petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Ujedinjene nacije u selekciji sa Alpa – selekcija Švajcarske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM ŠVAJCARSKE

FIFA rang lista: 13. mesto

Websajt saveza:https://www.football.ch/SFV/Nationalteams/A-Team.aspx

Selekcija koje je svoje najbolje rezultate ostvarila od 30-tih do 50-ih godina prošlog veka, u poslednje vreme redovan je protagonista velikih takmičenja, odličan rad u mlađim selekcijama, regrutovanje dece migranata koja su rođena na teritoriji Švajcarske i stvaranje od njih seniorskih reprezentativaca, donela su ovoj alpskoj zemlji status neugodnog rivala i po mnogo veće selekcije u Evropi. Ono što je činjenica jeste da na Evropskim prvenstvima samo jedan plasman u drugi krug na četiri poslednja učešća nije nešto čime Švajcarska federacija može da bude zadovoljna, novo prvenstvo biće prilika da to isprave, iako su u izuzetno neugodnoj grupi.

Raspored na takmičenju:

12.jun Vels (Baku)  16.jun Italija (Rim)  20.jun Turska (Baku)

SELEKTOR:

Jedan od selektora koji je najduže na klupi neke selekcije jeste upravo Vladimir Petrović, koji je na kormilu Švajcarske od 2014-te godine, predvodio je selekciju na 71 utakmici i ostvario učinak od 38 pobeda, 15 remija i 18 poraza. Odveo je Švajcarce do 1/8 finala na Evropskom prvenstvu 2016-te, kao i na Svetskom prvenstvu 2018-te, ali je to bio maksimum ove selekcije, a koliko poverenja imaju u svoj selektora u savezu, govori i podatak da ni posle serije od 7 mečeva bez pobede u periodu septembar 2020 – novembar 2020 nije izgubio posao, iako se u drugim savezima to često dešava posle takvih serija.

Što se tiče formacije, ova selekcija pre svega igra u sistemu 3-4-1-2, gde se sa veliki brojem igrača napada i vrši konstantan presing po izgubljenoj lopti, Šaćiri ima ulogu ,,desetke’’ iza dvojice napadača i ima potpunu slobodu da se kreće između linija tima, a takođe i levo i desno i traži idealno mesto kako bi uz pomoć bočnih igrača napravio višak i tako uputio pravovremenu asistenciju ili završio akciju sam. Veliki broj napada selekcije ide kroz bok odakle se upućuju opasni centaršutevi ka Seferoviću i Embolou.

SASTAV TIMA:

Golmani: Prvi izbor na mestu golmana je 32-godišnji Jan Sommer, golman nemačke Borusije Menhengladbah koji je godinama jedan od boljih golmana nemačke Bundeslige, ove godine takođe na visokom nivou i svakako golman koji donosi dosta samopouzdanja svojoj defanzivnoj liniji. Tu su i Yvon Mvogo iz PSV-a, kao i Jonas Omlin golman Monpeljea.

Odbrana: Ključni igrač odbrane je svakako visoki štoper Borusije Dortmund – Manuel Akanji, u formaciji sa tri defanzivca ima ulogu desnog štopera, igrač je koji ne popušta pod pritiskom, a jako dobra tehnika i pregled igre omogućavaju mu da pravovremeno reši komplikovane situacije u odbrani, bez rizika, što pokazuje i činjenica da je u toku cele sezone pokušao svega 9 driblinga kada se gledaju sve utakmice. Za njega možemo zaključiti da je štoper koji je sjajan atletski, brzina i konstantna agresivnost su takođe njegovi kvaliteti. Centralnu poziciju u odbrani najčešće je pokrivao 189cm visoki Nico Elvedi, fudbaler Borusije Menhengladbaha koji u klubu zajedno nastupa sa golmanom Sommerom, ono što on donosi ekipi jeste miran i tačan pas iz poslednje linije, a upravo to je ono što je i njegov najveći kvalitet – tačnost pasa od preko 95%, konstantno već drugu sezonu u izuzetno jakoj ligi, još jedan karakteristika ovog jako dobrog štopera jeste jako mali broj faulova što je takođe jedan od kvaliteta koji pokazuju njegovu smirenost i koncentrisanost u igri. Oba igrača mogla bi posle prvenstva da završe u nekom od timova Premijer lige koji su u prethodnom periodu pokazali interesovanje za njih. Na poziciji levog štopera u ovom sistemu, selektor Petković, koristio je jednog klasičnog bočnog defanzivca, Rikarda Rodrigeza – člana Torina, koji u timu ima zaista veliku ulogu u igri svog tima, brzina, odlična kretnja bez lopte i čitanje igre, omogućavaju mu da uz agresivnost odlično odradi posao u defanzivi, ali da se i vrlo često ubaci u napad svog tima i tako ponudi opciju više na levom boku, koji je i mnogo opasniji u igri Švajcarskog tima. Veliki kvalitet ovog igrača jesu slobodni udarci, koje izvodi jako dobro. Ono što mu zameraju jeste vrlo često prevelika doza agresivnosti i neretko iskakanje sa mesta u formaciji, što može da dovede do neplaniranih faulova ili stvaranja prostora za protivničke igrače. On je poreklom Španac po ocu i Čileanac po majci, a rođen je sa poremećajem gde su mu organi poput jetre, slezine i creva smešteni u grudni koš, pa mu je davano svega 50% šansi da će preživeti, a on je stigao do 78 nastupa u dresu zemlje gde je rođen. Još jedan štoper Fabian Schar je opcija na štoperu, a igra za Njukasl.

Bočni defanzivci: Mesta bočnih defanzivaca deluju takođe dobro popunjena, na mesto sa desne strane konkurisaće ravnopravno fudbaler Volfsburga Kevin Mbabu i Silvan Widmer iz Bazela, obojica jako prodorna i kvalitetna wing beka, koja su zbog fizičkih karakteristika u stanju da uspešno pokrivaju celu desnu stranu.

Sa levog boka možemo očekivati Stevena Zubera, koji je upravo po svim karakteristikama wing bek, brz, prodoran i neko ko može vrlo lako da reši situacije jedan na jedan, ove sezone je više vremena proveo na klupi i to bi mogao da bude problem, iako je odigrao 18 mečeva za Ajntraht iz Frankfurta i zabeležio 2 asistencije, tu je i igrač Bordoa – Loris Benito.

Sredina terena: Glavni igrač selekcije u ovom delu terena je kapiten selekcije Granit Xhaka, fudbaler Arsenala, koji ima 28 godina, što je možda i najveći problem selekcije, Xhaka jeste igrač koji igra u velikom klubu, ali svaki stručnjak se slaže u tome da je jako teško da se odredi u čemu je on vrhunski, čini se da je on sklop svih karakteristika box to box veznog igrača, ali na niovu koji nije svetska klasa, svakako je nezamenljiv član selekcije i blizu je 100 nastupa za svoju selekciju. Remo Freuler, standardni igrač Atalante u kojoj igra upravo na mestu na kome igra i u nacionalnoj selekciji, jako dobro pokriva levu centralnu poziciju na terenu, često se spušta po loptu i započinje napade svog tima, a takođe potom odličnom kretnjom nudi novu opciju za pas svojim saigračima, uz to jako dobar defanzivno i u presingu na igrača sa loptom, svakako igrač koji je izuzetno bitan za igru svog tima, ali i selekcije Švajcarske. Na centralnim pozicijma možemo videti i tamnopute Denisa Zakariu iz Borusije Menhengladbaha i Djibril Sow-a iz Ajntraht Frankfurta, momci koji svojom fizičkom snagom i brzinom, mogu dosta dobro da zatvore prilaze golu kroz centralni deo veznog reda.

Možda i ključni igrač zbog koga je selektor i odabrao ovaj sistem, jeste dete albanskih migranata – Xherdan Shaqiri, igrač slavnog Liverpula koji ove sezone nije igrao dovoljno u svom klubu, ali ga to nije omelo da u mečevima za nacionalni tim pruži odlične partije, njegova uloga je da deluje iza napadača i ima potpunu slobodu u kretnjama, odličan dribler koji poseduje sjajnu promenu pravca kretanja, ali i pregled igre, uz to konstantna je pretnja šutevima iz daljine. Svakako igrač bez čijeg prisustva tim deluje dosta drugačije. Edmilson Fernandes iz Majnca je igrač koji bi mogao da bude njegova zamena.

Napad: Švajcarska definitivno ima napad koji nije atraktivan, ali koji ,,radi posao’’. Haris Seferović, fudbaler Benfike koji je ove sezone postigao 18 golova, prvi je odabir u napadu. Odlična pokretljivost za visinu od 189cm, sjajna igra glavom i mogućnost da na različite načine rešava napade, glavni su kvaliteti ovog napadača. Njegov par u tandemu treba da bude Breel Embolo, fudbaler Menhengladbaha, koji je rođen u Kamerunu, ali je kao mali stigao u Švajcarsku i odlučio da zaigra za ovu zemlju, poseduje brzinu i eksplozivnost, ali se jako dobro snalazi i u duel igri i skoku, mnogi su ga najavljivali kao velikog talenta za najveća dela, ali do sada on nije to pokazao, ove godine svega 5 golova u Bundesligi. Tu je i napadač Dinamo Zagreba – Mario Gavranović. Ruben Vargas iz Augsburga, Admir Mehmedi iz Volfsburga i Christian Fassnacht iz Jang Bojsa su još neke od opcija za napadačke i krilne pozicije u zavisnosti od formacije koja se odabere.

https://www.youtube.com/watch?v=Ds2ilKL14XA

OČEKIVANJA od selekcije:

Svakako da se Švajcarska nikada ne pojavaljuje u nekoj ulozi favorita na ovakvim takmičenjima, ali svakako da su tim koji apsolutno svakoj selekciji na ovom takmičenju mogu da stvore problem, imaće veliku borbu za prolazak dalje sa Velsom i Turskom, a odlučiće nijanse. Gledajući tim i igru, činjenicu da se tim nije dugo menjao i da je pod vođstvom istog selektora već sedam godina, svakako im daju za pravo da se nadaju pozitivnom rezultatu, iako za vrhunski rezultat po nama nemaju kapacitet.

  • Podaci za kladioničare:
    • Na 5 od prethodnih 7 mečeva prolazila je igra 3+ , a na 6 od 7 prolazila je igra 2+. 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje