i izuzetan izvođač slobodnih udaraca Hakan Çalhanoğlu, fudbaler Milana. Deveti najbolje ocenjeni igrač Serije A, koji je imao veliku ulogu u povratku svog tima u Ligu šampiona, ove sezone zabeležio je 9 asistencija i 4 gola, a ono što je glavno u njegovoj igri ove sezone i u čemu je najbolji u celoj ligi, jesu ključna dodavanja za stopostotne šanse kojih je imao prosečno 3 po meču, a samo je loša realizacija saigrača bila ta koja ga je sprečila da ima dvocifren broj asistencija. Glavni kreativac ove selekcije i jedan od najvažnijih igrača.

Napad: Prosto neverovatno deluju igre Buraka Yilmaza ove sezone u dresu Lila, čovek je koji u 35 godina (u julu 36) daje neverovatan doprinos kako svom timu tako i reprezentaciji gde je najbolji strelac među aktivnim igračima 66 mečeva/28 golova, za svoj tim postigao je ove sezone 16 golova uz 5 asistencija u svim takmičenjima i biće od ključne važnosti da ostane u formi i doprinese svom nacionalnom timu. Upotrebnu vrednost mogao bi da ima i član španskog Hetafea – Enes Unal, naročito kada se radi o skok igri gde je možda i nabolji igrač kojeg selekcija Turske ima, međutim završnica i konverzija šansi nije nešto čime se može pohvaliti ovaj igrač, iako vrlo često ulazi u njih. Ovog puta na spisku nema Cenk Tosuna, ali je tu 21-godišnji napadač Galatasaraja – Halil Dervişoğlu.

OČEKIVANJA od selekcije:

Iako niko ne svrstava selekciju Turske u krug kandidata za visok plasman, oni su upravo u takvim situacijama opasni, svakako da nikome neće biti lako protiv njih, ali će mnogo zavisiti od toga, da li će im ključni igrači ostati zdravi, jer preveliku širinu u rosteru nemaju, naročito na pojednim pozicijama, što je za turnirski sistem takmičenja izuzetno bitno. Ono što smatramo da nam mečevi Turske garantuju, to je zanimljiv fudbal, najverovatnije sa dosta golova i neobičnim rezultatima.

Podaci za kladioničare:

  • 7 od 9 poslednjih mečeva Turske prolazila je igra 3+, a svaki put je bilo najmanje 2 gola.
  • 7 od 9 poslednjih mečeva Turske prolazila je i igra GG

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje