četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Federeru 20. jubilarna grend slem titula!

Rodzer Federer osvojio je Australijan open pobedivši u finalu Marina Čilića sa 3:2, po setovima 6:2 6:7 (5:7) 6:3 3:6 6:1.

Iako je pobednik meča odlučen tek u petom setu kvalitet meča i nije bio ekstra kvaliteta. Federer je u meč ušao jako i odmah na startu napravio brejk za vođstvo od 2:0. Čilić je u uvodnim trenucima meča bio stegnut, pravio je atipične greške koje je Federer znalački koristio. Uspeo je Federer da napravi još jedan brejk za laganih 6:2 u prvom setu.

Na osnovu rezultata iz prvog seta činilo se da će ovo biti još jedan rutinski meč za Federera, ali Čilić je počeo da se budi. Pronašao je sigurnost u svojim udarcima, počeo je da dobija na samopouzdanju, a samim tim da lagano  osvaja svoje servis gemove.
Gemovi su išli brzo, jer su serveri bili na visini zadatka, a to je rezultovalo taj brejkom. Federer je prvi napravio mini brejk, ali Čilić je odmah uzvratio i kasnije na 5:4 uzima još jedan mini brejk za osvajanje drugog seta.

U trećem setu viđena je velika borba. Obojica su nastavili da serviraju vrlo dobro. Ipak, Čilić je upao u malu mini krizu koja je trajala svega 2-3 minuta. Bez obzira što su oscilacije bile kratke, Federer je to iskoristio i bez izgubljenog poena napravio brejk što je na kraju bilo dovoljno za osvajanje trećeg seta.

Federer na krilima osvojenog trećeg seta kreće jako i u četvrtom. Napravio je odmah brejk za vođstvo od 1:0, i činilo se kao da je to početak kraja, ali i Čilić se nešto pitao. Bez obzira na zaostatak od seta i brejka, servirao je sjajno i čekao neki manji pad u igri Federara i dočekao je. Vratio je jedan brejk za 3:3, i kasnije napravio još jedan za potpuni preokret u četvrtom setu. Federer je izgledao malo pogubljeno na terenu kao i cela publika na stadionu, a Čilić kasnije samouvereno servira sa 2:2 u setovima.

Federer na sebi svojstven način kada je teško odlazi u toalet na nešto dužu pauzu koja je kasnije ispostaviće se ubila Čilićev ritam koji je Hrvat nametnuo u finišu četvrtog seta.
Čilić je imao brejk lopte u prvog gemu petog seta, ali Federer je uspeo to da preživi. To je očigleno bio poslednji Čilićev napad, jer se njegova igra raspala u nastavku meča. Federer je odma napravio brejk za 2:0 i svima je bilo jasno da neće biti neke veće borbe. Čilićev govor tela nije pokazao da on veruje da može  još jednom da preokrene stvari u svoju korist, pa je tako Federer kasnije napravio još jedan brejk za konačnih 6:1.

Federeru je ovo jubilarna 20. grend slem titula, a 6. ovde u Melburnu. Na taj način se izjednačio sa Rojom Emersonom i Novakom Đokovićem koji takođe imaju po šest titula na Australijan openu.

Čilić će od ponedeljka biti treći igrač sveta, a pored toga uteha mu je ček na 1 564 716 dolara koji dobija finalista.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje