petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

JUBILEJ: Vojvodina proslavila 85. rođendan!

Vaterpolo klub Vojvodina u nedelju, 29. novembra, proslavio je 85. rođendan. Osnivačka skupština plivačkog i vatrepolo kluba održana je 29. novembra pre 85 godina , kada je započela jedna lepa priča koja traje i danas. Okruženi pandemijom, svetskom pošasti, kroz koju prolazimo u svim oblastima društvenog života i koja nam kreira ponašanje, VK „Vojvodina“ se opredelio da ovim putem – saopštenjem – podseti na jubilej vredan pamćenja.

– Pre 85 godina, početkom septembra meseca, u Dunavcu, na improvizovanom drvenom igralištu, tada poznatom kao “Đačko kupalište”, odigrane su prve zvanične vaterpolo utakmice u našem gradu, Novom Sadu. Učestvovali su vaterpolisti Sombora, Petrovgrada (danas Zrenjanina), Beograda i Novog Sada. Vaterpolisti našeg grada su osvojili prvo mesto – kažu u VK Vojvodina.

Ljubav prema vaterpolu, uspeh na turniru, entuzijazam koji je poneo te mlade ljude, doveo je do formiranja Plivačkog i vaterpolo kluba “Galeb” na Osnivačkoj skupštini 29. novembra 1935. godine. Motivisan prevashodno materijalnim razlozima, a naslanjajući se na svog prvog komšiju, Mornanicu, klub je ime “Galeb” zamenio 1959. godine u “Mornar”, a potom se 1962. godine uključio u Sportsko društvo Vojvodina i preuzeo ime “Vojvodina”. Od tada pa sve do današnjeg dana, Klub je kontinuirano (osim za vreme drugog svetskog rata) aktivno radio na širenju kvantiteta i razvoju kvaliteta vaterpolo sporta u našem gradu i šire. Od Dunavca, preko otvorenog bazena na SC Sajmište, zatim bazena SPC Vojvodina, došli smo, zahvaljujući Gradu, do zatvorenog bazena Klisa, gde se osećamo kao domaćini.

Vaterpolo klub Vojvodina
(Foto: dnevnik.rs)

Vaterpolo klub je dugo godina bio poznata intelektualna i akademska sredina u kojoj su se okupljali, trenirali, družili i razvijali vaterpolo sport, uvaženi Novosađani, kao što su braća Vrsajkov, Bukurov, Pajvančić, Ilić, Midić, Cvjetićanin, Šefer, zatim Emil Batak, Branislav Milinkov, Veljko Spernjak i mnogi drugi, koji su svoja intelektualna iskustva prenosili na mlade generacije i na taj način uticali na njihov dalji pozitivan razvoj.

Prolazeći kroz razne i veoma teške razvojne faze, Klub je danas uspeo da izraste u savremeni organizacioni kolektiv, koji neguje i razvija, sada već prepoznatljivu Školu vaterpola “Vojvodina”. Klub je danas sa svim svojim uzrasnim kategorijama u vrhu srpskog vaterpola i ujedno čini okosnicu u svim reprezentativnim selekcijama.

U toku svoje višedecenijske aktivnosti, kroz Klub su prošle mnoge generacije koje su svoje sportske snove, želje i ambicije afirmisali u našoj sredini ostavljajući svoje tragove i pečat kroz veće i manje uspehe. Tokom osam i po decenija, preko deset hiljada mladih ljudi bili su članovi našega kluba, od kojih su pojedini dostigli i zvezdane visine evropskih i svetskih šampiona igrajući za reprezentativnu selekciju naše zemlje – Slobodan Soro i Nikola Rađen, a posebne bisere naše škole predstavljaju izvanredni članovi, koji su pored navedenih odličja, okićeni zlatnim olimpijskim medaljama: Gojko Pijetlović, Branislav Mitrović, Duško Pijetlović i Miloš Ćuk.

Crveno-belo veče u Novom Sadu 2018.
(Foto: Kurir)

Uz ove bisere, Klub je izveo generacije mladih vaterpolista i dugo godina bio “inkubator” odličnih mladih vaterpolista i reprezentativaca – Marko Ćuk, Boris Vapenski, Miloš Miličić, Dušan Vasić, Srđan Vuksanović, Miloš Maksimović i mnogi drugi.

Pozitivan odnos i aktivnost Kluba nisu ostali nezapaženi. Sa najvišeg nivoa Vaterpolo saveza Srbije zapaženo je i konstatovano sa određenim najvišim priznanjima u poslednjih sedam godina, od kad se to prati i posmatra, da je VK “Vojvodina” najaktivniji klub od svih članova VSS u ispunjavanju takmičarskog programa VSS, počevši od pionira, kadeta, juniora i seniora, kako u muškim, tako i u ženskim selekcijama. Rezultat toga je i da Klub prosečno godišnje realizuje preko 250 utakmica svojih selekcija, koje ostvaruju oko 300 aktivnih članova.

U svojoj bogatoj, višedecenijskoj istoriji, Klub se uvek zalagao za ispunjenje poznate formule 3K – kvantitet, kvalitet i kontinuitet. Uspostavljanje harmonije između ova tri zahteva, bio je imperativ u radu Kluba i to nas je dovelo u poziciju ove duge tradicije. Svesni smo da nema napretka u kvalitetu bez kvantiteta, a istovremeno, nema kvantiteta, bez kvaliteta. Medjutim, kontinuitet je uvek motiv koji nam je opredeljivao politiku Kluba da ostane u svom razvoju i da dalje napreduje. Tako nismo dozvolili ni da se nerealne ambicije nametnu nad normalnim razvojem, niti da gušenje kvaliteta ugrozi kvantitet i kontinuitet.

Vaterpolo klub Vojvodina - Ekipa 2020/2021
VK Vojvodina

Zahvaljujući razumevanju Grada, Pokrajine, uvaženih poslovnih partnera, a naročito roditelja dece vaterpolista, do sada smo uspevali da omogućimo neprekidni razvoj našega sporta.

Uz puno razumevanje i pomoć svih aktera, posvetićemo se i dalje razvoju Kluba. Zato imamo želju, uslove, razloge, i naravno, tradiciju koja nas obavezuje.

Izvor: Vaterpolo klub Vojvodina

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje