četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Karakašević, Lupulesku i Šurjan u Dohi – borba za Tokio se nastavlja

Prvi od ukupno tri turnira čiji je domaćin Doha završen je za srpske reprezentativce. Našu zemlju na bliskom istoku predstavljaju Aleksandar Karakašević, Izabela Lupulesku i Sabina Šurjan i pred njima je jedan cilj – plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

foto: ITTF

Reprezentativci Srbije posle skoro godinu dana nastavljaju sa obavezama na međunarodnom planu. Ovog puta srpski trio zakoračio je u potpuno novi sistem takmičenja u svetskom stonom tenisu, World Table Tennis (WTT).

Turnir WTT Contender završava se danas, 6. marta, juče su započele kvalifikacije drugog turnira, WTT Star Contender, koji će trajati do 13. marta, i samo dan kasnije počinje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji traje do 17. marta.

No, krenimo redom.

WTT Contender (28. februar – 6. mart)

Pojedinačni deo nije protekao najbolje po predstavnike Srbije koji su zaustavljeni već na startu.

Rival Aleksandra Karakaševića bio je mladi Andreas Levenko iz Austrije koji je u tri seta rešio meč u svoju korist. Bez pravog odgovora na igru Farah Abdel Aziz iz Egipta bila je Izabela Lupulesku koja je takođe porazom od 3:0 okončala singl nastup. Najbliža daljem plasmanu bila je Sabina Šurjan koja je u duelu sa Oravan Paranang sa Tajlanda imala prednost od 2:0 u setovima, ali je nešto iskusnija rivalka smogla snage da preokrene i slavi.

Značajno bolje partije srpskih igrača viđene su u konkurenciji parova.

Aleksandar Karakašević i Lubomir Pistej iz Slovačke bili su na visini zadatka u osmini finala i nakon pet setova nadigrali švedski par Kristian Karlson/Matias Falk. Plasman u četvrtfinale doneo im je susret sa parom iz Kineskog Tajpeha (Čuang/Čen), ali se ispostavilo da je to bio krupan zalogaj. Besprekorni Kinezi slavili su u tri seta.

Polufinale miksa bilo blizu

Borba u konkurenciji mešovitih parova u kojoj Aleksandar Karakašević i Izabela Lupulesku trenutno drže 16. poziciju na svetskoj rang listi i svaki osvojeni bod predstavlja korak napred ka Tokiju, započeta je mečom osmine finala protiv Mo Žang i Eunegi Vang, kineskih igrača sa kanadskim pasošem.

Bez prave igre srpski par bio je samo u jednom setu, ali je ostatak meča rešio rutinski i ostvario plasman u četvrtfinale. Tamo su Aleksandar i Izabela odmerili snage sa rumunskim parom Ovidiu Ionesku/Bernadet Sos, trinaestim miks dublom sveta.

Odličan stoni tenis u uvodnom setu prikazao je srpski par. Međutim, kola su krenula nizbrdo u nastavku meča, falilo je i sreće, a naš miks nije uspeo da pronađe način da se izvuče. Na kraju, 3:1 u korist para iz Rumunije.

WTT Star Contender (5–13. mart)

Kvalifikacijama u pojedinačnom delu Karakašević i Lupulesku na drugom turniru startuju danas, 6. marta, dok Šurjan ne nastupa. Borba za poenima nastavlja se i u mešovitim parovima gde za sada nije poznat prvi protivnik srpskog miksa.

Kada je u pitanju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji se igra od 14. do 17. marta, tu će se boriti Lupulesku i Šurjan. O tom, ali i turniru Star Contender koji za naše igrače počinje danas, detaljnije čitajte u nekom od naših narednih tekstova. Takođe, naši čitaoci mogu očekivati poseban tekst o šampionima WTT Contendera čija se finala igraju danas.

Detaljno o WTT

Početkom maja prošle godine čitaoce smo upoznali sa WTT sistemom takmičenja koji predstavlja revoluciju u svetskom stonom tenisu. Ukoliko niste, preporučujemo da pročitate ovaj naš tekst gde smo detaljno opisali novi WTT sistem. Kliknite ovde.

Nešto smo propustili?

Posetite zvaničan sajt World Table Tennis na kome su sve informacije o aktuelnim turnirima, ukoliko smo nešto propustili. Kliknite na ovaj link da otvorite sajt. Tu je i YouTube kanal kome pristupate klikom na ovaj link.


Izvor: Stoni tenis org

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje