subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Fudbalska bajka iz Švedske (2.deo – Sa 75000 evra do proleća u Evropi)

Juče ste na našem sajtu mogli da pročitate prvi deo priče o nastanku i razvoju švedskog fudbalskog kluba Ostersunds, danas u nastavku priče predstavićemo vam one koji su najviše zaslužni za ovu fudbalsku bajku, trenera i igrače:

U prvom tekstu smo već spomenuli trenera Grahama Pottera koji je u igračkim danima nastupao za klubove u ligama od Championshipa do Lige 2, a nastupao je kratko vreme i za Sautempton u Premier ligi. Trenerskim pozivom počeo je da se bavi najpre na nižem nivou trenirajući engleske univerzitetske timove Hala i Lidsa, a pravu šansu da vodi seniorski tim dobio je u decembru 2010.godine od kada je trener Ostersundsa. Ovaj tim tada se takmičio u četvrtom rangu švedskog fudbala. Posle dve promociju u tri sezone, njemu je uprava ponudila nastavak saradnje, što je rezultitalo plasmanom u Prvu ligu, osvajanjem Kupa i na kraju kao šlag na tortu, plasman u 1/16 finala Lige Evrope.

Grahama Potter

Van fudbalskog terena trener Potter, zajeno sa dirketorom Kindbergom ima poprilično neobičan pristup fudbalskom klubu. Fudbalska akademija Ostersunda pokrenula je kulturni projekat ,koji se održava tokom cele godine, a igrači se obavezuju da učestvuju u kulturnim manifestacijama samim potpisivanjem ugovoru. Kulturni program obuhvata predstave, promocije knjiga i razne umetničke izložbe. Igrači i stručni štab su 2015-te godine izveli predstavu Labudovo jezero od Čajkovskog pred 428 gledalaca. Potter smatra da na ovaj način podstiče zajedništvo u ekipi i tera igrače da poboljšaju sebe ne samo kao fudbalere već i kao ljude. 

Što se tiče samog izbora igrača za tim, Potter bira igrače koji mogu da se uklope u njegov sistem igre, a taj sistem opisuje kao, atraktivan, napadački fudbal sa dosta poseda lopte. Za sajt kluba je još 2012-te godine izjavio: ,, Igrači koje dovedemo moraju imati potreban tehnički kvalitet i da imaju karakter, stav i želju da igraju za ovaj klub.“

Kako je trener Potter uspeo da pronađe takav sklop igrača. Tako što se nije obazirao na ligu u kojoj igraju niti na to da mora da plati velike cene za njih, pa je tako na primer Edvards stigao iz pete lige, a Hopcut iz devetog ranga Engleskog fudbala.

Golman Aly Keita stigao je iz trećeligaša Vasterasa, a Ostersunds ga je angažovao tek pošto mu je istekao ugovor.

Što se tiče odbrane, Tom Pettersson je stigao iz Geteborga i on je jedini igrač u timu koji je došao iz najjačeg ranga švedskog fudbala. Sotiros Papagiannopoulous stigao je po isteku ugovora iz grčkog PAOK-a, igrač koji je rođen u Švedskoj gde je i igrao u nižim rangovima i bio pre odlaska u PAOK jedan od najboljih igrača Assyriske, ostao je u sećanju treneru Potteru koji nije mnogo čekao kada je ovaj igrač postao slobodan. Ronald Mukiibi još jedan igrač rođen u Švedskoj od roditelja koji su emigranti iz Ugande, stigao iz Hakena po isteku ugovora, u 2017-oj debitovao za selekciju Ugande. Denis Widgren je produkt fudbalske akademije Ostersunda i nastupa za klub još od treće lige.

      

Vezni red je deo tima čiji igrači tek imaju interesantnu istoriju. Curtis Edwards je Englez koji je u klub stigao iz pete lige Švedske iz tima Ytterhogdal, u pitanju je bio besplatan transfer. Zamenik kapitena je reprezentativac Komorskih ostrva, Fouad Bachirou (na slici desno), igrač rođen u Francuskoj, u Ostersunds je stigao besplatno iz ekipe Mortona, člana treće lige Škotske. Brwa Nouri (na slici levo), kapiten i jedan od najboljih igrača tima je rođen u Iranu, u porodici Kurda iz Iraka, kao jako mali dolazi sa svojom porodicom u Švedsku, gde je počeo da se bavi fudbalom, a igrao je i za mlađe kategorije Švedske reprezentacije, da bi u seniorskoj konkurenciji zaigrao za selekciju Iraka. U klub je stigao iz trećeligaša, ekipe Dalkurd pošto mu je istekao ugovor sa ovim klubom. Ken Sema, još jedan igrač rođen u Švedskoj ali od roditelja koji su emigranti iz Konga, nastupao je za Švedski tim do 23 godine na Olimpijskim igrama 2016-te godine u Riju. U klub je stigao iz drugoligaša Ljungskilea, besplatno.

Napadači, Alhaji Gero je u klub stigao po isteku ugovora sa danskim Viborgom. Igrač rođen u Nigeriji, gde je i igrao za više klubova pre dolasak u Skandinaviju. Bio je član reprezentacije Nigerije do 20 godina. Najbolji igrač tima je najverovatnije reprezentativac Irana i jedini igrač koji je plaćan da bi stigao u ovaj tim, Saman Ghoddos. Za njegov transfer Ostersunds je izdvojio 75 000 evra, a stigao je iz ekipe Syrianska, člana Druge lige. Najpre je odigrao 2 prijateljska meča za nacionalni tim Švedske i postigao čak i gol, da bi potom zatražio prelazak od FIFA, kako bi zaigrao za rodnu zemlju njegovih roditelja, Iran, a imaćemo prilike da ga gledamo i na Svetskom prvenstvu 2018-te u Rusiji!

Saman Ghoddos

Od intersantnih igrača u timu, treba napomenuti i Jamie Hopcutta, još jednog Engleza koji je u klub stigao iz engleskog devetoligaša Tadcaster Albiona. Slična priča je i sa fudbalerom iz Gane, Samuel Mensirom, koji je stigao iz kluba Evesham United.

Svi transferi igrača koštali su klub 75 hiljade evra, a vešte ruke i bistar um trenera Pottera uspela je da od tog ,,jeftinog materjala“ napravi pravo umetiničko delo. 

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje