četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Kako će „Kraljevski klub“ izgledati naredne sezone?

Kada se na kraju aktuelne sezone „podvuče crta“ u redovima Real Madrida, doći će se do zaključka da ostvareni rezultati ne zadovoljavaju „apetite“ ovog kluba, te da će sezona biti proglašena neuspešnom.

Sezonu na klupu „Kraljevskog kluba“ započeo je Hulen Lopetegi koji je nakon slabih rezultata dobio otkaz, a na njegovo mesto (kao privremeno rešenje) postavljen je Argentinac, Santijano Solari. Ipak, ni bivši fudbaler madridskog kluba nije dočekao kraj sezone na stadionu „Santiago Bernabeu“, već se na mesto velikog uspeha vratio francuski strateg, Zinedin Zidan koji je u svom prvom mandatu osvojio tri naslova prvaka Evrope sa Real Madridom.

Usled brojnih problema koji je klub imao tokom ove sezone, ponovo je izostao trofej u nacionalnom prvenstvu „La liga“, eliminisani su i iz „Kupa Kralja“, a već u osmini-finala Lige Šampiona, ispali su od holandskog velikana, Ajaksa. Pritom, odigrali su čak četiri susreta protiv najvećeg rivala – Barselone, koju nisu uspeli nijednom da savladaju, već su pretrpeli tri poraza. Jedini pehar osvojen je tokom decembra protekle godine, kada su trijumfovali na Svetskom klupskom prvenstvu, ali taj trofej nije dovoljan da bi fanovi, a i čelnici kluba bili zadovoljni postignutim.

Stoga, klub renomea Real Madrida neće dopustiti sebi da naredne sezone ponovi veoma slaba izdanja iz ove godine, te se tokom leta očekuje velika promena u igračkom kadru (kako odlasci, tako i dolasci novih igrača), pogotovo nakon najava da je predsednik kluba, Florentino Perez spremio veliki budžet koji će tokom letnjeg prelaznog roka Zinedin Zidan imati na raspolaganju.

Da krenemo prvo sa eventualnim odlascima…

Madriđani trenutno imaju dva veoma kvalitetna golmana u vidu Tiba Kurtoe i Kejlora Navasa, ali se očekuje da naredne sezone i definitivno prvi izborna golu bude belgijski reprezentativac, Tibo Kurtoa. Sa druge strane, Kostarikanac bi mogao da napusti klub tokom leta sa kojim je ostvario velike uspehe, jer Navas ulazi u „ozbiljne igračke godine“ i sada je možda prava prilika da klub zaradi na njegovom transferu.

Brazilski bek, Marselo koji je prehodnih sezona bio ponajbolji fudbaler na svetu na svojoj poziciji, ove sezone je u osetnom padu forme, a i pojavile su se ozbiljne špekulacije oko njegovog prelaska u redove Juventusa za sumu od oko 30-35 miliona eura. Iskusni defanzivac bio je u „drugom planu“ kod Solarija, ali bi nakon povratka Zidana na mesto trenera, situacija mogla promeneti, ali je ipak u ovom trenutku još uvek neizvesna njegova „sudbina“ u Madridu.

22-godišnji centralni bek, Hesus Valjeho nije opravdao velike očekivanja koje je klub od njega imao, te se nalazi na „izlaznim vratima“, a interesovanje za njega pokazalo je nekolicina nemačkih klubova. Procenjuje se da bi obeštećenje za ovog fudbalera moglo da iznosi oko 10 miliona eura.

I svetski prvak, Rafael Varan navodno želi da ode iz Madrida, jer nema status u klubu kakav smatra da zaslužuje i da mu je potreban novi izazov u karijeri. Francuz ima aktuelni ugovor do leta 2022. godine i otkupnu klauzulu u iznosu od 200 miliona eura, koji ipak niko neće platiti, ali ukoliko do transfera na kraju dođe, Real Madrid bi njegovom prodajom mogao da zaradi i do 100 miliona eura, a ekipe – Mančester Junajteda, Juventusa i Paris Sen Žermena zainteresovane su za usluge ovog štopera. Ipak, kako mediji u Španiji javljaju, uprava kluba je spremna da ponudi Varanu novi ugovor sa godišnim primanjima u iznosu od 9 miliona eura, kako bi „predomislila“ Francuza od namere da napusti klub.

Velike promene trebao bi da „pretrpi“ u vezni red madridskog tima… Kolumbijski reprezentivac, Hames Rodrigez je još uvek član „Kraljevskog kluba“, ali na njega ne računaju, te se očekuje da minhenski Bajern (gde trenutno Rodrigez igra na pozajmici) otkupi tokom leta njegov ugovor za 42 miliona eura.

Neizostavan „šraf“ ekipe u predhodnim sezonama, bio je svakako i nemački vezista, Toni Kros koji možda igra i svoju najslabiju sezonu od dolaska na Santijago Bernabeu. Nemac je „meta“ brojih kritika od strane navijača, te nije isključeno da na kraju sezone Kros nakon pet godina napusti prestonicu Španije. Prvi u redu za njegov potpis „stao“ je engleski velikan, Mančester Junajted koji bi za potencijalan transfer morao da izdvoji 70-tak miliona evropskih novčanica.

Hrvatski fudbaler, Mateo Kovačić koji je u ovoj sezoni nastupa kao pozajmljen fudbaler u redovima engleskog Čelzija, tokom leta najverovatnije odlazi iz Madrida. Kako su „Plavci“ dobili zabranu transfera u naredna dva prelazna roka, Kovačić će morati da potraži novi klub, a kao mogu će destinacije navode se italijanski velikani, Inter i Milan.

Nekada najtalentovaniji mladi fudbaler na svetu, Martin Odegard stigao je 2015. godine u Madrid kao veliki talenat, ali je predhodne sezone provodio na pozajmicama u Holandiji. Za njega nema mesta u „Kraljevskom timu“, a navodno je Ajaks voljan da plati između 15-20 miliona eura za transfer norveškog internacionalca.

Veliki upitnik stoji nakon imena Iska Alarkona. Kreativni vezista ima svoju ulogu kod Zinedina Zidana, ali se španskom reprezentivcu zamera to što ne poštuje dovoljno klub i saigrače, a u jednom delu sezone bio je i izvan tima usled svojih postupaka. Trener Mančester Sitija, Pep Gvardiola ne krije da bi voleo da vidi Iska u svom timu (kao zamenu za Davida Silvu koji polako ide ka kraju svoje karijere), transfer ne bi iznosio zasigurno manje od 100 miliona eura, ali ipak Isko je trenutno bliži ostanku, nego odlasku iz kluba.

Geret Bejl jeste davao ključne golove u finalima Lige Šampiona, ali reprezentativac Velsa nikada nije postao „prvi čovek“ ovog tima, pogotovo ove sezone nakon odlaska Kristijana Ronalda, već se stiče utisak da nije deo kolektiva madridskog kluba. Takođe, često je van teren zbog povreda, te su sve jače glasine da na leto menja klupske boje. Ipak, njegov odlazak je dosta neizvestan, jer pretendenata za njegov potpis (usled velikog novca za sam transfer i platu koju igrač zahteva), nema mnogo, a kao najrealnija solucija spominje se – Mančester Junajted, kojem Bejl zasigurno nije prioritet ovog leta.

Real-Lion-Real-Lion?…tako bi moglo da izgleda „putešestvije“ golgetera iz Dominikanske Republike, Marijana Dijaza. 25-godišnji napadač se prošlog leta vratio u Real Madrid, ali svojim nastupima nikoga nije ubedio da tu i treba da ostane. Stoga, veoma je očekivan njegov odlazak tokom leta, a ponovo se dovodi u „vezu“ sa Lionom (u kojem je prikazivao dobre partije) koji je spreman da plati oko 10 miliona eura za eventualni transfer.

 

Sada da se osvrnemo koje to fudbalere „prati“ madridski Real i za koga su zainteresovani…

U defanzivi već je dogovoren dolazak brazilskog fudbalera, Edera Militaa koji je za sumu od 50 miliona eura potpisao ugovor sa klubom iz Madrida. Talentovani, 21-godišnji internacionalac ima zaista veoma dobru sezonu u dresu Porta, a može da odigra na mestu centralnog defanzivca i desnog beka.

U slučaju da Rafael Varan napusti klub tokom letnjeg prelaznog roka, novac od njegov transfera biće usmeren za dovođenje prvotimca Napolija, Kalidu Kulibalija koji u ovom trenutku važi za jednog od najboljih štopera u Evropi. Ipak, italijanski klub ga neće tako lako pustiti, posebno ne ukoliko ne stigne ponuda od oko 100 miliona eura za usluge reprezentativca Senegala.

U središnjem delu terena kako brojni mediji navode, ugovor je dolazak Francuza, Adrijena Rabioa koji bi u Madrid stigao kao slobodan fudbaler, nakon isteka ugovora sa Paris Sen Žermenom. Brojni klubovi su bili zainteresovani sa Rabioa, ali je na kraju „Kraljevski klub“ bio najuporniji i doveo veoma dobrog igrača bez obeštećenja.

Kao nova „lica“ u veznom redu madridskog kluba naredne sezone, pre svih se spominju srpski reprezentativac – Sergej Milinković Savić, kao i francuski fudbaler, Pol Pogba. Eventualan transfer srpskog fudbalera iznosio bi oko 90 miliona eura, dok bi dolazak Pogbe bio značajno komplikovaniji. Naime, teško da bi Mančester Junajted pustio Francuza da ode, jedino ukoliko bi došlo do razmene igrača – Bejl i Kros za Pogbu, ali to deluje kao teška „misija“ i ne tako lako ostvarljiva.

Navodno postoji i interesovanje za prvotimca Juventusa, Miralema Pjanića koji je na „radaru“ španskog velikana, ali i ta opcija trenutno nije najrealnija, jer je reprezentativac BIH trenutno nezamenljiv u redovima italijanskog šampiona.

Svakako da najviše pažnje je usmereno ka napadačkom delu timu, gde je neophodno „osveženje“, jer Real Madrid više nema rasnog golgetera nakon odlaska Kristijana Ronalda, odnosno nekoga koji bi svojim golovima rešavao utakmice kako je portugalski as to radio u dresu madridskog kluba. Prvi „pik“ je belgijski krilni napadač, Eden Azar koji se već nekoliko prelaznih rokova „seli“ u Madrid, ali ipak do realizacije transfera nije došlo. Belgijanac ne krije svoju želju da zaigra u belom dresu i da ujedno sarađuje sa Zidanom, a kako nije potpisao novi ugovor sa trenutnim klubom, Čelzijem, 28-godišnji fudbaler bi za oko 100 miliona eura mogao da stigne na Santijago Bernabeu, te da engleski klub sebi ne dopusti da Azar posle naredne sezone ode kao slobodan agent, iako „Plavci“ imaju na snazi zabranu dovođenja novih igrača u naredna dva prelazna roka.

Najbolji mladi fudbaler današnjice, Kilijan Mbape je sasvim sigurno u „planovima“ Real Madrida i neko za koga vredi i oboriti svetski rekord i graditi tim oko njega, ali njegov dolazak tokom ovog leta je praktično nemoguć, jer se sasvim sigurno francuski prvak, Paris Sen Žermen neće odreći njegovih usluga, te bi talentovani napadač u nekim narednim sezonama i mogao da stigne u „Kraljevski klub“.

Kao realnije opcije za sam vrh napada navode se – Hari Kejn, Mauro Ikardi i Luka Jović. Prvospomenuti bi zasigurno bio i najskuplji, a vlasnik Totenhema, Danijel Levi je sve, samo ne lak za pregovaranje. Za engleskog golgetera bi španski velikan morao izdvojiti izuzetno veliku svotu novca, te je pitanje da li će madridski klub i pokušati da ga dovode u svoje redove. Sa druge strane, Mauro Ikardi je na pragu odlaska iz Intera, nije potpisao novi ugovor sa italijanskim klubom, trenutno je u „ratu“ sa navijačima, a od nedavno i oduzeta mu je kapitenska traka „Neroazura“. Eventualan njegov dolazak koštao bi Madriđane oko 100 miliona eura, ali pitanje je veliko da li Zizu traži profil napadača upravo kakav je Argentinac. Najjeftiniji izbor od spomenute trojice jeste svakako srpski reprezentativac, Luka Jović koji igra zaista maestralnu sezonu u ekipi, Ajntrahta iz Frankfurta, te je svojim nastupima i golovima privukao pažnju na sebe brojnih evropskih klubova. Visina potencijalnog transfera iznosila bi oko 50-60 miliona eura, koliko bi na ime obeštećenja dobio nemački bundesligaš.

Sve u svemu, nema sumnje da nas očekuje izuzetno uzbudljivo leto što se prelaznog roka tiče, pogotovo kada je u pitanju Real Madrid koji je za renome koji poseduje (nekoliko puta obarao svetske rekorde prilikom dovođenja novih igrača), koji je bio dosta „tih“ u predhodnih nekoliko prelaznih rokova. Sada bi situacija trebala da bude znatno drugačija, odnosno da klub iz Madrida bude veoma aktivan na transfer „tržištu“ i da „sklopi“ izuzetno kvalitetan tim za narednu sezonu koji će se boriti za naslove prvake Španije, ali i Evrope. Kako će izgledati sastav još uvek aktuelnog vladara Starog kontinenta u narednoj takmičarskoj godini, ostaje nam da vidimo u mesecima koji su pred nama…

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje