petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Rat u zemlji, borba na terenu! – selekcija Ukrajine (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM UKRAJINE

FIFA rang lista: 24. mesto

Websajt saveza: https://en.uaf.ua/

 

Dva veoma razočaravajuća učešća na prethodna dva Evropska prvenstva su sve čime samostalna Ukrajina može da se pohvali, tim koji se pred svako veliko takmičnje tretira kao neugodan rival koji može da pomrsi račune velikanima, ali se čini da to ne uspevaju iako su možda i najbolje partije još od doba Ševčenka, pružali sada u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo gde su osvojili grupu ispred Portugala. Činjenica da su posle toga odigrali jako loše u Ligi Nacija, a potom i zabeležili tri remija na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (protiv Francuske 1:1 u gostima, isti rezultat na domaćem terenu protiv Finske i Kazahstana) jesu nešto što svakako da mora da brine najvećeg fudbalera u istoriji Ukrajine – Andreja Ševčenka, sada selektora ove zemlje.

Raspored na takmičenju:

13.jun Holandija (Amsterdam)  17.jun Makedonija (Bukurešt)  21.jun Austrija (Bukurešt)

SELEKTOR:

Spomenuli smo da je na mestu selektora legendarni Andrej Ševčenko, neko sa kim su u savezu računali da pre svega svojim autoritetom iz igračkih dana može da stvori od Ukrajine tim koji će biti takmičarski i moći da se suprotstavi svakom rivalu. Ovaj strastveni ljubitelj golfa nije pre Ukrajine imao trenersko mesto, a upravo se taj nedostak iskustva u poslu navodi kao njegov najveći problem iako je sada već pet godina na klupi Ukrajine, gde je za sada ostvario skor 21 pobede, 12 remija i 11 poraza. Svakako da će prvenstvo Evrope biti pravi ispit za njega, a od rezultata će verovatno i zavisiti njegov opstanak na klupi, koja mu se klima posle slabih rezultata na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Selektor Ševčenko forsira formaciju 3-5-2, gde bekovi igraju po čitavoj strani i gotovo da imaju bitnu ulogu i u napadu, naročito se to odnosi na Zinchenka koji igra po levoj strani, a neretko ćemo ga videti i na centralnom delu protivničkog šesnaesterca gde će pokušati da napravi pometnju i suzi odbranu protivnika. Ključnu ulogu ima veznjak Malinovsky od koga sve kreće i koji je bukvalno glavni distributer lopti iz veznog reda, a mnogi od njih idu direktno između linija tima ka napadačima selekcije ili igračima iz drugog plana.

SASTAV TIMA:

Golmani: Godinama je na mestu prvog golmana bio golman Shakthara – Andrey Pyatov, ali je ove sezoni izgubio mesto startnog golmana tima, a samim tim ni Ševčenko nije računao na ovog golmana u tri martovska meča. Prednost su imali golman Dinamo Kijeva – Heorhiy Bushchan koji je branio u dva meča, kao i Anatolly Trubin iz Shakthara, a među pozvanim golmanima je i ekstratalentovani golman Real Madrida – Lunin.

Odbrana:

Ono što je uvek važilo za odbranu Ukrajine jeste činjenica da nemaju interancionalaca u ovom delu tima, ali da su izuzetno dobro uigrani, jer uglavnom dolaze iz dva najveća kluba u zemlji. Slična situacija je i sa današnjim timom, pre svega ćemo spomenuti 30-godišnjeg štopera Shakthara – Serhiy Kryvtsov-a, koji je veći deo karijere proveo u ovom velikanu, tipičan defanzivac sovjetske fudbalske škole koji je izuzetno fizički jak, odličan u skok duelu, ali ne tako koristan u organizaciji napada, mnogi ga osporavaju jer se smatra da ume da iz sjajne utakmice narednu odigra ispod svakog očekivanja, pa je ta nekonstantnost nešto što krasi ovog igrača, koji je u među saigračima poznat po tome što voli da peva karaoke. Tu je i njegov saigrač iz kluba – Mykola Matviyenko, ono što ga krasi je jako dobar dijagonalni pas, što uz solidan pregled igre može da bude velika prednost kada Ukrajine kreće da gradi napad od odbrane, uz to poseduje hitrinu pa se često dešava da i kada deluje da napadač ima prednost, ovaj igrač dugog koraka, stigne i napravi ključni start, po nekim najavama sa Ostrva na radaru je Arsenala, kao moguće pojačanje. Na mestu trećeg defanzivca treba očekivati igrača Dinamo Kijeva – Illya Zabarnyi-a, jednog od najvećih talenata Ukrajine na defanzivnim pozicijama. Ima svega 18 godina, a pažnju na sebe skrenuo je sjajnim partijama ove sezone koja mu je i prva seniorska. Kakav je talenat Zabarnyi govore i sledeće činjenice, debi za seniorski tim Dinamo Kijeva u 2020-toj, standardno mesto u timu, debi i četiri meča za seniorski tim Ukrajine, 6 celih utakmica u Ligi šampiona i nagrada za najboljeg mladog igrača Ukrajine.

Bočni defanzivci: Uz desnu aut liniju trebalo bi gotovo sigrno da vidimo Oleksandra Karavayeva iz Dinamo Kijeva, koji je primarno vezni igrač, ali u nacionalnom timu sa dosta uspeha igra na mestu wing beka, dugo je bio u drugom planu u Shakhtaru i išao na razne pozajmice, da bi se okušao i u Fenerbahčeu gde takođe nije uspeo da se nametne, usledio je povratak u Zoryu gde je počeo da pruža partije na reprezentativnom nivou, a usledio je i transfer u Dinamo, gde igra sa dosta uspeha.

Sa suprotne strane selektor Ševčenko rotira dosta igrača u zavisnosti od rivala, za sada je prvi izbor Vitaliy Mykolenko, 21-godišnji igrač Dinamo Kijeva. Njegova borbenost, odlučnost i snaga su najveći kvaliteti koji ističu poznavaoci prilika u Ukrajini, uz to zbog dosta dobrih tehničkih svojstava, selektor ga koristi i na mestu trećeg štopera (po levoj strani). Tu je i igrač Klub Briža, Edurard Sobol koji je pre par godina smatran jednim od najtalentovanijih igrača Ukrajine, ali za sada nije ostvario svoj puni potencijal, iako je standardan igrač u velikanu iz Belgije.

Sredina terena: Iako u svom klubu Manchester City-u igra na poziciji levog beka, u nacionalnom itmu Oleksandr Zinchenko jedan je od najvažnijih igrača veznog reda. Ove sezone imao je i mnogo značajniju ulogu u timu Pepa Gvardiole nego što je to bilo prethodnih sezona, a odigrao je 26 mečeva. Ono što ga krasi jeste izuzetna mirnoća u igri i sjajna tehnička obučenost, što je i jedan od osnovnih razloga zašto u Ukrajini igra u centralnom  delu veznog reda. U meču sa Francuskom postao je najmlađi kapiten u istoriji Ukrajine sa 24 godine.

Uz njega će u veznom redu igrati i igrač koji je motor ovog tima i čiji pasevi ,,imaju oči’’, fudbaler Atalante, Ruslan Malinovskyi. On je neko ko u timu Ukrajine diktira tempo, konstatno se kreće između linija tima i poseduje sjajnu tehniku i pregled igre, najveći broj ključnih dodavanja doći će upravo od njega i svakako da će protivnici morati da obrate posebnu pažnju na ovog ofanzivnog vezistu, koji je ove godine prvi asistent Atalante sa 12 asistencija. Sjajne partije pre Atalante pružao je i u belgijskom Genku, gde je bio proglašavan za najboljeg igrača sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=66LiJ8TFd2c

Pozicija defanzivnog veznog igrača trebalo bi da bude rezervisana za igrača Shakhtara – Tarasa Stepanenka, igrača koji je specifičan zbog mnogo stvari, van terena je neko ko voli da čita i veliki je protivnik tetoviranja među fudbalerima, dok je na terenu beskompromisni borac koji će pre svega odličnim postavljanjem i pravovremenim startovima pokušati da pokvari svaku akciju protivnika, upravo je on taj igrač koji će omogućavati svojim saigračima veću slobodu i zatvoriti im leđa u svakoj prilici. Tu je još i Viktor Kovalenko koji je ove sezone malo igrao u Atalanti, potom kapiten Dinamo Kijeva – Serhiy Sydorchuk, zamena za Stepanenka, igrač koji poseduje razoran udarac iz daleka, ali koji je sklon dobijanju žutih i crvenih kartona.

https://www.youtube.com/watch?v=bPn9MvM84Zg

Napad: Jedini siguran u ovom delu terena je napadač belgijskog Genta – Roman Yaremchuk. Ovaj 191 cm visoki napadač četvrti je strelac belgijskog šampionata sa 17 golova, a da nije bilo pauze zbog korone čini se da bi učinak bio i bolji, jedan je od igrača koji upućuje najveći broj udaraca ka golu rivala, prosečno tri po meču, a deluje da i pored toga što nije u kategoriji elitnih napadača, poseduje neverovatnu smirenost pred golom rivala, takođe neko je ko će umeti da se zagradi i sačuva loptu, što je u igri Ukrajine izuzetno bitno, kako bi se ostali igrači pridodali napadu i pomerili težište igre. Tu je i naturalizovani Brazilac iz Shakhtara, omaleni Marlos, koji poseduje sjajnu tehniku, dribling i udarac levom nogom, proglašavan je za najboljeg igrača Ukrajine 2016, 2017 i 2018 godine. Tu si i dvojica najpoznatijih igrača Ukrajine, koji za vreme mandata selektora Ševčenka i nisu igrali puno, levokrilni napadač Shakhtara – Yevhen Konoplyanka, koji je ovu sezonu više presedeo na klupi nego što je igrao, svega 8 mečeva, pa je pitanje koliko će igrati i na Euru. Sa druge strane slična je situaciji i sa fudbalerom Vest Hema – Andriy Yarmolenkom, četiri puta proglašavanim za najboljeg igrača Ukrajine. Ove sezone propustio je veći deo sezone zbog korone i povrede kolena, pa je takođe pitanje da li će i koliko igrati na takmičenju.

OČEKIVANJA od selekcije:

Svakako da Ukrajina kao tim ima šta da ponudi ljubiteljima fudbala, uigranost tima uz nekoliko izuzetnih pojedinaca mogli bi od ovog tima da naparave nekog ko će lako do drugog kruga, ali činjenica da su u seriji negativnih rezultata i da dvojica igrača koji bi podigli igru tima na još viši nivo nisu spremni da pruže maskimum može da bude problem čak i za grupnu fazu takmičenja. Ukoliko tim odigra na maksimalnom nivou očekujemo da može da prođe grupnu fazu, ali da će tu i biti kraj njihovog učešća na šampionatu.

Podaci za kladioničare:

  • Ukrajna nije pobedila na prethodnih 6 mečeva (3 remija i 3 poraza)
  • Na 6 od 8 mečeva prolazila je igra 2-3 gola, a na 7 od 8 igra 2-4 gola
  • Na 6 od 8 mečeva prolazila je igra 1-3&1-3

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje