petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Intervju nedeljom: Legendarni švedski napadač Henrik Larsson( prvi deo)

Intervju sa jednim od najboljih napadača 90-ih i početka 2000-ih, podsećanje za malo starije i fudbalsko štivo za malo mlađe koji se ne sećaju legendarnog šveđanina Herika Larssona.

Henrik Edvard Larsson je bivši švedski fudbaler koji je rođen 1971. godine u Helsingborgu, a za istoimeni klub je i počeo da igra u seniorskoj konkurenciji, na 56 meča je postigao 50 golova. Usledile su igre za Fejnord, Seltik, Mančester Junajted. Za nacionalni tim Švedske odigrao je 106 utakmica i postigao 37 golova.

Ko je bio vaš idol u mlađim danima?

Imao sam snimke Pelea i često sam ih gledao kad sam dolazio kući iz škole, posle čega sam odlazio na treninge. Upoznao sam ga kasnije kroz karijeru, prvi put sam ga video 1998.godine. Slikao sam se sa njim iako sam u tom trentuku imao 42 godine.

Koliko je tačno da ste bili blizu ostavljanja fudbala kada ste se borili za ulazak u juniorski tim Hogaborgs?

Prestanak karijere nije nikada stvarno bila opcija, bila su to teška vremena za mene, oduvek sam bio niži i druga deca su brže rasla od mene, ali previše volim ovu igru da bih prestao da je igram. Kada sam napunio 18 godina išao sam na probu u portugalsku Benfiku kada je tamo bio Sven Goran Erikson, a sa 21 godinom sam radio za kompaniju koja radi utovar povrća u kamione, to nije bilo nešto što sam hteo da radim, ali sam tada dobio poziv da me želi Helsingborg, ostalo je istorija.

Švedska reprezentacija je završila na trećem mestu na vašem prvom Svetskom prvenstvu,1994 godine. Da li je to jedan od najvećih švedskih timova svih vremena?

U modernoj istoriji jeste,svaki put kada se održava Svetsko prvenstvo, ljudi pričaju o tome, imao sam 22 godine, i ulazak u tim je nešto o čemu maštate kao dete, a plasman na treće mesto bio je fantastičan uspeh. Postigao sam gol u meču za treće mesto,to je bio neverovatan osećaj, takođe sam izveo jedan od penala u četvrtfinaloj utakmici protiv Rumunije.

Koliko vam je bilo čudno da idete na sud u odelu i kravati samo da bi ste mogli da napustite Fejnord i potpišete za Seltik?

Bilo je baš čudno.Fejnord je prekinuo klauzulu u mom ugovoru na jedan način koji je njemu odgovarao, ali moji zastupnici i ja smo znali pravo značenje te klauzule. Nisam bio zadovoljan sa klubom u to vreme,ali to danas nije više problem, imam dobre odnose sa ljudim u klubu.

Pogledajte sve golove Larssona za Fejnored:

https://www.youtube.com/watch?v=a06UsQ-UGrI

Koja vam je najdraža uspomena iz vremena provedenog u Seltiku?

Ima ih zaista puno, dan kada smo zaustavili Rendžers da osvoji desetu titulu u nizu, dana kada smo osvojili titulu i dana kada smo stigli do finala Kupa Uefa. Verovatno sam propustio još 50 drugih svari. Nisam znao puno o Seltiku kada sam stigao u klub, nas sedmorica smo stigli u isto vreme u klub i tada nismo razumeli pritisak koji nosi igranje u ovom klubu. Došli smo u situaciju da moramo da zaustavimo niz Rendžersa od 9 uzastopnih titula, bili bi prvi klub koji je vezao 10 da to nismo uradili. Nismo sve to razumeli i zbog toga smo možda i igrali dobro i bili smireni. Da smo bili duže u klubu i da smo znali šta znači rivalstvo između ta dva kluba, verovatno bi reagovali drugačije i bilo bi mnogo teže.

Ko je najbolji trener sa kojim ste radili u vašoj karijeri?

Radio sam sa mnogo odličnih trenera Wim Jansen, Martin O’Neill, Frank Rijkaard i Alex Ferguson su samo neki od njih. Martin O’Neill je znao kako da nas motiviše. Sećam se da kada smo izlazili na teren protiv Liverpula u sezoni kada smo igrali finale Kupa Uefa, i kada smo odigrali 1:1 na Seltik Parku i morali da postignemo gol na gostovanju, on je održao govor pre meča, a njegove reči mi i dalje odzvanjaju u glavi, rekao sam tada sebi: ,,Daću sve od sebe, ne želim da žalim nizačim posle utakmice“.

U prvoj sezoni posle strašnog preloma noge koji ste doživeli, osvojili ste Zlatnu kopačku.Koliko ste ponosni na to?

Nijedan drugi igrač iz Skandinavije nije nikada to uradio, a imali smo neke odlične igrače. Postigao sam 53 gola, a 35 od njih u ligi. Naravno da sam ponosan zbog toga, ali ne bih to postigao bez mojih tadašnjih saigrača: Satona, Bojda, Tompsona,Agatea,Blinkera, Meknamare i Moravčika, svi oni su bili deo mog uspeha.

(NASTAVIĆE SE SLEDEĆE NEDELJE)

 


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici za još vesti https://www.facebook.com/sportskenovosti.net/

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje