petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Oproštaj Joakima Low-a! – selekcija Nemačke (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM NEMAČKE

FIFA rang lista: 12. mesto

Websajt saveza: https://www.dfb.de/en/national-teams/the-mannschaft/

Definitivno jedna od najtrofejnijih selekcija u istoriji Evrope, tri puta prvaci Evrope, još tri puta vicešampioni, uz dva treća i jedno četvrto mesto, govore o tome da Nemci nikada ne učestvuju samo da bi učestvovali već su uvek tim koji teži i stiže do same završnice takmičenja. Prethodna tri šampionata zauzeli su 2, 3. i 4. mesto i to tim redom počevši od 2008. godine kada su izgubili finale od Španije. Ovo će možda biti i kraj jedne ere u nemačkom nacionalnom timu, jer će posle takmičenja dugogodišnji selektor Joachim Low napustiti kormilo tima posle posle 15 godina rada na mestu selektora, a njega će zameniti Hans-Dieter Flick. Očekivanja od selekcije su ponovo velika, naročito posle jako lošeg nastupa na Svetskom prvenstvu 2018-te u Rusiji i ispadanja u grupnoj fazi, poraz u Ligi Nacija prošle godine od 6:0 protiv Španije, takođe je stavio pod znak sumnje nastup ove selekcije u poslednje vreme, ali svakako da ih istorija i status u evropskom fudbalu obavezuju da budu na visokom nivou i ispoštuju staru izreku ,,svi igraju fudbal, a Nemci na kraju pobeđuju.’’

Raspored na takmičenju:

15.jun Francuska (Minhen)  19.jun Portugal (Minhen)  23.jun Mađarska (Minhen)

SELEKTOR:

Već smo spomenuli Joachima Low-a, selektora koji je Nemačku preuzeo u julu 2006. godine i od tada je predvodio tim 192 puta, ima 122 pobede, 38 remija i 32 poraza, postigli su 453, a primili 191 gol. Sa ovim selektorom na čelu Nemačka je osvojila Svetsko prvenstvo 2014-te godine, kao i 3. mesto na SP 2010-te godine, uz to sva tri učešća na Evropskim prvenstvima završili su u top 4 selekcije. Međutim situacija od 2018-te nije idealna, jako loš nastup na Svetskom prvenstvu i onda samo tri pobede od osam mečeva 2020-te godine, uz poraz od Makedonije na domaćem terenu 1:2 u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, dovele su pod upitnik sve što je Low postigao na kormilu selekcije do sada.

Formacija u kojoj selekcija najčešće igra je 4-3-3, a ono što javnost zamera Low-u je činjenica da vrlo često nedostaje Plan B, odnosno šta kada utakmica ne ide u smeru u kojem treba da ide. Omiljena formacija Low-a bila je 3-4-3, ali je pod kritikama javnosti popustio, pa ćemo selekciju Nemačke gledati u varijantama 4-3-3 ili 4-2-3-1, što su u principu samo male varijacije na istu postavku igre. Od Nemaca treba očekivati disciplinovanu igru, ali se ključ njihovog uspeha, odnosno neuspeha na takmičenju, nalazi u rukama trenera koji će morati da pronađe način da dodatno motiviše ekipu i psihološki je rastereti, jer u ovom trenutku deluje kao da je pod velikim pritiskom javnosti i navijača.

SASTAV TIMA:

Golmani: Posle povrede Ter Stegena iz Barselone, postalo je definitivno jasno da će na mestu prvog golmana biti kapiten selekcije Manuel Neuer, golman Bayern Municha, pred takmičnje je zabeležio 98 nastupa za nacionalni tim, poznat je po sjajnom osećaju za prostor i kontroli poslednje linije tima pravovremenim istrčavanjima i pokrivanjem prostora iz svojih saigrača. Tu su još i Kevin Trapp iz Eintracht Frankfurta i Bernd Leno iz Arsenala.

Odbrana: Problem koji nemačka selekcija ima u ovom delu tima, postao je evidentan gledajući rezultate u poslednje vreme, oni su primili 18 golova na poslednjih 11 mečeva, što svakako nije renome Nemačke. Od marta 2019-te godine igrač koji je bio van tima Mats Hummels iz Dortmunda nije igrao u nacionalnoj selekciji, ali je zbog izuzetno kvalitetnih partija Low bio prinuđen da ga ponovo pozove. Igrač je koji u poslednju liniju unosi mirnoću, koncentraciju i izuzetnu fizičku snagu i skok igru, poznat je po svojoj sposobnosti da čita igru rivala i dobrim postavljanjem krati napade, uz to začetnik je svih napada tima zbog odlične tehnike i pregleda igre koju poseduje. Tu je i član prvaka Evrope – Chelsea – Antonio Rudiger, tamnoputi centralni defanzivac poseduje neverovatne fizičke karateristike i pre svega je neko ko u skoku donosi jako puno, poseduje neverovatnu agresivnost u igri i brzinu za svoju poziciju, pa će ukoliko obuzda svoj ponekada preagresivni temperament, može da bude jako važan šraf u timu ,,pancera’’. Deluje da je povratakom Hummelsa, mesto u startnoj postavi izgubio Matthias Ginter iz Borusije Monchengladbacha, igrač koji je proglašen za najboljeg igrača selekcije Nemačke za 2019-tu godinu, odličan u skok igri i neko ko može da učestvuje u građenju igre svog tima, poznat je po tome što kritične situacije rešava bez puno razmišljenja, pa i time unosi mirnoću i koncentraciju u igru celog tima. Tu je i Niklas Sule iz Bayern Municha, za koga je zanimljivo da je svojevremeno u Hofenhajmu igrao na poziciji napadača.

Bočni defanzivci: Deluje da su bočne pozicije dosta slabije u odnosu na period od samo pre deset godina. Na poziciji desnog beka najverovatnije ćemo videti Lukasa Klostermanna igrača Leipziga, momka čiji su roditelji atletičari i koji je upravo od njih pokupio gen za izuzetne brzinske sposobnosti i urođenu fizičku snagu, odigrao je svega 23 utakmice ove godine za svoj tim od čega samo 15 kao starter. Zanimljivo je da na ovom mestu nema nijednog drugog klasičnog desnog beka na spisku selektora, iako Joshua Kimmich može da odigra na ovom mestu, ali ga selektor pre svega koristi na mestu defanzivnog veznog igrača.

Sa druge strane, postoje čak 3 opcije, tu su Robin Gosens iz Atalante, potom Marcel Halstenberg iz Lepziga i Christian Günter iz Freiburga. Deluje da Gosens trenutno ima najbolji renome od pomenutih igrača, član je idealne postave Serije A za sezonu 2019/20, pre svega ofanzivno orijentisan bek, koji poseduje sjajne tehničke karakteristike i centrašut, ali problem može da bude njegova ne tako sjajna igra u defanzivi, odnosno prevelika agresivnost koja često ume da utiče na njegovu koncentraciju. U Atalanti igra i dosta ofanzivnije, pa je i treći strelac tima sa 11 golova uz 6 asistencija, takođe je i treći najbolje ocenjeni igrač tima. Dešavalo se da na ovom mestu igra i Emre Can, igrač Borusije Dortmund.

https://www.youtube.com/watch?v=BdX2uZSGwX4

Sredina terena:. Sjajna klupska sezona u Manchester City-u, verovatno je donela etničkom turčinu u timu Nemačke – İlkay Gündoğan-u mesto u startnoj postavi, igrač koji je pokazao da je kompletan igrač sa sjajnim osećajem za prostor i kretnju bez lopte ove sezone i neko ko će doneti dosta timu Nemačke. Ove sezone odigrao je 54 mečeva, postigao 20 golova uz 2 asistencije, sa 13 golova prvi je strelac tima u ligi. Tu je i Toni Kroos iz Real Madrida, poznat po sjajnoj pas igri i kreativnosti, ali i posvećenoj igri u odbrani, što ga čini perfektnim ,,box to box’’ veznim igračem. Nekadašnji reprezentativac Holandije – Johan Krojf je o Kroosu rekao: ,, On sve što radi radi na pravi način, brzina pas koji on uputi je neverovatna, a vidi sve u pravom trenutku, gotovo pa perfektan u svemu.’’. Spomenućemo i omalenog igrača Joshua Kimmicha iz Bayern Municha, prvenstveno projektovanog da bude zamena Philipu Lahm-u kada se povuče iz selekcije, ali su ga sjajne partije na mestu zadnjeg veznog i odlične tehničke karaktersitke pomerile na mesto defanzivnog veznog. Izuzetno inteligentan igrač koji izuzetno koristi prostor i uvek se pravovremeno, dobrim kretnjama nalazi na pravom mestu, kao dodatno rešenje za pas svojih saigrača. Već smo spomenuli Emre Can-a koji sada igra za Dortmund, a pre toga bio je član Juventusa, Liverpool-a, Bayern Municha i Leverkusena, igrač koji timu donosi defanzivnu čvrstinu i stabilnost i kvalitetan siguran pas i početnu fazu izgradnje igre.

https://www.youtube.com/watch?v=0pcqLKxY4pw

Ofanzivnije opcije u veznom redu su Leon Goretzka, još jedan igrač Bayern Municha, koji je najpre partijama u ekipi Schalke 04 privukao pažnju na sebe, da bi potpunu igračku zrelost doživeo u gigantu iz Minhena. Odličan je  u završnici, poseduje sjajnu kontrolu igre i sposobnost da brzo menja pravac kretanja, što mu uz brzinu predstavlja veliku prednost u igri, a uz visinu od 189 cm vredna je meta i u skok igri. Tu je i još jedan prvak Evrope ove sezone, Kai Havertz iz Chelsea, momak koji ima 21 godinu i koji se najbolje snalazi na mestu iza klasičnog napadača kao ofanzivni vezni fudbaler, izuzetna kretnja bez lopte i brzina, čine ga uvek opasnim po gol rivala iz drugog plana i to je nešto što je njegov zaštitni znak. Ove sezone odigrao je 27 mečeva, uz 4 gola i 3 asistencije. On je 2018/19 godine bio u idealnom timu Bundeslige sa samo 19 godina, a prošle sezone bio je u idealnom timu Lige Evrope, igrajući za Leverkusen.

https://www.youtube.com/watch?v=QznNtSqR4s0

Napad: Tu je pre svega povratnik u nacionalni tim posle 2 godine neigranja za nacionalni tim Thomas Muller iz Bayern Municha, momak koji je odigrao 100 mečeva za nacionalni tim uz 38 golova. Ove sezone igrao je sjajno i prosto je naterao selektora da ga ponovo pozove, zabležio je čak 18 asistencija pa je prvi asistent u ligi uz 11 golova. Po meču je beležio čak 2,9 ključnih dodavanja za velike šanse što je sjajan statistički podatak kada se pogledaju sve top lige Evrope. Bio je prvi strelac Svetskog prvenstva 2010. godine.

Tu su i dva igrača koje ćemo pre svega videti po boku, to su Leroy Sane iz Bayern Municha, brzonogi senegalac po poreklu, donosi veliku eksplozivnost, agilnost, prodoronost i dribling svakom timu za koji igra, posebno je opasan kada mu se ostavi veliki prostor koji sjajno ume da iskoristi. Ove godine odigrao je 22 meča uz 6 golova i 9 asistencija. Tu je i Timmo Werner, igrač Chelsea, koji je ove sezone postao ,,mister promašaj’’ zbog puno sjajnih prilika koje nije iskoristio, ali su njegov rad za tim, otvaranje prostora, presing u prvoj fazi napada protivnika stvari koje radi možda i najbolje među napadačima, uz nešto kvalitetniju završnicu bio bi prava napast za sve odbrane rivala. Ono što najbolje oslikava ovog napadača je činjenica da je prvi asistent Chelsea u ligi sa 8 nameštenih golova, ali i samo 6 postignutih. Tu su još i Serge Gnabry koji je imao sjajnu sezonu u Bayern Munich-u, dok je za nacionalni tim na 20 mečeva postigao fanatastičnih 15 golova. Igrač koga su kroz karijeru mučile povrede, vratio se jači, popravio defanzivnu igru koja mu je bila mana i ove sezone je postigao 10 golova uz 2 asistencije na 27 mečeva. Spomenućemo i Kevin Vollanda iz Monaka.

OČEKIVANJA od selekcije:

Svakako da će Nemačka igrati pod velom očekivanja koja javnost ima od njih, selektor će i pored činjenice da odlazi sa tog mesta, biti pod velikim pritiskom, a činjenica da je vratio dvojicu igrača kojih nije bilo dve godine, dovoljno govori kako se on nosi sa tim. Individualni kvalitet je tu, ali će biti zanimljivo da vidimo kako će selekcija reagovati i izgledati već u grupnoj fazi, koja će biti izuzetno zahtevna, prednost je to što će Nemci sve mečeve igrati na domaćem terenu u grupi, pa će sa te strane imati prednost, što može da bude značajno. Naše viđenje je da će ovog puta Nemačka stići do četvrtfinala, mada svakako da ime igrača i selekcije mogu da donesu i mnogo više.

Podaci za kladioničare:

  • 8 od 12 mečeva selecije završeno je prolaskom igre GG
  • 4 od 5 prethodnih mečeva prolazila je i igra 1-3&1-3

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje