sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Povratak Benzeme, napad na titulu – selekcija Francuske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM FRANCUSKE

FIFA rang lista: 2. mesto

Websajt saveza: https://www.fff.fr/

Francuzi imaju četiri tima, najbolji mladi igrači igraju u Francuskoj, oni imaju najbolji sistem rada sa mladim i najbolje akademije – sve su ove tvrdnje koje se mogu čuti u fudbalskom svetu u poslednjih 10-ak godina. Zanimljivo je to što je gotovo sve ovo poprilično tačno, naravno uz mala odstupanja, ali je činjenica da Francuska ima izuzetnu selekciju, koja će na ovom takmičenju pokušati da nadmaši rezultat iz 2016-te godine kada su poraženi u finalu od Portugala, i ponovi rezultat iz 2000-te i 1984-te kada su osvajali titule prvaka Evrope. Sastav igrača koji ne idu na takmičenje jak je bar za polufinale, što znači da je onaj koji ide definitivno dostojan da brani naziv najbolje selekcije sveta, da li će tako i biti, videćemo već kroz mesec dana!

Raspored na takmičenju:

15.jun  Nemačka (Minhen)  19.jun Mađarska (Budimpešta)  23.jun Portugal (Budimpešta)

SELEKTOR:

Još jedan selektor koji je na klupi svoje selekcije punih 9 godina i koji je navikao na uspehe u nacionalom timu još iz igračkih dana Didier Dechamps, jer je osvajao svetsko i evropsko zlato (1998 i 2000), ali je i kao selektor uspeo da dođe do titule prvaka sveta 2018-te godine, kao i 2. mesta na prošlom šampionatu Evrope. Poznat je kao trener koji voli disciplinu i koji bira igrače pre svega prema svojim zamislima u igri bez obzira na njihov trenutni renome ili mesto u svetu fudbala. Svakako čovek koji ima značajno mesto u istoriji fudbala u Francuskoj na kraju 20-og i početku 21-og veka.

Za vreme mandata selektora Dechamps-a Francuska uvek igra u sistemu 4-2-3-1, sa vrlo prodornim bekovima, jednim klasičnim defanzivnim veznim (verovatno i najboljim na svetu u ovom trenutku), uz još pet igrača koji su vrlo ofanzivni i koji svojom sjajnom tehnikom i kretnjom nastoje da kroz posed dođu do kvalitetnih prilika da ugroze gol rivala. Povratkom Karima Benzeme, dobili su i klasičnu devetku, pa je tim na svakom mestu izuzetno popunjen.

SASTAV TIMA:

Golmani: Prvi golman selekcije trebalo bi da bude 34-godišnji Hugo Lloris iz Totenhema, golman čiji su kvaliteti dobro poznati svim ljubiteljima fudbala, ove sezone je dosta kritikovan zbog partija u dresu kluba, ali je i pored toga najverovatnije i dalje broj 1. Velika konkurencija mu je Mike Maignan, golman šampionskog tima Lila, koji je potpisao za Milan neposredno pred Evropsko prvenstvo, radi se o izuzetno kvalitetnom golmanu koji je bio najbolji u Ligi 1 prošle sezone. Tu je i iskusni Steve Mandanda, golman Marseilla.

Odbrana: Jedan od igrača kojima se od mladih dana i njegovog vremena u Lens-u – Raphaël Varane prognozirala velika karijera, sada je glavna snaga odbrane Francuske i velikog Real Madrida. Varana je najbolje opisao trener u mladom timu Lensa ,,stvarno klasan igrač koji je neverovatno potkovan i na taktičkom i na tehničkom nivou.’’. Često ga porede sa legendardnim Fernandom Hierom, ali je od njega brži i čini se fizički jači, ali podseća po sjajnoj tehnici i pas igri koja je na visokom nivou za štopera. Sa njim u tandemu najverovatnije ćemo videti igrača PSG-a – Prensel Kimpembe-a, igrača koga mnogo okrivljuju da često ima kardinalne greške, ali koji iz sezone u sezonu napreduje, po mišljenju igrača profesionalnih klubova Francuske, izabran je u idealni tim Lige 1. Tu je i štoper Barselone Clément Lenglet, kao i fizički dominatni Kurt Zouma iz Chelsea, koji je imao solidnu sezonu u timu koji je osvojio Ligu šampiona.

https://www.youtube.com/watch?v=f9FiOFQrr6Q

Bočni defanzivci: Sa desne strane ćemo opet videti Benjamin Pavard-a iz Bayern Municha, igrača koji je upravo partijama za nacionalni tim skrenuo pažnju na sebe i ostvario vredan transfer. On je bek koga ćemo često videti na polovini rivala, koji poseduje jako dobru kretnju bez lopte i može da ugrozi i gol rivala iz drugog plana. Ove sezone nije odgirao na svom nivou u timu, na 22 meča nije imao konkretan učinak kroz golove, ali ono što je važnije je da je imao kroz asistencije. Tu je i Leo Dubois iz Lyon-a, peti je najbolje ocenjeni igrač svog kluba, postigao je 2 gola uz 4 asistencije ove sezone.

Sa suprotne strane igraće još jedan igrač Bayern Municha – Lucas Hernandez, momak koji može da odigra i na mestu štopera po potrebi i koji donosi izuzetnu čvrstinu, kvalitetnu duel igru, ali i prodornost i centrašut, svakako igrač na koga se selektor može osloniti. Isto je i sa alternativom na ovoj poziciji, uvek agresivni Lucas Digne iz Evertona, momak koji je poznat i po čestom dobijanju javnih opomena, ali i po sjajnom izvođenju prekida i centaršutu. Prvi je asistent svog tima ove sezone sa 7 asistencija, a treći je najbolje ocenjeni igrač Evertona u prošloj sezoni.

https://www.youtube.com/watch?v=g3qCYU2sNqM

Sredina terena: Igrač koga moramo posebno da istaknemo jer lakoća sa kojom igra fascinira je Ngolo Kante, igrač koga mnogi ističu kao ključnog u titulama Leicestera pre nekoliko sezona, tituli prvaka sveta Francuske i ove sezone titule prvaka Evrope sa Chelsea-om. Momak koji pokriva neverovatno puno prostora, koji će zatvoriti sve greške svojih saigrača, prekinuti bezbroj napada protivnika i uvek biti na pravom mestu u defanzivi, sa druge strane upotrebljiv je i u napadu pre svega brzom tranzicijom lopte i jednostavnim rešenjima kojima teži, velika snaga ovog tima. Možemo reći da bez obzira na igre u klubu, u nacionalnom timu veliko poverenje ima Pol Pogba, igrač Manchester Uniteda, igrač kome najviše od trenutne inspiracije i trenutka zavisi kako će odigrati, ali svakako da je kada igra na svom maksimalnom nivou jedan od najboljih box to box veznih igrača na svetu. Zidan je o njemu rekao: ,,On je veliki ratnik na terenu, ali takođe ima i puno talenta. Ima fantastičnu kontrolu lopte, a najveći kvalitet mu je to što se velikom brzinom transformiše iz odbrane u napad, što predstavlja veliki kvalitet za ceo tim.’’

Spomenućemo i Adrien Rabiota, momka od 26 godina koji nastupa za Juventus i koji s obzirom na svoju visinu poseduje izuzetan dribling i tehniku. Odličan je u ubacivanju iz drugog plana i inteligentnim odlukama koje donosi velikom brzinom. Ono što mu se zamera jeste neprofesionalnost van terena i jako neugodan karakter koji ga je dovodio u sukob sa nekoliko trenera tokom karijere. Tu su još i Corentin Tolisso iz Bayern Municha, Mousa Sissoko iz Totenhema i Thomas Lemar iz Atletiko Madrida, koji bi svojim kvalitetima mogli u određenom trentku da promenu stanje stvari na terenu.

Napad: Izuzetno jak deo tima (kao i svi ostali u nacionalnom timu Francuske), najpre ćemo spomenuti povratnika Karima Benzemu, koji za nacionalni tim nije igrao od 2015-te godine, svakako jedan od najboljih napadača današnjice, ove sezone je za svoj Real Madrid odigrao 45 mečeva u svim takmičenjima i postigao 30 golova uz 9 asistencija, upravo je ova forma naterala Dechampsa da ga konačno vrati u tim kako bi pojačao mesto centralnog napadača, drugi je strelac španske LaLige. Prva zvezda tima je verovatno Kylian Mbappe, 22-godišnji igrač PSG-a, igrač neverovatnih brzinskih i tehničkih kvaliteta koji je iako mlad već osvojio puno trofeja i sakupio puno dragocenog iskustva. Ove sezone odigrao je za klub i selekciju 58 mečeva, postigao 48 golova uz 11 asistencija, prvi je strelac Lige 1. Antoine Griezmann iz Barcelone, igrač je koji je odigrao 89 mečeva za nacionalni tim i postigao 35 golova, ova sezona možda i nije bila najbolja za njega u klubu pre svega, jer klub nije osvajao trofeje, lično njegov učinak je 20 golova i 7 asistencija, a ono što ga svakako drži na mestu potencijalnog startera je činjenica da je postigao 10 golova na prethodna dva reprezentativna takmičenja. Tu su još nekoliko sjajnih napadača, a to su Ben Yedder – Monaco, potom Olivier Giroud iz Chelsea, Ousmane Dembélé iz Barcelone, Kingsley Coman iz Bayern Municha i Marcus Thuram iz Borussie Monchengladbach, sin nekadašnjeg defanzivca selekcije Liliana Thurama.

https://www.youtube.com/watch?v=gz3voh-GUNU

OČEKIVANJA od selekcije:

Sve osim plasmana u samu završnicu takmičenja predstavljalo bi prvorazredno iznenađenje za tim koji više deluje kao selekcija top pet liga u Evropi nego kao selekcija jedne države, puno igrača iz najvećih klubova Evrope, mogućnost da se igra na različit način i menja ritam mečeva kvalitetnim izmenama, sjajan selektor koji poznaje svoj tim su sve činjenice koje idu u prilog ,,galskim petlovima’’.

Podaci za kladioničare:

  • Francuska je samo jednom poražen na prethodnih 16 mečeva
  • Na 6 od poslednjih 8 mečeva prolazila je igra 0-2 gola, dok je 7 puta bilo 0-3 gola

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje