utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Fudbalska bajka iz Švedske!

Fudbal je svkako najvažnija sporedna stvar na svetu, a mnogi socijolozi pokušavaju da objasne fenomen fudbala. Jedan od razloga zašto je to tako, je svakako I to što fudbal omogućava ,,malim’’ timovima da pobede neke velike i usreće njihove pristale. Imali smo skorašnji primer Islanda koji je sjajnom borbenošću uspeo da savlada mnogo jačeg od sebe, poput selekcije Engleske, u novijoj istoriji imamo I preimer selekcije Senegala koja je savladala Francusku na otvaranju Svetskog prvenstva 2002.godine. Najsvežniji je primer Bristol Sitija koji je uspeo da u okviru kupa savlada Mančester Junajted .Ako prođemo kroz istoriju ove prelepe igre videćemo puno sličnih slučajeva, ali priča koju sada želimo da podelimo sa vama je o fudbalskom klubu Ostersunds iz Švedske, koji je ove sezone uspeo da sebi obezbedi proleće u Ligi Evrope, iako im niko nije davao ni najmanje šanse.

Ostersunds je klub osnovan 1996.godine, kada se više klubova iz Ostersunda (Ope IF, IFK Östersund and Östersund/Torvalla FF ) spojilo i oformilo ovaj klub. Svoje mečeve igraju na stadionu Jamtkraft Arena, kapaciteta 9.165 mesta.

Boje kluba su crno-crvena kao i što su boje njihovog grba. Od svog osnivanja tim je igrao u trećem rangu takmičenja, 2007.godine uprava kluba se okreće engleskoj školi fudbala i uspostavlja saradnju sa Svonsijem, koji od tada šalje neke svoje igrače na kaljenje u ovaj klub, a uz to često igra prijateljske mečeve sa Ostersundsom. U sezoni 2010. tim posle jako slabe sezone ispada u četvrti rang takmičenja. Daniel Kindberg dolazi na mesto sportskog direktora i uspeva da poveća budžet kluba saradnjom sa lokalnim firmam, a u klub istovremeno stiže mladi engleski trener Graham Potter koji je u to vreme radio na engleskom univerzitetu, koji je iskoristio svoje veze u Nike fudbalskoj akademiji i angažovao nekoliko solidnih mladih igrača, klub je odmah osvojio četvrti rang, a naredne sezone i treći i po prvi put se 2013-te godine domogao druge lige Švedske (Supperettan). U januaru 2014-te godine, klub je objavio da je potpisao ugovora sa Ministarstvom sporta Libije, vredan pola miliona kruna, čiji je cilj bio usavšavanje mladih i talentovanih fudbalera iz ove severno afričke zemlje, međutim od toga nije bilo ništa jer niti su Libijci ispoštovali dogovor niti je novac uplaćen Ostersundu. U oktobru 2015-te godine Ostersunds je postao član najjačeg ranga švedskog fudbala, a naredne 2017-te godine osvojili su Švedski kup pobedom na Norčepingom 4:1, što je bio i njihov prvi trofej u istoriji, što im je obezbedilo i izlazak u Evropu i to kvalifikacije za Ligu Evrope gde je prvi protivnik bio istanbulski velikan, Galatasaraj (uložio u letnjem prelaznom roku 35,6 miliona evra).

Dolazimo i do uzroka koji je i doveo do ove priče, ,,mali’’ Ostersunds je u dvomeču savladao Galatasaraj, posle pobede na domaćem terenu 2:0, izborili su nerešeno 1:1 u gostima (oborili sve kladioničare) i prošlu u narednu rundu. Usledio je dvomeč sa ekipom iz Luksemburga ,Fol Eš, koja je savladana u oba meča 1:0 na domaćem terenu i 2:1 na gostovanju, da bi u plej of rundi slavili protiv ekipe PAOK-a što je bilo još jedno veliko iznenađenje. Ostersunds je sa dva gola Iranca Ghodesa, slavio na domaćem terenu 2:0, da bi potom bio poražen na gostovanju 3:1, ali je zbog gola u gostima ipak ušao u grupnu fazu drugog takmičenja u Evropi.

Posle žreba grupa, još jednom je Ostersunds stavljen na mesto autsajdera i tima koji će se boriti za ,,fenjer’’ u grupi sa berlinskom Hertom, španskim Atletiko Bilbaom i ukrajinskom Zorjom. Usledile su nove odlične igre, 3 pobede (protiv Zorje i na domaćem terenu i  na gostovanjima i protiv Herte na domaćem terenu), dva remija (protiv Atl.Bilbaoa na domaćem terenu i Herte na gostovanju), uz samo jedan poraz 0:1 u Baskiji, na gostovanju kod španskog kluba. Domaće prvenstvo završili su na 5.mestu, a žreb za nokaut fazu Lige Evrope doneo im je za protivnika veliki Arsenal, što je obradovalo sve ljude u ovom klubu i navijače koji ga podržavaju, jer su i do sada pokazali da vole ulogu autsajdera i da u fudbalu ništa nije nemoguće.

 

(U NASTAVKU ĆETE ČITATI KO SU IGRAČI KOJI SU OD OVOG KLUBA NAPRAVILI KLUB POZNAT i VAN GRANICA ŠVEDSKE, kao i KO JE VOĐA OVIH ,,VIKINGA“)

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje