četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

KANSAS CITY CHIEFS – SAN FRANCISCO 49ERS – NAJAVA SUPER BOWLA

Retko koji sportski događaj može da zaseni američki Super Bowl. Prosto to je sportska manifestacija koja se gleda širom sveta, i samo Olimpijske igre, Svetsko prvenstvo u fudbalu i eventualno Wimbldon mogu da stanu u istu rečenicu sa Super Bowlom.
Danas se igra 54. Super Bowl, a čast da se bore za Lombardijev trofej imaju Kansas City Chiefsi i San Francisco 49ersi.

Oba tima se mogu pohvaliti činjenicom da su osvajali ovaj trofej. Chiefsi su tri puta igrali veliko finale i samo jednom osvojili titulu. To se dogodilo sada već davne 1970. godine kada su Chiefsi u velikom finalu svaladali Minnesoti Vikingse. Od tada nije bilo nekog većeg uspeha. Najviše što su dogurali jeste finale konferencije iz prošle sezone kada su na srceparajuć način izgubili od New England Patriotsa.

Sa druge strane San Francisco ima mnogo bogatiju istoriju. Oni su do svoje prve titule došli nešto kasnije. Veliki Joe Montana je doneo prvi trofej 1981, godine, a pod njegovim vođstvom 49ersi su osvojili još tri titule. Poslednju titulu su osvojili 1996. godine, a poslednje finale su igrali 2012. godine kad su poraženi od Baltimore Ravensa u onom epskom finalu.

No, sve je to istoriji i treba se okrenuti sadašnjosti i budućnosti, a ona je svakako svetla za oba tima. Svako ko je pratio NFL ove sezone slaže se sa činjenicom da su ova dva tima pokazala najviše ove sezone. Možda je eventualno Baltimore igrao dobar fudbal, ali u play offu su zakazali pa sve to pada u vodu.


Kansas City Chiefsi:

Kao što smo već rekli Kansas je prošle sezone poražen u finalu AFC-a od Patriotsa, a bili su tako blizu veliko finala. No, uprkos tom teškom porazu ekipa se još više ujedinila i pokazala da su pravi tim. Na putu ka finalu su pobedili Houston Texanse i Tenneessee Titanse. U oba meča Kansas je bio u rezultatskom deficitu, ali su do preokreta dolazili kao tim. Patrick Mahomes je svojim motivacionim govorima na sidelineu znao da podigne moral svojim saigračima, a osporavana odbrana je to pratila i nekim svojim akcijama doprinela tim velikim pobedama.

Rezultat svega jeste veliko finale i šansa da se osvoji veliki trofej. Zanimljivo je da head coach Chiefsa Andy Reed još uvek nema Super Bowl titulu. On je bio akter jednog finala kada je vodio Phiadelphiu Eaglese, ali su poraženi od New England Patriotsa. Nema sumnje da će igrači učiniti sve da njihov voljeni trener konačno dođe do prve titule.


San Francisco 49ers:

San Francisco je od 2012. godine kada su igrali poslednji put veliko finale bio tim za nabijanje razlike. Velika franšiza je dotakla samo dno, ali njena renesansa je počela prethodne sezone kada je Kyle Shanahan postavljen sa glavnog trenera. Ovaj sjajni trener je svojim umećem odveo Atlana Falconse u veliko finale i to ga je zasigurno preporučili čelnicima San Francisca. Svestan da ima mnogo posla pred njim prvo što je Shanahan tražio jeste novi kvoterbek i dobio je ni manje ni više nego Jimmya Garoppola koji je došao iz New Englanda. Ipak, ta prva sezona je bila loša, jer se Garoppolo povredio i veoma rano završio sezonu. Bez obzira na silne povrede ključnih igrača San Francisco je igrao sjajan fudbal i završio sa nekim sasvim korektnim skorom.

Onda je došla ova nova sezona i stvari su krenule u pravom smeru. Ono što je trebalo da se dešava prethodne sezone dešavalo se ove, a pobede su počele da se nižu. Ekipa je bila u full sastavu, draftovani su pravi igrači i mašinerija je počela da ređa pobede. Svoj prvi poraz San Francisco je doživeo tek u tek u devetom kolu i to od divizijskog rivala Seattla u produžetku Već tad se moglo videti da je ovaj tim spreman za najveća dela i da idu u pravom smeru. Kako to obično biva forma je malo varilala s obzirom da se maltene znalo da će San Francisco igrati play of pa je bilo nekih neočekivanih poraza.

E, onda je došao play off i pravi ispit za četu Kylea Shanahana. San Francisco je prvo igrao sa Minnesotom i slobodno se može reći pregazio tim iz Minneapolisa. Sve greške koje su New Orleans Saintsi pravili San Francisco nije, a rezultat svega je 28-10. Finale konferencije je doneo duel protiv velikog Green Baya i Arona Rogersa. Činilo se da će utakmica biti nezaboravna, a da tako ne bude pobrinuo se upravo San Francisco koji je posle tri četvrtine imao prednost od četiri poseda lopte. Apsolutno fenomenalne partije u svim segmentima igre, te se slobodno može reći da je San Francisco položio ispit sa najvećom mogućom ocenom.


Tok utakmice i predlog za klađenje:

Nema sumnje da će ovo biti sjajan taktički duel. Kansas ima Patricka Mahomesa, a kada imate njega onda je bolja da se vaš secondary što bolje spremi. Prosto, njemu je dovoljan jedan pas, jedna akcija da pokrene celu tu mašineriju. Kada se to dogodi onda ste u problemu, jer su gotovo nezaustavljivi.

Sa druge strane je čelična odbrana San Fransicsa koja je u svim parametrima bila u samom vrhu lige. U play ofu protivnicima nisu dozvolili preko 20 poena. Minnesota je postigla 10, a Green Bay 20 s tim što su većinu poena postigli kada je utakmica bila gotova. Vrlo ih je teško probiti, jer su moćni u svim linijama. Biće zanimljivo videti kako je Shanahan spremio odbranu za Mahomesa i družinu.

Kladionice su svesno postavile egal kvote i mi se apsolutno slažemo sa tim. Svako ima neke svoje prednosti, a mi konkretno prednost dajemo San Franciscu, a razlozi su sledeći:

1) Kansas je u play offu pokazao da sporo ulaze u mečeve. Nedopustivo je da u play off utakmice ulazite sa deficitom od dva poseda. Na njihovu sreću protivničke greške su ih vraćale u igru pa su uspevali da se izvlače. Nismo sigurni da će opet uspeti da se izvuku protiv San Francisca koji ima mnogo mnogo jaču odbranu od Texansa i Titansa.

2) Kansas nema plan B. Ko prati američki fudbal zna da Kansas igra samo kroz vazduh i to je to. Naravno taj napad je jako teško braniti, ali ako uspete barem malo da ih usporite oni će biti u problemu. Ovako velike utakmice se dobijaju na „X“ faktor, a nismo sigurni da ga Kansas ima. Mišljenja smo da će San Francisco u svom timu ima mnogo više oružja pomoću kojih mogu da dobijaju utakmice. To su pokazali protiv Minnesote kada su dobili napadom, a protiv Green Baya su dobili na brutalnu odbranu i igru po zemlji. Garoppolo je verovali, ili ne na toj utakmici bacio svega 7 pasova.

3) Bez obzira što je Andy Reed mnogo iskusniji trener od Shanahana nismo sigurni da je i bolji. Shanahan je u najmanju ruku na nivou Reeda kada je napad u pitanju. Mnogo je naučio iz onog finala kada su Falconsi poraženi od Patriotsa. To se vidi po vođenju utakmica u ovom play offu dok Andy Reed sa druge strane čini se pravi iste greške. Shanahan je baš raznovrstan trener u svim segmentima tako da i tu prednost dajemo San Francisco.

I za kraj ostavljamo čuvenu poslovicu NFL-a koja glasi:

“ Napad donosi pobede, a odbrana titule“

U ovom trenutku San Francisco ima za klasu jaču odbranu i ona će svakako biti prevaga u ovom meču.

Predlog za klađenje: Pobeda San Francisca

Napominjemo da je ovo samo predlog koji nije siguran, a igrate na sopstvenu odgovornost.


Fotografija je preuzeta sa: https://chiefswire.usatoday.com/

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje