subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Intervju nedeljom: Legendarni švedski napadač Henrik Larsson( drugi deo)

U prošlonedeljnom intervju mogli ste da čitate o prvom delu karijere slavnog Henrika Larsson, danas vam donosimo nastavak koji je još interesantniji:

Jednom prikom ste relkli da je Chris Sutton vaš omiIjeni partner u napadu, iako ste igrali sa mnogo zvučnijim imenima, da li je to tačno?

Da, tačno je. Chris i ja smo zaista bili odličan tandem, jer je mogao da bude kao štit za mene. Odlično smo se razumeli, čak smo se i družili privatno,kao i naše porodice. I dalje je to tako.

Zašto se golove proslavljali sa izbacenim jezikom?

Jednostavno se tako desilo. Video sam sliku posle jedne utakmice, kada sam to uradio, i rekao sam sebi, zašto se ne bih držao toga stalno. Ali sam od početka počeo da dobijam pisma od roditelja da im deca trče okolo sa izbačenim jezicima i pošto više nisam mogao da se nosim sa tolikom količinom pisama, prestao sam.

Na Svetskom prvenstvu 2002 godine igrali ste zajedno sa 20-godišnjim Zlatanom Ibrahimovićem. Da li je i bio nadmen kao i sada?

Više je bio naivan u to vreme, ali svejedno sjajna ličnost i karakter. Imao je i tada veštinu ali mu još uvek nije bilo sve na svom mestu. Tada sam mislio koliko dobar može da postane, pošto je imao sve, sada je jedan od najboljih napadača na svetu

Da li je poraz u finalu Kupa Uefa od Porta, 2003.godine bio najgori dan u vašoj karijeri?

Da. Imali smo Porto ,,na tacni’’ postigao sam dva gola, ali svejedno nismo pobedili. Teško je to bilo prihvatiti. Osvajanje trofeja nekog evropskog takmičenja sa Seltikom značilo bi mnogo i nama i navijačima. Mnogo njih je na meč putovalo i bez karte,želeli su samo da budu u Sevilji i vidi nas da pobeđujemo, ali nismo uspeli da uradimo to. I dalje me prođe jeza kada pričam o tome. Taj tim Porta je kasnije osvojio i Ligu šampiona, što dokazuje koliko su imali jak tim te godine.

Koliko je bila teška odluka da napustite Seltik i odete u Barselonu?

Bilo je teško ali sam osetio da je pravo vreme jer na par utakmica nisam postigao gol, pa su mediji počeli sa naslovima,,,To više nije onaj stari Larsson’’ i želeo sam to da prekinem. Imao sam godinu dana ugovora sa Seltikom u tom trenutku, a da bih prekinuo spekulacije želeo sam da objavim što pre moju odluku da neću produžiti ugovor, da ne bi došlo do raznih loših tumačenja.Bilo je zainteresovani preko 30 klubova, ali ja sam želeo u Španiju jer mi je san bio da igram negde gde je toplo, ali nisam želeo u klub koji se bori za opstanak, pre sam bio za neki tim koji je u sredini tabele, ali se javila Barsa i ja sam samo rekao, da!

Posle poraza u finalu Lige šampiona od Arsenala 2006 godine, TIjeri Anri je rekao da ljudi stalno pričaju o Samjuelu Etou i Ronaldinju, ali da bi trebali više pažnje da obrate na igrače koji su napravili razliku, kao što je Hernrik Larsson sa dve asistencije, kako ste se osećali zbog njegovih reči?

Bilo je prelepo to čiti od takvog igrača. Ulazak sa klupe i doprinos da se utakmica okrene u našu korist je bilo fantastično. Kada su Eto i Beleti postigli golove, samo sam rekao ,,TO’’. Kao klinac sam maštao u osvajanju Lige šampiona, to je bez sumnje najbolji trenutak moje karijere.

Ronaldinjo je rekao da ste mu idol, kakav je bio vaš odnos sa njim?

Svako jutro se šalio, “Hey, idolo, idolo!”  To je bilo super. On je bio odličan na terenu, ali morate da shvatite pod kakvim je on pritiskom bio u klubu kakav je Barselona. Skidam mu kapu što je mogao svako jutro da dođe sa velikim osmehom. On je zaista sjajna osoba.

Da li ste znali koliko je poseban Lionel Messi kada je došao do prvog tima Barselona?

I  Sećam se da sam rekao Giovanni van Bronckhorstu kada smo bili u Aziji na pripremama: Ko je taj klinac? Kada sam ga video na treningu pomislio sam ,,Wow’’.Odlična kontrola lopte, balans, sve je imao, čak i tada. Tada je bio dobar ali sada je najbolji. U to vreme nije imao baš svu veštinu koju sada poseduje ali ste i tada na treningu nekada mogli da kažete kada ga posmatrate,,kakav majstor’’

Zašto se odličili da napustite Barselonu?

 Nisam više želeo da sedim na klupi. Osećao sam da mogu da igram dobro još nekoliko godina i želeo da igram. Zato sam se vratio kući da igram u Švedskoj, plus moj sin je napunio deset godina i želeo sam da mu dam priliku da neko mesto nazove svojim domom. Doneo sam pravu odluku. Osvojili smo švedski kup sa Helsigborgom, ali ono što je važnije, kada pogledam mog sina, znam da je ovo njegov grad, upoznao je mnogo prijatelja i uživa u životu ovde

Vaš sin Jordam je u Helsingborgu i povezuju ga sa prelaskom u Glasgov Rangers. Da li bi mu dopustili da potpiše za njih?

On to nikada ne bi uradio.Na njemu je odluka šta želi da uradi, ako je dovoljno dobar, dobiće svoju šansu, ima potencijal i to je sigurno, ali mnogo je više pritiska na njemu nego na bilo kom drugom 19-godišnjaku u Švedskoj. U prvom delu sezone bio je fantastičan ali kada stvari ne idu kako treba, malo mu se previše lepi etiketa da je moj sin, ali on je jak i izdržaće sve to

Koji je vaš najlepši pogodak?

Rekao bih da je to gol protiv Rendžersa u derbiju. On je bio specijalna jer još uvek svi pričaju o njemu, proturio sam loptu kroz noge Kontermanu i kada je Klos krenuo sa gola, lobovao sam ga spoljinim delom kopačke.

  

Igrali ste u puno derbi susreta, Ajax -Feyenoord, Celtic-Rangers, Barcelona- Real Madrid. U kojem ima najviše strasti?

Old Firm derbi bez ikakve sumnje. Buka je neverovatna. Kada se približite na par metara od tribina nema šanse da čujete šta vam neko govori. Old Firm derib je stresan ali je odličan osećaj kad pobedite, a pobedio sam ih više nego što sam izgubio. Mislim da sam postigao 15 golova na 30 derbija, dobar rekord, zar ne?

Da li biste bili menadžer Seltika, ili se plašite da bi to uništilo vašu reputaciju u klubu?

Sve dok radim trenerski posao biću vezan za Seltik.,ali trenutno imaju sjajnog menadžera. Pričali smo o posli pre dve godine, ali tada tajming nije bio dobar. Ovde u Helsingborgu ima uspona i padova, ali sve je to deo posla trenera. Morate da naučite da se izborite sa tim. Moja trenerska ambicija je da ista kao i kada sam bio igrač, da postanem dobar koliko god mogu, i da radim u velikim klubovima i ligama.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje