petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

„Kako sam postao Erling Haaland”?

On je prvi koji je postigao 7 golova u prva 3 meča Bundeslige

Haaland je sa samo 19 godina postigao 7 golova za Borrusia Dortmund. Pre dolaska u Nemačku, nastupao je za Salzburg gde je postao jedini tinejdžer posle Karim Benzeme, koji je u 3 nastupa Lige Šampiona, postigao po gol na svakom meču.

Norvežanin je rođen u Lidsu (Engleska) 2000. dok je njegov otac nastupao za ekipe Premier lige. Ipak, Haaland je prve fudbalske korake načinio u severnoj zemlji gde je prvo nastupao za Bryne, a potom za Molde. FK Molde potpisalo je igrača dok je bio šesnaestogodišnjak, a on je već na startu pokazao koliki je talenat kada je za samo 17 minuta postigao 4 gola u profesinalnoj ligi Norveške.

Haaland je prve utakmice odigrao u malom gradiću gde je i odrastao – Bryne. Ovo naselje ima samo 12. 000 stanovnika, ali je svim kladioničarima poznato. Bryne je 80tih igralo UEFA Kup, a u vremenu kada se napadač rodio, bili su eliti, premda sada igraju u 3. diviziji. Plavokosi napadač debitovao je u 2. ligi norveške sa samo 15 godina.

U ekipu Molde-a, doveo ga je upravo Ole Gunar Solskajer – napadačka legenda norveškog fudbala. U Molde-u Haaland je postigao 14 golova u 39 mečeva, bio je proglašen za najboljeg novajliju lige. Mnoge evorpske ekipe su ga želele, ali je on išao korak po korak i 2019. potpisao za Red Bull Salzburg.

U Austriji je postigao 4 hat-tricka u samo 8 utakmica, kako domaće lige, kupa, i konačno i u Ligi Šampiona.

Od kako se preselio u Dortmund, većina mladih ljudi u Norveškoj okrenula se fudbalu. Pre odlaska u Bundesligi, nemački fudbal se jedva pratio u ovoj severnoj zemlji, a sada je subota i termin od 15:30 rezervisana za Borrusiu.

Kada je debitovao za Dortmund u Bundesligi, ušao je sa klupe i postigao hat-trick. U nemačkom fudbalu ruši rekorde, a za sada je postigao 9 golova na 8 mečeva.

Pored Bundeslige, i na debiju u Ligi Šampiona je postigao 2 gola protiv ekipe PSG-a.

Haalandu je najveći uzor bio njegov otac, kojeg želi igrački da nadmaši. Karijeru oca Alf-Ingea navodno okončao je Roy Keane igrajući mančesterski derbi. Naime, Inge je 1997. povredio Keane što je odvojilo irskog igrača sa terena skoro godinu dana. Sve to Roy nije zaboravio i 2001. krvnički startovao na norvežanina. Prema nekim navodima, to sve nije istina, jer je Inge par dana kasnije bio u sastavu reprezentacije, a potom i ponovo u dresu City-a.

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje