sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Povratak Tartan vojske posle 25 godina – selekcija Škotske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM ŠKOTSKE

FIFA rang lista: 44. mesto

Websajt saveza: https://www.scottishfa.co.uk/

Dočekali su navijači Škotske da gledaju svoj nacionalni tim na velikom takmičenju, prvi put posle 1998. godine i Svetskog šampionata u Francuskoj, a uz to grupnu fazu gledaće na domaćem terenu u Glasgowu, pa je samim tim ugođaj još i veći, iako ne sumnjamo da bi jedni od najodanijih navijača na svetu, ,,Tartan army’’ prošli i pola planete da bodre svoje igrače. Uz povratak na veliku scenu dolazi i veliki derbi protiv Engleske, meč koji će svaki igrač u timu igrati sa posebnim žarom, ali Škoti i inače tako igraju. Tim deluje poprilično neizbalansirano, sa dosta kvaliteta na pojedinim mestima, ali i proseka na nekim drugim mestima, pa će biti zanimljivo videti da li je uspeh iz kvalifikacija zaista bio samo plod sreće ili je to bilo zasluženo. Kako god, izuzetna prilika za Škotsku da se vrati na veliku scenu.

Raspored na takmičenju:

14.jun Češka Repubika (Glasgow)  18.jun Engleska (London)  22.jun Hrvatska (Glasgow)

SELEKTOR:

Posle samostalnih poslova na klupama WBA, Readinga i Kilmarnock-a, na klupu selekcije Škotske seo je Steve Clark, 2019-te godine, a plasmanom na EP upisao se zlatnim slovima u istoriju ove zemlje. Od starta je shvatio sa kakvim timom raspolaže i postavio je igru tako da iskoristi najbolje od svog tima, a da prikrije mane kojih neosporno ima dosta u timu. Isto je uradio i u Kilmarnocku kada je ostvario rekordnih 59 bodova za ovaj tim, a te godine proglašen je i za najbolje menadžera Premijer lige Škotske. Do sad je na klupi selekcije ostvario 8 pobeda, 5 remija i 6 poraza, a svakako da će selekciju pripremiti kvalitetno kako bi ostvarili najmaksimalniji mogući rezultat s obzirom na kvalitet u ovom trenutku.

Zbog dva izuzetno kvalitetna leva beka u svom timu, Tierney-a i Robertsona, selektor Clarke je odabrao formaciju sa tri igrača u zadnjoj liniji kako bi obojica bili na terenu, pa je najčešće korišćena formacija 3-5-2 ili 3-4-1-2 u zavisnosti kako se posmatra pozicija centralnog veznog igrača koja je ponekad za nijansu ofanzivnija. Stil igre je igraj tvrdo, hrabro i borbeno, sa dosta kontakta u igri i duela, a u napadu sa što bržom završnicom, jer realan kvalitet da dugo drže posed Škoti nemaju. Prekid je takođe nešto što bi mogli da koriste, mada s obzirom na fizikalije svojih igrača, ovo je segment igre koji bi svakako mogao da bude na mnogo većem nivou.

SASTAV TIMA:

Golmani: Golmani selekcije Škotske nisu top kvaliteta, ali poseduju veliko iskustvo što takođe može da bude značajno. Mesto startnog golmana rezervisano je za David Marshalla iz Derby County-a, ovaj 36-godišnjak imao je tešku sezonu u klubu koji je jedva opstao u ligi, od dolaska Rooney-a na mesto mendažera postao je kapiten tima. Poznat je po odličnim refleksima i branjenu penala. Tu je i još stariji 38-godišnji Craig Gordon  koji brani u drugoligašu Heartsu, kao i Jon McLaughlin iz Rangersa.

Odbrana: Kao što smo i rekli, čvrstina u defanzivi je osnov igre ove selekcije, a tome doprinose fizički jaki i u skoku dominantni štoper. Grant Hanley, fudbaler Norwicha, koji se vratio ove sezone u formu posle dve godine koje su bile prošarane povredama, klasičan ,,britanski tip’’ štopera koji se pre svega oslanjaju na snagu, skok i duel igru, neće previše učestvovati u igri niti rizikovati čak i u manje opasnim situacijama. Po levoj strani, štopera bi trebalo da odigra pomenuti Kieran Tierney, fudbaler Arsenala, koji je u klubovima levi bek, ali ovde zbog Robertsona ima ulogu centralnog defanzivca u formaciji sa tri igrača odbrane. Ponikao je u Seltiku u koji je stigao sa 7 godina, a debitovao za seniorski tim sa 17, ove sezone je uspeo da se izbori za svoje mesto pa je nastupio na 32 meča u svim takmičenjima igrajući kombinovano na mestu levog beka i štopera, svakako jedan od najkompletnijih igrača ove selekcije. Ukoliko se opredeli da McTominay iz Manchestera igra na svom mestu zadnjeg veznog, a ne štopera, mesto trećeg štopera trebalo bi da popuni igrač Motherwell-a, Declan Gallagher, kapiten ovog tima potpisao je ugovor sa Aberdeen-om i pojačaće ovaj tim koji je jedini u skorijoj prošlosti osvojio titulu u Škotskoj, još jedan fizički jak štoper koji konstatntno traži duel igru u kojoj je izuzetno jak, skočan, ali takođe ne tako ofanzivno koristan, što se traži od top štopera. U konkurenciji je i Jack Hendry, igrač Seltika na pozajmici u belgijskom Ostendeu.

Bočni defanzivci: Zanimljivo deluje da najbolji igrač tima igra na mestu levog wing beka, to je Andy Robertson, standardni igrač Liverpoola i verovatno jedan od najboljih igrača na ovom mestu u Evropi, o njegovim fudbalskim kvalitetima nećemo posebno trošiti reči, najvažniji je igrač ove selekcije i kapiten tima, van fudbala ima podcast emisiju sa Alexander Arnoldom, koja se zove ,,Wingman’’, takođe izdao je i prvu knjigu 2020-te godine koja priča o Liverpulovoj sezoni, a sva zarada ide za nezbrinutu decu u Škotskoj, pravi kapiten i već sada legendardni igrač u svojoj zemlji. Spomenućemo i brojke iz poslednje dve sezone, u prošloj šampionskoj 49 mečeva, 1 gol i 12 asistencija, ove godine 49 mečeva, 1 gol i 5 asistencija (uz to 1,6 ključnih dodavanja po meču i oko 2 uspešna centrašuta).

Sa suprotne strane delovaće još jedan igrač Motherwell-a, Stephen O’Donnell, igrač koji je sarađivao sa selektorom u Kilmarnocku i sada uživa veliko poverenje, produkt je Seltikove akademije, koji nikad nije igrao za svoj matični klub u seniorskoj konkurenciji.

https://www.youtube.com/watch?v=_XD4_A9WAH4

Sredina terena: Deo tima gde nedostaje kreativnost, ali odlična defanzivna igra veznog reda, dosta doprinosi ukupnoj čvrstini ekipe. Igrač Manchester Uniteda – Scott McTominay, koji je i ponikao u ovom slavnom engleskom klubu, poznat je pre svega po izuzetnom postavljanju na terenu i čitanju igre protivnika, a dug korak, hrabrost, agresivnost i fizička snaga mu omogućavaju da zatvori dosta prostora i smanji manevarski prostor za protivničke ofanzivnije fudbalere. Tokom nekih mečeva igrao je i na mestu štopera. Tu je John McGinn iz Aston Ville, igrač koji bi trebalo da pruži dozu kreativnosti i pasa u ofanzivnoj gradnji igre svog tima, ove sezone igrao je jako dobro u svom timu i na 35 mečeva, zabeležio 3 gola uz 5 asistencija, zbog izuzetno agresivne igre uvek na granici faula, vrlo često dobija žute kartone, ove sezone čak 10 u ligi. Tu je i igrač Seltika – Callum McGregor, ove sezone i pored dobrih partija, neko od koga očekuju još više kako bi Seltik povratio titulu u svoje redove, odigrao je 33 meča, postigao 3 gola uz čak 7 asistencija (drugi asistent tima). Takođe igrač koji je imao bitnu ulogu u dobrima partijama Southemptona – Stuart Armstrong, igrač koji bi mogao da donese tu preko potrebnu kreativnost, iako je za nacionalni tim sakupio svega 24 meča u 29 godina, ove sezone 4 gola i 5 asistencija u Premijer ligi, svakako deluju dobro, posebno dobar udarac, dribling i generalno igra u završnici su nešto što je kvalitet ovog igrača, ali je slaba igra u defanzivi nešto što svakako utiče na Clarka da mu ne daje često priliku, naročito protiv kvalitetnijih rivala. Za sam kraj priče o veznom redu spomenućemo i igrača Seltika – Ryan Christie, koji je tek ove sezone eksplodirao i pokazao da ulaganje Seltika u njega nije bilo protraćena investicija, odličan u kretnji bez lopte, veoma nepredvidljiv i igrač koji je postao nacionalni heroj, golom u plej of meču protiv Srbije, koji je trasirao put ka Evropskom prvenstvu.

Napad: Možda i najslabiji u istoriji kada se pogledaju timovi Škotske na velikim takmičenjima, igrači sa kojima Clark raspolaže u ovom delu tima su: Lyndon Dykes iz QPR-a, potom Ché Adams iz Southamptona, James Forrest iz Seltika, dok je vrlo često ta uloga namenjena i krilnom igraču Newcastla – Ryan-u Fraseru. Tokom martovskih kvalifikacija Dykes koji pre svega služi kao target man i tu je da se ,,bije’’ sa defanzivcima rivala, bio je jedan napadač, dok je mesto drugog ima igrač sasvim drugih karakteristika, omaleni i veoma brz Che Adams, ove sezone drugi strelac Southamptona, sa 9 pogodaka i 5 asistencija uz to, vrlo često će zbog brzine iznuditi faul u opasnoj zoni, ali nije igrač koji može da izdrži duel igru, nema posebno dobar pas i pregled igre, pa ne treba očekivati previše u tom polju od njega, ali svakako igrač koji predstavlja osveženje za tim Škotske.

James Forrest je igrač kog ćemo posebno istaći, uz mesto u napadu, igra i na svojoj omiljenoj poziciji desnokrilnog napadača, ove sezone je zbog povrede propustio veći deo sezone i upravo to mnogi smatraju kao razlog zašto je Rangers dominantno osvojio titulu. Veoma brz igrač, sa odličnom kontrolom lopte i driblingom, a poznat je i po eksplozivnosti na kratkim distancama. Zbog izuzetne posvećenosti i želje za pobedom, ima veliko poverenje svih trenera kroz karijeru.

OČEKIVANJA od selekcije:

Možda će biti preterano ako kažemo da je plasman na Evropsko prvenstvo za Škotsku ravno osvajanju titule za neke druge selekcije, ali uz ograničeni kvalitet kakav imaju, to je dosta realno reći. Borbenost, čvrsta defanziva i agresivnost je to nešto što nosi njihov stil igre i što možemo garantovano da očekujemo, a da li će to biti dovoljno za prolazak u narednu rundu, po našem mišljenju, ne, ali svakako da će svima biti dosta teško protiv ove ostrvske selekcije.

Podaci za kladioničare:

8 od prethodnih 11 mečeva prolazila je igra 0-2 gola

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje