četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Hoće li ,,lale“ opet ,,procvetati“???

Holandska fudbalska reprezentacija nije uspela da se plasira čak ni u baraž za odalazak na Svetsko prvenstvo u Rusiju 2018-te godine, a to će biti drugo uzastupno propušteno veliko takmičenje, posle EURA 2016-te, na kojem Holandija takođe nije učestvovala.

Šta se desilo sa selekcijom koja je u Brazilu na prošlom Svetskom prvenstvu 2014-te zazuzela 3.mesto?

Holandija na Svetskom prvenstvu 2014-te godine!

Nije ovo prvi put da je Holandija propustila dva velika takmičenja u nizu, dogodilo joj se to i u razdoblju od 1982. do 1986. kada je nije bilo na dva svetska i jednom evropskom prvenstvu. Međutim po povratku na najveću scenu, odmah su osvojili šampionat Evrope 1988.godine. , ali trenutno stanje u timu ne uliva baš sigurnost i optimizam navijačima ove selekcije!

Ono što čini bazu reprezentacije jeste domaća liga i klubovi u njoj, Ajaks, PSV, Fejnord nekad su davali reprezentativce direktno iz svojih redeova, međutim promenama u svetu fudbala, uplivom ogromne količine novca, sve manje šanse da se iskažu dobijaju mladi igrači ili odlaze kao neafirmisani u velike klubove van Holandije, gde se gube i ne uspevaju da dosegnu svoj puni potencijal.

Iako su već imali u istoriji situacija kada je sa pozornice odlazila jedna velika generacija fudbalera, a dolazila potpuno nova, sada se i ne vidi koji će to igrači zameniti Snajdera, Robena, Van Persija, Heitingu.

Holandija – prvak Evrope 1988.godine

Generaciju Kumana, Vintera, Bosmana, Gulita, Van Bastena, Rajkarda koja je pokorila Evropu 1988.godine, zamenila je nova selekcija, koju su činili braća Frank i Ronald de Bur, Rajziger,Blind, Stam, Sedorf, Davids, Bergkmap, Klajvert, koja je zauzela 4.mesto na Svetskom prvenstvu 1998.godine. Potom je usledila nova smena generacija, koja je u prvi plan izbacila igrače poput Robena, Snajdera, Van Persija, Heitingu, Vlara, De Jonga, Kajta i Huntelara koja je na Svetskom prvenstvu 2010-te došla do vicešampionskog zvanja, a četri godine kasnije do 3.mesta.

Svetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj, Holandija zauzela 4.mesto!

Pored nedostatka fudbalski zvezda, Holandija sve lošije stoji i sa vrhunskim trenerima, Van Gaal je otišao posle trećeg mesta 2014-te, a na njegovo mesto je došao Gus Hidink (70), nekad veliki, ali danas ipak istrošeni trener koji je već godinama bez ozbiljnijih uspeha i koji se bliži penziji. Hiddink je uprskao u kvalifikacijama za Euro 2016., a čelnici saveza su pokušali da spasu stvar imenovanjem Dannyja Blinda (56), legendarnog igrača, ali koji je bez većih uspeha i iskustva u trenerskoj karijeri. I to se pokazalo vrlo lošom odlukom,Blind nije uspeo popraviti situaciju i odvesti reprezentaciju na Euro, ali je ipak dobio šansu u kvalifikacijama za SP, opet je bilo loše i ponovo je došlo do smene trenera, a sada je opet postavljen još jedan preiskusan trener Dik Advokat (70), a posledica toga je izostanak sa još jednog velikog takmičenja.

Jedina dva trenera koja bi možda mogla da naprave rezultat Ronald Koeman i Peter Bosz okrenuti su klupskim obavezama u Evertonu i Dortmund i ne izgeledaju poprilično zainteresovani za mesto selektora.

Ko će zameniti ove legende, Van Persi, Roben, Snejder?

Svetla prošlost, tamna sadašnjost i neizvestna budućnost, šta vi mislite u budućnosti Holandske reprezentacije?

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje