petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Odbrana Budimpešte! – selekcija Mađarske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM MAĐARSKE

FIFA rang lista: 37. mesto

Websajt saveza: https://www.mlsz.hu/

Reprezentacija Mađarske važila je u neka prošla vremena za jednu od najjačih selekcija na svetu, svi su čuli za ,,laku konjicu’’ i igrače poput Puškaša, Kočiša, Bene-a. Potom je usledio veliki post od 40 godina bez učešća na velikom takmičenju i vrlo često i poražavajući rezultati sa selekcijama koje su nekada bile daleko iza Mađarske. Ulaganja u infrastrukturu i stručan rad saveza, doneo je bolje rezultate u prethodnih par godina, pa će ovo biti drugo vezano Evropsko prvenstvo, na prošlom su prikazali dopadljiv fudbal i bili vrlo konkurentni, čak zauzeli prvo mesto u grupnoj fazi sa Islandom, Portugalom i Austrijom, a i rezultati u poslednje vreme govore o tome da je Mađarska vratila deo ugleda koji je nakada uživala u svetu fudbala. Na ovogodišnjem takmičenju smešetni su u najtežu grupu, ali svakako da dva meča na domaćem terenu u Budimpešti, mogu da budu nešto što će stvoriti makar nadu, da Mađari mogu da ponove rezultat sa prošlog takmičenja.

Raspored na takmičenju:

15.jun Portugal (Budimpešta)  19.jun Francuska (Budimpešta)  23.jun Nemačka (Minhen)

SELEKTOR:

Na poziciji selektora je italijanski stručnjak Marco Rossi, koji se proslavio radeći u mađarskom klubu Honved, sa koji je osvojio jednu titulu prvaka Mađarske, što ga je i kandidovalo za selektora, najveće zasluge za uspeh kluba išle su upravo ovom treneru, koji je igrao dopadljiv fudbal u fomraciji sa tri defanzivca. Sličan fudbal pokušava da igra i sa mađarskom selekcijom, trudi se da maksimalno iskoristi potencijal svojih igrača i da prilagodi kvalitet kojim raspolaže stilu igre. Poput svih italijanskih trenera izuzetno mu je bitna taktička disciplina svih igrača, pa je to nešto što je njegov pečat i u stilu igre selekcije Mađarske.

Iako Rossi nije neko ko robuje formacijama, omiljena formacija mu je 3-5-2, iako je u nekim mečevima koristio i formaciju 4-5-1. Striktno pozicioniranje i disciplina, uz jedan izuzetak, igrač Lajpciga – Szoboszlai ima veliku slobodu, kako u kretnjama, tako i donošenju odluka, jer ga Rossi vidi kao idelanu desetku iako u svom klubu igra više po levom boku. U situacijama kada je tim pod presingom i kada teško iznosi loptu, ključnu ulogu ima napadač Szalai, koji fizičkom snagom i dominacijom može da zadrži duge lopte koje idu iz odbrane i tako prenese težište napada na polovinu rivala.

SASTAV TIMA:

Golmani: Jako dobrog golmana imaju Mađari – to je prvi golman Leipzig-a, Peter Gulacsi, pouzdan golman koji je uz jako dobre golmanske karakteristike i odličan u igri nogom, pa može da učestvuje u igri, po rečima selektora, mnogo je napredovao u poslednjih par godina. Rezerve su dvojica golmana Ferencvaroša – Denes Dibusz i Adam Bogdan.

Odbrana: Baš kao i na golu, glavni igrač odbrane dolazi iz ekipe Leipzig, to je igrač rođen u Nemačkoj – Willie Orban, koji se opredelio za zemlju svog oca, Mađarsku. Orban je štoper koji je po izboru magazina „Kicker“ izabran u idealni tim Bundeslige za sezonu 2018-19. Ove sezone takođe jako zapažene partije, drugi je najbolje ocenjeni igrač kluba, radi se o štoperu koji ne voli rizik, što govori i 2,4 očišćene lopte ispred svog gola po meču, jak je u duel igri i skoku, a opasna je meta i kod prekida, ove sezone postigao je 4 gola za svoj tim. Svojevremeno je odigrao i 1 meč za mladu selekciju Nemačke, ljubitelj je klasične muzike i svira violinu. Tu je i igrač Fenerbahce-a, Attila Szalai. Ovaj 192 cm visoki štoper stigao je u januarskom prelaznom roku u Tursku i odmah postao standardan igrač, u okviru Lige Nacija bio je među top pet štopera sa najviše progresivnih prezicinih dodavanja unapred, čak 62, i drugi po broju tačnih paseva upućenih ka poslednjoj trećini terena. Pored jako dobrih dodavačkih osobina, on poseduje i jako dobar skok, postigao je ove sezone 3 gola za svoj klub na 19 mečeva. Uz to odlično čita igru rivala, pa i ne čudi prosek od 5,3 presečena napada rivala. Mesto trećeg štopera, najčešće pokriva jedan od igrača koji su u klubovima pre svega desni bekovi, to su Atila Fiola iz Fehervara ili Endre Botka iz Ferencvaroša. Botka je igrač koji je igrao važnu ulogu u osvajanju titule Honveda kada je trener tog tima bio Rossi i igrač je kome Rossi dosta veruje, ali zbog svoje visine od svega 177 cm, češće ćemo ga viđati uz desni bok, dok je Fiola takođe desni bočni igrač, ali je jači u skok igri, poseduje dobar pas i selektor ga češće koristi kao trećeg štopera u igri sa tri defanzivca uz Orbana i Szalai-a.

https://www.youtube.com/watch?v=wmaD8VHn6RY

Bočni defanzivci: Sa desne strane smo već spomenuli dvojca Fiola – Botka, a jedan deo mečeva igrao je i iskusni 32-godišnji igrač Ferencvaroša – Gergo Lovrencsics, ovaj izuzetno prodaran i brz igrač, najbolje partije u karijeri pružao je igrajući za poljski Lech, ali je sada već nekoliko godina nezamenljiv u timu Ferencvaroša sa kojim je igrao i Ligu šampiona.

Udarac za Mađarsku može da predstavlja povreda levog bočnog igrača Szilveszter Hangya koji je dosta igra na mestu uz levu aut-liniju. Neke mečeve ovde je počeo i Filip Holender, trenutno igrač koji nastupa kao napadač u Partizanu, ali koji pre svega zbog svojih tehničkih kvaliteta i dobre kretnje može da odigra na mestu levog bočnog igrača u formaciji sa tri igrača u zadnjoj liniji. Ovde ćemo spomenuti i Adama Langa iz kiparske Omonije koji može da igra po oba boka.

Sredina terena:. Veliku ulogu u veznom redu ima i Laszlo Kleinheisler, trenutno fubaler Osijeka, koji je ostao upamćen navijačima po sjajnim izdanjima na prošlom Evropskom prvenstvu, kada je postao prepoznatljiv kao mađarski Pol Skols, zbog riđe boje kose. Ove godine igrao je sjajno i na 31 utakmici postigao 6 golova uz isto toliko asistencija. Adam Nagy iz Bristol City-a još jedna je opcija u centralnom delu veznog reda, poznat pre svega po defanzivnim kvalitetima, odlične partije na prošlom Euru, donele su mu transfer u Bolonju za koju je igrao tri sezone, ove sezone odigrao je 31 meč za svoj klub uz 2 gola i 3 asistencije. Naravno da i u ovoj liniji tima imamo igrača Ferencvaroša, to je David Sieger. Za kraj priče o veznom redu, spomenućemo i evropskog prvaka sa francuskom selekcijom do 19 godina (2010. godine) Loica Nego-a, koji je za sve mlađe selekcije Francuske odigrao 59 mečeva, da bi potom uzeo pasoš Mađarske i zaigrao za ovu selekciju, uspešno može da odigra i kao centralni vezni, ali po bočnim pozicijama, pre svega zbog svojih fizičkih i brzinskih sposobnosti.

Definitivno nadarovitiji igrač Mađarske, igra u veznom redu i to je Dominik Szoboszlai iz Leipziga, momak od svega 20 godina, poseduje sve atribute klasične ,,desetke’’, a uz to je i odličan izvođač slobodnih udaraca, kreativnost, pas, kretnja bez lopte i tehnika su nešto što je već sada na izuzetnom nivou, a svakako da će to u periodu koji dolazi, načiniti ovog igrača jednim od najboljih na svojoj poziciji. Prošle sezone 2019/20 igrajući za Salzburg, bio je proglašen najboljim igračem austrijske lige, ove sezone je na 12 mečeva za Salzburg zabeležio 4 gola i 8 asistencija, da bi u januarskom prelaznom roku prešao u Leipzig i od tada nema takmičarskih mečeva zbog problema sa povredom, trebalo je da bude prva vedeta veznog reda, ali je otpao zbog povrede.

Napad: Spomenuli smo već koliko bitnu ulogu u igri tima ima 193cm visoki napadač Ádám Szalai iz Mainza, ovaj igrač čitavu karijeru proveo je u klubovima iz Nemačke, karakteriše ga izuzetna fizička snaga, jako dobra tehnika i igra leđima od gola, kao i skok igra, ove sezone je u dresu Majnca na 18 mečeva postigao 1 gol. On je uz golmana Gulacsi-a, jedini igrač koji je odigrao sve mečeve u kvalifikacijama za EP. On je i kapiten selekcije. Njegov saigrač u napadačkom tandem najčešće je igrač Freibruga – Roland Sallai, igrač koji pre svega sjajnom kretnjom ume da otvori prostor svojim saigračima, a to se ističe kao njegov najveći kvalitet u igri, uz jako dobru završnicu. Ove sezone drugi je strelac svog kluba sa 8 golova za svoj klub, a zabeležio je i 3 asistencije. Tu je iskusni srpski internacionalac sa pasošem Mađarske – Nemanja Nikolić, igrač koji je bio prvi strelac u Legiji, Videotonu i Čikagu, sada je opcija sa klupe, ali svakako da može da bude „joker“ koji će uneti pometnju u odbrane rivala. Spomenućemo i Kevina Vargu iz Kasimpase, koji je verovatno najbrži od svih napadača Mađarske.

OČEKIVANJA od selekcije:

Sjajno izdanje na prošlom Evropskom prvenstvu kada su u zahtevnoj grupi zauzeli prvo mesto sigurno da je još u sećanju svih. Sada kada imaju najjaču grupu na takmičenju, sa Francuskom, Nemačkom i Portugalom, niko im ne daju previše šanse, ali uz jako dobrog trenera i nekoliko vrlo zanimljivih igrača, neće predstavljati lak zalogaj nijednom rivalu, ali objektivno je da takmičenje završe u grupnoj fazi.

Podaci za kladioničare:

  • Mađarska je neporažena na 9 vezanih mečeva, a čak 7 od 9 mečeva prolazila igra 1X ili X2&2+

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje