četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Povratak ORANJA na veliku scenu! – selekcija Holandije (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM HOLANDIJE

FIFA rang lista: 16. mesto

Websajt saveza: https://www.onsoranje.nl/

Godinama je ova selekcija predstavljala strah i trepet na prvenstvima sveta i Evrope, imena poput Krojfa, Gulita, Rajkarda, braće De Bur, Sedorfa, Davidsa, Klajverta, Bergkampa, Robena, Van Nistelroja, bila su ona koja su svi hteli da izbegnu na velikim takmičenjima, ali već osam godina traje zatišje, koje se ogleda u dva propuštena velika takmičenja (EP 2016-te i SP 2018-te), a to tišti i boli sve navijače Oranja. Novi tim čija su okosnica igrači ponikli u školama Ajaksa, PSV-a i ostalim akademijama imaju težak zadatak da Holandiju vrate na fudbalsku mapu Evrope i vrate ugled selekciji koja je bila prvak 1988. godine, a uz to osvajala još četiri puta bronzanu medalju na takmičenjima starog kontinenta. Igrači u top ligama su i dalje tu, a da li su na nivou nekadašnjih asova videćemo tokom samog takmičenja.

Raspored na takmičenju:

13.jun Ukrajina (Amsterdam)  17.jun Austrija (Amsterdam)  21.jun Makedonija (Amsterdam)

SELEKTOR:

Na mestu selektora je jedan od braće De Bur, Frank, nekadašnji defanzivac Ajaksa, Barselone i reprezentacije Holandije koji zna kako izgleda ova selekcija iz najsjajnijih dana jer je bio njen član, a to bi trebalo da mu bude model kako bi trebala da izgleda danas. Selekciju je preuzeo u septembru 2020-te godine i prvi je selektor Holandije koji nije uspeo da pobedi nijednom u prva četiri meča na klupi. Stvari su se kasnije popravile pa je sada na skoru 9 pobeda, 3 remija i 2 poraza. Radio je u Ajaksu, Interu, Kristal Palasu, a najveće uspehe ostvario je sa timom Ajaksa, četiri titule u četiri vezane sezone, ali kasnije nigde nije radio dovoljno dugo da bi ostvario neki bitniji rezultat.

Selekcija Holandije po tradiciji igra u sistemu 4-3-3 koji se forsira godinama, a menja se samo u varijacijama 4-2-3-1 i 4-3-2-1, ali je osnova i dalje ista, ona je uspostavljena sistemom u čitavom savezu i to vertikalno u svim selekcijima Holandije od pionirske do seniorske, što omogućava igračima da se lakše i bolje priviknu na svoje uloge u tom sistemu. Puno kretnje bez lopte, promena pozicija, presing su nešto što ova selekcija pokušava da koristi u igri, ali kvalitet koji nije na nivou nekadašnjih igrača ove selekcije, ali daleko od toga da karakteristike igrača ne odgovaraju ovom sistemu.

 

SASTAV TIMA:

Golmani: Može se reći da je ova pozicija godinama pre bila jedna od najpokrivenijih u selekciji i sada je iskustvo prisutno, a da li i top kvalitet, videćemo na prvenstvu. Mesto prvog golmana je rezervisano za Tima Krula – golmana koji nosi nadimak Bakkers Handen (u prevodu ruke kao pogače) zbog izuzetno velikih ruku koje ima. Ove sezone bio je prvi golman ekipe koja je obezbedila plasman u Premijer ligu. Samo 36 primljenih golova na 46 mečeva, govori da je Krul odlična opcija u ovom rangu, ali se i dalje postavlja znak pitanja, da li je i dalje golman top nivoa koji može da bude prevaga na golu Holandije. Tu su i 38-godišnji Maarten Stekelenburg iz Ajaksa, kao i Jasper Cillessen iz Valensije.

Odbrana: Veliki problem za tim Holandije biće izostanak jednog od najboljih štopera današnjice Van Dajka. Fudbaler Liverpula je zbog teške povrede propustio veliki deo sezone, a nema ga ni na spisku igrača za Euro. U njegovom odsustvu, ulogu centralnih defanzivaca imaju fudbaler Juventusa – Matthijs de Ligt, jedan od mladih štopera od kojih se očekuje da postanu top defanzivci i dosta iskusniji Daley Blind, fudbaler Ajaksa. De Ligt je u sezoni Ajaksa, kada su bili najprijatnije iznenađenje u Evropi, progalašavan novim Van Dajkom ili Jap Stamom, ali se bar za sada nije u potpunosti privikao na uslove igre u Seriji A, iako je ove godine zabeležio 25 nastupa. Posle fantastične sezone u Ajaksu, legendardni Jap Stam je o njemu rekao: ,,On poseduje sigurnost na lopti, taktički je agresivan, vidi igru, čita igru vrlo dobro i poseduje neku silu koja ga tera da bude konstantno bolji i da napreduje’’. Sam dolazak u Italiju za njega je očigledno bila velika promena, što se odrazilo na kvalitet partija, ali to ne menja činjenicu da ovaj momak od 21 godine i dalje predstavlja veliki potencijal i kvalitet holandskog fudbala, samo je pitanje da li će psihološki uspeti da iznese sve to u dovoljnoj meri. Daley Blind, levonogi štoper Ajaksa, sa dosta uspeha može da pokrije i poziciju levog beka, sin nekadašnjeg legendardnog štopera Holandije – Danny Blinda, čini se da nije ostvario karijeru kakva mu je prognozirana iako je imao svoje minute u Mančester Junajtedu i Ajaksu. Njegova dva najveća kvaliteta koja donosi igrajući na mestu štopera jesu fantastične liderske sposobnosti i osećaj za prostor, tako da je i komandant odbrane, ali ima i odličan pregled igre i pas za defanzivca, pa će vrlo često upravo prave ulazne lopte poći od ovog igrača. Ostale opcije na ovom mestu su Stefan de Vrij iz Intera i Nathan Ake iz Mančester Sitija.

Bočni defanzivci: Na poziciji levog beka igraće Owen Winjdal koji bi mogao da bude jedno jako prijatno iznenađenje na ovoj poziciji tokom šampionata. Ponikao je u AZ Alkmaru gde i danas igra, a ove sezone je drugi asistent svog tima sa 5 asistencija. Njegov veliki kvalitet je taj što u finalnoj trećini napada svog tima ume odlično da zadrži i sačuva loptu i pravovremenom razmenom sa svojim saigračima stvori višak i uputi upotrebljiv centrašut (veliki problem je nedostatak klasičnog napadača tipa Lukaku, Dzyuba, koji bi svojom snagom eksploatisali ove lopte). Odličnom kretnjom omogućiće saigraču koji je ofanzivniji od njega da igra jedan na jedan, a u slučaju da to ne prođe, uvek se nudi kao ekstra opcija za pas. Prosečno beleži preko 4 centaršuta po utakmici. Ono što može da predstavlja mali problem jeste činjenica da neretko u odbrani zbog svoje agresivnosti ume da se pomeri ispred svojih kolega iz odbrane i na taj način ostavi puno prostora iza svojih leđa, a znamo da Blind nije naročito brz štoper. Njegova alternativa je Patrick Van Annholt iz Kristal Palasa.

Sa desne strane postoji nekoliko različitih opcija koje će De Bur koristiti u zavisnosti od protivnika, za sada je u prednosti kapiten PSV-a – Denzel Dumfries. Igrač koji u 23 godine ima iza sebe preko 120 utakmica u ligi, ove sezone 32 nastupa uz 2 gola i 6 asistencija. Moderan bek koji igra duž čitave desne strane i poseduje veoma veliku fizičku snagu, što pokazuje i statistika koja kaže da ima prosečno 3,2 dobijena duela po meču i čak 1,6 prosečno presečenih napada protivnika. Iako je defanzivac, ima 1,4 ključno dodavanje za šansu svojima saigračima. Kao alternativa njemu mogli bismo da vidimo beka Atalante – Hans Hateboera ili Tete-a iz Fulama.

Sredina terena: Igrač koji je siguran u ovom delu terena, fudbaler Liverpula – G. Wijnaldum, iako se za ovog box to box veznog igrača ne može reći da je vrhunski u bilo kom elementu fudbalske igre, ali opet kao celina, ovaj igrač je neko ko pruža balans i odličan protok u pas igri, što je i možda i najveći kvalitet njegove igre, sigurnost pasa i stalno otvaranje kao opcija za pas svojim saigračima. Ono u čemu je takođe dobar jeste ubacivanje iz drugog plana između linija tima, što je i najčešći način na koji postiže golove. Drugi od tri vezna igrača trebalo bi da bude igrač Barselone – Frankie de Jong koji bi trebalo da bude glavni kreativac u timu. U ne tako sjajnoj sezoni Barselone (iako se u trenutku pisanja teksta i dalje bore za titulu) de Jong je četvrti najbolje ocenjeni igrač tima, ali ostaje činjenica da je mogao da ima veći učinak kada su golovi i asistencije u pitanju (3 gola i 4 asistencije), ipak solidan broj ključnih dodavanja za ovog igrača, ali i činjenica da ume da sačuva loptu i pomeri linije svog tima ka napred, čine ga ključnim igračem za nacionalni tim Holandije, još jedan je od igrača koji bi mogli da eksplodiraju na ovom Evropskom prvenstvu, jer ipak smatramo da 75 miliona evra koje je platila Barselona još uvek nisu u potpunosti opravdani od ovog igrača, bar kada se radi o konkretnom učinku koji se od njega očekuje. Za treće mesto u veznom redu ravnopravno konkuriše više igrača, po poslednjim mečevima, najviše šansi da zauzme mesto u startnih 11 ima Davy Klaassen iz Ajaksa, igrač za koga bi mnogi pomislili da ima 40 godina zbog svega što je prošao u karijeri, tek je u 28-oj, a put od Ajaksa 2017-te i nazad, vodio je preko dve ne tako uspešne epizode u Verderu i Evertonu. Niko ne može da zanemari činjenicu da će se ovaj igrač puno puta otvoriti za pas, da će biti gotovo perfektan u otvaranju prostora, čak i da će poslati dosta upotrebljivih lopti, ali ono što mu se zamera i što mnogi smatraju da je razlog zašto nije uspeo u jačim ligama, jeste slaba defanzivna igra ne u pogledu agresivnosti i želje, već što to često deluje dosta naivno, pa će ponekad napraviti neki faul koji nije morao zbog slabije procene ili povećane agresivnosti. Odličan ove sezone u realiziaciji, gde je drugi strelac Ajaksa, sa 12 golova. Tu su i  Marten de Roon iz Atalante, Donny van de Beek iz Mančester Junajteda i Teun Koopmeiners, kapiten AZ Alkmara.

Napad: Deo tima gde je Holandija uvek imala pravog napadača koji je igrao u top klubu, a sada se pre svega računa na to da će neko od mladih igrača kojih ima u Holandiji iskoristiti svoju šansu da se dokaže na velikoj sceni. Prva zvezda tima je Memfis Depay koji nastupa za Lion i koji će ovog leta bez obzira na partije na Evropskom prvenstvu najverovatnije preći u neki jači tim, najverovatnije Barselonu. Sjajan tehničar, odličnog driblinga, vrlo često preteruje u kontaktima sa loptom, iako sa njom može sve, a upravo to može da dovede do toga da se šanse i prilike koje se ukažu, ne koriste na pravi način. Defanziva je nešto što on nema u svom fudbalskom asortimanu, ali ponekad deluje iritirajuće koliko je nezainteresovan za odbranu i presing igru. Svakako ipak da je on igrač koji će timu doneti ofanzivni potencijal, dva gola i dve asistencije na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo uz šest golova i sedam asistencija u šest mečeva kvalifikacija za EP, dovoljan su pokazatelj o kakvom se napadaču radi. Još jedan igrač koji bi trebalo da ima sigurno startno mesto je Steven Berghuis iz Fejnorda, najbolji strelac lige za sezonu 2019/20. Igrač koji voli da ulazi iz drugog plana sa krilnih pozicija, levonog je što mu omogućava da zbog stila igre, deluje i po desnoj strani terena i ulazi ka sredini, odakle pokušava da ugrozi gol rivala, naročito sjajnim udarcem iz daljine, ali zbog sjajne kontrole lopte i driblinga, možemo ga videti i kako prodire do samog gola protivnika. Drugi je najbolje ocenjeni igrač lige, drugi asistent lige sa 11 asistencija, uz to postigao je i 17 golova, a i igrač je koji je drugi po broju upućenih šuteva ka golu rivala, čak 3,5 po meču, uz 2,9 ključnih dodavanja za svoje saigrače. Da je igrao više u Totenhemu, gotovo izvesno je da bi u startnoj postavi videli i nekada najboljeg Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina iz 2014-te, Stevena Bergwijna, koji  je ove sezone odigrao svega 19 mečeva od čega samo 11 kao starter uz 3 asistencije. Tu su i ekstratalentovani 22-godišnji igrač PSV-a Donyell Malen, kao i igrač Spartaka iz Moskve – Quincey Promes.

https://www.youtube.com/watch?v=eloS_T6vzcI

OČEKIVANJA od selekcije:

Teško je bilo šta prognozirati kada je reč o selekciji Holandije, oni su praktično na novom početku kada se radi o velikim takmičenjima, a navijače je posebno zabrinulo bledo izdanje protiv Turske u martu u kvalifikacijama za SP, gde su poraženi 4:2, ni izdanje protiv Letonije i pobeda 2:0 nije zadovoljila igrom, pa će selektor De Bur tokom priprema, koje neće biti duge, morati da podigne ekipu na viši nivo kako bi dostojno reprezentovali naciju, grupa sa Austrijom, Ukrajinom i Makedonijom ne deluje atkraktivno, ali su svakako bar dve od tri selekcije u rangu sa Turskom, koja je Holanđanima napravila puno problema. Puno dobrih igrača, premalo onih koji su top klasa i koji bi mogli da naprave razliku za tim. Svakako smatramo da je ¼ finala, u najboljem slučaju, najveći domet ove selekcije na Evropskom šampionatu.

Podaci za kladioničare:

  • Na svakom od prethodnih 7 mečeva Holandija je postizala bar jedan gol
  • 7 od prethodnih 11 mečeva prolazila je igra 0-2
  • Na prethodih 6 mečeva prolazila je igra 1+&1+

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje