četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Intervju sa peprezentativacem Srbije koji karijeru nastavlja u Nemačkoj

Reprezentativac Srbije Dimitrije Levajac karijeru će nastaviti u Nemačkoj. Mladi stonoteniser koji je u januaru priredio senzaciju svetskih razmera i odigrao ključnu ulogu u plasmanu Srbije na Olimpijske igre, od prelaska u novu sredinu očekuje mnogo.

Dimitrije Levajac
Nova sredina – novi izazov (foto: ITTF / flickr)

Sa nepunih 19 godina, najperspektivniji stonoteniser Srbije odlučio se na krupan korak. Posle tri godine, Dimitrije Levajac napustiće zrenjaninski Banat i svoju karijeru nastaviti u Nemačkoj, okružen nekim od najboljih evropskih igrača.

On veruje da će ovo biti odskočna daska za njegovu seniorsku karijeru koju je već na startu uspeo da obeleži podvigom veka u Portugalu kada je Srbiju, zajedno sa Jevtovićem, Peteom i selektorom Đukićem odveo na Olimpijske igre u Tokio.

Intervju je u nastavku:

1. Upoznaj nas sa detaljima tvog odlaska u Nemačku? Za koga ćeš igrati i gde ćeš živeti i trenirati?

”Idem da treniram u trening centar Tibhara sa kojim imam sponzorski ugovor. Igraću za klub Sarbriken i živeti u istoimenom gradu. Igraću za njihovu drugu ekipu. S obzirom da nemam nemačkih bodova koje oni broje, igraću na poziciji 4, ali cilj je da u prvoj polusezoni sakupim što više bodova i nadam se da ću uspeti da u drugom delu igram na poziciji 1 ili 2.”

2. Ko će biti tvoji saigrači i treneri? Par reči o njima?

”Treneri će mi biti naš proslavljeni igrač Slobodan Grujić i jedan kineski trener. Tu svi treniraju zajedno. I prva i druga ekipa. Tako da ću na treningu imati igrače poput Franciske, Jorgića, Šang Kuna, Polanskog, Kožula, Kleina, Martinka, Kucere… Pored igrača koji su stalno u klubu ima dosta onih koji često dolaze na pripreme u njihov centar. Tako da, što se tiče treninga imaću vrhunske igrače na raspolaganju. Saigrači u ekipi će mi biti Jiri Martinko, Stanislav Kucera, Peter Hribar i Mike Holo.”

3. Sa kakvim ambicijama ti i tvoja ekipa ulazite u sezonu? U kojim takmičenjima ćete nastupati?

”Nastupaćemo u drugoj nemačkoj Bundesligi i u Kupu Nemačke. Koliko ja znam, u ligi su ambicije da opstanemo, a u Kupu da ostvarimo što viši plasman.”

4. Mnogi koji iz manje razvijenih sistema odu u Nemačku počnu da ostvaruju bolje međunarodne rezultate. Očekuješ li da će to biti slučaj i kod tebe?

”Ja se iskreno nadam da je moj potez da odem u Nemačku ispravan. To će pokazati budućnost. Za sad sve odluke koje smo donosili moji roditelji i ja ispostavile su se kao ispravne. Moje lično mišljenje je da je pravo vreme za takav korak u mojoj karijeri.”

5. Neizmerno si zaslužan za plasman Srbije na Olimpijske igre. Misliš li da će Nemci zbog takvog podviga imati visoka očekivanja od tebe?

”Iskreno, ne znam. Nisam diskutovao sa njima o tome. Ja znam da ću pre svega imati veća očekivanja od samog sebe. Nadam se da ću uspeti pre svega sebe da zadovoljim, a samim tim i sve ostale.”

6. Kakav stav o tvom odlasku u Nemačku ima Aleksandar Karakašević? Da li si od njega dobio vredne savete koji bi mogli da ti budu od koristi, s obzirom da je njegov staž u najjačoj evropskoj ligi dugogodišnji?

”Aleksandar je sam rekao da je to prava odluka za mene. I lično mi je pomogao u pregovorima sa klubom. Od njega uvek ima nešto novo da se nauči. I naravno da mi je dosta pomogao svojim savetima vezano za odlazak u Nemačku.”

7. Tri godine si proveo u Zrenjaninu. Kako bi ih ukratko opisao i da li smatraš da je Banat lider muškog stonog tenisa u Srbiji, kada je u pitanju način i kvalitet rada, odnos prema igračima, posvećenost…?

”Mislim da je Zrenjanin pravo mesto za napredovanje mladih stonotenisera u Srbiji. Imaju najbolje moguće uslove, trenere i sparing partnere u državi. Naravno, mislim da je Banat trenutno lider muškog stonog tenisa u Srbiji i mislim da se to pokazuje iz godine u godinu. Lično sam prezadovoljan svim učinjenim u Zrenjaninu u protekle tri godine.”

8. Tokom većeg dela karijere češće si od vršnjaka iz srpske reprezentacije nastupao na pro-turovima. Da li će se takav trend nastaviti?

”To je tačno. Trudio sam se da igram što više međunarodnih takmičenja kroz čitavu moju karijeru. Mislim da je to izuzetno bitno za napredak igrača i za sticanje iskustva igranja na međunarodnoj sceni. Sigurno je da će se takav trend nastaviti. Pogotovo sad imam mnogo više mogućnosti za igranje takvih turnira pošto sam upao u program koji finansira ITTF i u program Olimpijskog komiteta Srbije.”

9. Korona može poremetiti planove, ali mnogi čvrsto veruju da će Olimpijske igre biti održane sledeće godine. Da li već sada znaš na koji način i sa kim ćeš odraditi glavne pripreme za Tokio?

”Za sad je još uvek sve neizvesno što se tiče Olimpijskih igara. Ja se iskreno nadam da ćemo imati više informacija u narednom periodu.”

10. Za kraj, da li se potajno nadaš meču tebe i Karakaševića u Bundesligi u budućnosti? To je nešto što bi ljubitelji stonog tenisa u Srbiji sa ogromnom pažnjom ispratili.

”Aleksandar će igrati prvu, a ja drugu Bundesligu. Tako da, taj meč neće biti moguć. Naravno, mene trener može u određenim mečevima ubaciti kao rezervu da igram, ako su igrači prvog tima povređeni ili nisu iz nekog razloga u mogućnosti da igraju meč. Ja se iskreno nadam da ću u budućnosti imati priliku da odigram zvaničan meč protiv Saleta, iz razloga što je on legenda stonog tenisa koja i dalje traje. A do tada, možemo da odmeravamo snage isključivo na treningu.”


Intervju i foto preuzeti sa Stonitenis.org

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje