utorak, 23. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: – selekcija Slovačke (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM SLOVAČKE

FIFA rang lista: 36. mesto

Websajt saveza: https://web.archive.org/web/20081026154406/http://www.futbalsfz.sk/en/

Od raspada Čehoslovačke, ovo će biti treće veliko takmičenje na kojem selekcija Slovačke uzima učešće, na Svetskom prvenstvu 2010-te godine tim je stigao do 1/8 finala gde je ispao od Holandije 2:1, a prethodno prošao iz grupe sa Italijom koju je i savladao. Naredno veliko takmičenje donelo je još jedan jako dobar rezultat za Slovake, još jedan plasman u nokaut fazu, pobedom nad Rusijom i remijem sa Engleskom, bolji je ovog puta u eleminacijama bio tim Nemačke 3:0. Svakako da Slovačka s obzirom na svoju veličinu može da bude jako zadovoljna ovakvim rezultatima, uvek imaju zanimljive mlade igrače koji igraju širom evropskih liga, a čini se da će i sada biti neprijatan rival svima u grupi.

Raspored na takmičenju:

14.jun Poljska (St.Petersburg)  18.jun Švedska  (St.Petersburg)  23.jun Španija (Sevilja)

SELEKTOR:

Štefan Tarkovič selektor koji je prošao sve faze razvoja od pomoćnih trenera klubova, do pomoćnog trenera selekcije i od 2018-te godine radi kao selektor seniorskog tima, pod njegovim vođstvom selekcija je preko Lige Nacija izborila plasman na EP, a karakteristično je da voli disciplinovu igru sa dosta zadataka u defanzivi za sve igrače. Deluje da njegove ekipe najveći problem imaju kada treba da vode glavnu reč, što pokazuju i rezultati sa početka kvalifikacija za SP u martu, kada su remizirali sa Maltom i Kiprom, dok su savladali tim Rusije.

U dosadašnjem toku rada selektora Tarkoviča, tim je igrao u dve formacije i to 4-1-4-1 i 4-3-2-1, u obe varijante igra se sa jednim klasičnim napadačem što je godinama tako u selekciji Slovačke, ali do promena dolazi u veznom redu. Tri defanzivna bloka, odlično pozicioniranje i striktni taktički zadaci svakog igrača u odbrani, dok u napadu najčešći način ugrožavanja gola dolazi iz povratnih lopti i udaraca iz daljine, problem predstavlja nedostatak klasičnog napadača top kvaliteta, pa se u napadu pre svega ističu vezni igrači kvalitetnog udarca iz daljine.

SASTAV TIMA:

Golmani: Veliki problem selekcije, pre svega zbog statusa golmana u njihovim klubovima, što se dosta ističe i u domaćim sredstvima javnosti. Prvi izbor u Ligi Nacija bio je rezervni golman Fulhama – Marek Rodak, golman koji je postao heroj u penal seriji sa Republikom Irskom, odbranama penala. Ove sezone branio je svega 2 puta za Fulam, poznat je po odličnim dugim pasevima. Tu je i Martin Dubravka, golman Newcastla. U prošloj sezoni 2019/20 proglašen je od strane navijača za najboljeg igrača kluba, da bi potom ove sezone branio na svega 13 mečeva, ali je i sada bio treći najbolje ocenjeni igrač tima, standardan na golu Slovačke tokom kvalifikacija. Treći izbor je Dusan Kuciak, član poljske Lechia Gdansk.

https://www.youtube.com/watch?v=NmwBn-XB860

Odbrana: U timu više nema Martina Škrtela, koji je godinama nosio odbranu ovog tima, ali je tu sada još jedan sjajni defanzivac, Milan Skriniar iz Intera, momak koji je poznat kao defanzivac koji razume fudbal i dosta učestvuje u igri, bio je učesnik incidenta sa još nekoliko igrača, kada je napustio hotel na pripremama reprezentacije i izašao u provod, posle čega se digla velika prašina i izvinjenja od njega i saigrača. Definitivno najveće vrline u igri su sjajna duel igra, skok igra i igra jedan na jedan, gde odličnim čitanjem namera rivala vrlo često oduzima ,,čiste’’ lopte. Za mesto drugog štopera konkurišu Lubomir Satka i Denis Vavro. Satka je momak koji je kao 17-godišnjak stigao u redove Newcastla, ali se nije snašao u ovom velikom klubu pa je usledio najpre povratak u Slovačku, da bi potom postao standardan igrač Lech Poznana gde i danas igra. Igrač koga pre svega karakteriše sjajno pozicioniranje i veliki odraz, što ga čini jako dobrom metom u skoku. Denis Vavro, trenutno igrač Lacija na pozajmici u španskoj Hueski, još jedan je od izdanaka slovačke škole fudbala za defanzivce, osvajač je prestižne nagrade Peter Dubrovsky (2017. godine) koja se daje za najboljeg mladog igrača Slovačke. Ističe se pre svega sjajnim fizičkim atributima, a poseduje i jako dobar dug pas, koji često koristi. Očekuje se da uz Skriniara bude godinama nosilac defanzivne linije tima.

Bočni defanzivci: Petar Pekarik, nezamenljiv je član startne postave po desnom boku, član je Herte već devet sezone gde igra takođe standardno i na visokom nivou. Sa 99 odigranih mečeva drugi je igrač ovog tima po broju nastupa za nacionalni tim.

Sa druge strane mogli bismo da vidimo ili Jakub Holúbeka iz Piasta ili Tomáš Hubočana, koji takođe može da odgira i na mestu štopera. U zavisnosti od toga šta želi od svog tima i ko im je rival, Holubek će više igrati kada timu treba prodornost po boku i više učešća u igri i napadu, dok će Hubočan igrati kada treba pojačati skok i fizičku prisutnost na terenu, ali od njega ne treba očekivati učešće u napadu već ograničenu i strogu defanzivnu ulogu po levom boku.

Sredina terena: Što se tiče veznog reda, to je verovatno i najjači deo Slovačkog tima. Na mestu zadnjeg veznog igrača je sjajni omaleni veznjak Napolija – Stanislav Lobotka, igrač koji je velika radilica na terenu i neko ko će pokriti neverovatno puno prostora, sjajno se kreće bez lopte i pozicionira, a zbog svoje urođene fizičke kondicije, vrlo često će se ubaciti i u napad svog tima kako bi dodao opciju više za pas. Sjajne partije u Selti Vigo, ali i jako malo mečeva za Napoli u kojem sad igra, bi mogle da budu problem, ali i dodatni motiv na šampionatu koji će Lobotki služiti kao poligon za dokazivanje. Dvojica igrača koji će igrati sa njim u veznom redu su, legendardni Marek Hamšik i Juraj Kucka. Hamšik je posle povratka iz Kine, odlučio da igra u Švedskoj – Geteborgu, kako bi se vratio u formu za ovo takmičenje što govori o tome koliko je ovaj sjajni vezni igrač motivisan kada igra u nacionalnom timu za koji je do sada odigrao 126 mečeva. On je i kapiten i lider ovog tima. Ulogu u organizaciji igre i ugrožavanju protivničkog gola razornim udarcima će imati i Juraj Kucka, član Parme i još jedan veteran koji će možda i završiti svoju reprezentativnu karijeru posle ovog takmičenja. Dugog koraka, jak u duel igri i skoku, doneće ono što Lobotka i Hamšik nemaju, ali svakako da će zbog razornog udarca biti i opasnost po gol rivala. Ove godine bio je najbolje ocenjeni igrač Parme, kao i najbolji strelac tima sa 7 golova. Patrik Hrošovský iz Genka, još jedna je opcija u veznom redu, odličan izvođač penala, igrač koji donosi balans u vezni red, mirnoću i pas, mogao bi da bude i standardan igrač, ukoliko se selektor opredeli za opciju sa tri vezna igrača i dva ofanzivnije orijentisana, jer bi se u tom slučaju Hamšik pomerio na gore.

Ofanzivnije orijentisani igrači u veznom redu su pored Hamšika i igrači poput Roberta Mak-a, Ondreja Dude, Vladimir Weiss, momci koji mogu da igraju po boku u veznom redu, kao i na mestu ofanzivnih veznih igrača u formaciji 4-3-2-1. Robert Mak, svojevremeno član Manchester City-a, sada igrač mađarskog Ferencvaroša, koji po mnogima nije u potpunosti iskoristio veliki potencijal koji je imao, glavni kvalitet njegove igre je brzina i neverovana eksplozivnost i agilnost. Ondrej Duda je igrač nemačkog Kelna, igrač koji poseduje odlične tehničke kvalitete, a pre svega se ističe kreacijom i vizijom u igri, voli da igra između linija tima i odatle kreira i završava akcije svog tima. Prvi je strelac i asistent svog tima ove sezone (7 golova i 4 asistencije). Tu je i krilni napadač Vladimir Weiss sada član Slovana iz Bratislave, a nekada igrač Manchester City-a i slično poput Mak-a, velika nada Slovačke koja nije dostigla sav svoj potencijal, brzina, eksplozivnost i odličan dribling i šut, ostali su u senci činjenice da je igrač koji odbranu ne igra što se u današnjem fudbalu ne prašta, baš kao ni brojni incidenti u noćnom provodu koji se vežu za njega. Povukao se iz reprezentacije 2018-te godine, ali je na nagovor selektora ponovo prihvatio poziv u nacionalni tim.

Napad: Istakli smo već nedostatak kvalitetnog klasičnog napadača, tri su opcije u ovom delu tima, Robert Boženik, Michal Ďuriš, David Strelec.  Boženik je član holandskog Fejnorda, koji je ove sezone odigrao svega 15 mečeva uz 1 gol. Ističe se njegov veliki doprinos timskoj odbrani, ali se čini da tek treba da se dokaže kao napadač pre svega golovima koji nedostaju, premalo u poslednje dve godine za status napadača bilo koje selekcije. Tu je i Michal Duris iz kiparske Omonije, možda i prvi izbor u selekciji, takođe napadač koji uvek igra sa velikom dozom agresivosti za nacionalni tim, ali takođe ove sezone samo 2 gola na 20 mečeva za svoj tim, nisu najbolji učinak za nekog ko je startni napadač Slovačke. Tu je još jedan 20-godišnjak, član Slovana – David Strelec, strelac 7 golova ove sezone i godinama član svih mlađih selekcija Slovačke. Mnogi poznavaoci prilika fudbala u Slovačkoj ističu da bi upravo on u godinama koje dolaze mogao da postane nosilac igre u napadu tima, poseduje nepredvidljivost, ali i dalje treba dosta da radi i napreduje.

OČEKIVANJA od selekcije:

Previše znakova pitanja u timu Slovačke, problem sa golmanom je evidentan pre svega zbog konstantnosti u igri za njihove timove, odbrana deluje solidno i biće na velikim ispitima u mečevima koje slede, svakako da će rezultat čitave selekcije zavisiti od veznog reda koji poseduje izuzetan kvalitet, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da i tu igra nekoliko igrača koji su bliži kraju karijere nego zenitu, napad deluje bezopasno i bez top kvaliteta. Sve u svemu čitava slika selekcije Slovačke ne deluje obećavajuće, a po nama teško da ćemo ih videti van grupne faze po prvi put na nekom velikom takmičenju.

Podaci za kladioničare:

  • Na 7 od 10 prethodnih mečeva prolazila je igra 0-2 gola

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje